Cahilim

El Sanatları :elsanatlari 2


Halı dokuma 2

2009-09-02 00:16:49

Halı, renkli yün ve ipek ilme ipliklerinin, çoğunlukla bir desene bağlı kalarak ve seçilen düğüm tekniğine göre çözgü ipliklerine düğümlenmesi ve atkı ipliği ile sıkıştırılması ile oluşur. En iyi tasarım ve renklerle halı deseni hazırlansa bile eğer uygun teknik ve kalite ile dokuma yapılmazsa iyi kalite bir halı dokumuş sayılmaz. Halı dokumacılığında desen ve renk kullanımı kadar desenin halıya dokunması da önemli bir aşamadır. İlme atmaktan atkının atılışına, hav yüksekliğinin kesilmesine kadar dokunan halının kalitesini etkiler. Ancak bütün aşamaları hatasız yapıldığında gerçek anlamda kaliteli bir halı üretilmiş olur. Halı dokumada her işlem birbirine bağlıdır. Birinin hatası diğer aşamada da hata oluşturabilir. Halı dokumaya başlarken süzme atkının doğru atılmaması sonucunda oluşan dalgalı yapı desen kısmının da dalgalı olmasına sebep olur. Desenin dokunmaya başlamasından sonra yapılan hataların düzeltilmesi mümkün olmayabilir Bu sebeple dokuma yaparken her işlem titizlikle takip edilmeli işlem basamakları hatasız olarak gerçekleştirilmelidir. Bu ders ile tekniğe uygun olarak halı dokumaya başlayabilecek, halıyı dokuyacak ve bitmiş halıyı tezgâhtan çıkarabileceksiniz.

Halı dokuma 1

2009-09-02 00:15:54

Dekorasyon günden güne önem kazanmaktadır. Dekorasyonun vazgeçilmez elemanlarından halılarda ise oldukça farklı renk ve desen yelpazesi göze çarpmaktadır. Hemen her evde artık fabrikasyon halılar kullanılmaktadır. Fabrikasyon üretimi halılar el halılarının geleceğini böylesine etkilerken durmak ve bir şeyler yapmamak mümkün değildir. El dokumalarımızın yozlaşmadan gündeme gelebilmesi için eğitimli eller tarafından yeni desen çalışmaları yapılmalıdır. Bu dersten elde edeceğiniz bilgilerle gelenekselliğe, yöreselliğe ve yeniliklere uygun halı deseni hazırlayabileceksiniz. Ayrıca hazırladığınız desenin çözgüsünü hazırlayarak tezgâha aktarabileceksiniz.

Nakış için Desen Panosu

2009-09-02 00:15:05

Nakış tasarımı dersi içinde yer alan bu ders, temel nakış tekniğine uygun nakışlı ürün tasarımları oluşturmada büyük önemi olan desen hazırlamayı anlatmaktadır. Burada öğreneceğiniz temel bilgiler doğrultusunda, etüdün aslına, desenin orijinalliğine, işleme tekniğine ve ürüne uygun olarak cansız model etütlerinden, eski işlemelerden desenler oluşturup, bu desenleri ürüne ve işleme tekniklerine göre çizebilme bilgi ve becerisine sahip olacaksınız. Unutmayınız ki, yapılan bir işin görüntüsünün güzelliği, işlemeye başlamadan önce desenin itinayla hazırlanmasıyla mümkündür. Siz de bu faaliyeti başarıyla tamamladığınızda aslına, tekniğine ve ürüne uygun, aynı zamanda kısa sürede desen hazırlayabilir, hayatınızın her alanında kullanabileceğiniz gibi ekonomik olarak gelir de sağlayabilirsiniz.

Bilgisayarda desen hazırlamak

2009-08-31 13:56:45

Sanayi nakışı sektöründe desen, önemli bir yere sahiptir. Gelişen sanayi ve markalaşma, desen hazırlamada yenilikleri ön plana çıkarmıştır. Hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile desen hazırlama sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Yeni arayışlar, tasarım sektörün sürekli canlı kalmasına sebep olmuştur. Türkiye’de son yıllarda gelişen teknoloji, nakış alanını ve buna bağlı olarak deseni etkilemiştir. Sanayi nakışının günlük hayatımıza girmesi; kullandığımız ev aksesuarları, giyim süslemeleri üzerinde sıkça kullanılması, insanların yakın ilgisini çekmektedir. Bu bağlamda çalışmaları yapabilmek için işleme yapılacak yere ve tekniğe uygun desen hazırlamak önem kazanmıştır. Bu derste desen hazırlamada kullanılacak işleme teknikleri ana hatları ile anlatılmaktadır. Uygulamalarınızı yaparken kullanmış olduğunuz desen programının özelliklerini ve çalışma sistematiğini dikkate alınız. Verilen uygulama faaliyetleri size örnek teşkil edecek ve yapacağınız çalışmalarda size kolaylık sağlayacaktır. Bu faaliyeti başarı ile tamamladığınızda; bilgisayarda desen hazırlamada kullanacağınız teknikleri kullanmayı öğrenecek ve desen hazırlamanın ilk adımını atmış olacaksınız. Accurate 4, SWF Makine, EOS COMPUCON kullanılabilecek yazılımlardan bazılarıdır.

Bilgisayarda desen düzenleme

2009-08-31 13:53:33

Sanayi nakışı sektöründe desen, önemli bir yere sahiptir. Gelişen sanayi ve markalaşma doğrultusunda, nakış sektöründe desen tasarımı yapma ve hazırlama ön plana çıkmıştır. Bu bağlamda; hazırladığınız desenin hatasız ve muntazam olması, büyük önem taşımaktadır. Makinelerinin etkili ve verimli çalışması, malzemelerin tasarruflu kullanılması, bilgisayar ortamında hazırlanan desen ile paralel yürümektedir. Zaman tasarrufu ve kaynak kullanımı düşünüldüğünde desenlerin seri çalışılmasının önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Desen hazırlamada kullanılan desen programları gelişen teknoloji ve yeni tasarımlarla kendini sürekli yenilemektedir. Bu ders ile desen düzenlemede yapılacak işlemler ana hatları ile anlatılmaktadır. Uygulamalarınızı yaparken sizler, kullanmış olduğunuz desen programının özelliklerini ve çalışma sistematiğini dikkate alınız. Verilen uygulama faaliyetleri size örnek teşkil edecek ve yapacağınız çalışmalarda kolaylık sağlayacaktır. Siz de bu faaliyeti başarı ile tamamladığınızda; bilgisayarda hazırladığınız desenin gerekli düzeltmelerini yaparak deseninizi formata uygun olarak diskete ve diğer depolama aygıtlarına kaydedebileceksiniz.

Karışık örgü dokuma

2009-08-31 13:50:59

Mekikli dokuma türlerinden olan karışık dokuma kumaşlar, şimdiye kadar almış olduğunuz diğer mekikli dokuma dersleri olan (bezayağı, panama, rips, dimi, saten) karışımından oluşan örgülerdir. Bu örgü çeşitlerinin birleştirilmesiyle, yaratıcılığınızıda kullanarak farklı kumaş dokuları elde etmeyi öğreneceksiniz.

Kumaş tel kırma

2009-08-31 13:50:25

Ulusal kültürümüzü yansıtan el sanatlarımızın içerisinde, Türk işlemelerinin önemli yeri vardır. Yaşamın her aşamasında kullanılan işlemeler, Türk kadınının üstün zevki, zekâsı, incelik ve yaratıcılığı ile en şaşırtıcı güzelliğine ulaşmıştır. Türk işlemelerinin en güzel örneklerinden biri de Bartın yöresine ait tel kırma işidir. Tel kırma tekniği uygulanırken, tel makas kullanılmadan kıvrılarak koparıldığı için bu ismi almıştır. Bu ders, gerekli çalışma ortamı sağlanarak, ürüne uygun model belirleme, uygun malzeme üzerine tel kırma tekniklerini uygulama, ürüne uygun kenar temizleme, tekniğe uygun ütü ve ürüne kalite kontrol yapabilme bilgi ve becerilerini içermektedir. Bu faaliyetleri başarı ile tamamladığınızda güzel, zevkli ve aynı zamanda kısa sürede yapabileceğiniz bu işlemeyi hayatınızın her anında kullanabileceğiniz gibi ekonomik olarak gelir de sağlayabilirsiniz

Nakış tasarımları

2009-08-31 13:49:19

Nakışta yapılacak ürünün hazırlık aşmasından başlayarak sonuca kadar çeşitli araçlar dokumalar ve ipliklerle çalışmak gerekmektedir. Bu konuda yerinde ve doğru karar verebilme, iyi seçim yapabilme ve kaliteli sonuç alabilme bu bilgilere bağlıdır. Nakış tasarımı dersi içinde yer alan bu ders, uygun çalışma ortamı sağlanarak, kişinin zevkine ve kullanım alanına uygun ürün belirleme, ürüne uygun malzeme ihtiyacı seçebilme, tekniğe uygun işleme, ürünü kullanıma hazırlama bilgi ve becerilerini içermektedir. Bu faaliyetleri başarı ile tamamladığınızda; hazırlamış olduğunuz tasarımlarınızı ev dekorasyonunda, çeşitli aksesuarlarda, kıyafetlerin süslenmesinde kullanabilir elde, ev tipi makinelerde ya da sanayi makinelerinde güzel, zevkli ürünler üretebilirsiniz.

bitkisel boyalarla ipleri boyamak

2009-08-31 13:48:29

Yurdumuzda doğal boyalardan boyarmadde içeren bitkiler çok eskiden beri çeşitli işlerde kullanılmaktadır. Eski halılar, kumaşlar, ebru yapımında kullanılan boyalar ve mürekkepler ve daha pek çok iş doğal boyalarla yapılmıştır. Eski Türk sanatlarında bitkisel doğal boyalardan başka metal bileşiklerinden de çok renkli boyalar elde edilmiştir. Çeşitli renklerde boyalar ve gizli yazılar için gerek madeni, gerekse bitkisel boyalardan mürekkepler elde edilmiştir. Doğadan toplanan bitkilerle elde edilen boyalar uzun süre suya, güneşe ve kullanımdan doğan yıpranmaya karşı haslığını korusun diye mordan adı verilen çeşitli maddelerle sabitlenmektedir. Koyunların üzerinden alınan yünlerin iplik oluncaya kadar geçirdiği işlemlerden sonra, bir de boyama sırasında çeşitli işlemlerden geçirilir. İplerin parlaklığını koruması ve uzun yıllar net bir görüntü vermesi için Anadolu kadını çevresinde bulabildiği en basit kimyasallardan hatta hayvanının idrarından sabitleyici yapmıştır. Evde çeşitli meyvelerden, mayalandırılmış meyve asitlerinden, kepekten bile fermente işlemi yapılarak sabitleyici (mordan) maddesi elde edilmiştir. El dokumacılığında kullanılan bitkilerle boyama yapmanın yelpazesi çok geniştir. Bu uygulamalı çalışma içinde iplerin sabitleyiciler ile nasıl boyanması gerektiğini ve boyama işleminin yöntemlerini öğrenerek ipin boyama aşamalarını kavrayacaksınız.

Elde Türk elişi dokuma

2009-08-31 13:47:11

Türk işi,. kadının duygu ve düşüncelerini yansıtan çevresinde gördüğü güzellikleri, yaşadıklarını, söz ile ifade edemediklerini kumaş üzerine iğne ile karşısındakine sunan derdini anlatmasını sağlayan işleme tekniğidir. İşlemeler arasında önemli bir yere sahiptir. Türk işi tekniği, adınında ifade ettiği gibi Türklere ait, yüzyıllara dayanan bir geçmişi olan işleme tekniğidir. Çeşitli yüzeyler üzerine uygulanan Türk İşi, insanların boş zamanlarını değerlendirmesi hoş ve estetik kullanılan ürünleri süslemek ile başlamış ve Osmanlı saraylarında en güzel ürünler ve teknikler ortaya çıkarılarak zirveye ulaşmıştır. Türkiye ve Avrupa‘da ki müzeler de pek çok sanat değeri olan Türk işi işleme örneklerini görmek mümkündür. Türk işi, geçmişten günümüze kadar değerlerini koruyarak gelmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile el işlemeleri bir süre durağan bir hale gelse de yaşamaya devam etmektedir. Bu ders ile uygun çalışma ortamı sağlanarak elde Türk İşi tekniği ile ilgili model belirleme, uygun malzeme seçme, kumaşı işlemeye hazırlama, Türk İşi tekniğini uygulayabilme, Ajur tekniğini uygulama, yardımcı iğne tekniklerini uygulama, tekniğe uygun olarak kenar temizleme yapabilme Türk İşi tekniğine uygun ütü yapma, kalite kontrol bilgi ve becerilerini içermektedir. Bu ders size elde Türk işi tekniğin uygulama becerisi kazandıracaktır.

Elde Çin iğnesi dokuma yapmak

2009-08-31 13:46:17

Çin iğnesi tekniğinin, işleme teknikleri içinde önemli bir yeri vardır. Adından da anlaşılacağı gibi Çin iğnesi ilk defa Çinliler tarafından uygulanmıştır.18. ve 19.yüzyıllar da Türk işlemeleri arasında görülmektedir. Renkli ipliklerle adeta resim yapmış gibi görüntü verir. Renklerin ahengi, düzeni ve sanatsal görünümü ile Çin iğnesi tekniği bugüne kadar ulaşmıştır. Bu teknikle, renklerin birbiriyle kaynaştırılması ile günlük yaşantımızdan ve doğadan faydalanarak çeşitli rengi bir araya getirerek göze hoş görünen estetik ürünler oluşturulabilmektedir. Çin iğnesi tekniğini kullanarak doğadan, günlük yaşantımızdan olayları çeşitli zeminler üzerine uygulayabiliriz. Meslek dersi için hazırlanan bu ders, uygun çalışma ortamı sağlanarak Çin iğne tekniğinde model ve malzeme ihtiyacını belirleme, kumaşı işlemeye hazırlama, Çin iğnesi tekniğini uygulama, yardımcı iğne teknikleri uygulama, ütü yapma, kalite kontrol bilgi ve becerilerini içermektedir. Bu ders size elde Çin iğnesi tekniğini yapma becerisi kazandıracaktır.

Elde Antep işi dokumaya hazırlık aşaması

2009-08-31 13:45:38

Türkler süsleyici sanatların her dalında yaratıcılıklarını ortaya koymuşlardır. Geçmişten günümüze kadar insanlar, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmek için çeşitli yöntemler kullanmışlar. Bazen konuşarak anlaşmış bazen de duygularını yaptıkları işlemelere, giysilere ve kullandıkları eşyalara yansıtmışlardır. Antep işi Gaziantep halkı tarafından yaygın olarak yapılan kültürümüz içinde önemli bir yere sahip olan bir işleme çeşididir. Geçmişten günümüze özelliğini kaybetmeden sadece kullanım alanları değişerek gelmiş ve halen Gaziantep‘te yaygın olarak yapılmakta, çeyizlerde ilk sırayı almaktadır. Turistik değerinin fazla olması nedeni ile önemli ölçüde bir gelir kaynağı olarak görülmektedir. Sizde; bu faaliyeti başarı ile tamamladığınızda bu güzel ve zevkli işleme için gerekli olan motif fonlarını hazırlayabileceksiniz.

Elde Antep işi dokuma

2009-08-31 13:44:58

Antep işi Gaziantep halkı tarafından yaygın olarak yapılan kültürümüz içinde önemli bir yere sahip olan bir işleme çeşididir. İlk yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber uzun yıllardır yapıldığı bilinmektedir. Antep işi geçmişten günümüze özelliğini kaybetmeden sadece kullanım alanları değişerek gelmiş ve halen yaygın olarak yapılmaktadır. Turistik değerinin fazla olması ekonomik yönden yöre halkına önemli ölçüde yarar sağlamaktadır. Bu ders; Antep işi tekniğini uygulama, kullanılan yardımcı iğne tekniklerini uygulama, kenar temizleme, ütü yapma ve kalite kontrol konularını içermektedir. Sizde bu faaliyetleri başarı ile tamamladığınızda elde Antep işi tekniğini uygulayarak güzel ve zevkli ürünler hazırlayabilir ve ekonomik olarak gelir sağlayabilirsiniz.

Dokuma boyası hazırlamak

2009-08-31 13:44:16

İnsanlar kullandıkları yer yaygılarını ve kumaşları estetik bakımdan daha güzel ve zevkli hale getirmek için MÖ 3000 yıllarından itibaren boyamaya başlamışlardır. İnsanlığın estetik anlayışındaki gelişmelerle dokuma ve kumaş üzerindeki desen ve renk faktörleri de gittikçe zenginleşmeye başlamıştır. İnsanlar tüm bunlara paralel olarak tek renge boyanmış kumaşların yerine, çok renkli dokumalar elde etme çarelerini aramışlardır. Bu nedenle çeşitli renklerde boyanmış lifin iplik haline getirilmesi ve çeşitli renklerde boyanmış ipliklerin dokuma tezgâhında dokunması, aplike, nakış, yağlı boya ile boyanması ve basılması yoluyla çeşitli renklerde desenler elde etme yoluna gidilmiştir. Ana renklerle boyama yapılabildiği gibi ana renklerin karışımından ara renkler elde edilerek de boyamacılıkta yenilikler başlamıştır. Bitkilerin kökleri, sapları, yaprakları, çiçekleri ve meyveleri; sarı, kahverengi, mavi, siyah ve kırmızı elde etmek için kullanılırdı. Doğal liflerin yetersizliği, yapay ve sentetik lif üretimini ve kullanımını hızla yaygınlaştırmıştır. Kadınların saf yünden yaptığı kirman ipleri, kök boya ile ana ve ara renklerde boyanarak kilimlerde ve el dokumalarında kullanılmaktadır. Kök boya elde etmek için açık havaya ya da atölyeye ihtiyaç vardır. El dokumacılığında genellikle doğal yani bitkisel boya kullanılmaktadır. Zaman zaman sentetik içerikli boyalar da kullanılmaktadır. Yaz geldiği zaman, bitkisel boyada kullanılan bütün bitkiler, dağlardan tek tek toplanarak, gölge bir yerde kurutulup, nem almayacak şekilde depolanır. El dokumacılığı, yelpazesi çok geniş olan bir el sanatıdır. Bu çalışma içinde ipleri ve elde ediliş yöntemlerini öğrenerek ipin boyama aşamalarını kavrayacaksınız. Boyada bitkilerin rolünü ve hangi bitkiden ne renk elde edildiğini öğreneceksiniz.

Dastar Dokuma

2009-08-31 13:43:23

İpek iplikle yapılan dokumalar yazın serin, kışın sıcak tutma özellikleri nedeniyle tarih boyunca çok fazla rağbet görmüştür. Haçlı seferlerinin, Çin’den başlayarak Doğu Akdeniz limanlarında son bulan efsanevi “İpek Yolu Ticareti’’nin denetimini ele geçirmek olduğu ve bu ticaretin getirdiği zenginliği geri almak için başlatıldığı bir gerçektir. Ülkemiz de bu zengin ticaret yolu üzerinde bulunduğu için ipek iplikle yapılan çok çeşitli dokumalar, çağlar boyu gündelik hayatta en mütevazı köy evinden bey konaklarına kadar her sınıftan insanın ihtiyacını karşılamak üzere kullanılmıştır. Kadın ve erkek kıyafetlerinde kullanılan gömlekler, kadın kıyafetlerinde kullanılan çember hâlâ köylerde üretilen ipek dokumalardan yapılmaktadır. Gölgede el işi yapanlar, ipek eğirenler, işte onlar. Anadolu kadınları… Bir köşede ipek eğiren teyzeden, hemen yakınlarda bir ipek dokuma tezgâhına kayar gözleriniz. Günümüzde, Milas köylerinde (Çomakdağ-Kızılağaç, Türbe vb.) ipek dokuma yapan birkaç aile kalmış durumda, ama birçok evde aile yadigârı olarak görülen ipek dokuma tezgâhları hâlâ korunmaktadır. Bu dersle, dokuyanların bir elin parmak sayısından az kaldığı, ipek dokumalarının “dokuma yapma” kısmını öğrenerek dastar dokumaları gelecek nesillere sizler aktaracaksınız.

Atlas dokuma

2009-08-31 13:42:46

Mekikli dokuma türlerinden olan atlas (saten) dokuma kumaşlar; parlak, pürüzsüz yüzeyli, oldukça parlak ve dökümlü kumaşlardır. Saten (atlas) örgüsü; elbiselikler, masa örtüleri, yatak ve yorgan örtülükleri döşemelik, perdelik, astarlık kumaşlarda kullanılır. Bunun dışında yaygın olmayan atkı saten örgüsü ise genellikle battaniye gibi tüylü kumaşlarda kullanılmaktadır. Bu derste sizlere farklı atlas (saten) örgü çeşitleri sunularak değişik saten örgüleri dokumanız sağlanacaktır.

Zili dokuma

2009-08-29 14:03:04

İki veya daha çok iplik grubunun çeşitli şekillerde birbiri arasından, altından üstünden geçirilerek meydana getirilen ürüne dokuma denir. Dokumanın en basit şekline bez veya bez ayağı(düz dokuma) dokuma adı verilir. Düz dokuma teknik açıdan kilim, cicim, zili, sumak gibi isimlerle çeşitlilik gösterirler. Temelini kilim dokuma oluşturur. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile el dokumacılığı kaybolmaya yüz tutmuş durumdadır. El dokumacılığını yaşatmak için istenilen amaca uygun üretim biçimini yakalamak, kaliteli araç gereç seçimi yapmak çok önemlidir. Seçilen alet ve gereçleri düzgün kullanabilmek, dokuma tezgâhlarını tanımak, özelliklerini bilmek kaliteyi artıran unsurlar içinde yer almaktadır. El dokuma alanında üretimin istenilen kalitede ve kapasitede geliştirilebilmesi için kullanılan dokuma tezgâhlarının özelliklerini bilmek, tezgâhlar ve dokumalar hakkında bilgi sahibi olmak kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bu derste zili deseni hazırlamayı, çözgü hazırlamayı, zili dokumaya başlamadan önce yapılacak çalışmaları, zili dokumayı ve dokunan ürünü bitirme becerisini kazanacaksınız. Edindiğiniz bilgi ve kazandığınız beceriler el dokuma alanını ve çalışma koşullarını tanımanıza yardımcı olacaktır.

Sumak dokuma

2009-08-29 14:02:31

El sanatları insanoğlu var olduğundan beri tabiat şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak, örtünmek ve korunmak amacı ile ilk örneklerini vermiştir. Daha sonra gelişerek çevre şartlarına göre değişimler gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek "geleneksel" vasfı kazanmıştır. Dokumacılık Anadolu'da çok eskiden beri yapıla gelen, çoğu yörede geçim kaynağı olmuş ve olmaya devam eden bir el sanatıdır. Dokumacılık bu yönüyle, insanın sadece doğal çevreye uyum zorunluluğundan kaynaklanan bir meslek kolu değil, kültürel yaşam çevresi içinde moda ve mekan düzenleme örnekleri ile de zevk incelik sanatı olmuştur. Bu nedenle ülkelerin geleneksel sanat örnekleri, doğal çevrelerini ve kültürel yaşam alışkanlıklarını yansıtır. Bu nedenle ki bu derste el dokuma alanında yapılacak çalışmaların istenilen kalite ve özelliklere sahip olarak gelecek yıllara taşımak için sumak deseni hazırlama, desen özelliklerini, anlamlarını ve sumak dokuma tekniklerini öğreneceksiniz.

Pul ve boncuklu elişi, boncuklu dikişler

2009-08-29 14:01:48

Çok eskiden, kıyafetler üzerine renkli taşlar, fayans parçaları,cam ve metallerle süslemeler yapılmış,günümüzde de bu süsleme işlemi pul boncuk,inci,sim, straz materyalleriyle yapılmaktadır. Pul boncuk v.b. materyallerle süslenen abiye kıyafetler, çocuk kıyafetleri, spor kıyafetler,takılar,aksesuarlar,çanta ve terlikler,ev dekorasyonu ve dekoratif örtüler günümüzde çok yoğun kullanılmaktadır. Günümüzde çok rağbet gören pul boncuk işlemeleri; deyim yerindeyse altın çağını yaşamaktadır, öyle ki yalnızca el işlemesi olarak kalmayıp çok başlı sanayi makinelerinde seri olarak üretilmeye başlanmıştır. Sizde bu faaliyeti, başarıyla tamamladığınızda, bu güzel ve zevkli işlemeyi hayatınızın her anında kullanabileceğiniz gibi, ekonomik olarak gelir de sağlayabilirsiniz.

Kum iğnesi kullanımı

2009-08-29 14:00:57

Geleneksel kültür varlığımız olan nakış; dikiş makinesinin bulunması ve gelişmesiyle el işlemeciliğinin yanı sıra makinede de yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde modernleşmenin etkisiyle elde yapılan nakışların yanı sıra, daha kısa sürede yapılması, makine nakışlarını ön plana çıkarmıştır. Makinede yapılan nakışlarımızdan biri olan Kum iğnesi tekniği kolay, kısa sürede ve zarif bir işleme olması sebebiyle ev dekorasyonun da ve dekoratif örtülerde, aksesuarlarda, çanta ve terliklerde bunun yanı sıra çocuk, spor ve abiye kıyafetlerin süslenmesin de kullanılmaktadır. Sizde bu faaliyetleri başarı ile tamamladığınızda güzel, zevkli ve aynı zamanda kısa sürede yapabileceğiniz bu işlemeyi hayatınızın her anında kullanabileceğiniz gibi ekonomik olarak gelir de sağlayabilirsiniz.

Kösele Takılar, çanta, kemer

2009-08-29 13:59:53

El Sanatları özelliği taşıyan kösele takılar, insanların gereksinimlerini karşılayan uğraşlar şeklinde ortaya çıkmış, yaşayış özelliklerini ve iklim koşullarına uygun gelişmeler göstererek, belirli kültürlerin özelliklerini yansıtır hale gelmiştir. Geleneksel el sanatlarımızın bir kolu olan “Dericilik” alanında, Türklerin çok eski tarihlerden beri yaptıkları ürünler incelendiğinde bu alanda ne denli yaratıcı ve sanatkâr oldukları görülmektedir. Köselenin işlenmesi, ona ihtiyaca cevap verecek özellikler kazandırılması ve sanat eseri niteliği taşıyan ürünlere dönüştürülmesi, deri el sanatlarının dünyaya tanıtılması, ilerlemesi siz sevgili öğrencilerimiz sayesinde olacaktır. Bu ders ile uygun çalışma ortamı sağlandığında, yaratıcılığınızı da kullanarak farklı modellerde kösele takılar yapabileceksiniz. Bu alanda bilinçli, verimli, kaliteli ve etkin çalışmalar yapacağınıza inanıyoruz.

Kilim dokuma, Kilim desenleri

2009-08-29 13:58:43

Dokumacılık çok eski sanatlardan biridir. İlk insanlar vücutlarını doğanın etkilerinden (yağmur, kar, güneş vb.) korumak için çeşitli yöntemler bulmuşlardır. El dokumacılığında kilim dokuma; dokumanın temelini oluşturur. Kilim, cicim, zili, sumak teknikleri el dokumacılığının çeşitlerindendir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile el dokumacılığı kaybolmaya yüz tutmuş durumdadır. El dokumacılığını yaşatmak için istenilen amaca uygun üretim biçimini yakalamak, kaliteli araç gereç seçimi yapmak çok önemlidir. Seçilen alet ve gereçleri düzgün kullanabilmek, dokuma tezgâhlarını tanımak, özelliklerini bilmek kaliteyi artıran unsurlar içinde yer almaktadır. El dokuma alanında üretimin istenilen kalitede ve kapasitede geliştirilebilmesi için, kullanılan dokuma tezgâhlarının özelliklerini bilmek, dokumalar hakkında bilgi sahibi olmak kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bu derste; el dokuma alanında yapılacak çalışmaları, kilimin tarihçesini, kilimde desen ve motif özelliklerini, anlamlarını ve uygulama tekniklerini, tezgâhın bakım ve onarımını, çözgü hazırlamayı, dokumaya hazırlık yapmayı ve kilim dokuma becerisini kazanıp; dokumayı bitirip tezgâhtan çıkartmayı ve süslemeyi öğreneceksiniz. Bu derste edindiğiniz beceriler el dokumacılığının temelini oluşturacaktır. Cicim , zili, sumak ve kilim dokuma ile ilgili öğreniminize yardımcı olacaktır.

Kasnaksız Makine Nakışları

2009-08-29 13:57:54

Gelişen teknolojiyle birlikte çok çeşitli işleme yapabilen makineler üretilmektedir. Bu makinelerle kısa sürede güzel ve zevkli ürünler elde etmek mümkün olmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile zaman ve iş gücünün daha verimli kullanılması üretimin artmasına sebep olmuştur. Değişik tekniklerin birlikte veya ayrı ayrı uygulanmasıyla pek çok ürün çeşidi ve teknikler ortaya çıkmıştır. Kasnaksız makine işlemeleri de bu tekniklerden birisidir. Bu ders, uygun çalışma ortamı sağlanarak, makinede kasnaksız işleme, kenar temizleme, ütü yapma, kalite kontrol bilgi ve becerilerini içermektedir. Bu faaliyetleri başarı ile tamamladığınızda günlük hayatta kullanabileceğiniz güzel ve zevkli ürünleri kısa sürede yapabilir ayrıca ekonomik olarak da gelir sağlayabilirsiniz. Bu ders size kasnaksız işleme tekniklerini uygulama becerisi kazandıracaktır.

Kasnaksız makinelerde nakış dokuma

2009-08-29 13:57:19

Makineler hayatımızın her alanında olduğu gibi nakış alanında da büyük kolaylık ve yenilik getirmiştir. Makinede yapılan işlemeler ucuz, kullanışlı ve güzel olduğu için daha çok tercih edilmektedir. Makinede yapılan işlemeler kasnakla yapılabildiği gibi kasnaksız da yapılmaktadır. Kasnaksız yapılan işlemeleri günlük hayatta kullanabileceğimiz hemen her eşya üzerine rahatlıkla uygulayabiliriz. Bu ders, kasnaksız makine nakışlarında model belirleme, malzeme ihtiyacını belirleme, kumaşı işlemeye hazırlama, makineyi kasnaksız makine nakışlarına hazırlama bilgi ve becerilerini içermektedir. Bu dersi aldığınız taktirde; aile ve sanayi tipi nakış makinelerini ve parçalarını tanıyacaksınız. İlerideki derslerde de makinede iş yapma yeteneği kazanacaksınız.

Nakış işlemeye hazırlık yapmak

2009-08-29 13:56:40

El sanatları içinde nakışın önemli bir yeri vardır. Köklü bir geçmişin ürünü olan ve çok zengin çeşitliliğe sahip nakışlarımız kültür varlıklarımızın en değerli belgeleridir. İnsanlar beğenilmek duygusu ile süsü ve süslenmeyi sevmiş ve bunun içinde yenilikler peşinde koşmuştur. Günümüze kadar ulaşmış nakışları incelediğimizde gereksinim olarak yapıldığı gibi yapan kişinin duygu düşüncelerini ve iç dünyalarındaki güzellikleri yansıtmışlardır. Önceleri ihtiyacı karşılamak ve çeyiz geleneğini sürdürmek amacıyla, basit araçlarla yapılan nakışlar zamanla sanat eseri haline gelmiştir. Teknolojinin hızlı gelişmesi ile birlikte günümüzde sanayi nakışı da büyük önem kazanmıştır. Nakışın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için; önemini, renk, desen ve kompozisyon özelliklerini kavrayarak kültür varlıklarımızdan biri olan nakışlarımızı gelecek nesillere aktarabilmek sizlerin elindedir. Nakış tekniğinin her mevsimde, günün her saatinde, her yaşta ve öğrenim durumunda uygulanabilir olması sağlam ve engelli bireylere iş olanaklarını sağlaması, üretim ve pazarlama sonucu bireye manevi duyguların yanı sıra ekonomik özgürlük kazandırması ile bireyin kendine olan güvenini geliştirir. El ve makine nakışı, sanayi nakışı dalları için hazırlanan bu ders, uygun çalışma ortamı sağlanarak nakış yapımında kullanılan araç gereci seçme, kumaşı işlemeye hazırlama, deseni kumaşa geçirme, kumaşı germe, tekniğe uygun kenar temizleme yapma, nakışta ütü yapma, kalite kontrol yapma bilgi ve becerilerini içermektedir.