Cahilim

Çiçek ve Bahçe :cicek 2


Orkide çiçek bakımı

2009-10-15 15:11:34

Dünyamızı yaşanılır kılan en önemli varlıklar bitkilerdir. Renkleri, kokuları ve güzel görüntüleri ile dünyamızı yaşanılır hale getirirler. Ayrıca bitkiler bizim için besin kaynağı, giyim, kullandığımız eşyaların pek çoğu ve ilaç hammaddeleri üreten canlılardır. Çevremizin güzelleştirilmesinde, mutlu günlerimizde de bitkilerden faydalanırız. Süs bitkileri adı altında üretilen pek çok bitki bize mutluluk verir. Bazılarıyla evlerimizi, bazılarıyla park ve bahçelerimizi süsleriz. Onların büyüdüğünü görmek, çiçeklendiğini izlemek, onlarla uğraşan insanlar için vazgeçilmez bir zevktir. Süs bitkileri içinde çok farklı renk ve kokuya sahip bitkiler vardır. Bunları yetiştirmek insana ayrı bir zevk verir. Kesme çiçeklerde bu gurupta olan bitkilerdir. Kimi büyük çalılar halinde kimi ise küçüktür. Bunların çiçekleri vazolarımızda güzel koku ve görüntüleriyle odalarımızın havasını değiştirir. Kesme çiçekler hayatımıza doğduğumuz andan itibaren girmeye başlarlar. Geçmiş olsun diye hastanelere gelen ziyaretçiler mevsimine uygun çiçeklerle odamızı süslerler. Büyürken mutlu anlarımızda da çiçekler hep yanımızdadır. Çiçek vermekte, almakta, mutlu eder insanları. Çiçek yetiştirmek emek ister, sabır ister. Sizde bu dersleri öğrenirken kesme çiçek yetiştirmenin zevkini tadacak, çiçek vermenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Pek çok insanın mutluluğunu paylaşacaksınız.

Çiçekler ve sarmaşıklar

2009-10-15 15:10:49

Dış mekân bitkileri, bitkiler dünyasının bir parçasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi dış ortamlarda yaşayan ve dış çevreyi güzelleştirmekte kullanılan bitkilerdir. Ancak bitkiler dünyasında o kadar çok dış mekân bitkisi vardır ki bu bitkileri sınıflandırma yoluna gidilmiştir. Yapraklı ağaçlar, iğne yapraklı ağaçlar, ağaççık ve çalılar, sarılıcı-tırmanıcılar ve yer örtücüleri bunlara örnek olarak verebiliriz. Siz bu ders de sarılıcı ve tırmanıcı bitkileri öğreneceksiniz. Sarılıcı ve tırmanıcı bitkiler sarmaşıklar olarak da bilinir. Sarmaşıklar duvarları, pergolaları, büyük bahçe kapılarını, geçitleri, estetik olmayan her yeri örtmek için kullanılır. Aynı zamanda ağ örgü ya da parmaklıkların üstünde yeşil duvar oluşturmak, özellikle şehirlerde, çit için ibrelilerin ya da çalıların kullanımı için yeterli yer olmadığı durumlarda sarmaşıklar tek seçenektir. Sarmaşıkların bazı tür ve varyeteleri ise çim yetiştirmenin imkânsız olduğu toprakları örtmek için örtücü bitki olarak da kullanılır. Sarmaşıklar ev duvarlarının sarılmasında da kullanılır. Bazı kimseler tarafından duvara zarar verdiği söylense de duvarın nemini aldığı için oldukça yararlıdır. Ancak köklerin büyümesini dikkate alıp, yağmur oluklarına ve çatılara yayılmasını engellemek için budanması gerekir. İşte bu ders ile sarılıcı ve tırmanıcı bitkilerin özelliklerini öğrenip uygun alanlarda bunları rahatlıkla kullanabileceksiniz. Başarılı olmanız dileğiyle…

Kapalı tohumlu bitkiler

2009-10-15 15:09:55

İnsanlar hiçbir zaman elindekinin kıymetini bilememişlerdir. Ne zaman ki ellerindekilerini bozmuşlar o zaman bu konuyla ilgili çalışmaya başlamışlar ve bunu problem olarak algılamışlardır. İşte günümüzün en büyük problemlerinden biri de çevre sorunudur. Bozulan çevreyi onarmak, doğal dengeyi yeniden kurmak kolay değildir. Bunun içinde giderek artan ve insanlığı tehdit eden çevre sorunlarına çözüm bulmak ve dengeyi sağlamak için uğraşmalıyız. Bunu yaparken de çevremizi kirletmemenin yanında ortamı ağaçlandırmamız gerekmektedir. Yapılan çalışmaların olumlu sonuç vermesi için de doğru yerde doğru bitki dikimi yapmamız gerekmektedir. Bitkileri tanıyabilmek için onların tüm özelliklerini en ince ayrıntısına kadar öğrenmemiz gerekmektedir. Kullandığınız bu bitkilerin büyük bir kısmını kapalı tohumlular oluşturmaktadır. Kapalı tohumluların tohum taslakları etli bir yumurtalığın içinde gelişir. Kapalı tohumluların üreme organları çiçekleridir. İğne yapraklılar genellikle rüzgârla tozlaşmalarına karşılık, kapalı tohumlular tozlaşabilmek için bal özü taşıyan göz alıcı çiçekleriyle, böcekleri kendilerine çekerler. Çiçekler döllendikten sonra, tohum taslakları tohuma, yumurta meyveye dönüşür. Tohum meyvenin içinde bulunur. Bu derste kapalı tohumlu bitkilerin genel özelliklerini bilerek rahatlıkla bahçe düzenlemelerinde kullanabileceksiniz.

İç mekan çiçekleri ve bitkileri

2009-10-15 15:09:14

Günümüz koşullarında süs bitkileri, meyve ve sebze kadar önem taşımaktadır. İnsanlar yoğun çalışmanın etkisiyle kendilerine rahatlatıcı ortamlar yaratmaya çalışmaktadır. Bu ortamı sağlamak amacıyla da iç mekân bitkilerinden yararlanmakta ve bu bitkilerin üretimine ağırlık verilmektedir. Buna bağlı olarak çiçek yetiştiriciliği çok kârlı ve önemli bir tarım kolu olmuştur. Ülkemizde de çiçek kültürü oluşmaya başlamış, karlı bir tarım kolunu oluşturmuştur. Fakat daha yeni olan bu konuda eksiklerimiz mevcuttur. Bu eksikliklerin giderilmesinin ilk şartı, teknik bilgiye sahip elemanların yetiştirilmesidir. Siz bu dersi başarıyla tamamladığınızda, iç mekân bitkilerin genel özelliklerini bilerek, yetiştiricilik konusunda ilk adımı atmış olacaksınız.

Bitkilerde hücre ve doku yapısı

2009-10-15 15:08:32

Biliyorsunuz dƒnyadaki varlıklar canlı varlıklar ve cansız varlıklar olmak ƒzere ikiye ayrılır. Cansız varlıklar atomlardan, canlı varlıklar ise hƒcre dediğimiz yapı biriminden oluşur. Hƒcre canlıların en kƒ„ƒk yapı birimidir. Organik ve inorganik maddelerin bir araya gelmesiyle oluşur. Hƒcre bir canlının yaptığı bƒtƒn hayatsal faaliyetleri yerine getirir. Yani beslenir, solunum yapar, „oğalır ve …lƒr. Kendisi i„in enerji ƒretir, ƒrettiği enerjiyi kullanır. Kendine …zgƒ proteinleri sentezler. Aynı yapıda olan ve aynı g…revi ƒstlenen hƒcreler bir araya gelerek dokuları oluşturur. Dokular organları, organlar sistemleri, sistemlerde canlıyı meydana getirir. Bitkiler de bitkisel hƒcrelerden meydana gelir. Bitki hƒcreleri bitki dokularını oluşturur. Sizler bu modƒlle bitki hƒcre ve dokularını …ğreneceksiniz.

Çiçekler için sera nasıl hazırlanır

2009-10-14 13:17:15

Günümüz koşullarında tarımda ürün artışının sağlanması için örtü altlarında ve seralarda üretim yapılmaktadır. Böylelikle piyasaya sürekli taze ürün çıkmakta ve tarımda mevsimlik iş gücü kullanımı bütün bir yıla dağıtılmış olmaktadır. Seraların bu olumlu etkisi ülkemizde de seracılığın hızlı bir şekilde gelişimini sağlamıştır; ancak bu konudaki çalışmaların çok sınırlı olması seracılığın gelişimi konusunda olumsuz etkiler yaratmaktadır. Sera yapımındaki hatalar, seralarda yetiştirilen ürünlerin miktarının azalmasına ve kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Siz bu dersi aldığınızda, seracılıkla ilgili tanımların, genel ilke ve projeleme esaslarını öğrenerek; seraların iç dizaynını yapabilecek, teknolojik gelişmeleri rahatlıkla uygulayabileceksiniz.

Çiçek ve bitki üretimi

2009-10-14 13:15:15

Bitki üretimi denildiğinde akla tüm bitkilerden uygun üretim yöntemlerine göre yeni bir bitki elde etmek gelir. Evimizde, bahçemizde ya da komşularımızda görüp beğendiğimiz bir bitkiyi yetiştirmek, insana ne büyük keyif verir. Amatörce yapılan bu üretim, tüm bitkiler içinde uygulanabilir. Üretim teknikleri aynı doğrultuda olsa da yöntemler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Tüm bitkilerin üretimi, üretim tekniklerinin iyice bilinmesinde saklıdır. Bunun için ülkemizin geneli göz önünde bulundurulursa tarımdaki gelişmeler bu konunun önemini bize daha iyi anlatır. Siz bu dersi başarıyla tamamladığınızda tüm üretim teknikleri yöntemlerini bilip uygulayabileceksiniz. Bu da sektörde yer almanıza neden olacaktır. Bilgilerle yoğrulduğunuz ve bunu yeteneklerinizle bütünleştirdiğiniz takdirde, kendinize güveniniz artacak, dolayısı ile bahçecilik alanında her zaman tercih edilen eleman olduğunuzu görebileceksiniz.

Organik bitki ne demektir

2009-10-14 13:14:15

Biliyorsunuz ki doğada, hiçbir canlı enerji olmadan yaşayamaz. Canlılığımızı sürdürebilmemiz için enerjiye ihtiyacımız var. Bu enerjiyi de besinlerden sağlarız. Besinlerimizin çoğunu bitkiler oluşturur. Yediğimiz hayvansal besinler de bitki kaynaklı olduğuna göre bütün besinlerimiz bitkilerden sağlanıyor demektir. Peki, bitkiler besinleri nasıl yapar? Onlar nereden enerji bulur? İşte bu soruların cevabını bu derste bulacaksınız. bu dersi öğrendiğinizde detaylı olarak bitkilerin nasıl besin sentezlediğini, daha doğrusu fotosentezi öğreneceksiniz. Bitkiler, güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren canlılardır, Besin yaparken güneş enerjisini besinlerin içine depo eder. Biz bitkileri yediğimizde enerji bize geçer; ancak enerjinin açığa çıkıp kullanılması, solunumla mümkündür. Hücrelerimizde solunumla açığa çıkan enerji bizim kullanacağımız enerjiye dönüşür. Biz de yaşam kaynağımız olan enerjiyi elde etmiş oluruz.

Nergis çiçeği bakımı nasıl yapılır

2009-10-14 13:12:05

Dünyamızı yaşanılır kılan en önemli varlıklar bitkilerdir. Renkleri, kokuları ve güzel görüntüleri ile dünyamızı yaşanılır hale getirirler. Ayrıca bitkiler bizim için besin kaynağı, giyim, kullandığımız eşyaların pek çoğunu ve ilaç ham maddeleri üreten canlılardır. Çevremizin güzelleştirilmesinde, mutlu günlerimizde de bitkilerden faydalanırız. Süs bitkileri adı altında üretilen pek çok bitki bize mutluluk verir. Bazılarıyla evlerimizi, bazılarıyla park ve bahçelerimizi süsleriz. Onların büyüdüğünü görmek, çiçeklendiğini izlemek, onlarla uğraşan insanlar için vazgeçilmez bir zevktir. Süs bitkileri içinde çok farklı renk ve kokuya sahip bitkiler vardır. Bunları yetiştirmek insana ayrı bir zevk verir. Kesme çiçeklerde bu gurupta olan bitkilerdir. Kimi büyük çalılar halinde kimi ise küçüktür. Bunların çiçekleri vazolarımızda güzel koku ve görüntüleriyle odalarımızın havasını değiştirir. Kesme çiçekler hayatımıza doğduğumuz andan itibaren girmeye başlar. Geçmiş olsun diye hastanelere gelen ziyaretçiler mevsimine uygun çiçeklerle odamızı süslerler. Büyürken mutlu anlarımızda da çiçekler hep yanımızdadır. Çiçek vermek de, almak da, mutlu eder insanları. Çiçek yetiştirmek emek ister, sabır ister. Siz de bu dersleri öğrenirken kesme çiçek yetiştirmenin zevkini tadacak, çiçek vermenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Pek çok insanın mutluluğunu paylaşacaksınız.

Açık tohumlu çiçekler

2009-10-14 13:11:21

Açık tohumlu bitkilerin içerisinde yer aldığı birçok familya bulunmaktadır. Biz burada Ginkgoaceae, Araucariaceae ve Taxodiaceae familyalarını ele alacağız. Ginkgoaceae familyasının tek türü ve tek cinsi vardır. Bu ağaçların henüz hakiki vatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ginkgoların en önemli özelliği dünyanın başka hiçbir bitkisinde bulunmayan filkulağı şeklindeki yarık yapraklarıdır. Kışın yapraklarını döken büyük bitkilerdir. Araucaiaceae familyasında yer alan bitkiler güney yarım kürede yetişen, yaprak dökmeyen, dioik veya monoik yüksek boylu ağaçlardır. Genç ve olgun yapraklar arasında genellikle fark vardır. Erkek çiçekler çok stamenlidir. En önemli türü olan Araucaria’ nın yaz kış yeşil yaprakları, düzgün çevrel dizilmiş ve yanlara yönelmiş dalları ile çok dekoratiftir. Taxodiaceae familyası ise çok büyük ağaçların yer aldığı bir familyadır. Cycadaceae familyasının özelliğini taşıyan bitkiler palmiyeye benzemektedirler. İşte siz bu dersi tamamladığınızda dört familyanın genel özelliklerini, önemli türlerini bilecek ve bunları rahatlıkla kullanabileceksiniz.

Ayırma ve bölme yöntemiyle çiçek üretimi

2009-10-13 12:52:17

Ayırma ve bölme ile üretim vegatatif üretimin diğer bir yöntemidir. Ayırma ile üretim aynı ortam içinde bulunan birden fazla kök oluşturmuş bitkilerin tek tek ayrılması şeklinde uygulanan bir yöntemdir. Bölme ile üretim ise bitkinin toprak altında oluşmuş özelleşmiş kök ve gövdelerinde uygulanan bir yöntemdir. Aslında bu organların görevi gıda maddesi depolamaktır. Ancak bunlar metamorfoza uğrayarak aynı zamanda üretim içinde kullanılmaktadır. Bu bitki kısımları büyüme mevsimi içinde bitkiye besin maddesi sağlarken, aynı zamanda toprak içinde yeni parçalar meydana getirerek birden fazla üretim materyali sağlar. Bu bitki kısımları daha genel olarak soğan olarak bilinmektedir. Yemeklerimizde kullandığımız patates, soğan, kesme çiçek olarak lale, glayöl, frezya, sümbül, iç mekân bitkisi olarak orkide, caladium bu yöntemle üretilen bitkilere örnektir. Tek bir lale veya frezya soğanı dikildiğinde büyüme mevsimi sonunda elimizde birden çok küçük soğancıklar bulunur. Bu soğancıklar tekrar dikilerek bir daha ki seneye daha fazla soğan temin etmiş oluruz. Yine aynı şekilde gösterişli bir salon bitkisi olan Caladium özelleşmiş gövde tipi olan yumru ile üretilir. Bir Caladium yumrusu her parçada bir göz bulunacak şekilde bölünürse birden fazla bitki elde dilmiş olur. İşte bu ders ile özelleşmiş kök ve gövdelere sahip bitkileri ve bu yöntemlerin nasıl uygulanabileceğini öğreneceksiniz. Böylece elinizdeki imkânlar dâhilinde ayırma ve bölme ile üretim yapabileceksiniz.

Mevsimlere göre çiçek çeşitleri

2009-10-13 12:51:28

Dış mekân bitkileri, bitkiler dünyasının bir parçasıdır. Ancak bitkiler âleminde o kadar çok dış mekân bitkileri vardır ki, bu yüzden bu bitkileri sınıflandırılarak ele almamız gerekmektedir. Bitkileri sınıflandırmanın amacı, dünya üzerinde yaşamakta olan bitkilerin benzerliklerinden ve ayrılıklarından yararlanarak onları gruplamak ve onların tanınmasını kolaylaştırmak içindir. Her aile kendi içerisinde ele alınmaktadır. Burada da diğer mevsimlik bitkileri ele alacağız. Bu grupta yer alanlar, çok ve tek yıllık olup park ve bahçelerde fazla boylanmayan toprak yüzeyini örtmede kullanılan bitkilerdir. Ağaçlar ve çalılar ile birlikte uyumlu bir şekilde kullanılan bitkilerdir. Ayrıca balkon ve pencere önlerinde kullanılarak binaların monotonluğunu önlemede büyük katkıları bulunmaktadır. Ortama canlılık katmaktadır. İşte siz bu dersi tamamladığınızda, gerek bahçe uygulamaları için gerekse fidanlıkta üretim için gerekli olacak bitkileri tanıyarak üretim tekniklerini öğrenecek, uygulamalarda kullanabilecek ve hatta bir sene boyunca bitkinizin nasıl bir değişim içinde olacağını öğreneceksiniz.

Bahçede yetişen bitki ve çiçek çeşitleri

2009-10-13 12:50:38

Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısındaki gelişmelere paralel olarak, insanlarımız yaşam mekânlarına daha fazla önem vermektedir. Bunun için de yaşadıkları çevreyi korumanın yanında, doğa ile uyumlu yapay mekânlar oluşturma çabası bunun sonucudur. Bu ortamın oluşabilmesi içinde dış mekân bitkilerine gereksinim duymuşlardır. İşte bu gelişmeler sayesinde süs bitkileri üretim ve yetiştiriciliği sektörü oluşmuştur. Sektörün daha yeni olması nedeniyle bazı konular tam yerine oturmamıştır. Genellikle işletmelerin küçük işletmeler olması, sermaye ve arazi problemi nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Ülkemizde süs bitkileri üreticileri, pazarda talebi yüksek olan, kolay ve hızlı büyüyen bitkilere ağırlık vermelidirler. Dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliğinde çok değişik üretim ve yetiştirme teknikleri kullanılmaktadır. Bu üretim ve yetiştirme tekniklerinin iyi bilinmesi başarıyı arttıracaktır. Yetiştirilecek bitkilerin üretim tekniklerinden hangisinin kolay ve hangisinin ekonomik olduğu, hangi teknikler kullanıldığında daha kaliteli fidan elde edilebileceğinin bilinmesi yetiştiricinin gelecekteki başarısı için önemlidir. Başarının ilk şartı teknik bilgiye sahip elemanların yetiştirilmesidir. Siz bu dersi başarıyla tamamladığınızda, dış mekân bitkilerin genel özelliklerini ÖÐRENECEK VE yetiştiricilik konusunda ilk adımı atmış olacaksınız.

Bahçe için çimen ve bitki örtüsü

2009-10-13 12:49:42

Dış mekân bitkileri, bitkiler dünyasının bir parçasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi dış ortamlarda yaşayan ve dış çevreyi güzelleştirmekte kullanılan bitkilerdir. Bitkiler dünyasında o kadar çok dış mekân bitkisi vardır ki bu bitkileri sınıflandırma yoluna gidilmiştir. Yapraklı ağaçlar, iğne yapraklı ağaçlar, ağaççık ve çalılar, sarılıcı ve yer örtücüleri örnek olarak verebiliriz Siz bu ders de yer örtücü bitkileri öğreneceksiniz. Yer örtücü bitkiler; 30 cm kadar boylanan, toprak yüzeyine çok yakın şekilde yoğun bir yaprak tabakası oluşturan sarılıcı, sürünücü ve yayılıcı bodur bitkilerdir. Otsu, odunsu, herdem yeşil veya yalnız yeşil olan yer örtücü bitkiler erozyon ve su kaybını engeller. Aynı zamanda peyzajda zemine renk, desen, doku özelliği kazandırır. Kullanılacak alana göre bu bitkilerin ekolojik isteklerinin bilinmesi gerekir. Yer örtücü bitkileri peyzaj kullanımlarında vazgeçilmez bitkilerdir. Kenar ya da bordür olarak kullanımlarının yanında vurgu amacı ile de kullanılırlar. Çok farklı renk ve çiçeklerine sahip olduklarından bulundukları ortamlara neşe ve canlılık kazandırırlar. Bazılar da güzel kokuları ile ortama ferahlık sağlar. İşte siz bu ders ile yer örtücü bitkilerin genel özelliklerini, üretimlerini, peyzajda kullanım alanlarını ve önemli türlerini öğreneceksiniz. Gerekli yerlerde yer örtücü bitkiler ile peyzajda kullanımlarıyla ilgili uygulamalar yapabileceksiniz.

Sümbül çiçeğinin bakımı nasıl yapılır

2009-10-12 13:44:10

Dünyamızı yaşanılır kılan en önemli varlıklar bitkilerdir. Renkleri, kokuları ve güzel görüntüleri ile dünyamızı yaşanılır hale getirirler. Ayrıca bitkiler bizim için besin kaynağı, giyim, kullandığımız eşyaların pek çoğunu ve ilaç ham maddeleri üreten canlılardır. Çevremizin güzelleştirilmesinde, mutlu günlerimizde de bitkilerden faydalanırız. Süs bitkileri adı altında üretilen pek çok bitki bize mutluluk verir. Bazılarıyla evlerimizi, bazılarıyla park ve bahçelerimizi süsleriz. Onların büyüdüğünü görmek, çiçeklendiğini izlemek, onlarla uğraşan insanlar için vazgeçilmez bir zevktir. Süs bitkileri içinde çok farklı renk ve kokuya sahip bitkiler vardır. Bunları yetiştirmek insana ayrı bir zevk verir. Kesme çiçeklerde bu gurupta olan bitkilerdir.Kimi büyük çalılar halinde kimi ise küçüktür. Bunların çiçekleri vazolarımızda güzel koku ve görüntüleriyle odalarımızın havasını değiştirir. Kesme çiçekler hayatımıza doğduğumuz andan itibaren girmeye başlar. Geçmiş olsun diye hastanelere gelen ziyaretçiler mevsimine uygun çiçeklerle odamızı süslerler. Büyürken mutlu anlarımızda da çiçekler hep yanımızdadır. Çiçek vermek de, almak da, mutlu eder insanları. Çiçek yetiştirmek emek ister, sabır ister. Sizde bu dersleri öğrenirken kesme çiçek yetiştirmenin zevkini tadacak, çiçek vermenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Pek çok insanın mutluluğunu paylaşacaksınız.

şebboy Çiçeği bakımı nasıldır

2009-10-12 13:43:31

Süs bitkileri adı altında üretilen pek çok bitki bize mutluluk verir. Bazılarıyla evlerimizi, bazılarıyla park ve bahçelerimizi süsleriz. Onların büyüdüğünü görmek, çiçeklendiğini izlemek, onlarla uğraşan insanlar için vazgeçilmez bir zevktir. Süs bitkileri içinde çok farklı renk ve kokuya sahip bitkiler vardır. Bunları yetiştirmek insana ayrı bir zevk verir. Kesme çiçekler de bu gurupta olan bitkilerdir. Kimi küçük kimi de büyük çalılar halindedir. Bunların çiçekleri vazolarımızda güzel koku ve görüntüleriyle, odalarımızın havasını değiştirir. Kesme çiçekler hayatımıza doğduğumuz andan itibaren girmeye başlarlar. Geçmiş olsun diye hastanelere gelen ziyaretçiler, mevsimine uygun çiçeklerle odamızı süslerler. Büyürken mutlu anlarımızda da çiçekler hep yanımızdadır. Çiçek vermek de, almak da, mutlu eder insanları. Çiçek yetiştirmek emek ister, sabır ister. Siz de bu dersleri öğrenirken kesme çiçek yetiştirmenin zevkini tadacak, çiçek vermenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Pek çok insanın mutluluğunu paylaşacaksınız.

Çiçekler Nasıl Budanır ?

2009-10-12 13:42:35

Bizlerin suya ihtiyacı olduğu gibi bitkilerin de yaşayabilmeleri için suya ihtiyaçları vardır. Doğal ortamda bitkiler bu ihtiyaçlarını karşılayabilir ancak kültür bitkilerinde bu durum mümkün değildir. Bu nedenle bitkilerin sulanması gereklidir. Nasıl ki bizler hastalandığımızda ilaç içiyor ya da kuvvetlenmek için vitamin alıyorsak bitkilerin de hastalandıklarında tedaviye ihtiyaçarı vardır. Hastalıklarını fungusitlerle giderirken vitamin ihtiyaçlarını ise gübreler ile karşılarız. Bitkilerin bizler gibi bakım yapma imkanları olmadığı içn ancak onlara budama yaparak gençleştirebiliriz. İşte bitkilerde bu işlemlerin hepsi kültürel işlemler altında yapılmaktadır.

Çiçek Keserken nelere dikkat etmeliyiz

2009-10-12 13:40:40

İnsan hayatında tüm çiçeklerin olduğu gibi kesme çiçeklerin de ayrı bir yeri vardır. Kesme çiçekler hayatımızın her devresinde karşımıza çıkar. Bazen hasta ziyaretine götürülen bir buket çiçek, bazen sevgililer gününde sevgiliye verilen bir kırmızı gül, bazen de anneler gününde anneye verilen saf bir papatya. Hatta o kadar hayatımıza girmişlerdir ki en kötü gün olan cenazelerde bile bir çelenk olarak karşımıza çıkar. Her bir çiçeğin ayrı bir anlamı, her bir rengin farklı bir ifadesi, her çiçeğin kendine öz rengi ve kokusu vardır. Gülün güzelliğini ve önemini anlatmak için atalarımız “Gülü seven dikenine katlanır.” demiş. Bir başka açıdan baktığımızda ise Türkiye’de ve dünyada kesme çiçekçiliğin önemli bir yeri olduğu da bilinmektedir. Siz bu dersi başarıyla tamamladığınızda tüm kesme çiçeklerin yetiştiriciliğini öğrenip uygulayabileceksiniz. Bilgilerle yoğrulduğunuz ve bunu yeteneklerinizle bütünleştirdiğiniz takdirde kendinize güveniniz artacak ve dolayısıyla sizin kesme çiçek sektöründe her zaman tercih edilen bir eleman olduğunuzu görebileceksiniz.

Lale Çiçeklerinin Özellikleri

2009-10-11 06:32:17

Lale gibi Süs bitkilerinden bazıları değişik koku ve renkte olduklarından, bunları yetiştirmek ayrı bir zevktir. Kesme çiçekler de bu gurupta olan bitkilerdir. Kimi küçük kimi de büyük çalılar halindedir. Bunların çiçekleri vazolarımızda günlerce güzel koku ve görüntüsüyle, odalarımızın havasını değiştirir. Kesme çiçekler hayatımıza doğduğumuz andan itibaren girmeye başlarlar. Geçmiş olsun diye hastanelere gelen ziyaretçiler, mevsimine uygun çiçeklerle odamızı süslerler. Büyürken mutlu anlarımızda da çiçekler hep yanımızdadır. Çiçek vermek de, almak da, mutlu eder insanları. Çiçek yetiştirmek emek ister, sabır ister. Siz de bu dersleri öğrenirken kesme çiçek yetiştirmenin zevkini tadacak, çiçek vermenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Pek çok insanın mutluluğunu paylaşacaksınız.

Kasımpatı çiçeğinin bakımı

2009-10-11 06:30:59

Süs bitkileri adı altında üretilen pek çok bitki bize mutluluk verir. Bazılarıyla evlerimizi, bazılarıyla park ve bahçelerimizi süsleriz. Onların büyüdüğünü görmek, çiçeklendiğini izlemek, onlarla uğraşan insanlar için vazgeçilmez bir zevktir. Süs bitkileri içinde öyle güzel kokulu, güzel renklileri vardır ki bunları yetiştirmek ayrı bir zevktir. Kesme çiçeklerde bu grupta olan bitkilerdir. Kimi büyük çalılar hâlinde kimi ise küçüktür. Bunların çiçekleri vazolarımızda günlerce güzel koku yayarak ve güzel görüntü vererek odalarımızın havasını değiştirir. Kesme çiçekler hayatımıza doğduğumuz andan itibaren girmeye başlarlar. Geçmiş olsun diye hastanelere gelen ziyaretçiler mevsimine uygun çiçeklerle odamızı süslerler. Büyürken mutlu anlarımızda da çiçekler hep yanımızdadır. Çiçek vermek de, almak da, mutlu eder insanları. Çiçek yetiştirmek emek ister, sabır ister. Siz de bu dersleri öğrenirken kesme çiçek yetiştirmenin zevkini tadacak, çiçek vermenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Pek çok insanın mutluluğunu paylaşacaksınız.

Karanfil çiçek bakımı, Karanfil yetiştiriciliği

2009-10-11 06:30:03

Dünyamızı yaşanılır kılan en önemli varlıklar bitkilerdir. Renkleri, kokuları ve güzel görüntüleri ile dünyamızı yaşanılır hâle getirirler. Ayrıca bitkiler bizim için besin kaynağı, giyim, kullandığımız eşyaların pek çoğu ve ilaç hammaddeleri üreten canlılardır. Çevremizin güzelleştirilmesinde, mutlu günlerimizde de bitkilerden faydalanırız. Süs bitkileri adı altında üretilen pek çok bitki bize mutluluk verir. Bazılarıyla evlerimizi, bazılarıyla park ve bahçelerimizi süsleriz. Onların büyüdüğünü görmek, çiçeklendiğini izlemek, onlarla uğraşan insanlar için vazgeçilmez bir zevktir. Süs bitkileri içinde öyle güzel kokulu, güzel renklileri vardır ki, bunları yetiştirmek ayrı bir zevktir. Kesme çiçeklerde bu grupta olan bitkilerdir. Kimi büyük çalılar hâlinde kimi ise küçüktür. Bunların çiçekleri vazolarımızda günlerce güzel koku yayarak ve güzel görüntü vererek odalarımızın havasını değiştirir. Kesme çiçekler hayatımıza doğduğumuz andan itibaren girmeye başlarlar. Geçmiş olsun diye hastanelere gelen ziyaretçiler mevsimine uygun çiçeklerle odamızı süslerler. Büyürken mutlu anlarımızda da çiçekler hep yanımızdadır. Çiçek verme de, almak, da mutlu eder insanları. Çiçek yetiştirmek emek ister, sabır ister. Sizde bu dersleri öğrenirken kesme çiçek yetiştirmenin zevkini tadacak, çiçek vermenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Pek çok insanın mutluluğunu paylaşacaksınız.

Gül yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenler

2009-10-11 06:28:58

Dünyamızı yaşanılır kılan en önemli varlıklar bitkilerdir. Renkleri, kokuları ve güzel görüntüleri ile dünyamızı yaşanılır hâle getirirler. Ayrıca bitkiler bizim için besin kaynağı, giyim, kullandığımız eşyaların pek çoğu ve ilaç hammaddeleri üreten canlılardır. Çevremizin güzelleştirilmesinde, mutlu günlerimizde de bitkilerden faydalanırız. Süs bitkileri adı altında üretilen pek çok bitki bize mutluluk verir. Bazılarıyla evlerimizi, bazılarıyla park ve bahçelerimizi süsleriz. Onların büyüdüğünü görmek, çiçeklendiğini izlemek, onlarla uğraşan insanlar için vazgeçilmez bir zevktir. Süs bitkileri içinde öyle güzel kokulu, güzel renklileri vardır ki, bunları yetiştirmek ayrı bir zevktir. Kesme çiçeklerde bu gurupta olan bitkilerdir. Kimi büyük çalılar hâlinde, kimi ise küçüktür. Bunların çiçekleri vazolarımızda günlerce güzel koku yayarak ve güzel görüntü vererek odalarımızın havasını değiştirir. Kesme çiçekler hayatımıza doğduğumuz andan itibaren girmeye başlarlar. Geçmiş olsun diye hastanelere gelen ziyaretçiler, mevsimine uygun çiçeklerle odamızı süslerler. Büyürken mutlu anlarımızda da çiçekler hep yanımızdadır. Çiçek vermek de, almak da, mutlu eder insanları. Çiçek yetiştirmek emek ister, sabır ister. Siz de bu dersleri öğrenirken kesme çiçek yetiştirmenin zevkini tadacak, çiçek vermenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Pek çok insanın mutluluğunu paylaşacaksınız.

Bahçede dikilebilecek süs ağaçları ve bakımı

2009-10-11 06:28:04

Dış mekân bitkileri, bitkiler dünyasının bir parçasıdır. Ancak bitkiler âleminde o kadar çok dış mekân bitkileri vardır ki bu yüzden bu bitkiler sınıflandırılarak ele alınmıştır. Bu bölümde ağaçları ele alacağız. Boyu üç ile yedi metre arasında olan, dal sürgün ve yapraklarının oluşturduğu tepe tacını tek bir gövde üzerinde taşıyan, her yıl çap artımı yaparak kalınlaşan, sürgün vererek boylanan, hücrelerinin büyük bölümü odunlaşmış olan, uzun ömürlü bitkilere ağaççık denir. Bir ağaççık, kök, gövde, dal ve yaprak olmak üzere 4 ana kısımdan oluşur. Bu kısımların biçim, boyut, hacim gibi özellikleri ağacı biçimlendiren temel özelliklerdir. Bir ağacın yaşayıp gelişebilmesi için; ışık, sıcaklık, karbondioksit, oksijen, su ve mineral madde gereklidir. Ağaçlar özümleme yaparak, havaya oksijen verirler. Ayrıca ağaçlar canlılara besin ve barınak sağlamak amacıyla kullanılır. Ağaçlar bu işlevleri yerine getirirken çevrelerindeki canlı ve cansız tüm varlıklarla karşılıklı olarak birebir ilişki içindedir. Ağaçların yok olması, yaşama ortamının bozulması anlamına gelir. Bu yüzden elimizdekilerin değerini bilmemiz gerekir. Hatta yeni bitkiler yetiştirmemiz doğal dengenin korunması açısından önemlidir. Siz bu dersi tamamladığınızda ağaçlar konusunda bilgi sahibi olacaksınız. Ağaçların genel özelliklerini, üretimlerini, peyzajda kullanım alanlarını ve önemli türlerini öğreneceksiniz. Bu sektörün aranan kaliteli elemanı konumda olacaksınız.

Bahçedeki süs çalıları ve bakımı

2009-10-11 06:27:17

Dış mekan bitkileri, bitkiler dünyasının bir parçasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi dış ortamlarda yaşayan ve dış çevreyi güzelleştirmekte kullanılan bitkilerdir. Ancak bitkiler dünyasında o kadar çok dış mekan bitkisi vardır ki bu bitkileri sınıflandırma yoluna gidilmiştir. Yapraklı ağaçlar, iğne yapraklı ağaçlar, ağaççık ve çalılar, sarılıcı ve yer örtücüleri örnek olarak verebiliriz. Siz bu derste süs çalılarını öğreneceksiniz. Çalılar 30-100 cm arasında boy yapan bitki grubudur. Çalı grubu bitkiler kendi aralarında bodur, küçük, orta ve büyük çalılar olmak üzere gruplara ayrılır. Çalı grubundaki bitkilerin hepsi dallanma özelliğine sahiptir ve güzel çiçekleri ile dikkat çeker. Peyzaj uygulamalarında genellikle grup veya soliter olarak kullanılır. Bazı süs çalıları ise güzel kokuları ile dikkat çeker. Bazıları ise çit bitkisi olarak kullanılmaktadır. İşte siz bu ders ile süs çalılarının genel özelliklerini, üretimlerini, peyzajda kullanım alanlarını ve önemli türlerini öğreneceksiniz. Gerekli yerlerde süs çalıları ile ilgili uygulamalar yapabileceksiniz.

Bahçe için Süs ağaçları ve özellikleri

2009-10-11 06:26:36

Dış mekân bitkileri, bitkiler dünyasının bir parçasıdır. Ancak bitkiler âleminde o kadar çok dış mekân bitkileri vardır ki, bu yüzden bu bitkileri sınıflandırılarak ele almamız gerekmektedir. Boyu en az beş metre olan, dal sürgün ve yapraklarının oluşturduğu tepe tacını tek bir gövde üzerinde taşıyan, her yıl çap artımı yaparak kalınlaşan, sürgün vererek boylanan, hücrelerinin büyük bölümü odunlaşmış olan, uzun ömürlü bitkilere ağaç denir. Bu bölümde süs ağaçlarını ele alacağız. Ağaçlar yapı, hacim, yaprak renkleri, yaprak şekilleri ve çiçekleri ile çok çeşitlilik gösterirler. Ağaçlar bahçe düzenlemelerinde kullanıldıklarında en uzun ve en dikkat çekici bitki gruplarıdır. Ağaçlar gösterişli yapıları ile park ve bahçelerin ana unsurunu oluştururlar. Bahçemiz için zevkimize göre kullanılacak alana uyumlu, toprağın yapısına ve iklimine uygun, bir ağaç her zaman bulunabilir. Bizi ve mekânımızı gölgeleri ile sıcaktan, yoğun yaprakları ile gürültüden ve rüzgârdan korur. Bunun yanında bize huzurlu bir şekilde yaşayabilecek bir ortam oluştururlar. Görkemli yapıları ile gözümüze güzel gelmeyen yapıların örtülmesinde yardımcı olurlar. Ayrıca ağaçların hava kirliliğine karşı savaşımdaki etkisi de unutulmamalıdır. İşte siz bu dersi tamamladığınızda, gerek bahçe uygulamaları için gerekse fidanlıkta üretim için gerekli olacak bitkilerin tanıyarak, üretim tekniklerini öğrenecek, uygulamalarda kullanabilecek ve hatta bir sene boyunca bitkinizin nasıl bir değişim içinde olacağını öğreneceksiniz.