Cahilim

Dikiş Kalıpları , Elbise Kalıpları :dikis 5


Erkek gömleği dikimi 4

2009-07-26 08:45:23

Erkek gömleği günümüzde kullanım alanı çok geniş olan bir giysi türüdür. Gencinden yaşlısına tüm erkeklere hitap eden bu kıyafetin, erkek giysi üretiminin atağa geçmesi ile moda yelpazesinde önemli olan yerini pekiştirmiştir. Bu derste erkek gömlek üretiminde kesim, dikim, son kontrol, katlama ve paketleme ile ilgili bilgiler ve uygulama faaliyetlerini bulacaksınız. Bu alan da üretim yapan atölye ve fabrikalarda almış olduğunuz bilgiler size kılavuzluk edecektir. Size düşen ise bu mesleğe gönül vermiş bireyler olarak mesleğinizde gelişmek için özveri ile çalışmak ve bu dersi başarı ile tamamlamaktır.

Erkek gömleği dikimi 3

2009-07-26 08:44:39

Hazır giyim sektörü ülkemiz ihracatında önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde faaliyet gösteren birçok hazır giyim atölyesi ve fabrikası vardır. Bu atölye ve fabrikalarda, tişörtten eşofmana, etekten pantolona ve gömlekten cekete pek çok değişik ürün üretilmektedir. Bu derste erkek gömleği üretiminin I. Aşaması anlatılmaktadır. Dersin amacı, erkek gömleği parçalarının hazırlanarak monte edilme becerilerini kazanmanızdır. Günümüzde gömlek erkeklerin vazgeçemediği bir giysi türüdür. Özellikle çalışan erkeklerin gömleği tercih etme nedenleri resmiyeti ifade etmesi günlük giyimde de spor modellerin kulanım kolaylığı sağlamasıdır. Bu dersi başarı ile tamamladığınızda erkek gömleği üretimi yeterliğine sahip olacaksınız. Bu sayede erkek gömleği üreten herhangi bir atölye veya fabrikada çalışma imkanı bulabileceksiniz.

Erkek Fanila dikimi

2009-07-26 08:43:36

İç giyim; kadın, erkek ve çocuk tarafından kullanılan giysilerimizin içine giyilen bir giysi çeşididir. Vücudu dış etkilerden korumak, hijyen sağlamak, ter emmek gibi ihtiyaçlarından dolayı kullanılmaktadır. Pamuklu kumaşların yanı sıra yünlü, pamuk, sentetik karışımı kumaşlardan üretilmektedir. Yuvarlak örme kumaşlar, iç giyimlerin üretiminde tercih edilmektedir. Erkek iç giyiminde fanila değişik form ve modellerde üretilebilir. Model özelliklerinde V yaka, sıfır yaka, uzun veya kısa kol kullanılır. Kol ve yaka kenarları biye veya reçme ile temizlenebildiği gibi ribana da kullanılabilir. Değişik renklerde üretilebilir. Ana ve yardımcı malzemenin birbirine uyumlu olması gerekir. Bu derste, erkek fanila kesim, üretim, son ütü ve kontrol işlemlerini öğreneceksiniz. Edindiğiniz bilgi ve kazandığınız beceriler iç giyim dalı ve bu dalın çalışma koşullarını tanımanıza yardımcı olacak ve sonraki öğreniminize temel oluşturacaktır.

Erkek eşofman dikimi

2009-07-26 08:42:57

Erkek eşofmanı çok kullanılan giysi türlerinden biridir. Daha çok yolculuklarda, spor yaparken ve rahatlığı açısından evde kullanımı tercih edilmektedir. Değişik kumaşlardan yapılan çeşitleri ve değişik modelleri bulunmaktadır. Genellikle, vücut hareketlerine uyum sağlayabilen elastik, örme veya microfibre kumaşlardan üretilir. Bu derste, örme kumaştan üretilen bir model ile ilgili bilgiler bulacaksınız. Erkek eşofman üretiminde öğreneceğiniz bilgiler, kullanacağınız yöntemler sektörle bire bir olması açısından önemlidir. Bu ders ile edineceğiniz bilgi ve beceriler sayesinde, eşofman üretimi yapan firmalarda iş bulma imkânına sahip olacaksınız.

Erkek Eşofman kalıbı

2009-07-26 08:42:04

Modanın bir yaşam felsefesi haline geldiği günümüzde, erkek giyimi de oldukça önem kazanmıştır. Erkek eşofmanı da rahatlığı, şıklığı ve kullanım kolaylığı açısından erkek modasının vazgeçilmez bir parçası olarak günlük hayatta yerini almıştır. Erkek eşofman kalıbı dersinde, erkek eşofmanı model föyünü yorumlayıp, ölçü toblosundaki ölçüleri kullanarak erkek eşofmanı kalıbını hazırlayabilecek ve şablon çizimini yapabileceksiniz. Bunun yanı sıra erkek eşofmanı pastal planını hazırlayabilecek ana ve yardımcı malzeme hesaplamalarını yapabileceksiniz. Bu dersi, sizden istenen kalite standartlarında tamamladığınızda nitelikli insan gücü haline ulaşıp bu sektörde yerinizi alabileceksiniz

Erkek Kilot Dikimi

2009-07-26 08:41:24

İç giyim, giysilerimizin içinde önemli bir yer tutmaktadır. Erkek külotları yumuşak ve cildi tahriş etmeyecek kumaşlardan üretilmeli, rahat ve hareketi sağlayabilecek modeller seçilmeli, vücut ısısını muhafaza edecek, teri emecek ve dış etkilerden koruyacak nitelikte olmalı, hijyen sağlamalıdır. Pamuklu kumaşların yanı sıra, sentetik kumaşlardan da üretilmektedir. Yuvarlak örme kumaşlar, iç giysilerin üretimine çok uygundur. İç giyimler kadın, erkek ve çocuk iç giyimleri olarak cinsiyete göre gruplandırılmaktadır. Bu derste, erkek iç giyiminde kullanılan erkek külot yırtmaç teknik çalışmaları ile erkek külot üretim tekniklerini öğreneceksiniz. Derste, erkek iç giyiminde kullanılan yırtmaçlar ve külotlar değişik form ve modelleriyle incelenmektedir. Edindiğiniz bilgi ve kazandığınız beceriler bu dalı ve bu dalın çalışma koşullarını tanımanıza yardımcı olacak ve sonraki öğreniminize temel oluşturacaktır.

Erkek jean kot dikimi

2009-07-26 08:39:43

Günümüzün en rahat giysisi olan jean, işçi pantolonu olarak başlayıp dünyanın en popüler giysisi haline gelen jean; gençliği, dinamizmi, modernliği ve özgürlüğü temsil etmiştir. Rahat kullanımı ve yeni stilleriyle, her geçen gün yaşamın içine daha da girmeye başlamıştır. Her gün üzerimize geçirip çıktığımız, bizi takım elbise giyme derdinden kurtaran pantolonların, ilk ortaya çıktığı tarih 1853’tür. 20 Mayıs 1873’te ise -ki resmi olarak bu gün jean’nin doğum günüdür- pantolon ceplerinin köşesi yırtılmasın diye buralara metal çakılmaya (bunların adı rivettir) başlanır ve patenti Live’s olarak alınır. “Jean” kelimesi “genoese” kelimesinden türemiştir. İtalyan denizcilerin giydiği, sağlam pantolonları andırdığı için bu kelime kullanılmıştır. Jean pantolonlarının farklı model, kumaş ve yıkamalar sonucunda oluşan görünümlerden, kullanılan aksesuarlardan dolayı isimlendirilen birçok çeşidi vardır. Erkek ve kadının birlikte kullanabildiği bir giysi türüdür. Ancak bu ders de erkek jean pantolonu ile ilgili bilgiler bulacaksınız. Erkek Pantolon Üretimi dersinde; bir pantolonun model analizini yapmayı, asgari çalışma talimatını hazırlamayı, kalite niteliklerini belirlemeyi, pantolonluk kumaşların yüzey özelliklerini ve bunlarla ilgili teorik bilgileri aldınız. Erkek Jean Pantolonu Üretimi Dersinde ise jean pantolonun ana ve yardımcı malzemelerinin kesimi, dikim planı hazırlama, makine parkını belirleme, dikim işlemleri, ara ütü ve son ütü işlemlerini yapabileceksiniz. Bu derste dikim işlemlerini yaparken aynı işlemi yapabilecek değişik makineler ve yöntemler anlatılmıştır. Sizler okullarınızda ya da dersi uygulayacağınız yerlerde bulunan imkânlarınıza göre makine parkını kurabileceksiniz.

Erkek Kot pantolon kalıbı

2009-07-26 08:37:49

Klasik giyim tarzları uzun yıllar boyunca hâkim olagelmişken, günümüzde tarzlar ve çizgiler çok değişmiştir. Uzun yıllar erkek giyimi “kravat ve takım elbise” olarak kendini göstermiştir. 50’ li yıllarda gençlik bu görüşün değişimini zorlamışsa da esas devrim jean’ in kabul görmesiyle erkekleri üniformadan çıkarmıştır. Blue jeans'in kökeninde, 15. yüzyıl'da İtalya'nın Cenova ve Fransa'nın Nîmes kentinde üretilen denim kumaş yatar. "Serge de Nîmes" olarak anılan bu pamuklu kumaş yüzyıllar boyunca kullanılmış, kendi içinde evrim geçirmiş, denim adını almış ve Hindistan'da yetişen indigofora bitkisinden elde edilen indigo boyasıyla birleşerek blue jeans efsanesini yaratmıştır. Spora artan ilgi günlük erkek giysilerinde bir boşluk yaratmış, bu boşluk jean üretimi ile doldurulmuştur. Günümüzde jean üretiminde model, dikiş ve kumaş çeşitleri çok değişkenlik göstermektedir. Bu ders, sektörde çalışacak öğrencilerin erkek jean kalıp çizim becerisini artırmak için hazırlanmıştır.

Erkek işçi Tulum kalıbı

2009-07-26 08:37:08

Günümüzün vazgeçilmez sanayi dallarından biri olan hazır giyim her gün bir yenilikle, farklı alanları içine alan bir iş gücü istihdamı sağlamaktadır. Nitelikli insan gücü yetiştirmek amacıyla çeşitli eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmalar gün geçtikçe kalitesini artırmış ve sektörle yapılan iç içe çalışmalar sonucunda da önemli başarılar elde edilmiştir. Çalışma ortamları hareketli ve tozludur. Bu koşullarda çalışmayı engellemeyecek, hareket rahatlığı sağlayacak, kişiyi toz, yağ, kir ve benzeri faktörlerden koruyacak bir giysiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bundan dolayı işçi tulumlarına duyulan ihtiyaç arttığından, hazır giyim sektöründe bu talebi karşılamak için kalıp ve üretime yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu ders ile sektörde yeni ve önemli bir yere sahip olan erkek işçi tulumu temel kalıbını hazırlama, model uygulama, şablon hazırlama ve erkek işçi tulumu için gerekli anayardımcı malzeme hesabı yapabilme becerisini kazanacak, bu bilgi ve beceriler sayesinde hazır giyim sektöründe çalışma imkânına sahip olabileceksiniz.

Erkek iş önlüğü kalıbı

2009-07-26 08:35:54

Sanayinin gelişmesiyle, çalışan elemanların çalışırken kullanacakları koruyucu iş elbisesine ihtiyaç duyulmuştur. İş önlüğü: fonksiyonu, kesim ve işçilik tekniği açısından özel olarak belli meslek gruplarına has gereksinimlerine ve çalışma esnasında korunma amacına cevap verecek şekilde hazırlanan giysilerdir. İş önlüğü çalışan elemanın daha temiz ve düzenli olmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Her alanda kullanılan iş önlüğü modele göre değişiklik göstermektedir. İş önlüğü üreten hazır giyim işletmelerini de görmek mümkündür. Bu dersle erkek iş önlüğü model analiz işlemlerini, kalıp çizimini, açma işlemlerini, ve şablonlarını hazırlamayı, erkek önlüğünde kullanılan ana ve yardımcı malzemeleri ve malzeme hesabı yapma işlemlerini öğreneceksiniz.

Erkek Gömleği dikimi 2

2009-07-26 08:35:14

Gömlek ilk olarak 8.yy da Roma’da “Turnica interior” adıyla kullanılmıştır. Bu yüzden gömlek denince ilk akla gelen İtalya olmuştur. Bu dönemde gömleklere bir kumaş parçasının ortasına kafanın geçebileceği kadar bir delik açılmıştır ve düğmesiz oldukları için kemerle kullanılmışlardır. Daha sonraki yıllarda Fransa’da yaygınlaşmaya başlamış ve “Þömiz” adı verilmiştir. Gömlek giymek toplumsal statünün bir göstergesi haline gelmiştir. 1860’lı yıllarda ilk renkli gömlekler pastel tonlarda üretilmeye başlamış ve yaka kesimi eklenmiş, boyları kısaltılmıştır. Modern çağda bir sembol haline gelen gömlek herkesin severek kullandığı bir giysi haline gelmiştir. Eğitime de bu gelişim ve değişimlerin yansıması sağlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda “Erkek Gömleği Dikimi II dersinde gömlek dikiminin temel çalışmalarını öğrenerek, konuyla ilgili bilgi ve beceri sahibi olacaksınız.

Erkek Gömleği dikimi 1

2009-07-26 08:34:45

Giyim insan olmanın ve toplumda var olmanın bir gereğidir. Teknolojinin çok hızlı gelişmesi giyimde değişim sürecinin hızını artırmıştır. 1960’lı yılların sonuna kadar terzilik şeklinde yapılan giysi üretimi, sonraki yıllarda daha değişik bir biçim almış ve atölyeler oluşmuştur. 1973- 1989 yılları ise Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün genişleme ve dışa açılma yılları olmuştur. Tekstil sektörü yeniden yapılanmıştır. Giyim ihtiyaç olmaktan çıkmış, bir zevk hâline gelmiştir. Üretim yapan işletmelerin artmasına yol açmıştır. Türk hazır giyim sektörü bugün ticarette önemli bir yere sahiptir. Bu yerini korumak için nitelikli iş gücünü artıracak, bilinçli üretim yapacaktır. Nitelikli eleman yetiştirmek mesleki eğitimin amacıdır. Bu amaç doğrultusunda derser eğitim programları başlatılmıştır. Bu ders ile erkek gömleği temel işlemlerini öğrenecek, konu ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olacaksınız.

Drapaj tekniği ile gelinlik dikimi 2

2009-07-26 08:13:17

Evlilik her toplumda önem ve değer verilen bir olgudur. Her genç kız evlendiği gün eşsiz ve benzersiz, sadece kendisine uyan bir gelinlik giymek ister. Tüm bu beklentileri drapaj tekniği ile hazırlayacağınız gelinlikle karşılayabilirsiniz. Bu teknikle sadece o geline uygun modeli seçebilecek ve tam ölçülerinde bir gelinlik dikebileceksiniz. Hazırladığınız gelinliği tasarladığınız desenlere göre süsleyerek tamamen benzersiz bir çalışma yapabileceksiniz. “Drapaj İle Gelinlik Dikimi I” dersinde drapaj tekniği ile gelinlik kalıbı hazırlamayı ve kesim işlemlerini öğrendiniz. Bu derste ise gelinliği prova yapma ve dikim işlemlerini öğreneceksiniz. Dersi tamamladığınızda modaevleri için nitelikli ve aranan bir eleman olacaksınız. Tecrübeleriniz arttırarak ilerde kendi modaevinizi açma imkanınız da olacaktır

Drapaj tekniği ile gelinlik dikimi

2009-07-26 08:12:39

Kadın terziliği sektörü ülkemizde olduğu kadar dünyada da büyük bir pazar ve kullanım payına sahiptir. Özellikle adını duyurmuş olan modacılar bu sektörde HOUTE COUTURE (kişiye özel dikim) tarzı çalışmalarıyla başarıyı yakalamışlardır. Gelinlik, bu sektörün en önemli parçalarından biridir. Gelinlik tüm bayanların giymek için hayalini kurduğu çok özel bir giysidir. Bu nedenle kadın terziliği bölümünde, başlı başına bir dal olmuş ve sadece gelinlik dikimi sektörde bir yer oluşturmuştur. Gelinlik, modelleri itibariyle drapaj tekniğinin çok fazla kullanıldığı bir alan olmuştur. Bu teknikle birlikte modellerin kişiye özel olması, seçilen modellerin kişiliklerini yansıtması drapaj sisteminin önemini ortaya koymaktadır. Drapaj çalışması yetenek, beceri, ustalık gerektiren bir çalışmadır. Aynı zamanda sanatsal bir çalışmayı da içerdiğinden bu çalışma sayesinde piyasada aranılan eleman olma özelliği kazanacaksınız. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında, başarıya ulaşmak için daha çok çalışmanız ve araştırma yapmanız gerekir. Bu derste drapaj çalışmayı, çalıştığınız drapajı kalıba dönüştürmeyi ve gelinlik kesimi yapmayı öğrenerek hatasız gelinlik kalıbı çıkarma becerisine sahip olacaksınız. Başarılar diliyoruz.

Nikah Kıyafeti dikimi 2

2009-07-26 08:10:34

Yaşam dediğimiz evrede doğumdan başlayarak bizler için çok değerli dönüm noktaları vardır. Bu dönüm noktaları öğrencilik yıllarımız, iş hayatımız ve evlilik. Dönüm noktalarımızı her yönüyle özel kılmak için çeşitli uğraşlarımız olacaktır. Nikâh ve düğün törenleri, bizler için özel günlerdir. Bu günlerlerde giyeceğimiz giysileri hazırlamak aldığınız eğitim çerçevesinde sizler için zevk olacaktır. Nikâh kıyafeti hazırlamak önemli günlere katkı sağlamamız açısından bizleri mutlu kılacaktır. Bu derste Nikah Kıyafeti Dikimi ile ilgili tüm bilgileri bulacaksınız. Bilgi ve güzel görüşleriniz doğrultusunda özel anların unutulmaz yapılmasına katkı sağlayacaksınız.

Nikah Kıyafeti dikimi 1

2009-07-26 08:10:04

Nikâh gelecek mutlu günlerin, güzel bir beraberliğin kıyafeti olması nedeniyle ayrı bir önem taşır. Nikâh kıyafeti bayanların rüyasını süsleyen, genellikle iki parçadan oluşan, çeşitli süslemelerle zenginleştirilmiş giysidir. Gelinliğe göre daha sade, zarif ve şık bir giysidir. Nikâh kıyafetinin model, kumaş, süsleme ve aksesuar seçimi günün modasına göre değişir. Giysiyi basitleştirmeyen, kişinin zarafetini bozmayan şapka, eldiven, çiçek, mücevher gibi aksesuarlar seçilerek giysi zenginleştirilir. Edindiğiniz bilgilerle insan hayatının en özel ve anlamlı olan günü için hazırlanan nikâh kıyafetinin dikimini ve süslemesini zevkli bir çalışma yaparak gerçekleştirebilirsiniz

Nikah kıyafeti kalıpları

2009-07-26 08:09:31

Tüm insanların yaşadıkları özel anlar vardır. Bu özel anlarda, kişilere özel olduklarını hatırlatacak giysiler ve mekânlar vardır. Hele bu özel an bir mutluluğun paylaşılması ise daha da önemli olur. Cumhuriyetin ilanı ile medeni kanundaki değişiklikler kılık-kıyafet devrimi toplumumuzdaki çağdaşlaşma yolundaki önemli gelişmelerdir. Bunlarda beraberinde nikâhların davetlilerin önünde kıyılması ile ayrı bir önem kazanmıştır. Bu özel gün için özel kıyafetler hazırlanmıştır. Bu derste bir nikâh kıyafeti çizimi ve kıyafetin üretiminde kullanılan malzemelerle ilgili hesaplamaları ve bilgileri bulacaksınız. Edindiğiniz bilgilerle, insan yaşantısındaki özel zamanlara nikâh kıyafeti model ve kalıpları hazırlayarak katkıda bulunabilirsiniz.

Spor Etek Kalıpları

2009-07-26 08:08:30

Giyim kişiye ve kullanılan yere göre çeşitlilik göstermektedir. Bu çeşitlerin içinde yer alan kadın giyiminde eteğin önemli bir yeri vardır. Etek modellerini fantezi ve spor olarak ikiye ayıracak olursak günlük yaşamda spor etekler daha çok tercih edilmektedir. Bu ders ile iki spor etek model uygulaması görecek ve bunu geliştirerek değişik model uygulamaları yapabileceksiniz. Kendi modellerinizle çevrenizde dikkat çekeceğinizden eminiz. Sizlere tüm öğreniminizde ve bu derste başarılar diliyoruz.

Sütyen Dikimi

2009-07-26 08:07:45

Sütyen; göğüslere destek veren, vücudu sıkı saran iç giyim çeşididir. Sütyen, iki göğüs kupu ve çoğu kez omuzdan geçen askılardan meydana gelir. Arkadan kapanan kısmı elastikidir. Sütyen modelleri için başlıca kriterler şöyledir: Ön parçalar, göğsü tam, yarı veya kısmen kapatan parçalardır. Bunlar kup veya kap olarak isimlendirilir. Ön açıklığını bu kupların modeli belirler. Balen; ekstra destek vermek ve göğüsleri yerinde tutmak için göğsün alt kısmındaki kavisli teldir. Destek, hafiften daha sıkı kontrole kadar gider. Sıkı kontrole örnek spor ve hamile sütyenleridir. Dolgu göğüs kupları içine dolgunluk vermek amacıyla ekstra malzemeler veya teknikler (su-jel-hava-köpük) eklenmesidir. Dikişli veya dikişsiz kuplar üzerinden geçen dikişler göğüse daha çok destek verir. Kalıcı bir şekil ve forma sahip kalıplı kuplar giysinin altında pürüzsüz ve hemen hemen saydam bir görünüş verir. Sütyen modelleri için 3 temel kriter vardır; balenli, dekolte (normal, V-şeklinde veya balkon) ve destektir (bu hafiften sağlam destekliye, spor sütyene ve hamile sütyenine kadar çeşitlilik gösterir). Günümüzdeki sütyen modellerini balenli sütyen, alttan destekli sütyen, dekolte, balkonette (yarım kulpu sütyen), racer back (arkada V- şeklinde birleşen askıları olan), askısız vb. olarak çeşitlendirebiliriz. Sütyene daha lüks bir görünüş sağlamak için dantel ve işleme kullanılmaktadır. Þeffaf askılar straplez (askısız) etkisini verirken, ekstra askılar kullanılarak farklı modeller (strass, stans, çapraz, halter, crossed over ve askısız) elde edilebilir. Bazı sütyen modelleri de özel amaçlar için kullanılır (örneğin spor, hamilelik, emzirme vb.). Sütyen tüketiminin büyük kısmı alttan destekli (push-up) ve çerçeveli sütyenler (framed veya concern) oluşturur. Ancak bunların pazar payı dikişsiz sütyenler lehinde azalmaktadır. Diğer sütyen çeşitleri 2\3 cup, askısız sütyen (her iki çeşit de balenli veya balensiz olabilir), daha az popüler olan uzun sütyen, üst ve büstiyerlerdir. Farklı şekillerde değiştirilebilir sütyenler de altı farklı biçimde giyilebilir; convential, halter, tek omuzlu, offthe- shoulder, çapraz ve askısız. Diğer iç giyim ürünlerinde olduğu gibi sütyenler için de genel (AB) standartlar yoktur. Kumaş ve iplikler için standartlar ve test metotları tanımlanmıştır. Örneğin ISO 3759, 5077 VE 6330. Buna göre maksimum çekme oranı %6 maksimum uzama oranı %2 olmalı, boyası ışığa, yıkamaya ve terlemeye; baskılar ise sürtünmeye (ovalamaya) karşı da dayanıklı olmalıdır. İmalat sırasındaki dikiş işlemlerinde makinenin dikiş sıklığı cm’de 5 adım olacak şekilde ayarlanmalıdır. Üretimde iyi kalite ürün elde etmek istendiğinde imalat ile ilgili birçok malzeme yurt dışından ithalatçı firmalar tarafından temin edilir

Gecelik Kalıbı

2009-07-26 08:06:36

Tekstil hazır giyim sektöründe iç giyim alanında yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmeler son yıllarda ülkemizde bu alanda kalifiye eleman ihtiyacını gündeme getirmiştir. Kalifiye eleman ihtiyacı da ancak bu mesleğe yönelmiş insanlara verilecek mesleki eğitim ile sağlanacaktır. Tarihi en az insanlık tarihi kadar eski olan iç çamaşırı, yıllar içinde moda akımlarına şekil değiştirerek çok çeşitli model ve kumaş özellikleriyle insanların beğenisine sunulmuştur. İnsanlar önceleri dış giyimlerine daha çok önem verirken artık günümüzde iç giyimlerine de en az dış giyimleri kadar önem vermekteler. Çünkü biliyoruz ki insanın iç giyiminin güzelliği dış giyimine yansır. İç giyimin tercihi hem sağlığımız hem de kıyafetlerimizin net görünmesi için çok önemlidir. Vücut hatlarına uygun seçilmiş bir iç giyim sağlıklı gelişim için önemli bir etken olacaktır. Bu dersle de kadın gecelik ve babydoll kalıbını, şablon, seri ve gerekli araç gereçleri hesaplama bilgilerini alarak bu bilgilerinizi yetişmiş iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulan iç giyim sektöründe uygulamaya geçirme şansına sahip olacaksınız.

Fantezi Elbise dikimi 2

2009-07-26 08:05:59

Sosyal hayatın gelişmesiyle günlük giyim tarzının dışında daha özel görünümlü kıyafetlere de ihtiyaç duyulmuştur. Giyilecek yere göre model ve süsleme özellikleri farklı fantezi giysiler giyilmeye başlanmıştır. Fantezi elbiseler günün önemine ve giyen kişinin konumuna göre fantezi kumaşlar (saten, tafta, tül, kadife vb.) kullanılarak çeşitli süslemelerle özel hazırlanır. Bu derste, fantezi bir elbisenin dikim ve süsleme işlemlerini uygulayacaksınız. Ayrıca son kontrol ve son ütü işlemlerini uygulayarak bitmiş elbisenizi kusursuz olarak tamamlayacaksınız.

Fantezi Elbise dikimi 1

2009-07-26 08:05:24

Sosyal hayatın gelişmesiyle, günlük giyim tarzının dışında daha özel görünümlü kıyafetlere de ihtiyaç duyulmuştur. Giyilecek yere göre model ve süsleme özellikleri farklı fantezi giysiler giyilmeye başlanmıştır. Fantezi elbiseler günün önemine ve giyen kişinin konumuna göre, fantezi kumaşlar (saten, tafta, tül, kadife vb.) kullanılarak çeşitli süslemelerle hazırlanır. Bu derste, terzilik tekniği ile fantezi elbise dikimi ve süslemesi ile ilgili bilgi ve becerileri kazanacaksınız. Kazandığınız bilgi ve beceriler doğrultusunda fantezi elbise kumaşının kesimini, kontrolünü ve 1. prova işlemlerini yapabileceksiniz

Fanila Kalıpları

2009-07-26 08:04:43

Tekstil sektöründeki hızlı gelişmelerden tekstilin diğer bütün alanları gibi konfeksiyon alanı da büyük ölçüde etkilenmiştir. Bu etkileşim konfeksiyon alanını kendi içerisinde dallara ayrılmayı zorunlu hâle getirmiş, dolayısıyla bu dallarda uzmanlaşmış kalifiye insan ihtiyacını artırmıştır. Ülkemizde son yıllarda büyük bir hızla gelişmekte olan iç giyim sektöründe ise, bu kalifiye eleman ihtiyacı en üst seviyeye ulaşmıştır. İç giyim sektöründe kullanılan malzemelerin, dış giyimde kullanılan malzemelerden olan farkları nedeni ile bu açığın kapatılması daha zor bir hâle gelmiştir. Burada sektörde duyulan kalifiye eleman ihtiyacının giderilmesi konusunda mesleki eğitim kurumlarının üzerine büyük bir görev düşmektedir. İç giyim ilk zamanlar sadece dış giyimin vücudu, dış etkilerden korumasına yardımcı olmak amacıyla giyilirken, günümüzde artık ayrı bir estetik unsur olarak görülmektedir. Doğru bir iç giyim vücut hatlarını düzgünleştirmeli, dış giyimin daha net görünmesini sağlamalı, değişik model ve malzemelerle insanın estetik duygusunu geliştirmeli ve asli görevi olan vücudu dış etkilerden korumaya yardımcı olmaya devam etmelidir. Bu derste erkek ve bayan iç giyiminin temel parçalarından biri olan fanila kalıbını, kumaş özeliklerini, esneme çekme oranlarını, şablon ve seri oluşturmanın yanında fanila için gereken ana ve yardımcı malzeme hesaplama bilgilerini alarak, aranan bilgi ve beceriyle donatılmış eleman olma şansını yakalayacaksınız.

Etek Dikimi

2009-07-26 08:04:05

Kişilerin kendilerine olan güvenlerini artıran, onlara ayrı bir görünüm verip kişilik kazandıran giyim, her geçen gün önemini artırmaktadır. Terziliği meslek edinmek isteyenler, kişiye özel dikim için eğitim alırlar, terziliğin en basit basamakları olan etek dikimi ve etek teknik çalışmalarından başlarlar. Bu derste etek dikimi ve etek teknik çalışmaları anlatılmaktadır. Bu dersi başarı ile bitirdiğinizde terzilik mesleğine ilk adımı atmış olacaksınız.

Elbise Dikimi

2009-07-26 08:03:07

Günümüzdeki giyim çeşitlerinden biri olan elbise önceleri sadece başın geçeceği kadar bir oyuk açılarak yapılan bir giysiydi. Daha sonra elbise giyimin değişim rüzgârlarından etkilenerek özelliklerini geliştirmiş ve giyim kategorisinde yerini almıştır. Sanayi devriminden önce kıyafetler terziler tarafından kişiye özel olarak dikilirdi. Hazır giyim anlayışının gelişmesiyle birlikte terzilik sektörü de değişmiştir. Bu dersin terziliği meslek edinmek isteyenlere yararlı olacağı düşünülmektedir. Hazırlanan bu derste elbise ana ve yardımcı malzeme kesimi, elbise kontrolprovası, elbise dikimi ve son ütü-son kontrol işlemleri anlatılmaktadır. Ders ile terzilik tekniğine uygun elbise dikimi yapabileceksiniz.