Cahilim

Yemek ve Gıda ürünleri :yemek 2


Turşu Çeşitleri ve Üretimi

2009-11-19 16:19:30

Türkiye’de turşu çeşitleri çoğunlukla evlerde ve aile işletmesi düzeyindeki küçük işletmelerde üretilmektedir. Son yıllarda giderek artan ve özellikle dış pazara yönelik talep, üretimin küçük işletmelerden, daha sistemli ve bilinçli çalışma zorunluluğuyla birlikte büyük işletmelere yönelmesine neden olmuştur. Bu durum, turşu üretiminin gıda sanayi içindeki önemini her geçen gün artırmaktadır. Ancak günümüzde hâlâ ailelerin kendi tüketecekleri turşuyu evlerinde yapmaları gıda işletmelerinin iç pazara üretimini sınırlamaktadır. Turşu işletmeleri daha çok, farklı ülkelerin beğenisine uygun üretim yaparak dış pazara açılmak yolunu seçmektedir. Bu durum hijyenik şartlarda, farklı ülke insanlarının beğenilerine ve belirli standartlara uygun turşu çeşitlerini üretebilen eleman ihtiyacını doğurmaktadır. Bu derste işletmelerde en çok uygulanan turşu çeşitlerini ve yapım aşamalarını öğreneceksiniz. Bu bilgilerle turşu işletmelerinde farklı çeşitlerde turşu üretimi yapabilen kaliteli ve aranılan bir eleman olabilirsiniz.

Turşu hazırlama ön işlemleri

2009-11-19 16:18:51

Tarih boyunca gıda üretimi kadar gıdaların dayanıklı hale getirilmesi de önemli olmuştur. Bu nedenle insanlar gıdaları bozulmaya karşı korumak için çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir. Turşu yaparak sebze ve meyveleri muhafaza etmek, en eski yöntemler arasındadır. Turşu yapımının, tuzun tanınması ve sirkenin üretilmesiyle birlikte başladığı varsayılmaktadır. Turşu üretimi, sebzeleri her mevsimde tüketebilme ihtiyacı sonunda ortaya çıkmıştır. Bu nedenle turşular, genellikle sonbahar aylarında yapılıp kış aylarında tüketilirler. Yurdumuzda yapılan turşuların çeşitleri gibi yapılışları da farklıdır. Bu farklılıkta, bölgelerimizin sebze üretim durumları ve damak zevki etkili olmaktadır. Önceleri her ailenin kendi gereksinimini karşılayacak miktarda ve zevkine uygun olarak yaptığı turşu üretimini, nüfusun kentlere kayması ile birlikte gıda işletmeleri üstlenmiştir. Gıda sektöründe dünyadaki gelişmelere Türkiye’deki işletmelerde ayak uydurarak turşu üretiminde sanayileşmeye gidilmiştir. Böylece, sebze ve meyvecilikte de turşuluk kavramı gelişerek farklı türlerin üretilmesine başlanmıştır. Turşu işletmelerinde üretimin ilk aşaması uygun hammaddeyi seçmek ve gerekli ön işlemleri yapmaktır. Ayrıca turşu üretimi için salamura hazırlığı yapmak en önemli ve dikkat edilmesi gereken husustur. Bu dersteki bilgi ve uygulama konuları ile turşu üretimi yapmak için sebze ve meyvelerde aranan nitelikleri, hammaddeye uygulanacak ön işlemleri, salamura için gerekli malzemeler ve özellikleri ile salamura hazırlama becerisi kazanacaksınız. Bu bilgiler sizi sektörde de ayrıcalıklı kılacaktır.

Turşu Üretimi

2009-11-19 16:18:13

Gıda sanayinde fermantasyon; belli mikroorganizmaların ortam asitliğini artırarak, koruyucu etki oluşturmak amacıyla kullanılır. Bu yöntemle farklı lezzette gıdalar elde edilir. Fermantasyon tekniği ile üretilen besinlerin başında turşu gelmektedir. Fermantasyon sırasında mikroorganizma çalışmasının, kontrollü şartlarda ve hijyenik bir ortamda gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Evde yapılan turşularda, turşunun kurulduğu kap içerisinde pek çok mikroorganizma bulunabildiğinden, istenen fermantasyon, dolayısıyla istenen lezzet oluşmayabilir. Günümüzde bu gibi sorunlarla baş edebilmek için fermantasyon sürecini takip etmek ve oluşabilecek sorunlar için gerekli önlemleri almak gerekir. Ayrıca dış talebe yönelik ihtiyaçların karşılanmasında daha kaliteli ürün arayışları ve iç pazarda tüketicinin bilinçlenmesi, ürünü uzun süre koruyacak, yumuşamayı engelleyecek, istenen renk, lezzet, koku ve yapıda ürün verecek uygulamalara yönelik çalışmaların yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu ders ile, turşu fermantasyonunda kullanılan araçların taşıması gereken özellikleri, fermantasyon tekniğini ve turşu fermantasyon süreci ile fermantasyon sırasında oluşabilecek hataları önleme yollarını öğrenebileceksiniz. Ayrıca fermantasyonu tamamlanmış turşuların dolumu, ambalajlanması, pastörizasyon ve depolama koşullarını da kavrayabileceksiniz. Bu bilgiler sayesinde sektörde aranılan niteliklere sahip bir eleman olabileceksiniz.

Süzme Yoğurt Nasıl yapılır

2009-11-19 16:17:39

Geçmişten günümüze çeşitli arayışlar ile farklı yoğurt türlerini deneyen Türk toplumu için süzme yoğurt, beslenmenin önemli bir parçası olmuştur. Ülkemizde farklı isimlerle de anılan süzme yoğurt ilk kez göçebe Türk kavimleri tarafından denenmiştir. Yoğurdun dayanıklılığını artırmak ve saklama kolaylığı sağlamak için ortaya çıkan süzme yoğurt torba yoğurdu ve konsantre yoğurt vb adlarla anılmaktadır. Yoğurdun bez torbalarda süzülmesi ile yapılmaktadır. Süzülme esnasında kısmen besin değeri özellikle B vitaminlerinde kayıp olmakla birlikte protein,yağ ve kalsiyum yönünden zengin bir üründür. Süzülmeyle birlikte kuru madde miktarı artan süzme yoğurt yumuşak yapılı, kıvamlı, kolay sürülme kabiliyetinde ve beyazımtrak renkte fermente bir süt ürünüdür. Geleneksel olarak sade tüketilmesinin yanı sıra çorbalarda, kızartmalarla birlikte, soslarda, salata ve mezelerde, tatlı, börek, çörek vb. yiyeceklerin yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu ders ile süzme yoğurt üretimi için işlenecek süte ön işlemleri yapma, sütü inoküle ve inkübe etme, yoğurdu konsantre hâle getirme, süzme yoğurdu ambalajlama ve depolama konularında gerekli bilgi ve becerileri edinerek çalışma yaşantınızda uygulayabilme fırsatını bulacaksınız. Edindiğiniz tüm bilgi ve beceriler, sizin bu sektörde nitelikli eleman olmanızı sağlayacaktır. Süzme yoğurt kaç kalori: 100 gram yourt 40 kalori değerindedir. içerisindeki yağ fazla ise 80-120 kalori kadar olabilir.

Sebze ve Meyveler nasıl seçilir ?

2009-11-19 16:17:02

Tarım, dünyada ve Türkiye’de önemli bir yer tutmaktadır.Ülkemiz nüfusunun yıllık ortalama % 2 dolaylarında artmaya devam etmesi ve kişi başına gelir artışı nedenleriyle gıda ürünleri talebinde artış olmaktadır. Günümüz şartlarında sağlıklı ve dengeli beslenme daha çok önem kazanmış ve insanlar bilinçlenmeye başlamıştır. Daha temiz, daha taze ve çabuk bozulmayan, dayanıkllığı fazla olan ürünlerin tercihi artış göstermiştir. Bu nedenle sebze ve meyvelerin üretimden hasada kadar, hatta tüketiciye gelene kadar geçirdiği süreç önemlidir. Bu süreç içinde besin değerleri korunmalı, sağlıklı koşullarda bekletilmeli, temiz ortamlarda tüketiciye sunulmalıdır. Dünya ülkelerinde hem kültüre alınarak hem de değişik otlar şeklinde değerlendirilen sebzeler ve meyveler içerdikleri karbonhidrat, yağ, protein, vitaminler, mineraller ve posa içeriği bakımından insan beslenmesinde önemli etkiye sahiptir. Bu ders ile sebze ve meyvelerin işletmeye nakledilmesi ve nakledildikten sonra işletmeye alınması konularında gerekli bilgi ve beceriye sahip olacaksınız. Dersi başarı ile tamamladığınızda sebze ve meyveleri üretici veya toplama merkezlerinden satın alabileceksiniz.

Meyve Konservesi Nasıl yapılır ?

2009-11-19 16:15:45

Ülkemizde uygun iklim şartlarında bolca yetişen meyvelerden konserve yapmak suretiyle, bu meyvelerin bulunmadığı mevsimlerde ve yörelerde tüketilmesi sağlamaktadır. Meyvelerin konserve edilmesindeki asıl amaç; bozulma olgusunun önlenmesi olmakla birlikte besin değeri, renk, aroma ve fiziksel yapısına ait duyusal niteliklerinin, kısaca kalitesinin en az düzeyde etkilenmesini sağlamaktır. Meyve konservesi dersi vişne, erik, kayısı ve greyfurt konservesi üretimindeki işlem basamaklarını ve uygulama faaliyetlerini içermektedir. İlerde konserve fabrikaları sizlerin çalışma alanlarınızdan biri olacaktır. Bu durum ise başta endüstriyel üretime katkı sağlayacaktır. Bu konuda başarılı olabilmeniz Meyve Konservesi dersinü çok iyi öğrenmenizle mümkündür. Bu dersi daha iyi anlayabilmek için ”Konserve Üretim Teknolojisi, Meyve ve Sebzelerde Ön İşlemler” dersinü tekrar gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Bu ders, meyve konservesi çeşitlerini üretme hakkında sizlere yol gösterici olacaktır. Başarılar diliyorum.

Marmelat Çeşitleri

2009-11-19 16:15:03

Marmelat çeşitleri gerek pastacılıkta gerekse de kahvaltılık olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle evlerde ve gıda sanayinde çeşitli marmelatlar yapılmaktadır. Bilinen ve yaygın olarak tüketilen marmelat çeşitleri arasında elma, ayva, şeftali, kayısı, çilek, vişne, erik, incir, portakal vb. sayılabilir. Ayrıca kuru meyvelerden de marmelat yapılabilir. Marmelat çeşitlerinin yapılmasında ham maddenin doğru seçilmesi, ön işlemler uygulanması, uygun pulp elde edilmesi, pişirme ve sonrası işlemlerin titizlikle yapılması kaliteli üretim için gerekli unsurlardır. Bu derste marmelat çeşitleri üretimi için gerekli bilgi ve becerileri edinerek çalışma yaşantınızda uygulayabilme fırsatını bulacaksınız. Edindiğiniz tüm bilgi ve beceriler sizin bu sektörde nitelikli eleman olmanızı sağlayacaktır.

Makarna nasıl yapılır, Makarna Hamuru hazırlama

2009-11-19 16:13:28

Makarna hamurunuza uygulayacağınız tüm aşamalar ne kadar iyi olursa olsun iyi bir şekillendirme işlemi uygulamazsanız makarnanın taşıması gereken ana kritelerden birini sağlamamış olursunuz. Bu durum ürün kalitesini bozduğundan satışı olumsuz etkiler ve işletmenizin ekonomik kaybına neden olur. Makarna, sofralarımızda hem ekonomikliği hem de görünüş zenginliği ile vazgeçilmez bir üründür. Bu zenginliği sağlayan makarnanın şeklidir. Sizlerle bu konumuzda makarna yapımında önemli bir aşama olan hamurun şekillendirilmesine geldik.Makarnanın öncelikle çeşitlerini öğrenerek işe başlayacağız. Yapım tekniklerine ve görünüşlerine göre makarna çeşitlerinin örneklerini konumuz içinde bulabileceksiniz. Makarna hamuru, yoğrulup, vakumla havası alındıktan sonra sıra değişik makarna çeşitlerine göre şeklini vermeye geliyor. Bu aşamada devreye giren araç gereçleri, kullanılan ekipmanı ve uygulanan yöntemleri inceleyerek, makarnaya şekil verme konusunda yeterlik kazanabileceğiniz bilgilere ulaşmanızı sağlamaya çalıştık.

İçme suyu nasıl analiz edilir ?

2009-11-19 16:12:33

Gıda endüstrisine konu olan ürünler çeşit yönünden giderek artmaktadır. Son ürünün dayanıklı, güvenilir ve çeşitli olması, ambalajlamada tüketicinin aradığı niteliklerin, arz biçiminin, çeşitlenme gereksinimlerinin önem kazanması gibi faktörler gıda endüstrisine verilen önemi gün geçtikçe artırmaktadır. Bu durum üretici firmalar arasındaki rekabeti körükleyerek endüstriye yeni bir yön vermekte ve hızla gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bu gelişmeler doğrultusunda sektörde nitelikli ara eleman ihtiyacı artmaktadır. Gıda Kontrol dalı gıda üretiminin gelişim gösterdiği dallardan biridir. Bu dersi tamamladığınızda gerekli araç – gereç ve kimyasalları kullanarak, içme ve kullanma suları analizlerini uygulama becerisine sahip olabileceksiniz.

Ekmek yapımı ve Fermantasyonu

2009-11-19 16:11:26

Gıda endüstrisinin vazgeçilmez ürünlerinden biri de ekmektir. Her ülkenin, her yörenin farklı ekmek alışkanlıkları vardır. Ancak globalleşme her alanda olduğu gibi gıda alanında da sınırları kaldırmıştır. Gelişen teknolojinin de katkılarıyla herkes, her çeşit ekmeği sofrasında görmek istemektedir. Çeşit, dayanıklılık ve güvenirlik açısından tüketicinin istekleri sürekli artmaktadır. Değişen ve gelişen damak tatları, yaşam standardında yükselmeye, sosyal yaşamın getirdiği zorunluluklar ekmek üretiminde de farklı bir anlayışın gelişmesine neden olmuştur. Müşteri kitlesini yakalayıp, elde tutmak ve arttırmak için ürünün en istenir olanını yapmak, rekabette geri kalmamak gerekir. Bu rekabet de ancak sürekli gelişme ve nitelikli elemanlarla sağlanır. Ekmek çeşitleri ve hamur hazırlamada kullanılan teknikler ne olursa olsun ortak özellik fermantasyondur. Fermantasyon ekmek niteliğini belirleyen en önemli faktörlerden birisidir. Tekniğine uygun yapılmış bir fermentasyon işlemiyle albenisi yüksek ekmek görüntüsüne sahip olabilirsiniz. Bu ders sonunda ekmek hamuruna verdiğiniz emeğin şekillenip, kabardığını görebileceksiniz. Verilen bilgileri özümsediğinizde elinizdeki hamura istediğiniz şekli verebilecek, fermantasyon aşamalarını gerçekleştirebilecek bilgi ve beceriye sahip olacaksınız. Severek, isteyerek ve özenle yapılan işin başarısı büyük olur. Ülkemizin hiçbir değeri kaybetmek gibi bir lüksü yoktur. Enerjinizi ve emeğinizi kaliteli ürünler ortaya koymada kullanacağınıza güveniyoruz. Başarılı olmak önce kendiniz sonra toplum için gereklidir. Çalışarak başarıyı, başarıyla mutluluğu sağlarsınız.

Ekmek hamuru nasıl hazırlanır ?

2009-11-19 16:10:21

Ekmek, gıda endüstrisinin vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Her ülkenin, her yörenin farklı ekmek alışkanlıkları vardır. Ancak globalleşme her şeyde olduğu gibi ekmekte de sınırları kaldırmıştır. Gelişen teknolojinin de katkılarıyla herkes, her çeşit ekmeği sofrasında görmek istemektedir.Çeşit, dayanıklılık ve güvenirlik açısından tüketicinin istekleri sürekli artmaktadır. Değişen ve gelişen damak tatları, yaşam standardında yükselme, sosyal yaşamın getirdiği zorunluluklar ekmek üretiminde de farklı bir anlayış gelişmesine neden olmuştur. Müşteri kitlesini yakalayıp, elde tutmak ve arttırmak için ürünün en istenir olanını yapmak, rekabette geri kalmamak gerekir. Bu rekabet de ancak sürekli gelişme ve nitelikli elemanlarla sağlanır. Ekmek üretimi genelde aynı özelliklere sahip görülse de bölgesel farklılıklar gösteren bir sektördür. Ancak hamur hazırlamada kullanılan metodlar ve yasal hükümler her ekmek üreticisi için değişmeyen temel kavramlardır. Bu ders sonunda ekmek ile ilgili yasaları, ekmeği oluşturan temel ve yardımcı bileşenleri ve ekmek hamuru yapım tekniklerini öğrenip hamur yoğurma becerisine sahip olabileceksiniz. Bölümünüzü nasıl seçmiş olursanız olun severek ve özenle yapılan işin başarısı büyük olur. Ülkemizin, hiçbir değeri kaybetmek gibi bir lüksü yoktur. Enerjinizi ve emeğinizi kaliteli ürünler ortaya koymada kullanacağınıza güveniyoruz. Başarılı olmak önce kendiniz sonra toplum için gereklidir. Çalışarak başarıyı, başarıyla mutluluğu sağlarsınız.Derste size gerekli bilgi ve beceriyi, içinizde heyecanı ve çalışma azmini bulmanızı ve başarmanızı diliyoruz.

Yoğurt nasıl yapılır ?

2009-11-19 16:09:32

Bildiğiniz gibi yoğurt, çok eski tarihlerden beri toplumumuzda geleneksel olarak üretilen bir süt ürünüdür. Ancak günümüzde bilim ve teknolojideki hızlı ilerlemelerin bir sonucu olarak yoğurdun endüstriyel boyutta üretimi gerçekleştirilmektedir. Böylece geleneksel kalıpların dışına çıkılmış, daha hızlı ve standart üretim aşamasına gelinmiştir. Süt ve süt ürünlerini üreten işletmelerde kaliteli ve standart yoğurt üretimi yapabilmek, gerek tüketici sağlığını korumak gerekse tüzük ve standartlara uygunluğu sağlamak açısından önemlidir. Üretim, bu alanda yetişmiş elemanlar tarafından yapılmaktadır. Geçmişten beri yoğurt yapımı, soğutma olanağı olmayan yerlerde veya dönemlerde sütü en basit, kolay ve güvenilir bir değerlendirme yöntemi olmuştur. Uzun yıllardan beri halkımız tarafından sevilerek ve fazla miktarlarda tüketilen yoğurt, yüksek besin ögesi değeri nedeniyle insan beslenmesinde önemli rol oynamaktadır. Yoğurt Türkiye’de en fazla bilinen ve en çok tüketilen (tanınan) fermente süt ürünüdür. Bunun başlıca sebebi, yoğurdun soğukta muhafaza edildiğinde uzun süre depolanabilmesi ve pH değerinin düşük olmasından dolayı içerisinde patojen mikroorganizmaların canlılıklarını uzun süre sürdürememeleridir. Yoğurt dersi yoğurdun çeşitlerini; yoğurdun duyusal, kimyasal, beslenme ve sağlık açısından özelliklerini yoğurt üretimi için kullanılacak süte uygulanacak ön işlemleri inokülasyon ve inkübasyon işlemlerini ambalajlama, soğutma ve depolama sırasında dikkat edilmesi gereken hususları yoğurtta görülebilecek bozulmaları, kusurları ve yoğurdun kalitesine etki eden faktörleri üretim sırasında kullanılan alet – ekipmanların tanınması ve dikkat edilmesi gereken noktaları içermektedir. Bu dersin daha iyi anlaşılabilmesi için “Süte Uygulanan Ön İşlemler” dersinün tekrar gözden geçirilmesi başarıyı artıracaktır.

Dondurma nasıl yapılır, önemli ipuçları ?

2009-11-19 16:08:10

Dondurma hoşa giden aroması, tadı ve görünüşü itibarIyle pek çok kişi tarafından her mevsim sevilerek tüketilen bir süt ürünüdür. Enerji içeriği fazla olmamakla birlikte vitamin ve mineraller yönünden zengin olması beslenme açısından da önemini artırmaktadır. Dondurmanın ilk olarak nerede nasıl ortaya çıktığı bilinmemektedir. Fakat yapılışına dair pek çok şey söylenmektedir. Bazı kaynaklarda dondurmanın 16.yy .ın başlarında İtalya’da keşfedildiği belirtilmektedir. Yine bazı kaynaklara göre dondurma ilk defa buzun keşfinden sonra İngiltere’de yapılmıştır. Ülkemizde ise ilk dondurma üretimi 1900 yılında İstanbul ve Kahramanmaraş’ta yapılmıştır. Günümüzde dondurma sektörü, gıda endüstrisi ve süt teknolojisi alanında en hızlı gelişen ve gün geçtikçe önemi artan dallardan birisidir. Ülkemizde dondurma sektörünün hızla büyümesinin en önemli nedeni ham maddenin bol, ucuz ve çeşitli olmasıdır. Yine süt içmeyi çok sevmeyen insanlarımızın yaz ve kış aylarında dondurmaya aşırı ilgi göstermesi bu sektörün gelişmesini desteklemiştir. Dondurma; genel olarak süt ve süt ürünleri, tatlandırıcı maddeler, stabilizatörler, emülgatörler, içilebilir nitelikteki su, renk, aroma ve çeşni maddelerinden oluşan karışımın dondurucu denilen özel düzenlerde işlenmesiyle elde edilen kompleks bir ürün olarak tanımlanmaktadır. Bu derste dondurma üretimi, ambalajlama ve sertleştirme konularında gerekli bilgi ve becerileri edinerek çalışma yaşantınızda uygulayabilme fırsatını bulacaksınız. Edindiğiniz tüm bilgi ve beceriler sizin bu sektörde nitelikli eleman olmanızı sağlayacaktır

Ayran Nasıl yapılır nasıl saklanır ?

2009-11-19 16:07:24

Fermente süt ürünlerinin insan beslenmesindeki önemi uzun yıllardan beri bilinmektedir. Söz konusu ürünlerin başında gelen yoğurdun ülkemizde en önemli tüketim şekillerinden biri ayrandır. Kesin bir bilgi olmamakla beraber ülkemizde yoğurt üretimi için ayrılan süt miktarının % 20-30’unun ayrana işlendiği tahmin edilmektedir. Bildiğiniz gibi yoğurt ve ayran, çok eski tarihlerden beri toplumumuzda geleneksel olarak üretilen bir süt ürünümüzdür. Ancak günümüzde bilim ve teknolojideki hızlı ilerlemelerin bir sonucu olarak bu ürünlerin endüstriyel boyutta üretimi gerçekleştirilmektedir. Böylece geleneksel kalıpların dışına çıkılmış, daha hızlı ve standart üretim aşamasına gelinmiştir. Süt ve süt ürünlerini üreten işletmelerde kaliteli ve standart ayran üretimi yapabilmek, gerek tüketici sağlığını korumak gerekse tüzük ve standartlara uygunluğu sağlamak açısından önemlidir. Üretim bu alanda yetişmiş elemanlar tarafından yapılmaktadır. Sindiriminin kolaylığı ve ferahlatıcı etkisi açısından gerek şehirlerde gerekse kırsal kesimlerde oldukça fazla miktarda tüketilen ayranın üretimi özellikle yaz aylarında artmaktadır. Uzun yıllardan beri halkımız tarafından sevilerek ve fazla miktarlarda tüketilen bu ürün, yüksek besin değerinden dolayı insan beslenmesinde de önemli rol oynamaktadır. Ayran dersi, ayran üretim yöntemlerini; ayranın duyusal, kimyasal, beslenme ve sağlık açısından özelliklerini; ayran üretimi için kullanılacak süte uygulanacak ön işlemleri; inokülasyon ve inkübasyon işlemlerini; ambalajlama, soğutma ve depolama sırasında dikkat edilmesi gereken hususları; üretim sırasında kullanılan alet–ekipmanların tanınması ve dikkat edilmesi gereken noktaları içermektedir.

Meyveleri kuruturken Dikkat edilmesi gerekenler

2009-11-15 23:40:20

Kurutma işlemi yiyecekleri korumak için kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Kurutulmuş gıdalar uzun süre dayanıklılığını korur. Çünkü içerdiği su miktarı düşük olduğundan yiyeceği bozacak mikroorganizmalar gelişip çoğalamaz. Bundan önceki yıllarda kurutma işlemi, genellikle açık havada güneş enerjisinden yararlanılarak yapılmaktaydı. Günümüzde ise yapılan araştırmalar doğrultusunda güneşte kurutmanın çok sağlıklı olmadığı, ürüne kalite ve enerji ve besin ögesi değerleri bakımından zararlar verdiği tespit edilmiş ve farklı kurutma yöntemleri geliştirilmiştir. Güneş enerjisinden ve katı yakıttan faydalanarak kurutma işlemi yapan sistemler geliştirilmiş ve özellikle meyve kurutmada daha sağlıklı ve istenilen ölçütlere uygun ürün elde etmek kolaylaşmıştır. Kurutulmuş meyveler, besin değeri açısından zengin ve aynı zamanda sağlıklı oldukları için hem iç pazarda he mde dış pazarda yerini almıştır. Sizler de bu ders ile kurutma yapılacak meyvelere uygulanan ön işlemleri, kurutma yöntemlerini, kurutulmuş ürünü ambalajlayarak uygun depo koşullarında saklamayı öğreneceksiniz. Meyveleri kurutma dersinü başarı ile tamamladığınızda kurutulmuş meyve üretimi yapan işletmelerde çalışma imkânına sahip olabilirsiniz.

Marmelat nasıl yapılır ? Marmelat çeşitleri

2009-11-15 23:39:34

Taze ve kuru meyve ezmelerinin şekerle işlem görmesi sonucu elde edilen marmelatlar sevilerek tüketilen şekerli ürünlerdendir. Gerek kahvaltı sofralarında gerekse ikindi kahvaltılarında sofralara zenginlik katan marmelatlar ayrıca pasta, bisküvi, kurabiye vb hazırlama ve süslemede sıklıkla kullanılan enerji değeri yüksek bir üründür. Günümüzde hemen hemen pek çok meyveden marmelat üretimi yapılabilmektedir. İstenirse koku, lezzet ve renk uyumu gösteren iki ya da daha fazla sayıdaki meyve ezmeleri karıştırılarak da marmelat üretilebilir. Ayva, erik, vişne, şeftali, ahududu, çilek, elma, kayısı vb. meyvelerden yapılan marmelatlar sevilerek tüketilmektedir. Bu ders ile marmelat üretimi için gerekli bilgi ve becerileri edinerek çalışma yaşantınızda uygulayabilme fırsatını bulacaksınız. Edindiğiniz tüm bilgi ve beceriler sizin bu sektörde nitelikli eleman olmanızı sağlayacaktır.

Bozulmuş yiyecekler Nasıl anlaşılır

2009-11-15 23:38:45

Gıda endüstrisine konu olan ürünler çeşit yönünden giderek artmaktadır. Son ürünün dayanıklı, güvenilir ve çeşitli olması, ambalajlamada tüketicinin aradığı niteliklerin, arz biçiminin, çeşitlenme gereksinimlerinin önem kazanması gibi faktörler gıda endüstrisine verilen önemi gün geçtikçe artırmaktadır. Bu durum üretici firmalar arasındaki rekabeti körükleyerek endüstriye yeni bir yön vermekte ve hızla gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bu gelişmeler doğrultusunda sektörde nitelikli ara eleman ihtiyacı artmaktadır. Gıda Kontrol dalı gıda teknolojisinin gelişim gösterdiği dallardan biridir. Bu dersi tamamladığınızda et ve et ürünlerinde kokuşma tespiti işlemlerini yapma becerisine sahip olabileceksiniz Severek gelmiş olduğunuz alanınızda başarılı olacağınızı ve bu başarınız sayesinde rekabet gücümüzün artacağını, daha kaliteli ürünler üretebileceğimizi biliyoruz. Ülkemizin bizlerden beklediği de budur. Sizlerin başarı ve mutluluğu, bizlerin ve ülkemizin başarısıdır. Dersin sizlere gerekli bilgi ve beceriyi sunacağını biliyor, başarılar diliyoruz.

Kefir Nedir? Kefir Nasıl Hazırlanır

2009-11-15 23:37:37

Geleneksel mirasımız olan kefir, Türklerin 5000 yıl önce buldukları ilk fermente süt içeceğidir. Bugün dünyada yoğurttan sonra en fazla tanınan fermente süt ürünlerinden birisidir. Yeterli ve dengeli beslenmek söz konusu olduğunda özellikle süt ve süt ürünleri, rakipsiz bir gıda olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmişten günümüze uzanan sağlık kaynağı olan kefirin insan beslenmesi üzerinde ayrı bir önemi vardır. Bu önem, kefirin bileşiminde bulunan probiyotik bakteri ve mayalardan ileri gelmektedir. Bu nedenle insanoğlunun biyolojik yapısında ve metabolizmasında kefirin önemi büyüktür. Bilim ve teknoloji alanında günden güne yapılan araştırmalar sonucu kefirin fabrikasyon üretimi gerçekleştirilmektedir. Böylece kaliteli ve standart kefir elde edilebilmektedir. Kefiri yasalara uygun olarak üretebilecek kişisel yeterliklere ihtiyaç vardır. Kefir dersi ön işlemler, kültür ilavesi, inkübasyon, ambalajlama ve depolama konularını içermektedir. Bu ders sonunda kefir üretimi için gerekli bilgi ve becerileri edinerek çalışma yaşantınızda uygulayabilme firsatı bulacaksınız. Edindiğiniz tüm bilgi ve beceriler sizin bu sektörde nitelikli eleman olmanızı sağlayacaktır.

Unlu ve Hamurlu yiyeceklerin seçimi

2009-11-15 23:36:39

Karbohidratlar, yeryüzünde en yaygın olarak bulunan organik molekül olmalarının yanısıra, vücuda enerji sağlayan bir besin ögesidir. Canlıların yaşamlarınıdevam ettirebilmeleri için gereksinimleri olan en temel madde gıdadır. Tüm canlılar için büyük önem taşıyan karbohidratlar, bitki ve hayvan metabolizmasında temel rol oynar. Karbohidratlar yiyeceklerimizde en çok bulunan besin ögesidir. İhtiyacımız olan enerjinin %50-60’ınıkarbohidratlardan sağlarız. Halk arasında şeker olarak da bilinir. Aslında şeker olarak tabir edilen karbohidrat sakkarozdur. Her gıdanın içindeki bileşenin tür ve miktarıbirbirinden farklıdır. Karbohidratlar monosakkaritlere, disakkaritlere ve polisakkaritlerden oluşurlar.Hidrolize olduklarında kendilerini oluşturan mono sakkaridlere ayrılırlar. Karbohidratlar gıda sanayinde de önemli yer tutmaktadır. Kıvam verici, tatlandırıcı, jel oluşturucu, yağlarıikame edici özelliğinden dolayıkullanılırlar. Bu ders ile karbohidratların sınıflandırılmasını, fiziksel ve kimyasal özelliklerini ve gıda sanayinde kullanım alanlarınıkavrayabilecek, karbohidratlarıdiğer gıda bileşenlerinden ayırt edebileceksiniz.

Yiyeceklerdeki Zararlı Maddeler Nasıl belirlenir

2009-11-15 23:35:56

Tüketeceği üründe dayanıklılık ve kalite özelliklerini arayan tüketici, bunun beraberinde gelen çeşitli katkı maddelerinin kullanımını benimsemiş durumdadır. Gıdalara çeşitli düzeyde katılmakta olan katkı maddeleri artık olağan görülmekte, hangilerinin ne oranda katılırsa zararlı olabileceği günümüz teknolojisinde artık bilinmekte ve katkı maddeli gıdalar güvenle tüketilmektedir. Tüketici haklarını ilgilendiren ve en çok tartışılan konulardan biri her gün tükettiğimiz hazır yiyecek ürünlerinde bulunan katkı maddeleridir. Hepimiz, her zaman, her yerde hazır gıdalar tüketiyoruz; hatta içinde yaşadığımız toplum şartları da bunu gerektirmektedir. Sağlıklı beslenmeye ne kadar özen göstersek de bir kap meyveli yoğurt ya da kuru meyve yerken birtakım kimyasal maddeleri de beraberinde tüketmekteyiz. Beslenmemizde önemli bir yer alan sütün yapısında ve niteliğinde bir gıda maddesi, henüz doğada sentezlenememiştir. Diğer bütün gıdalarda olduğu gibi süt ve süt ürünleri üretiminin de çeşitli aşamalarında farklı özelliklerde katkı maddeleri kullanılmaktadır. Gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmek ve kalitede istenen düzeye erişebilmek, üretilen ürünlerin ham maddeden başlayarak tüketiciye ulaşana kadar kontrolü ile mümkündür. Bu derste ham maddeye (süte) katılan koruyucu maddelerin kontrolüne yönelik analiz yöntemleri üzerinde durulmuş olup gıda katkı maddelerini, süte katılan koruyucu amaçlı katkıları ve bazılarının var-yok analizlerini öğrenme ve uygulama imkânını bulabileceksiniz.

Yemeklerde Hijyen ve Sanitasyon

2009-11-15 23:34:45

Gıda endüstrisinde rakip firmaların birbirine karşı fark oluşturmada en büyük kozları şüphesiz hijyenik koşullarda üretilmiş güvenilir ve kaliteli ürünler olacaktır. İşletmelerde gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulaması, kontrol etmesi gıda güvenliğini etkileyen pek çok risk faktörünü en aza indirecektir. Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kontrolünün etkin olarak yapılmasında HACCP programlarından faydalanılması çok önemlidir. Her işletme yapısına uygun olarak hijyen ve sanitasyon kontrol programları hazırlamalı ve programın başarısını mikrobiyolojik kontroller yaparak ölçmelidir. Hijyen ve sanitasyon kontrol programları ile tehlikeler belirlenmekte ve bu tehlikelere karşı gerekli önlemler alınmaktadır. Bu programların başarıya ulaşmasında ekip çalışmasının önemi kaçınılmazdır. Programın oluşturulması ve uygulanmasında HACCP ekibi önemli rol oynamaktadır. HACCP kontrol programları iyi hijyen ve üretim uygulamaları ile desteklenmelidir. Sonuç olarak gıda güvenliği ve kalitenin korunması çabaları tüketici açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kontrol programlarının uygulanması ve başarıya ulaşması için programa uygun aralıklarda ve ortamlarda mikrobiyolojik kontrollerin düzenli ve planlı olarak yapılması, verilerin kayıt altına alınması gereklidir. Bu ders ile hijyen ve sanitasyon kontrol programlarına uygun olarak personel sanitasyonunu, kritik kontrol noktalarından alınan numuneleri ve işletme ortamı havasını mikrobiyolojik ekimler yaparak kontrol edebilecek ve çalışma hayatınızda uygulayabileceksiniz. Bilgi, beceri ve donanımınız ile gıda endüstrisinde aranılan nitelikli eleman özelliklerine sahip olacaksınız. Hijyen ve sanitasyonun hayatımızın bir parçası olduğunu ve gıda endüstrisindeki önemini asla unutmayınız.

Konserve Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2009-11-15 23:33:49

Günümüzde hazır yemek konserveleri tüketimi hızla artmaktadır. Oteller, restoranlar, catering şirketleri gibi toplu beslenme yapan kuruluşların iş yükünü hafifletmek açısından hazır yemek konservelerinden faydalanılmaktadır. Meyve ve sebzelerin bol olduğu zamanlarda konserve yapılması ekonomik açıdan aile ve kuruma katkı sağlarken sofraları zenginleştirmekte, gıdaların besin ögesi değerlerinin fazla kayba uğramasını engellemektedir. Besini pişirme süresi azalacağından kısa sürede hazırlama kolaylığı sağlamaktadır. Bu nedenle kadınların çalışma hayatına daha fazla dahil olmaları, işte geçirilen sürenin fazla olması, iş yeri ve ev arasında ulaşım için geçen zamanın artması gibi nedenler evde yemek yapmak için gereken zamanı azaltmış konserve gıdaların kullanımını artmıştır. Dolayısıyla herhangi bir işlem yapmaya gerek kalmadan yenilebilen konserve üretimi endüstride yerini almıştır. Gıda sektörü her toplumun damak tadına uygun özellikte hazır yemek konserveleri üretebilmektedir. Türk mutfağı, zengin çeşidi ile hazır yemek konservesi çeşitliliğine de imkân tanımaktadır. Bu sayede Türk gıda işletmeleri değişik ülke halklarının zevkine hitap edebilecek çeşitlilikte hazır yemek konserveleri üretebilmektedir. Hazır yemek konserveleri, etli ya da bitkisel sıvı yağlı şeklinde olabilir. Ülkemizde çoğunlukla soğuk tüketilebilen dolma, sebze kızartma, zeytinyağlı sebze yemekleri ve pilaki konserveleri üretilmektedir. Hazır yemek konservelerinin üretiminde sebze konservesi yapımındaki genel esaslar geçerli olmakla birlikte üretimine çok sayıda ham maddenin katılması ve sofraya yenilebilecek şekilde gelme zorunluluğu hazır yemek konserveleri, sebze konservelerinden farklı kılar. Bu ders ile hazır yemek konservelerinden temel iki çeşidin üretim aşamasını öğrenerek uygulayabileceksiniz. Öğrendiğiniz bilgi ve beceriler sayesinde hazır yemek konservesi üretimi yapan işletmelerde nitelikli eleman olabileceksiniz.

Yiyecekleri saklarken dikkat edilmesi gerekenler

2009-11-15 23:32:48

Dünyada üretilen gıdaların yaklaşık %25’i mikroorganizmaların etkisi ile duyusal, fiziksel, enzimatik ve kimyasal değişimlere uğrayarak bozulmaktadır. Gıdaların bozulmasına neden olan bu değişimler kontrol altına alınarak bozulma tamamen veya kısmen engellenebilir. Bu sayede bozulma sebepleri ortadan kaldırılırken aynı zamanda gıdanın besin değeri, renk, aroma ve fiziksel yapısına ait duyusal nitelikleri yani kalitesi de korunmuşolur. Bu ders ile gıdalarda mikrobiyal faaliyetleri kontrol altına almak, yok etmek ve gıdaların raf ömrünü artırmak için çeşitli ısıl işlemler, soğukta muhafaza, dondurma, kurutma, ışınlama, kontrollü ve modifiye atmosferde muhafaza ilkelerini öğreneceksiniz. Bu dersi başarıile tamamladığınızda mesleğinizi seven, gıdalarda mikrobiyal faaliyetleri kontrol altına alarak güvenli bir şekilde muhafaza edebilen bir eleman olacak ve daha iyi işimkânlarıbulabileceksiniz.

Gıdalardaki yağ oranları nasıl bulunur ?

2009-11-15 23:32:02

Gıda endüstrisine konu olan ürünler çeşit yönünden giderek artmaktadır. Son ürünün dayanıklı, güvenilir ve çeşitli olması, ambalajlamada tüketicinin aradığı niteliklerin, arz biçiminin, çeşitlenme gereksinimlerinin önem kazanması gibi faktörler gıda endüstrisine verilen önemi gün geçtikçe artırmaktadır.Bu durum üretici firmalar arasındaki rekabeti artırarak endüstriye yeni bir yön vermekte ve hızla gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bu gelişmeler doğrultusunda sektörde nitelikli ara eleman ihtiyacı artmaktadır. Gıda Kontrol dalı gıda üretiminin gelişim gösterdiği dallardan biridir. Bu dersi tamamladığınızda gerekli araç- gereç ve kimyasalları kullanarak gerber ve ekstraksiyon yöntemleriyle yağ tayini uygulama becerisine sahip olabileceksiniz. Severek gelmiş olduğunuz alanınızda başarılı olacağınızı ve bu başarınız sayesinde rekabet gücümüzün artacağını, daha kaliteli ürünler üretebileceğimizi biliyoruz. Ülkemizin bizlerden beklediği de budur. Sizlerin başarı ve mutluluğu, bizlerin ve ülkemizin başarısıdır.

Gıdalardaki Tuz miktarı nasıl bulunur

2009-11-15 23:31:24

Gıda muhafaza yöntemlerinin en eskilerinden birisi tuz kullanarak gıdaların saklanmasıdır.Gıdanın dayanıklılığını artırmak, mikroorganizmaların gelişmesini engelleyerek koruyucu etki sağlamak ve lezzet kazandırmak amacıyla tuz kullanılır. Gıdalara işleme sırasında ilave edilen tuz miktarı gıdanın çeşidi ve işleme şekline göre değişmektedir. Bu miktarlar Türk Gıda Kodeksi’nin ilgili ürün tebliğlerinde belirtilmiştir. Gıda kontrol birimleri tarafından belirli aralıklarla veya istek üzerine çeşitli gıdalardan numuneler alarak analiz edilir. Analize alınan örnek ürün hakkında doğru sonucu verecek miktar ve özellikte olmalıdır. Gıda laboratuvarlarında tuz miktarı tayini hem üretici firmanın standartlara uygun üretim yapmasını kontrol açısından hem de üretim sonrası etikette belirtilen ölçütlelere uyulup uyulmadığının saptanması açısından önemlidir. Bu derste gıdaları tuz tayinine hazırlama, tuz tayininde titrasyon ve alınan sonuçlarla gıdalarda tuz miktarını hesaplama yöntemleri açıklanmıştır. Dikkatle okuyup anladıktan sonra uygulamaları ve hesaplamaları da yapabilmeniz için sizlere yardımcı olacağı düşünülmektedir.