Cahilim

Freze, CNC, Torna, Cad-Cam ve Makine Bilgisi


Zincir Dişli hesaplama ve Frezeleme

2010-01-22 21:39:05

Freze Tezgahlarında Kesicileri ve İş Parçalarını Bağlamak, İş Kazaları, İş Güvenliği konusuna devam ediyoruz. Zincir Dişli ve Özel Frezeleme İşlemleri dersi size üniversal freze tezgâhında zincir dişli açma yeteneği kazandıracak, özel frezeleme tezgâhlarını ve çalışma prensiplerini öğreneceksiniz. Bu derste öğreneceğiniz bilgileri uygulamaya başladığınızda ve tezgâhları yakından tanıdıkça mesleğinizi daha çok sevecek, büyük bir ilgi duyacaksınız. Diğer dişlilerden kuvvet iletimi ve biçim olarak farklı olan zincir dişlilerin kullanıldığı yerleri, imal usullerini göreceksiniz. Bu dişlilerin elemanlarını hesaplayıp kendiniz üniversal freze tezgâhında açabileceksiniz. Dişli çarkların imal edilmesinde kullanılan ilgi çekici özel freze tezgâhlarının çalışma prensiplerini ve üretilen işleri zevkle öğreneceksiniz. Makine imalatında önemli bir yeri olan diğer özel freze tezgâhlarının kullanım amacını ve özelliklerini kavrayacaksınız. Bu dersin sonunda kuvvet ve hareket iletiminde önemli yer olan, üretimini merak ettiğiniz dişli çarkların yapılması konusunda geniş bir bilgiye ve beceriye sahip olacaksınız

Rulman ve Yataklar

2010-01-22 21:37:34

Günümüzde, modern toplumların ekonomilerinin ve büyümelerinin temelini oluşturan sanayileşme, sağladığı yararların yanı sıra çözüm bekleyen pek çok problemi de beraberinde getirmektedir. Hızla ilerleyen ekonomik gelişmeler ve endüstriyel ilişkiler, iş dünyasında uzman personel ihtiyacını önemli hale getirmiştir. İşletmeler her seviyede eğitilmiş personele ihtiyaç duymaktadır. Eğitimin bütünleyicisi hiç şüphesiz ki eğitim araçlarıdır. Bu derste konular basitten karmaşığa doğru sıralanmış ve sizin anlayabileceğiniz sadelikte işlenmiştir. Dersin amacı, makine elamanları ve mekanizmalar dersinde yataklar hakkında bilgi sahibi olacak ve yatakların resimlerini uygun TSE standartlarından yararlanarak uygun sembollerle doğru olarak TS- ISO - DIN standart çizelgelerinden yararlanarak resimlerinizi çizebileceksiniz, bu resimler üzerinde gerekli sembolleri kullanabileceksiniz. Teknolojinin hızla gelişmesinden dolayı takım tezgâhları da artık bilgisayar destekli olarak imal edilmektedir. Bilgisayar destekli takım tezgâhlarını (CNC) en iyi şekilde kullanabilmek için makine elamanları ve mekanizmaları çok iyi tanımak ve kullanmak gerekir. Yataklar dersi ile sanayide önemli yeri olan bilgisayar destekli takım tezgâhları konusunda ilerlemenizi sağlayarak iş bulmanızı kolaylaşacaktır. Sahip olacağınız nitelikler, çalıştığınız işletmede sizin daha iyi bir konumda olmanızı sağlayacaktır.

Mozaik kesimi nasıl yapılır

2010-01-22 21:36:31

Teknolojinin, dolayısıyla sanayi ve endüstriyel üretimin baş döndürücü hızla ilerlemekte olduğu bu dönemde sizlere de önemli görevler düşmektedir. Sizlerin başarı ve mutluluğu, bizlerin ve ülkemizin başarısıdır. Bu nedenle severek gelmiş olduğunuz meslek dalınızda başarılı olacağınıza inanıyoruz. Bu başarınız sayesinde rekabet gücümüzün artacağını da biliyoruz. Ülkemizin bizlerden beklediği de budur. Makine Teknolojisi alanı, günümüzde olduğu gibi gelecekte de sanayinin itici gücü olacaktır. Mermer işleme sektöründe gün geçtikçe kalifiye eleman ihtiyacı artmaktadır. Bunda en büyük sebep mermer işleme sektörünün her geçen gün daha da büyümesidir. Üretilen ürünlerin geniş sahalarda uygulama alanı bulması mermer işlemeciliğini önemli bir meslek alanı yapmıştır. Mermer imalat tezgâhları ve mermer sanayisi aynı hızla ilerlemiş ve sanayideki yerini almıştır. Makine parkı, çalıştırdığı eleman sayısı ve ürettiği ürünlerle Türkiye’nin önemli meslek alanları arasına girmiştir. İhracatta tekstilden sonra ikinci sıraya yerleşmiştir. Dünya mermer piyasasında söz sahibi olmuş ve dünya mermer piyasasını yönlendiren bir güce ulaşmıştır. Bu gelişmelere rağmen yetişmiş eleman sıkıntısı had safhadadır. Mozaik eskitme alanı yeni gelişmektedir. Gelişen mermer sektörü içinde önemli yer tutacağı görülmektedir. Mozaik eskitme tekniği olanaklarını ülke standartlarına uygulamak demek ülke sanayisinin en verimli ve kalite bazında en yüksek kalitede ürün elde etmesi demektir. Mozaik kesimi dersi ile tekniğine uygun mozaik kesim hazırlığı, mozaik-eskitme işi için fon taşlarının kesimi yeterlikleri kazanacaksınız.

Mozaik eskitme teknikleri

2010-01-22 21:35:36

Mermer işleme sektöründe gün geçtikçe kalifiye eleman ihtiyacı artmaktadır. Bunda en büyük sebep mermer işleme sektörünün her geçen gün daha da büyümesidir. Üretilen ürünlerin geniş sahâlarda uygulama alanı bulması, mermer işlemeciliğini önemli bir meslek alanı yapmıştır. Mermer imalat tezgâhları ve mermer sanayisi aynı hızla ilerlemiş ve sanayideki yerini almıştır. Makine parkı, çalıştırdığı eleman sayısı ve ürettiği ürünlerle Türkiye’nin önemli meslek alanları arasına girmiştir. İhracatta tekstilden sonra ikinci sıraya yerleşmiştir. Dünya mermer piyasasında söz sahibi olmuş ve dünya mermer piyasasını yönlendiren bir güce ulaşmıştır. Bu gelişmelere rağmen yetişmiş eleman sıkıntısı had safhadadır. Mozaik Eskitme dersi ile tekniğine uygun, mozaik eskitme makinelerinde eskitme işlemi ve mozaik taşlarının seçim ve ambalajlaması yeterliklerini kazanacaksınız.

Cad Cam ile makina imalatı 2

2009-12-07 07:36:14

Oto inşa teknolojisi yöntemlerini öğreniyorsunuz. Bu dersleri başarı ile bitirdikten sonra hızlı modelleme yapabileceksiniz. Bunu başarabileceğinizi siz de biliyorsunuz. Zor olmadığını zaten siz de görmüşsünüzdür. Temel olarak oto inşa dersleri, tasarım ve inşa kısımlarından meydana gelmektedir. Önce model, bilgisayarda CAD programları ile hatasız çizilir, sonra da 3D printer ( rapid prototip) tezgahları yardımıyla çizmiş olduğunuz sanal çizgiler gerçek modellere dönüşür. Tasarlarsınız ve uygularsınız. Düşünürsünüz, düşüncenizi eyleme çevirirsiniz. Çevrede görmüş olduğunuz her şeyin güçlü bir tasarım ve ciddi bir uygulama ile meydana geldiğini siz de takdir edersiniz. O halde, siz de düşündüğünüz hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Hedeflerinizdeki büyüklük sizi yıldırmamalıdır, çünkü büyük hedefler kolay vurulur. O halde yapmanız gereken tek şey inanmaktır.

Cad Cam ile makine imalatı

2009-12-07 07:33:59

Makine teknolojileri içerisinde oto inşa tekniği (Hızlı prototip modelleme) giderek artan bir öneme sahip olmaktadır. Makine imalatı yapılırken proje yapılır ve imalat gerçekleştirilme aşamasına geçilir. Günümüzde imalat için, proje yeterli olmamaktadır. Yeni tasarımların estetik, ergonomik, kullanılabilirlik denetimleri parça imalata geçmeden hızlı prototip ile mümkün olmakta, zamandan ve maliyetten tasarruf edilmektedir. İmalat öncesi problemler hızlı prototip ile çözümlenmektedir. Teknolojinin, dolayısıyla sanayi ve endüstriyel üretimin baş döndürücü hızla ilerlemekte olduğu bu dönemde sizlere de önemli görevler düşmektedir. Bu teknolojilere hakim kaliteli, yetişmiş elemanlara ihtiyaç ise artmaya devam etmektedir. Tasarım ve üç boyutlu modelleme, hızlı prototip ile elle tutulabilir nesneler halini almaktadır. Sizler günlük yaşamda kullanılan nesnelerin de modellemelerini yapabilir, çeşitli yöntemlerle üç boyutlu nesneler oluşturabilirsiniz. Sizlerin başarı ve mutluluğu, bizlerin ve ülkemizin başarısıdır. Bu nedenle severek gelmiş olduğunuz bölümünüzde başarılı olacağınıza inanıyoruz. Bu başarınız sayesinde rekabet gücümüzün artacağını da biliyoruz. Ülkemizin sizlerden beklediği de budur. Endüstri alanında istihdam edilecek bütün personelin teknik ve derser eğitimi tamamlamış olmaları gerekmektedir. Bu tür eğitim materyalleri, sizlere bu alanda büyük avantaj sağlayacaktır. Dersin sizlere gerekli bilgiyi sunacağını biliyor, başarılar diliyoruz.

Katrakta Mermer Plak Kesimi

2009-11-29 07:19:09

Mermer ocaklarında blok olarak üretilen mermerin işlendiği, kesilip parlatıldığı yerler mermer fabrikalarıdır. Fabrikaya blok halinde getirilen mermer, ürün talep şekline göre fayans ve/veya plakalar halinde üretilir. Ocaktan fabrikaya getirilen mermer bloklarının işlenebilmesi için fabrikada bulunması gereken makine sistemleri dört grupta toplanır: 1. Kaldırma ve taşıma sistemleri 2. Kesme sistemleri 3. Ebatlama sistemleri 4. Silme (parlatma, cilalama) sistemleri Fabrikada plaka kesiminde kullanılan makine sistemlerinden, lamalı sert maden soket testereli katrak makineleri bloktan en verimli ve plaka elde etme işlerinde kullanılan makinelerdir. 40, 60, 80 veya 120 adet lamaları ile aynı anda çok büyük ebatlarda plaka elde etmek mümkündür. Bu makinelerin ilk yatırım maliyetleri yüksek olmakla beraber ileriki aşamalarda fabrikayı kısa zamanda kara geçirmektedir. Makine kesim ayarları ve kontrolleri iş güvenliği tedbirleri altında yapılarak çevre mevzuatına uygun üretim yapılması durumunda ihracat kalitesinde plakalar elde etmek mümkündür.

Dairesel Testere ile Mermer Kesme

2009-11-29 07:18:05

Mermer işleme sektöründe gün geçtikçe kalifiye eleman ihtiyacı artmaktadır. Bunda en büyük sebep mermer işleme sektörünün her geçen gün daha da büyümesidir. Üretilen ürünlerin geniş sahâlarda uygulama alanı bulması mermer işlemeciliğini önemli bir meslek alanı yapmıştır. Mermer imalat tezgâhları ve mermer sanayisi aynı hızla ilerlemiş ve sanayideki yerini almıştır. Makine parkı, çalıştırdığı eleman sayısı ve ürettiği ürünlerle Türkiye’nin önemli meslek alanları arasına girmiştir. Dünya mermer piyasasında söz sahibi olmuş ve dünya mermer piyasasını yönlendiren bir güce ulaşmıştır. Bu gelişmelere rağmen yetişmiş eleman sıkıntısı had safhadadır. Küçük mermer işletmelerinin sayısı fabrikalara göre daha fazladır. İşletmeler 3 ila 50 kişi arasında işçi çalıştırmaktadır. Tüm küçük işletmeler de mutlaka yan kesme ve baş kesme makinelerini kullanmaktadır. Sizler, bu dersi alarak bu alandaki boşluğu dolduracaksınız. Bu ders ile baş kesme ve yan kesme makinelerini tanıyacak, bu makinelerde mermeri istenilen ölçülerde kesecek ve profilini verebileceksiniz.

Kama, Yay Çeşitleri ve kullanımı

2009-11-29 07:17:02

Kama ve yaylarla ilgili tanımları, kullanıldığı yerleri sınıflandırılmalarını, gereçlerini, üretim biçimlerini, TS çizelgelerinden faydalanmayı, kama yuvalarını, yay elemanlarının hesabını, kama toleranslarını, kama ve yayların standartlarını, elde edilen verilere göre kama ve yay resimlerini çizebilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı öğrenme materyalidir.

Kam, Kasnak ve Kayış çeşitleri

2009-11-29 07:15:12

Klasik yöntemlerin kullanıldığı ve geçmişte kalan üretim tekniklerinde ürün önce üretilip sonra projeye dökülürken, şimdilerde ise bir ürün önce tasarlanmakta ve daha sonra sıfır hata ve sıfır fire mantığıyla üretilmektedir. Bir ürünün piyasadaki çevrim süresi de gittikçe azalmaktadır. Piyasada kalıcı olabilmek için bir şirketin teknik olarak yeterli olması ve gelişmeleri sürekli takip etmesi gerekmektedir. Bundan dolayı şirketler eğitimli ve deneyimli eleman arayışı içine girmişlerdir. Þirketlerin eğitimli eleman arayışlarında en önemli payı bilgisayar ortamında tasarım yapabilen ve teknik resim çizip okuyabilen elemanlar oluşturmaktadır. Bilgisayar ortamında tasarlanan ürünlerin maliyetleri, işçilik giderleri, stok kontrolleri, analizleri de bilgisayar programları vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu bakımdan ürün tasarımının ilk aşaması olan teknik resmin çizilip okunması becerisi, bir teknik eleman için mutlaka kazanılması gereken bir beceridir.

Makinecilikte Teknik Görünüş Çıkarma

2009-11-29 07:13:51

Teknolojik gelişmelerin temelinde yatan unsurlardan birisi de “Teknik Resim”dir. Teknik resmin tanımına baktığımızda “Bir parçanın yapımı için bütün bilgileri eksiksiz bulunduran resim” olduğunu görürüz. Mesleki alanda yapılan işin teknik olarak anlatılabilmesi için “Teknik Resmi”nin çizilmesi gerekir. Resmi çizilen parçanın üretilebilmesi için de teknik resmi okuyabilen kişilere ihtiyaç duyulur. Üretimi yapılacak bir parçanın öncelikle görünüşlerinin çizilmesi gerekir. Dersin birinci bölümünde teknik resmin temel konularından olan izdüşüm kavramını öğrendikten sonra tekniğine uygun olarak yeterli görünüş çizebileceksiniz. Dersin ikinci bölümünde ise üretilecek parçaların iç kısımları hakkında fikir edinmemizi sağlayan kesit görünüşleri çizebileceksiniz. Bu dersi başarıyla tamamladığınızda Makine Teknolojisi alanına ait üretim yapan işletmelerde makine parçalarını iki boyutlu düşünüp yorumlayarak, yeterli ve kesit görünüşlerini çizebileceksiniz.

CNC Gömlek Maçalı Modelleme

2009-11-29 07:12:44

Bir ülkede, endüstriyel üretimin yüksek değerlere ulaşması, ülkenin yaşam standartlarının da yüksek olacağı gerçeğini yansıtır. Önemli olan ham maddeden, mamul madde haline geçiş zamanında, kullanılan üretim tekniği, süresi, üretim tekniğinin uygunluğu ve pratikliğidir. Günümüzde, genellikle tüm işler bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Endüstriyel alanda makine ve parça tasarımları, çeşitli grafik programlarla yapılmakta ve bilgisayar kontrollü makinelere (CNC) aktarılarak, parçaların imal edilmesi sağlanmaktadır. Endüstri alanında istihdam edilecek bütün personelin teknik ve derser eğitimi tamamlamış olmaları gerekmektedir. Bu tür eğitim materyalleri, sizlere bu alanda büyük avantaj sağlayacaktır.

Makinecilikte Teknik Çizim

2009-11-29 07:11:49

Teknik resimler, teknik alanda eğitim görmüş kişiler arasında bir anlaşma dili olarak ortaya çıkmıştır. Makineler, araçlar, tesisler, inşaatlar ve benzeri yapıtlar anlatılarak, hareketlerle veya yazıyla tarif edilerek yapılamaz. Bu tip yapıtlar ancak teknik resim yardımıyla ifade edilebilir. Bu nedenle teknik resmi bilen insanlar, hangi dili konuşursa konuşsun teknik resmi bilen başka bir insanla dünyanın her yerinde rahatlıkla iletişim kurabilir. Teknik resmin öneminden dolayı resim uygulamalarında kullanılması zorunlu olan yazı, rakam ve çizgilerin standardında ve uluslar arası normlara uygun olarak bilinmesi gerekir. Hangi tip çizgiyi, yazıyı ve rakamı, nerede kullanmamız gerektiğine karar vererek, çizeceğiniz resmin anlaşılır olması ve doğru bilgiler anlatması gerekir. Ayrıca bu derste; sizlere doğru çizimleri, açı çizimleri, doğru ve yayları birleştirmek gibi konular anlatılacaktır. Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler piyasa şartlarına göre bilinçli teknik çizim yapabilme yeterliğine sahip olacaklardır. Unutulmamalıdır ki; piyasada üretilen her mamulün mutlaka çiziminin yapılması gerekmektedir. Buna bağlı olarak geometrik teknik çizimlerin pratik olarak bilinmesi gerekmektedir.

Zor Yapılan Tornalama işlemleri

2009-11-29 07:10:47

Teknolojinin gelişmesi mevcut tezgahların çalışma yöntem ve tekniklerinin bilgisayar kontrolü ile otomatikleştirilmesine dayanmaktadır. Bu sebeple klasik tezgahlarda el emeği ile yapılan işlemlerin işlem sırası ve sistematiğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu bilgi ve beceriye sahip elemanların bilgisayar kontrollü tezgahlarda çalışması ve uyum sağlayabilmesi oldukça kolaylaşmaktadır. Klasik torna tezgahlarında, silindirik tornalama, alın tornalama, delik delme gibi işlemler rahatlıkla yapılabilmektedir. Ancak silindirik olmayan parçaların tornalanması söz konusu olduğunda mengeneli aynalar kullanılarak tornalama işlemi yapılabilecektir. Benzer şekilde eksantrik miller için tornalama, kam vb özel tornalama işlemlerini yapabilmek için ayrı ayrı yapım yöntemlerini bilmek gerekir. Bu dersi almadan önce “Tornada yapılması mümkün değil” diye düşündüğünüz parçaların, dersi alırken, torna tezgahında nasıl yapılabileceğini ilgi ve zevk ile takip ederek öğreneceksiniz.

Sonsuz Vida ve Dişli Yapımı

2009-11-29 07:09:39

Makine elemanları içerisinde önemli bir yere sahip olan dişli çarklar, ve bu dişli çarklar içerisinde kullanılan sonsuz vida ve karşılık dişli sistemini öğrenmeniz sizler için faydalı olacaktır. Bu derste, sonsuz vida ve karşılık dişli sistemini daha iyi kavrayabilmeniz için konu iki ana bölüm halinde ele alınmıştır. Birinci bölümde; sonsuz vida ve vida elemanları tanımlanmış,vida elemanlarının örneklerle hesaplamaları yapılmıştır. Ayrıca sonsuz vidanın üniversal tezgahta yapılış yöntemleri anlatılarak örneklerle dişli çark donanım hesaplamaları yapılmıştır. İkinci ve son bölümde ise karşılık dişlisi ele alınmış, karşılık dişlisi ve dişli elemanları tanıtılmıştır.Dişli yapımı için gerekli hesaplamaları ile ilgili örnekler çözülmüştür.Ayrıca karşılık dişlisinin bir üniversal tezgahta yapım işlem sırası anlatılarak dişli açıldıktan sonra açılan dişlinin kontrolünün yapılması anlatılmıştır. Bu ders sonunda, sonsuz vida ve karşılık dişlisini tanıma ve yapımı ile alakalı gerekli teorik bilginiz olacağı gibi, aynı zamanda tezgah başında sonsuz vida ve dişlisini yapacak pratik bilgiye de sahip olacaksınız.

Torna, CNC ve DNC tezgah seçimi

2009-11-29 07:08:39

Bilgisayar kontrollü üretim tezgâhları (CNC) gelişen teknolojide üretimin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Buradaki en önemli sebep bu tezgâhlarla üretimin hızlı, hatasız, kısa zamanda seri şekilde ölçü tamlığında yapılmasıdır. Ayrıca verilerin dijital veri hâline getirilerek saklanması daha sonra istenildiği kadar kullanılmasıdır. Bilgisayar bağlantılı esnek üretim sistemlerinde birçok tezgâh bir merkezden kontrol edilebilmekte, bilgi aktarımı yapabilmekte ve üretim durumlarını kontrol edebilmektedir. CNC teknolojili tezgâhlar, CAD tasarım programları, CAM bilgisayar destekli modelleme ve üretim bugün üretim teknolojilerinin temelini oluşturmaktadır. Kullanılan en basit ev araç ve gereç endüstrisinden otomotiv teknolojisine, uzay araştırmalarından bilimsel deney ve araştırmalara kadar hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Özellikle makine imalat sektörü, kullanılan bu sistemlerin en başında gelmektedir. Bu üretim sektöründe çalışan yetişmiş teknik elemanların kendi alanlarında iyi derecede temel bilgisayar bilgisi, temel çizim ve modelleme, bilgisayar destekli üretim bilgisine ihtiyaçları vardır. Bu alanlarda yeterli bilgiyi alan ve kendini yetiştiren teknik elemanlar hemen hemen bütün üretim sektörlerinde istihdam olanağına sahip olabilmekte ve iş hayatına başlayabilmektedir.

Tornada Vida yapmak ve Delik açmak

2009-11-29 07:06:54

Bu dersi tamamladığında üçgen vida ve delik işlemlerini başarılı bir şekilde yerine getireceksiniz. Başarılı olabilmek için istenenleri dikkatli ve istekli bir şekilde yapmalısınız. Başarılı olursanız günümüz teknolojilerinin temeli olan makine teknolojisi alanının göz bebeği olan makine İmalatçılığı dalının imalat İşlemleri 1 dersine yönelik derslerden Vida ve Delik işlemleri eğitimini almış olacaksınız.

Pnömatik devrelerin bakım ve onarımı

2009-11-15 23:04:49

Hidrolik ve pnomatik özel teknolojik alanların hemen hepsinde kullanılmaktadır. Pnomatik devreli iş makinelerinin bakım ve onarımı konusunda kazanacağınız her beceri, meslek edinme ve iş bulma konusunda sizlere önemli katkı sağlayacaktır. Çünkü hidrolik ve pnomatik çok hızlı gelişme göstermekte elektronik, makine, denizcilik, havacılık, maden ve daha birçok alanda yaygınlaşarak kullanılmaktadır. Günümüz teknolojisinin vazgeçilmez bir unsuru durumuna gelen pnömatiğin kullanıldığı iş makinelerinin bakımını ve onarımını öğrenmek bu konuda faaliyet gösteren işletmelerde aranır nitelikte kalifiye eleman olacak sizlere önemli avantajlar sağlayacaktır. Bu nedenle bu alanda kazanacağınız beceriler geleceğinizi yapılandırmada vazgeçilmez avantaj sağlayacaktır.

Makinede Tornalama Nasıl Yapılır 2

2009-11-14 01:17:31

Teknolojinin dolayısıyla sanayi ve endüstriyel üretimin baş döndürücü hızla ilerlemekte olduğu bu dönemde sizlere de önemli görev düşmektedir. Sizlerin başarı ve mutluluğu bizlerin ve ülkemizin başarısıdır. Bu nedenle severek gelmiş olduğunuz bölümünüzde başarılı olacağınıza inanıyoruz. Bu başarınız sayesinde rekabet gücümüzün artacağına bizler inanıyoruz. Ülkemizin bizlerden beklediği de budur. Günümüzde olduğu gibi gelecekte de meslek dalımız sanayinin itici gücü olan talaşlı imalat (makine teknolojileri) alanıdır. Bu dersteki konular tornacılıkta temel işlemleri oluşturan önemli konuları kapsamaktadır. Gelecekte endüstrinin ihtiyaç duyacağı tüm kalifiye elemanların teknik eğitim alan, derser eğitimini tamamlamış elemanlar olacağını bilmelisiniz. Bu dileklerle sizlerin başarılarını bekliyoruz.

Makinede Tornalama Nasıl Yapılır 1

2009-11-14 01:16:51

İmalat sektörünün merkezindeki TORNALAMA İÞLEMLERİ ile üretim tezgahlarından talaş kaldırma işlemi teknolojinin gelişmesiyle ilerleme göstermiştir. Bunun sonuncunda Makine Teknolojisi Alanı ve tornalama teknolojisinde büyük ve hızlı bir gelişim sağlanmıştır. Bugünkü CNC Torna Tezgahları bu gelişimin bir göstergesidir. Bu teknolojideki gelişimin temelini oluşturan TEMEL TORNALAMA İÞLEMLERİ I Dersinün içeriklerini bilmeniz ve uygulamanız bu alandaki bilgi ve becerilerinizi artıracak ve TEMEL TORNALAMA İÞLEMLERİ II Dersinün temelini oluşturacaktır. Tornacılık teknolojilerinin bilinmesi ve uygulanması Makine İmalatçısında aranılan önemli bir özelliktir. Bu nedenle bu derse sizin daha önceki bilgi ve becerinize ilave olarak ; * Tornada kullanılacak olan kesici takımların bilenmeleri, * Kesici takımları torna tezgahına bağlanmaları, * İşlenecek iş parçalarının uygun bağlama araçları ile bağlanmaları, * İş parçalarının işlenme esnasında ölçme işlemleri, * Torna tezgahında alın tornalama, * Torna tezgahında parçaya punta deliği delme, * Torna tezgahında silindirik tornalama, * Torna tezgahında kademeli tornalama, Konularında sizlere bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamaktadır

Makinede Talaşlama Nasıl Yapılır 2

2009-11-14 01:14:52

Makine İmalatçılığı, Endüstriyel Kalıpçılık, Endüstriyel Modellemecilik ve Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı gibi meslek dallarında çalışan kişilerin temel imalat işlemlerini bilmeleri gerekir. Taşlamacılık, temel imalat işlemlerinin en son safhasını oluşturur. Birbiri üzerinde kayarak veya birbiri içerisinde dönerek çalışan iş parçalarının istenilen tolerans ve yüzey kalitelerinde işlenmeleri gerekir. Eğer bu işlemler istenilen yüzey kalitesinde ve ölçüsünde yapılmazsa taşlama safhasına gelmiş iş parçalarının yapımı için harcanan malzeme, işçilik, zaman, tezgahın kullanılması ve elektrik sarfiyatları gibi çalışma ve harcamalar boşa gitmiş olacaktır. Temel taşlamacılık ile ilgili bu ders size: * İş bağlama araçları * Tezgah arızalarının giderilmesi * Zımpara taşlarının tezgaha bağlanması * Düzlem yüzey taşlamada dikkat edilecek kurallar * Silindirik yüzey taşlama da dikkat edilecek kurallar konularında bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamaktadır.

Makinede Talaşlama Nasıl Yapılır 1

2009-11-14 01:12:59

Taşlamacılık Teknolojisi, bu ders içerisinde 10. sınıflarda okutulacaktır. Makine imalatında zımpara taşlarının talaş kaldırmak sureti ile yapılan işlemlerine ilişkin alıştırmalar ve teknolojik bilgiler sunulmuştur. Bu derste zımpara taşlarının çeşitleri, özellikleri, birleştiricileri, özellikle talaş kaldırılarak yapılan taşlama işlemlerinin tekniği ve taşlama aletleri üzerinde durulmuştur. Uygulama tekniği yönünden, taşlama tezgahlarının tasarımından çok, işleme hazır durumda iken bundan nasıl yararlanılacağına önem verilmiştir. Taşlama işlemleri, imalatta bitmiş işler üzerine uygulanır. Estetik duygunuzu geliştirir, iş hassasiyetini artırır. İş piyasasında aranan bir eleman olursunuz. Taşlamacılık eğitim ve öğretiminin size yararlı olacağına inanıyorum.

Dişli ve Çark Çizimleri yapmak 3

2009-11-14 01:10:54

Teknik resmin üretimdeki yeri tartışılamaz. Teknik resimsiz bir üretim olmayacağı gibi teknik resmi en iyi şekilde ifade edecek teknik elemanlara da ihtiyaç vardır. Bu ders sizlere sonsuz vida ve karşılık dişlisi ile zincir dişli çarkların üretimi için gerekli olan teknik resmi eksiksiz bir şekilde çizebilmenizi sağlayacak, gerekli bilgi ve beceriyi kazandıracaktır. Bu konuda gerekli gayreti göstererek endüstrideki yetişmiş elemanların arasında yerinizi alacağınıza inanıyor, başarılar diliyoruz.

Dişli ve Çark Çizimleri yapmak 2

2009-11-14 01:10:19

Endüstrideki gelişmelere ayak uydurabilmek içinde temel konuları anlayarak, teknolojik gelişmeleri kavrayabilecek ve gelişmelere önemli katkılar sağlayabilecek teknik elemanlara ihtiyaç vardır. Sizlerin başarısı, bizlerin ve ülkemizin başarısı demektir. Bu başarılar sayesinde rekabet gücümüzün artacağına ve önemli mesafeler alacağımıza inanıyoruz. Teknik resmin, üretimdeki yeri tartışılamaz. Teknik resimsiz bir üretim olmayacağı gibi teknik resmi en iyi şekilde ifade edecek teknik elemanlara ihtiyaç vardır. Bu ders sizlere, silindirik helis dişli çark ve konik dişli çarkın üretimi için gerekli olan teknik resmi, eksiksiz bir şekilde çizebilmenizi sağlayacak gerekli bilgi ve beceriyi kazandıracaktır. Bu konuda gerekli gayreti göstererek endüstrideki yetişmiş elemanların arasında yerinizi alacağınıza inanıyor, başarılar diliyoruz.

Dişli ve Çark Çizimleri yapmak 1

2009-11-14 01:09:42

Bulunduğumuz şu yüzyılda bilim ve teknoloji her alanda akıl almaz bir hızla gelişmektedir. Endüstrideki gelişmelere ayak uydurabilmek için de temel konuları anlayarak, teknolojik gelişmeleri kavrayabilecek ve gelişmelere önemli katkılar sağlayabilecek teknik elemanlara ihtiyaç vardır. Sizlerin başarısı, bizlerin ve ülkemizin başarısı demektir. Bu başarılar sayesinde rekabet gücümüzün artacağına ve önemli mesafeler alacağımıza inanıyoruz. Teknik resmin üretimdeki yeri tartışılamaz. Teknik resimsiz bir üretim olmayacağı gibi teknik resmi en iyi şekilde ifade edecek teknik elemanlara ihtiyaç vardır. Bu ders sizlerin silindirik düz dişli çark ve kremayer dişli çarkın üretimi için gerekli olan teknik resmi eksiksiz bir şekilde çizebilmenizi sağlayacak ve sizlere gerekli bilgi ve beceriyi kazandıracaktır. Bu konuda gerekli gayreti göstererek endüstrideki yetişmiş elemanların arasında yerinizi alacağınıza inanıyor, başarılar diliyoruz.