Yaklaşık 20 yıldır ülkemizde kullanılan, kalıp hazırlama yöntemlerine büyük değişiklikler getiren ve o yıllarda sistemle ilk tanışan modelistler için devrim olarak nitelendirilen CAD/ CAM sistemleri karmaşık özellikler taşıması ve para yatırımı gerektirmesi nedeniyle ilk yıllarda çok fazla rağbet görmemiştir. Oysa şimdi CAD/CAM sistemleri, çağın gereklerine uygun, uluslar arası standartlarda üretim için tercih edilmektedir. CAD/CAM sistemleri pahalı olmasına rağmen, kullanım rahatlığı sağlaması, zamandan, paradan, emekten, fireden kazandırması ve üretim kalitesini yükseltmesi açısından tercih edilmektedir. Bu ders sonunda, bilgisayarlı kalıp sistemindeki fonksiyonları ve bilgisayarlı kalıp sistemini oluşturan donanımları amacına uygun kullanmayı öğrenecek ve hazır giyim sektöründe kalıp hazırlama alanında tercih edilen bir kişi olabileceksiniz.
Deri giyim üretiminin hazırgiyim üretiminden farklılıkları vardır. Deri bir giysinin dikimi sırasında biri ayakçı diğeri makineci iki kişinin uyumlu ve tamamlayıcı bir şekilde çalışmasını gerektirir. Birinin hatası diğerini olumsuz etkileyeceğinden her iki çalışanın da üretimin aşamalarını çok iyi biliyor ve işini kaliteli yapıyor olması üretimde büyük önem taşır. Ayakçı deri üretiminin vaz geçilmez bir elemanıdır. Makineciye dikilmek üzere hazırlayarak vereceği her parça, ürünün model özelliğine göre farklı işlemleri gerektirebilir. Bu sebeple ürünün kaliteli çıkmasında ayakçının el becerisinin yanı sıra pratik ve çözümleyici bir zekâya sahip olması gerekir. Bu beceriyi kazanmak çok sayıda yapılacak uygulamalarla mümkündür. Ayakçılık dersinü başarı ile tamamladığınızda deri giyim üretiminde bir ayakçının sahip olması gereken teknik bilgi ve becerileri kazanacaksınız. Deri giyim üretiminin vazgeçilmez bir elemanı olarak, hem kendinize hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaksınız.
Günümüzde giyim sektörü, dünyanın birçok ülkesinin ve Türkiye’nin ekonomisini ayakta tutan önemli sektörlerden biridir. Çok büyük miktarda paralar verilerek alınan bir giysinin ham madde fiyatını hesapladığınızda, o giysinin satış fiyatının belki yüzde biri bile olmadığını görürsünüz. Bu da maddeye iyi şekil vermenin, tasarım gücünün ülke ekonomisinin gelişmesine ne kadar büyük katkısının olduğunu ortaya koyar. Giysi tasarımının en geniş ufukları zorladığı, hayal sınırlarının en uzak noktasını bulduğu alanı, artistik çizim çalışmalarıdır. Türkiye’nin tekstil sektöründeki pazar payını yükseltebilmesi güçlü ve dinamik tasarım gücüne bağlıdır. Artistik çizim tasarlanan giysilerin en güzel sergilenme biçimidir. Bu sebeple sizler artistik çizimin endüstrideki önemini bilmeli güçlü ve özgün çizgilerle tasarımlar yapmalısınız.
Plajda ve havuz kenarında kullanılan plaj elbisesi, pareo ve şort moda akımlarına ayak uyduran giysi türleridir. Mayo ve bikininin üzerine giyilen giysiler, onların kumaş özellklerine uygun tasarlanmaktadır. Çok çeşitli model ve kumaş özellikleriyle insanların beğenisine sunulmaktadır. Bu konuda kadın plaj elbisesi, pareo, şort kalıpları hazırlama bilgilerini alarak, bu bilgilerinizi yetişmiş iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulan iç giyim sektöründe uygulamaya geçirme şansına sahip olacaksınız.
Mayo, genel olarak su sporu yapmak amacıyla giyilen, örülmüş veya dokunmuş kumaştan mamul bir veya iki parçalı giysi olarak tarif edilmektedir. 1960ların sonunda likralı kumaşların üretilmesi ile mayo değişik bir yapıya kavuşmuş önceki anlamını kaybederek daha çabuk kuruyan, az su çeken ve vücudu sararak güzel gösteren özelliği ile plajlarda yerini almıştır. 1972 olimpiyatlarında yüzücüler için tasarlanan naylon ve likra karışımı mayolar yine mayo üretiminde dönüm noktası olmuş ve bugünkü kumaş ve üretim tekniklerindeki gelişmeler de eklenerek günümüzdeki hâlini almıştır. Ülkemizde tekstil sektöründeki gelişmelere paralel olarak mayo üretiminde de büyük gelişmeler olmuş ve mayo üretiminde büyük firmalar tekstil sektöründe yerini almıştır. Mayo üreten firmalar sadece iç piyasaya değil dış piyasaya da ürünlerini pazarlayarak ülkemizin önemli markaları olarak adlarını duyurmayı başarmışlardır. Mayo üretimindeki model, kumaş ve aksesuar çeşidi üretimdeki zenginliği artırarak her yıl firmaları ve dolayısı ile kullanıcıları yeni arayışlara iterek mayoda daha çok farklılıkları, kişilerin beğenisine uygun mayo üretiminin yapılmasını gerektirmiş ve üretimi artırmıştır. Bugün kumaş üretim tekniklerindeki gelişmelerden de etkilenerek daha çabuk kuruyan daha dayanıklı ve renkleri solmayan mayo üretimi yapılmaktadır. Bu belge ile kadın mayo üretiminde kullanılan kesim, dikim, son ütü ve son kontrol işlemlerinin neler olduğu ile ilgili teknik ve uygulamalı bilgileri öğrenerek gerekli bilgi ve becerileri kazanacaksınız.
Gelinlik, düğün gününde genç kızın mutluluğunu simgeler. Evlenirken giyilen gelinlik; bu özel güne uygun olarak tül, dantel, organze, saten, ipek ve şifon gibi fantezi kumaşlardan hazırlanan, çeşitli model ve süslemelerle özellikler kazandırılmış bir giysidir. Bu giysi duvak, çiçek ve çanta gibi aksesuarlarla tamamlanır. Bu belge, giyim sektöründe çalışmak isteyenlere gelinlik dikimi ile ilgili bilgi, beceri ve uygulamalar konusunda kaynak olması amacıyla hazırlanmıştır.
Her genç kız düğün gününün hayalini kurar. Bu hayalinin gerçekleşeceği günün de çok özel olmasını ister. Gelinlik bu özel günde genç kızın mutluluğunu simgeler. Evlenirken giyilen gelinlik, bu özel güne uygun olarak tül, dantel, organze, saten, ipek ve şifon gibi fantezi kumaşlardan hazırlanan çeşitli model ve süslemelerle özellikler kazandırılmış bir giysidir. Bu giysi duvak, çiçek ve çanta gibi aksesuarlarla tamamlanır. Gelinlik Dikimi I konusunda gelinliğin kesimi, dikim öncesi hazırlık işlemleri ile 1. prova işlemlerini başarıyla yapabileceksiniz. Edindiğiniz bilgilerle gelinlik üretimi yaparak özel anlara katkıda bulunabilirsiniz
Bayanların hayatında çok özel günlerden biiri düğün günüdür. Bu çok özel günde giyilen Gelinlik ve Bu özel giysiyi daha da özel kılan, genç kızın tüm temiz duygularını dışa yansıtması ve güzelliğini vurgulamasıdır. Bu modülde gelinlik çizimi ve üretiminde kullanılan ana ve yardımcı malzemelerin kullanımı ile ilgili bilgiler bulacaksınız. Edindiğiniz bilgilerle gelinlik üretimi yaparak özel anlarınızı daha da güzelleştirebilirsiniz.
Bu bölümde Türk bayrağı dikimini öğreneceksiniz. Türk milletinin sembolü olan kutsal bayrağımız rengini, vatanı için şehit düşen askerlerimizin kanlarından almıştır. Bayrağımızın, yurt topraklarımızı korumak için yapılan savaşlar ve yurt toprakları kadar kutsal olduğunu unutmayalım. Büyük Türk milleti olarak bayrağımıza sahip çıkmak, onu korumak ve yaşatmak zorundayız. Bu, yediden yetmişe kadar her Türk vatandaşının görevidir. Eğitimini aldığınız alanın bilgi ve beceri yeterliğine göre Türk Bayrağını tanımak, bayrağın ölçü ve kalıbını çıkartabilmek de önemlidir. Hazırlanan bu konuda, bayrağın tanımını, tarihçesini, günümüzde kullanılan Bayrak çeşitlerini, kullanım alanlarını, ölçülerini ve kalıp çizimlerini öğrenecek, bayrağınızı daha yakından tanıyacaksınız.
Bu bölmde: Dikiş çeşitleri, Makine iğneleri, iğne çeşitleri, iğne kullanımında dikkat edilecek konular. Dikiş makinesi bakımı. Dikiş iplikleri, iplik çeşitleri, iplik seçiminde dikkat edilecek konular. Makineye iplik takma işlemleri. Yağlama ve Dikiş Makinesi bakımı.
insanoğlu; deri, dokuma kumaş ve örgü kumaş gibi farklı malzemeler keşfederek bunları kullanmış ve bu sayede giyinme ihtiyacını gidermiştir. Bu materyaller, günümüzde ayrı ayrı sektörler haline gelmiş ve tekstil endüstrisini oluşturmuştur. Sanayileşmekte olan ülkemizde büyük önem taşıyan tekstil endüstrisi, kalkınma hızımızın artmasında önemli bir itici güç olmuştur. Sektör, dünya pazarlarında da önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz hazır giyim alanında çağın gereklerine uygun, uluslararası standartlarda üretim yapmak zorundadır. İstenilen nitelikte bir üretimin gerçekleşmesi, bu alanda yetişmiş kaliteli iş gücünü gerektirmektedir. Nitelikli iş gücünün oluşturulmasında mesleki ve teknik eğitim çok önemli bir unsurdur. Bu konuda yastık kesim, dikim, son ütü ve son kontrol işlemleri anlatılmaktadır. bu bölümde anlatılan yastık deriden dikilmiştir. Farklı malzemeler seçerek ya da kombin kullanarak şık yastıklar dikebilirsiniz.
Tişört gibi Kullanımı kolay, sağlıklı, rahat ve spor giysiler günümüz yaşam koşullarında oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Yuvarlak örme kumaşların üretim ve hammadde özellikleri bu tür giysilerin üretimine çok uygundur. Günümüzde hemen hemen her çeşit giysi üretiminde bu tür kumaşlar oldukça yaygın kullanılmaktadır. İç giyim üretiminden sonra ikinci sırada geçmişi olan tişörtün günümüzde kullanım alanı oldukça yaygındır. Klasikleşmiş tişört modellerinin (Basic, Polo, vb) yanı sıra günün modasına göre çok değişik form ve modellerde üretilir. Bu konuda sektörde üretimin temellerinden olan tişörtün üretim tekniklerini öğreneceksiniz. Edindiğiniz bilgi ve kazandığınız beceriler bu dalı ve bu dalın çalışma koşullarını tanımanıza yardımcı olacak ve sonraki öğreniminize temel oluşturacaktır.
Kullanımı kolay, sağlıklı, rahat ve spor giysiler günümüz yaşam koşullarında oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Yuvarlak örme kumaşların üretim ve hammadde özellikleri bu tür giysilerin üretimine çok uygundur. Tüketici önceleri daha az çeşitte giyim eşyasına ihtiyaç duyarken günümüzde değişik amaçlı giysi çeşitlerine ihtiyaç duyuyorlar. Tişört, bu giysi çeşitleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Tişörtün kullanışlı, sağlıklı, rahat ve ekonomik olması üretimini artırmaktadır. Talebin yoğun olması bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacını da artırmaktadır. Müşteri isteklerindeki değişimler nedeniyle, siparişlerde de değişimler gözleniyor. Günümüz siparişlerinin ortak yönü, model çeşitliliğinin çok, sipariş sayılarının az olmasıdır. Son yıllarda, modanın da etkisiyle yaşanan hızlı değişim, üretimde esnekliği ve çeşitliliği zorunlu hale getiriyor.
Bu konuda Boxer şort dikmek için şunlar uygulanacaktır: Bozer şort için hazırlık aşaması , Boxer Kalite Nitelikleri, Boxer Kesimi, Poplin Kumaşı Kesime Hazırlama İşlemleri, Boxer Kalıbını Kumaşa Yerleştirme ve Kesme,Boxer Dikim , Makine Belirleme, Boxer Ütüleme.
Çocuk giyimi üretimi yapan işletme sayısı her geçen gün artmaktadır. Çocuk giyimi ile ilgili tüm işlemler oldukça zevklidir. Yeni neslin ihtiyaçlarını karşılamak, onları modern ve ergonomik bir şekilde giydirmek sizin de çalışma şevkinizi arttıracaktır. Bu konuda çocuk giyimi için temel kalıp hazırlamayı öğrenecek, istediğiniz modeldeki elbiselerin kalıplarını çıkarabilecek, sektörde nitelikli ve aranan eleman olmanın yanı sıra belki de kendi işyerinizi kurabileceksiniz
Çocuk giyimi Türkiyede ekonomik şartlara ve bölgelere göre farklılık gösterse de temelde aynıdır. Çocukların giysi gruplarının her biri ayrı bir inceleme konusu olabilecek kadar kapsamlı, ilginç ve merak uyandırıcıdır. Aileler, genellikle kız çocuklarının dış görüntülerine ve süslerine erkek çocuklardan daha çok önem verirler. Bu sebeple kız çocuk giysileri bu sektörde üretim bakımından geniş yer kaplamaktadır. Kız çocuk elbiseleri süslemeleriyle renk ve modelleriyle dikkat çekici olmalıdır. 2-6 yaş çocukların oyun çağıdır. Bu çağda çocuklar devamlı hareket içindedirler. Bu nedenle elbiseleri rahat, dayanıklı, sağlıklı ve kolay temizlenecek kumaşlardan üretilmesi gerekmektedir. Bu konuda çocuk elbisesi dikim teknikleri ile süsleme tekniklerini öğrenerek kalite niteliklerine uygun çocuk elbisesi dikimi becerisi kazanacaksınız.
iç giyimin tercihi hem sağlığımız hem de kıyafetlerimizin net görünmesi için çok önemlidir. Vücut hatlarına uygun seçilmiş bir iç giyim sağlıklı gelişim için önemli bir etken olacaktır. Bu döküman ile iç giyimde temel oluşturan hem bayan hem erkek atlet kalıbını, iç giyimde kullanılan kumaş özelliklerini, kumaşların esneme-çekme oranlarını, şablon, seri ve gerekli araç-gereçleri hesaplama bilgilerini alarak bu bilgilerinizi yetişmiş iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulan iç giyim sektöründe uygulamaya geçirme şansına sahip olacaksınız
Sektörde erkek gömleği üretimi ve ihracatı, ihracatın büyük bölümünü oluşturmaktadır. Erkek Gömleği Kalıbı hazırlama ile ilgili bu makaleyi okuyup uyguladıktan sonra, kalıp hazırlama, şablon hazırlama becerilerini kazanarak üretken, ülke ekonomisine katkıda bulunan bireyler konumuna gelecek ve işe yerleşme durumunda seçilen eleman özelliğini kazanmış olacaksınız.
Etek Kalıbı hazırlama konusu sayesinde sizde kalıp hazırlayabileceksiniz. Bu konuları öğrendikten sonra Ölçüleri hesaplamak, çizimleri oluşturmak size büyük bir zevk verecektir. Kalıp ne kadar doğru çizilirse ürettiğiniz giysi de o derece güzel olacaktır. Tasarladığınız modelin her basamağını kendinizin oluşturduğunuzu bilmeniz size heyecan verecek, sizi kalıp çizmeye istekli kılacaktır.
Düz Dar Etek Dikimi ikinci bölümünde eteğinizin ana ve yardımcı malzemelerinin kesimi, dikimi ile son ütü-son kontrol işlemlerini bulacaksınız. Tüm önerileri de dikkate alarak çalıştığınızda kaliteli bir ürün elde ederek, üretim yapmanın zevkine varacaksınız.
Bu kısımda incelenecek konular: EL Dikiş teknikleri, Teyel Çeşitleri, Teyel Çeşitlerini Uygulama İşlemleri Baskı Çeşitleri, Baskı Çeşitlerini Uygulama İşlemleri, İlik Çeşitleri, ilik açmak, Düğme Dikme Teknikleri, Düğme Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar Etek için Yırtmaç dikmek, yırtmaç dikim çeşitleri, Yırtmacın Giysideki Yeri ve Önemi , Fermuar Çeşitleri ve Dikim İşlemleri, Astarın Tanımı, Kullanım Amaçları, Astar Çeşitleri Lişet Hazırlama, Astar ile Lişet Hazırlama Teknikleri, Bel Temizleme Teknikleri, Kemerle -Pervazla Bel Temizleme.
İplik çeşitleri ve Lif türleri. Tekstil alanında mamullerde sürekli ihtiyaç duyacağınız hammadde kavramını tanımanız önem taşımaktadır. Mesleki bilgilerin temelini oluşturan öğeleri tanıma ve kullanma fırsatı rakiplerinize oranla sizlerin iş hayatınızdaki farkınızı belirleyecektir. Sizlere bu belge ile tekstil liflerini tanıma hammaddesini doğru olarak belirleyebilme sağlayarak dikiş ipliklerini tanıma ve kumaşa uygun dikiş ipliklerini seçebileceksiniz.
giyim sektöründe başarılı ve gerekli yeterliğe sahip olmak isteyen her düzeyde meslek elemanı, giysinin ana malzemesi olan tekstil yüzeylerini çok iyi tanımalı ve özelliklerini çok iyi bilmelidir. Ancak bu sayede üreteceği tekstil ürünü için en uygun malzemeleri doğru olarak seçebilir. Bu alanda kazanacağınız bilgi ve beceriler sizlerin tekstil konfeksiyon sektöründe nitelikli, başarılı ve aranılan bir ara elaman olmanıza katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu belge sonunda günlük hayatta ihtiyaç duyduğunuz tekstil ürünlerini seçerken daha bilinçli bir tüketici olacağınız da kesindir
Ütü, tekstil üretim atölyelerinde ve evlerimizde kullandığımız vazgeçilmez bir araçtır. Tekstildeki gelişmeler ütü teknolojisini de etkilemiştir. Günümüzde sanayi ütüleri kullanım alanına göre değişmektedir. Sektörde üretimin hızlandırılması ve birden çok işin tek sefere indirilmesi için özel ütüler geliştirilmiştir. Tam otomatik olanları da mevcuttur. Evlerimizde giysilerimizi günlük olarak ütülmeye ihtiyaç duyarız. Bu hem estetik hem de sağlık açısından önemlidir. Bu modülde ütüyü, ütü çeşitlerini tanıdıktan sonra ütüleme ortamını hazırlayarak ütüleme yapabileceksiniz. Ayrıca leke çıkarma tekniklerini öğrendikten sonra belli bir takım lekeleri tekstilden çıkarabilecek düzeye geleceksiniz.
Overlok Makinesi kullanmak giyim sektöründe çok önemlidir. Hazır giyim üretiminde istenilen amaca ulaşabilmek için, kullanılan makinelerin seçimi, kullanma şekilleri çok iyi bilinmelidir. Kısacası giyim üretiminin istenilen kalite ve kapasitede gerçekleştirilmesi için sanayi makinelerinin vazgeçilmezlerinden olan overlok makinesinin özelliklerini, kullanım alanlarını, basit bakım ve onarımını bilmek gerekmektedir.