Cahilim

Örgü , Tekstil ve Dokuma Giysiler :tekstil 2


Yün ipliklerin örgüye hazırlanması

2009-09-28 13:28:55

Tekstil terbiyeciliğinde her türlü mamulün renklendirme yapılmadan önce hazırlanması ve renklendirme esnasında sorunsuz ve hatasız işlem yapılması açısından bir takım ön işlemlere tabi tutulması gereklidir. Bu işlemlere ön terbiye işlemleri denir. Her mamul farklı ön işlemlerden geçirilir. Bu farklılık mamulün yapısı, sonrasında göreceği işlemler ve müşteri isteğinden kaynaklanır . Ön terbiye işlemleri her ne kadar renklendirmeye hazırlık işlemi olarak tanımlansa da önemi renklendirme sonrasında ortaya çıkar. İyi yapılmış ön terbiye, renklendirmede olabilecek hataları en aza indirir. Bu sebeple tekstil terbiyeciliğinde ön terbiye işlemlerinin önemi büyüktür. Yünlü mamullere de renklendirme yapılmadan önce çeşitli ön terbiye işlemleri uygulanmaktadır. Bunlar sırasıyla yıkama, karbonizasyon, ağartma, dinkleme ve krablama işlemidir. Bu ders sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler ile yünlü mamullere yapılan ön terbiye işlemlerinden yıkama, karbonizasyon, ağartma ve optik beyazlatma yapabileceksiniz.

Kumaş nasıl boyanır ? Kumaş boyama tekniği

2009-09-28 13:28:09

Bizim için renk, cisimlerin özelliklerini belirtmemize, onları daha iyi tanımlamamıza yardımcı olan bir kavramdır. Etrafındaki cisimlerin renklerini teker teker düşünen insan gerçekte ne kadar detaylı bir renk çeşitliliği ile karşı karşıya olduğunu rahatlıkla görecektir. Canlı-cansız tüm cisimlerin bir rengi vardır. Üstelik dünyanın her yerinde aynı türdeki canlılarda aynı renkler vardır. Nereye giderseniz gidin karpuzun rengi hep kırmızıdır, kiviler hep yeşildir, denizler mavidir ya da mavinin tonlarıdır, kar beyazdır, limonlar sarıdır hiç değişmez. Yapay olarak elde edilen renklerde de durum değişmez. Dünyanın neresine giderseniz gidin sarı ile kırmızıyı karıştırırsanız kavuniçi, siyah ile beyazı karıştırırsanız gi elde edersiniz. Bu da hiçbir zaman değişmez. Bir mağazaya girdiğinizi ve burada rengârenk, çeşit çeşit desene ve görünüme sahip, renkleri birbiriyle son derece uyumlu kumaşlarla karşılaştığınızı düşünün. Elbette bu kumaşlar buraya tesadüfen gelmemiştir. Bilinçli kişilerce desenleri çizilmiş, renkleri tasarlanmış, gerekli boyama işlemleri yapılmış ve daha pek çok ara aşamadan geçtikten sonra mağazalarda sergilenmeye başlanmıştır. İşte tekstil materyallerinin (iplik, kumaş, giysi paçası) bu maceraları terbiye işlemlerini oluşturur. Bu ders ile tekstil terbiye dünyasına adım atmış olacaksınız. Günlük yaşamın her alanında kullanılan tekstil materyallerinin renklendirmeye hazırlık işlemleri ile en çok kullanılan iki lif olan pamuk ve yünü renklendirmek konusunda fikir sahibi olacaksınız.

Tekstilde kullanılan kimyasal makineler

2009-09-28 13:27:13

Dünyada ve ülkemizde en eski ve yaygın olan endüstri dalı olan tekstil endüstrisi, çeşitli doğal, rejenere, sentetik lif ve karışımlarının tekstil malzemesi hâline gelinceye kadar uğradıkları bütün işlemleri kapsamaktadır. Tekstil ürünlerinin üretimi sırasındaki (iplik hazırlamadan konfeksiyona kadar) tüm işlem basamaklarında işlemi kolaylaştırmak, daha etkili sonuçlar elde etmek veya belli bir efekt elde etmek için kullanılan maddeleri tekstil yardımcı maddeleri olarak tanımlayabiliriz. Bu tanımlama kapsamı yardımcı maddeleri iki grupta incelemek mümkündür. Birinci grupta “yardımcı kimyasal madde”, ikinci grupta “kimyasal madde” olarak ifade edilen maddeler yer almaktadır. Yardımcı kimyasal madde tekstil işlemleri için özel olarak geliştirilmiş, kimyasal yapıları ticari nedenlerle genelde saklı tutulan, az veya çok karmaşık yapıda, çoğu karışım hâlinde bulunan maddeleri ifade etmektedir. Kimyasal madde terimi ise kimyasal yapıları belli olan tekstil işlemlerinde kullanılan bazı organik ve anorganik asitler, bazlar, tuzlar gibi maddeleri ifade etmektedir. Bu ders ile terbiye işlemlerinde kullanılan bu maddelerin özelliklerini ve kullanım alanlarını öğreneceksiniz. Böylece hangi terbiye işleminde hangi yardımcı madde ve kimyasal maddelerin işlemin verimliliğini arttığını bileceksiniz. Uygun şekilde reçete düzenleyebileceksiniz.

Tekstil için sentetiklerin ahzırlanması

2009-09-28 13:26:26

1960’lı yıllardan sonra yaygınlaşmaya başlayan sentetik liflerin önemi her geçen yıl biraz daha artmaktadır.1994 yılında yapılan bir araştırmaya göre dünyada tüketilen liflerin %49’unu sentetik lifler oluşturmuştur. En önemli lif polyester olup dünyada tüketilen sentetik liflerin yarısından fazlasını tek başına polyester oluşturmaktadır. Diğer önemli sentetik lifler polyamid, poliakrilonitril(akrilik elyaf) ve polipropilendir. Bunlardan poliakrilonitril yalnız kesikli elyaf halinde üretilip ve tüketilirken diğerleri hem kesikli elyaf, hem de filament iplik(düz veya tekstüre) halinde üretilmekte ve tüketilmektedir. Sentetik liflere; fabrikada daha üretimleri sırasında istenilen görünüm(temizlik, beyazlık, matlık), tutum ve kullanma özellikleri (yüksek kopma dayanımına sahip, güç tutuşur, düşük boncuklanma özelliğine veya düşük statik elektriklenme özelliğine sahip vb. sentetik lifler gibi) kazandırılmaktadır. Sentetik liflerin üzerindeki kirler, haşıl maddeleri, avivaj ve preperasyon maddeleri tek bir yıkama işlemiyle uzaklaştırılabilir. Dolayısıyla boyanacak veya basılacak sentetik kumaşların, boyama veya basmadan önce yalnızca bir yıkamadan geçirilmeleri yeterlidir. Sentetik lifler fabrikada üretilirken iyi bir beyazlık derecesine sahip olacak şekilde üretilmektedir. Hatta bazı beyaz sentetik liflere fabrikadayken optik beyazlatıcı da katılmaktadır. Dolayısıyla sentetik liflerin ağartılması, bazı beyaz kumaşlar dışında pek söz konusu olmamaktadır. Bu ders ile sentetik liflere uygulanan ağartma ve optik beyazlatma işlemlerini yapabileceksiniz.

İpekli kumaşın hazırlanması

2009-09-28 13:25:14

Tekstil giyimden-ev tekstiline, sanayiden tarıma, ulaşımdan otomotive, aksesuardan modaya kadar uzanan çok geniş bir ürün yelpazesini kapsamaktadır. Biz bu alanlarda kullanılan tüm materyalleri tekstil materyalleri olarak adlandırıyoruz. Tekstil materyalleri lif, tops, iplik, dokuma kumaş, örme kumaş, dokusuz yüzey, bitmiş ürün olarak ön terbiye edilebilir, renklendirilebilir, görünüm, tutum ve kullanım özellikleri geliştirilebilir. İpek liflerine genellikle çile, dokuma kumaş ve örme kumaş formunda ön terbiye işlemleri yapılır. İpek lifi, ekolojik bir lif oluşu, dayanıklı, çok parlak, zarif, ince, çok esnek ve buruşmaz oluşu, kışın sıcak yazın serin tutuşu sebebiyle dünya modasında en çok tercih edilen bir tekstil ürünüdür. Bu ders sonunda edineceğiniz bilgi ve becerilerle ipeğe uygulanan ön terbiye işlemlerini tanımlayabilecek, sınıflandırabilecek, serisin uzaklaştırma ve ağartma işlemlerini yapabileceksiniz.

Tekstil baskı yöntemleri 5 - Temel baskı

2009-09-28 13:24:01

Tekstil alanında kaliteli, vasıflı, sorun yaratan değil çözen, bireyler olarak hızla gelişen teknolojiye uyum sağlamanız gerekmektedir. Teknolojinin her geçen gün hızla ilerlediği günümüzde, tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak üretilen kumaşların albenisini arttırmak büyük önem taşımaktadır. Kumaşları boyamak yoluyla renklendirmek, bu amaç için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle kumaşların üzerine farklı desen ve motiflerle baskı uygulamak da gerekir. Baskı uygulamalarını yaparken tercihlerimiz müşteri beğenisi ve kullanım alanları yönünde olmalıdır. Bu ders sonunda edineceğiniz bilgi ve becerilerle tekniğine uygun olarak desen hazırlayabilecek, hazır şablonla parça baskı ve bağlama batik yapabileceksiniz.

Tekstil baskı yöntemleri 4 - Rulo baskı

2009-09-28 13:21:31

Geçmişten günümüze kadar insanlar giyinme-örtünme ihtiyaçlarını kendi zevkleri ve beğenileri doğrultusunda gerçekleştirmektedir. İnsanların beğeni ve istekleri doğrultusunda tekstil ürünlerine çeşitli renk ve desenler uygulanmaktadır. İşte bu renk ve desenleri tekstil ürünlerine aktarmak için çeşitli kullanım amacına uygun makineler geliştirilmiştir. Tekstil baskı teknolojisinde kullanılmak üzere tasarlanmış birçok teknik bulunmaktadır. Bunlardan biri de metraj baskı yapabilen “Rulo Baskı” makinesidir. Bu makine ile istediğiniz motif ve desenlerinizi özellikle tekstil örme kumaş yüzeylerine çift taraflı uygun tekniklerle kolaylıkla basabilirsiniz.

Tekstil baskı yöntemleri 3 - Rotasyon baskı

2009-09-28 13:20:43

Tekstil baskıcılığının ilk olarak Uzak Doğu’da, Hintliler ve Çinliler tarafından yapıldığı ileri sürülmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda ise Mısır piramitleri ve mezarlarında boyamadan farklı yöntemlerle renklendirilmiş kumaş parçalarına rastlanmıştır. Tekstil yüzeylerinde renklendirme dokuma, örme ve baskı teknikleriyle yapılmaktadır. Dokuma ve örme tekniklerinde üretim hızının düşük olması, uygulama zorluğu,desen çeşitliliğinin ve renk varyasyonunun az olması nedeniyle baskı tekniği daha çok tercih edilmektedir. Dokuma ve örme teknikleriyle kumaşın renklendirilmesi baskı tekniğinden daha zahmetli ve pahalıdır. Çünkü iplikler ilk olarak istenen renklere boyanır ve daha sonra dokuma veya örme makinelerinde üretime geçilir. Fakat baskı tekniğinde üretim hızı yüksek ve maliyeti düşüktür. Baskı tekniği esasen tekstil yüzeyinin belirli bir bölgesinin renklendirilmesinden veya bu bölgedeki boyar maddenin aşındırılmasından ibarettir. Boyama prosesinde tekstil malzemesinin tümünün boyanmasına karşılık, baskı işleminde bu malzemenin belirli bölgeleri renklendirilir. Rotasyon baskı makineleri üretim hızlarının yüksek olması, işlem sürelerinin kısa olması nedeniyle çok kullanılan makinelerdir. Bu makine ile istediğiniz desenlerinizi tekstil yüzeylerine uygun tekniklerle basabilirsiniz.

Tekstil baskı yöntemleri 2 - Flok ve Transfer baskı

2009-09-28 13:20:01

Flok, yaşadığınız mekândan, yazı yazdığınız kâğıda, kullandığınız arabadan üzerinde durduğunuz halıya, kadar her alanda, hepimizin günlük hayatında vazgeçilmez bir şekilde yer almaya başladı. Flok hayranlık uyandırmaktadır; çünkü bir dokuma, kadifemsi veya fırça gibi her türlü materyale uygulanabilen bir madde. Flok her yerde karşımıza çıkmaktadır, Bir tişörtün üstünde, oturduğunuz koltukta, pencerelerimizde kullandığımız perdelerde, abiye kumaşların üstünde, bir parfüm paketinin içinde, araba torpido gözlerinde, araba tavanlarında, yer kaplamalarında, makyajda kullanılan fırçalarda rastlamak mümkündür. Transfer baskı, baskının kullanıldığı her üründe üreticiyi baskıcıya bağımlılıktan kurtarıp, kendi bünyesinde baskı yapabilmesi imkânını vermesi sebebiyle, üreticiye büyük avantaj sağlamaktadır. Transfer baskı yöntemi; kumaş üzerine desen baskı konusunda dünyanın en kolay baskı tekniğidir. Bu yöntem ile çok renkli, en zor desenler istenirse çok kısa metrajlarda bile basılabilir. Bu ders ile flok ve transfer baskı teknikleri hakkında bilgi alıp uygulayabileceksiniz.

Tekstil baskı yöntemleri 1 - Film druck baskı

2009-09-28 13:19:32

Tekstil baskı teknolojisinde kullanılmak üzere tasarlanmış birçok teknik bulunmaktadır. Bunlardan biri de metraj baskı yapabilen film druck baskı makinesidir. Film druck baskı makineleri, şablon baskı prensibine dayanmaktadır. El ve masa baskıda, gerek baskı, gerekse kurutma sırasında yüksek yer gereksinimi, emek ve zaman gibi, günümüzdeki üretim hızıyla yarışamayacak el veya masa baskı sisteminin yerine geliştirilmiştir. Bu makine ile istediğiniz motif ve desenlerinizi tekstil ürünlerine uygun tekniklerle kolaylıkla basabilirsiniz.

Örgü ve Tekstil makineleri

2009-09-26 13:53:14

Tekstil teknolojisi alanı işlevsel değerleriyle iç ve dış giyim ürünlerinin kullanışlı olması, estetik değerleriyle de göze hitap etmesini sağlar. Bu alan beceri ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Türkiye’de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde herhangi bir mesleği öğrenmek, mutlaka uygulamalı bilimsel eğitimden geçmeyi zorunlu hale getirmektedir. Artık hiçbir meslek ilk öğrenildiği şekilde kalmamakta, sürekli alanında yenilenmeyi gerektirmektedir. El örme makineleriyle çalışırken farklı örgüler kullanarak daha değişik örme yüzeyler oluşturabileceksiniz. Aşağıda bunlarla ilgili birkaç örnek verilmiştir. Bu örnekleri biraz düşünerek daha da çoğaltabilirsiniz. Þunu asla unutmayınız makineyi ne kadar değişik amaçlı kullanabilirseniz o kadar verimli çalıştırabiliyorsunuz demektir. Asla unutmamanız gereken bir nokta da makinelerin dostu yoktur. Ne kadar çok çalışırsanız o kadar tecrübe sahibi olursunuz ama hiçbir zaman güvenlik kurallarını elden bırakmayınız. Her zaman dikkatli çalışınız. Bu ders ile el örme makinelerini tekniğine uygun ve doğru olarak üretime hazırlayabilecek, el örme makinelerinde ana örgülerin üretimini yapabileceksiniz. Ülkemizin ve sanayimizin nitelikli insan gücü ihtiyacını bir birey olarak karşılamanız yanında ülkenize, çevrenize, ailenize ve kendinize faydalı olma mutluluğunu ve sevincini yaşayacaksınız.

Elişi örgü hazırlama aşamaları

2009-09-26 13:52:33

Basit şiş ve tığlarla üretilmeye başlanılan örgü yüzeyler, makinelerin icadından sonra hızlı bir gelişim içerisine girmiştir. Moda akımının da etkisiyle bugün tekstilin en önemli dallarından biri olan örme sanayi, son teknolojiyi kullanarak her geçen gün gelişmekte ve büyümektedir. Örme rahat kullanım özellikleri, çok geniş renk ve desen özellikleri nedeniyle her yaş gurubunun koleksiyonlarında her mevsim iç giyim, üst giyim, hatta dış giyim olarak görülebilir. El örme makinelerinin kullanım özellikleri, yüzeyden ürüne geçişteki çalışma teknikleri ve özellikleri nedeniyle sektörde eğitilmiş kalifiye iş gücü ihtiyacı artmaktadır. Bu ders ile düğümün tanımını, düğüm çeşitlerini ve el örme makinesinin elemanlarını öğrenerek, el örme makinelerini üretime hazırlayabileceksiniz. Bu bilgi ve beceriler, sektörde üretim ve kalite kontrol bölümlerindeki iş ve işlemler için temel oluşturacaktır.

Elişi Örgü hazırlamak

2009-09-26 13:51:59

Basit şiş ve tığlarla üretilmeye başlanılan örgü yüzeyler, makinelerin icadından sonra hızlı bir gelişim içerisine girmiştir. Moda akımının da etkisiyle bugün tekstilin en önemli dallarından biri olan örme sanayi, son teknolojiyi kullanarak her geçen gün gelişmekte ve büyümektedir. Örme rahat kullanım özellikleri, çok geniş renk ve desen özellikleri nedeniyle her yaş gurubunun koleksiyonlarında her mevsim iç giyim, üst giyim, hatta dış giyim olarak görülebilir. El örme makinelerinin kullanım özellikleri, yüzeyden ürüne geçişteki çalışma teknikleri ve özellikleri nedeniyle sektörde eğitilmiş kalifiye iş gücü ihtiyacı artmaktadır. Bu ders ile düğümün tanımını, düğüm çeşitlerini ve el örme makinesinin elemanlarını öğrenerek, el örme makinelerini üretime hazırlayabileceksiniz. Bu bilgi ve beceriler, sektörde üretim ve kalite kontrol bölümlerindeki iş ve işlemler için temel oluşturacaktır.

Yelek Kalıpları

2009-09-26 13:51:11

İnsanoğlu her çağda giyinme ihtiyacı duymuştur. Eski çağlarda sadece örtünme ve iklim şartlarından korunma amaçlı olmakla beraber bu ihtiyaç, günümüzde teknoloji geliştikçe ve buna bağlı olarak yaşam şartları iyileştikçe, örtünmeden daha farklı amaçlar taşımaya başlamıştır. Giysi seçiminde artık, bulunulan ortama ve giyecek kişinin gereksinimlerine, vücut özelliklerine, sosyal konumuna uygun tarzlar tercih edilmeye başlanmıştır. Hayal güçlerin eğitimle, teknik bilgilerle destekleyen modacılar insanlara çok çeşitli giysi modelleri sunmaktadır. Bu renkli dünyada çok çeşitli materyaller kullanan modacılar, hayal güçlerini çeşitli özellikteki giysilerle yansıtmaktadır. Bu materyaller arasında rahatlık, sıcaklık ve esneklik özellikleri nedeniyle tercih edilen düz örme yüzeyler ise giyinme ihtiyacına çok özel bir seçenek oluşturmaktadır. Annelerimizin eskiden elde şişlerle ördükleri örgüler artık elektronik makinelerde üretilip, yine en gelişmiş dikim makinelerinde giysiye dönüştürülmektedir. İşte, insanın hayal gücünü zorlayan bu renkli dünya, teknik bilgilerle donatılmış, gelişmeye açık yeni gönüllülere ihtiyaç duymaktadır. Bunlardan biri neden siz olmayasınız? Elinizdeki ders size bu renkli dünyayı aralama fırsatı verecek bilgileri içermektedir. Bu dersteki etkinlikleri başarıyla tamamladığınız takdirde kendinizi geliştirip bu renkli dünyaya biraz daha yakınlaşmış olacaksınız.

Kışlık Yelek dikimi, Yelek modelleri

2009-09-26 13:50:21

Teknoloji hızla gelişmekte ve teknolojinin bu baş döndürücü hızına erişmek insanları her geçen gün daha fazla zorlamaktadır. Eski zamanlarda insanların bu tür kaygıları yokken giyinme ihtiyaçları el emeği göz nuru tekniklerle karşılanmaktaydı. Günümüzde artan nüfusla birlikte; daha fazla talep, daha fazla çeşitlilik, daha ucuz maliyet gibi kriterler teknolojik makinelerle üretim yapılmasını kaçınılmaz kıldı. Bununla beraber günümüz insanı eski giyinme alışkanlıklarını da terk etti. Artık kendini daha mutlu ve rahat hissettiği giysileri giymeyi tercih etmeye başladı. İşte bu yüzden de düz örme giysiler rahatlığı, esnekliği ve sınırsız renk ve model alternatifleri ile tercih edilen giyim materyalleri hâline geldi. Bu teknoloji çağında tek düze bilgiye sahip olmayan nitelikli insanlar işverenler tarafından tercih edilir oldu. Her türlü gelişmeye ve yeniliğe açık, çalışkan, teknik donanıma sahip, özellikli elemanlar düz örme giysi üretimi alanında kolaylıkla iş bulmaya başladı. Elinizdeki derste düz örme giysiler arasında önemli bir yere sahip olan yelek dikim teknikleri anlatılmaktadır. Bu dersle, siz de kendinizi geliştirip sektöre uygun kalifiye eleman olarak yetişecek, kolaylıkla iş bulabilecek ve ülke ekonomisine katkıda bulunabileceksiniz.

Kışlık Süveter Örgü kalıpları

2009-09-26 13:49:43

Düz örme giysiler çok çeşitlik göstermektedir. Düz örme giysiler arasında günün her saatinde ve her türlü ortamda giyilebilecek bir giysi türü mutlaka vardır. Rahatlık ve şıklık arayışındaki bütün yaş ve cinsiyet grubundaki insanlar düz örme giysileri tercih edebilirler. Ülkemizde tekstil sektörünün oldukça gelişmiş olduğu dikkate alındığında düz örme giysi sektörünün de bu gelişmişlikten pay almış olması kaçınılmazdır. Yalnız her sektörde olduğu gibi tekstil kapsamı içerisindeki düz örme giysi sektörünün de taze kana ihtiyacı vardır. Elinizde bulunan ders, düz örme giysilerin üretiminde ilk basamak olan kalıp hazırlama tekniklerini içermektedir. Bu ders ile var olan bilgi ve becerilerinize, ilginiz oranında katkıda bulunmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu dersteki bilgi ve becerileri uygulayarak düz örme süveter kalıplarını elde etme yöntemlerini öğreneceksiniz.

Bere ve Eldiven Kalıpları

2009-09-26 13:48:54

Düz örme giysi üretimi denildiği zaman Türkiye sayılı ülkeler arasında yer almaktadır. Fakat son birkaç yıl içerisinde bazı yabancı ülke mallarının ülkemizde maddi olarak çok ucuz satılması yüzünden sektör rekabet edemez duruma gelmiştir. Birçok işletme kapanma seviyesine gelmiş ve işte bu sıkıntılı dönemleri en az zararla kapatabilmenin yollarından biri mesleki alanda eğitimli insan gücüdür. Düz örme giysi üretiminde kalıp çok önemli bir yere sahiptir. Kaliteyi yakalamak, standartlar düzeyinde üretim yapmak için kalıp hazırlama tekniklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu derste pelerin ve bere kalıbı çizimi, kalıp açma ve şablon hazırlama işlemleri başarıyla yapabileceksiniz.

Düz Örme Bere Dikmek

2009-09-26 13:47:55

Giyim sektörü de diğer birçok sektör gibi bu değişime en hızlı ayak uyduran ve gelişmelere yön verebilen bir yaklaşım içerisindedir. Geleneksel düz örme giysi üretimimiz artık hızlı bir şekilde yerini, her gün gelişen ve ilerleyen teknolojik gelişmelere bırakmaktadır. Bu teknolojik gelişmeler sonucunda daha az iş gücü ile daha verimli üretim yapabilme amacı güdülmektedir. Kullanılan iş gücü için düz örme giysi sektöründe yeterli ve dalında uzman elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Amacımız bu yolda kendine hedef çizen tüm öğrencilerimize rehberlik edebilmektir. Elinizdeki bu, düz örme pelerin dersi ile birlikte sadece üretim aşamaları gösterilmiş olmayıp aynı zamanda hedeflenen çizgi doğrultusunda bir eğitim anlayışı da sergilenmektedir. Yapılan tüm çalışmalar öğrencilerimizin sektörde kendilerine yer edinebilmelerine rehberlik etmek içindir.

Düz Örme Kadın Pantolonu dikmek

2009-09-26 13:47:18

Moda ve insanların giyinme zevkleri günden güne değişmektedir. Bulunulan ortama, sahip olunan sosyal statüye bağlı olmakla beraber bu değişkenlik insanların giyinme zevki ve karakterini de yansıtmaktadır. İnsanlar giydikleri giysi ile uyumlu, rahat ve sınırsız hareket etmek beklentisinin yanı sıra zevklerini de yansıtmak isterler. Düz örme giysiler bu özelliklerin çoğunu içerir ve bu yüzden tercih edilir. Rahatlık, şıklık, sınırsız renk ve model özellikleri taşıyan bu giysiler günün her saatinde giyilebilir. Düz örme giysi sektörü bu ihtiyaca cevap vermek adına daha ucuz, daha kaliteli ve daha özellikli giysiler üretme arayışındadır. Teknik ve teknolojik anlamda sürekli gelişen düz örme hazır giyim sektörü bünyesinde çalışacak nitelikli elemanlara her zaman ihtiyaç duymaktadır. Elinizdeki derste, düz örme giysiler arasında bulunan pantolonun dikim teknikleri anlatılmaktadır. Bu ders içindeki etkinlikleri tamamlayarak düz örme pantolon dikimi konusunda kendinizi geliştirebileceksiniz. Bu konuyla ilgili diğer dersleri de aldıkça alanınızda daha donanımlı olarak sektörde yer alabileceksiniz.

Düz Örme Hırka Kalıpları

2009-09-26 13:46:38

Giyim sektörü; çağın gereklerine uygun donanım kurmak, nitelikli eleman istihdam etmek ve ihracat olanaklarını artırmak gibi çalışmalar yaparak çağa ayak uydurmak zorundadır. Yaratıcılık, kalite, verimlilik, ucuz maliyet gibi konularda da mümkün olan bütün imkânları seferber etmek sektörün gelişimi için zorunludur. Triko giysileri günümüz insanının giyim ihtiyaçlarını karşılamada oldukça önemli bir yere sahiptir. Gün boyu koşuşturan modern insan; triko giysileri rahatlığı, sınırsız model özellikleri, her mevsime uygun seçenekleri nedeniyle tercih etmektedir. Her yaşta ve sosyal konumdaki insanın giysi listesinin başında gelen triko giysiler; sağladığı rahatlık, esneklik gibi özelliklerinden dolayı vazgeçilmezler arasındadır. Hayal gücü gelişmiş, düşündüğünü uygulayabilen, teknik bilgi donanımı yeterli düzeydeki elemanlar sayesinde sektöre taze kan sağlanması mümkün olacaktır. Bu ders sayesinde, sektöre uygun kalifiye eleman olarak yetişerek, kolaylıkla iş bulabilecek ve modanın o büyülü, renkli dünyasına girebileceksiniz.

Düz Örme hırka dikimi

2009-09-26 13:44:46

Özellikle mevsim şartlarının soğuk günleri beraberinde getirmesi insanların ince bir tişört ya da gömlek üzerine bir hırka almalarını zorunlu kılmaktadır. İşte bu aşamada ise yumuşak, esnek, zarif, sınırsız renk, desen ve model özelliklerinde üretilen düz örme hırkalar insanların bu ihtiyacına cevap vermektedir. Hemen pratik olarak giyilebilen bu giysiler insanların o an ki ısınma ihtiyacını karşıladığı gibi şık ve zevkli model özellikleriyle ve sınırsız renk olanaklarıyla göze hoş gelen güzellikler de sunmaktadır. İşte bu sınırsız model özellikleriyle her türlü zevke hitap edebilen bu renkli dünya, tekstil sektörünün nitelikli elemanları sayesinde gün geçtikçe gelişmektedir. Teknik ve teknolojik anlamda sürekli gelişen tekstil sektörü bünyesinde çalışacak nitelikli elemanlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Elinizdeki derste, düz örme giysilerde kullanılan cep çeşitleri ve dikim işlemleri ile kruvaze kadın hırkası dikim işlemleri anlatılmaktadır. Bu ders içindeki etkinlikleri tamamlayarak siz de kendinizi düz örme giysi üretimi konusunda geliştirebileceksiniz. Bu konuyla ilgili diğer dersleri de aldıkça yetişmiş kalifiye eleman olarak sektörde kolaylıkla iş bulabileceksiniz.

Düz Örme etek dikimi

2009-09-26 13:43:50

Hazır giyim sektörünün en önemli alanlarından birini de hiç kuşkusuz, düz örme giysi üretim alanı oluşturmaktadır. Düz örme giysiler, insanlara sundukları çok değişik alternatifler sayesinde, vazgeçilmezler arasına girmişlerdir. Hangimiz bütün bir kış mevsimini kazak giymeden geçirebiliriz? Mutlaka her birimizin giysi dolabında hırka, yelek, etek vb. düz örme giysiler yer almaktadır. Günün her saatinde giyilebilen bu giysiler rahatlık, şıklık ve çeşitlilik anlamında beklentilere karşılık vermektedir. Düz örme giysi sektörü de nitelikli, teknik bilgiye sahip, çalışmaya istekli, hayallerini gerçekleştirebilen elemanlara ihtiyaç duymaktadır. Elinizdeki derste, düz örme giysiler arasında bulunan eteğin dikim teknikleri anlatılmaktadır. Bu ders içindeki etkinlikleri tamamlayarak siz de kendinizi düz örme giysi üretimi konusunda geliştirebileceksiniz. Bu konuyla ilgili diğer dersleri de aldıkça yetişmiş kalifiye eleman olarak sektörde kolaylıkla iş bulabileceksiniz.

Düz Örme Etek Kalıpları

2009-09-25 14:43:52

Düz örme giysi üretimi, hazır giyim sektöründe çok önemli bir alandır. Giysi üretiminde ise doğru kalıp hazırlama çok büyük önem taşır. Giysinin dikim teknikleri ve düzgünlüğü kadar doğru kalıpla ile kesilmiş olması da önemlidir. Bir giysinin üretiminde en öncelikli ve önemli basamağı oluşturan kalıp hazırlama, üretimi yapılacak modelin özelliklerini bire bir yansıtması açısından titizlikle yapılması gereken bir işlemdir. Günümüzde bilgisayarlı kalıp sistemleri kullanılarak elde edilen kalıplar hatasız olmaları ve daha kısa sürede elde edilmeleri açısından önem taşımaktadır. Yalnız kişinin bilgisayarda kalıp çıkarabilmesi için elde kalıp hazırlayabilecek temel alt yapıya sahip olması gerekmektedir. Elinizdeki ders düz örme giysi kalıplarından etek kalıbı çıkarma işlemlerini içermektedir. Dersin içindeki etkinlikleri başarı ile tamamladığınızda öğrendiğiniz etek kalıbı çıkartma yöntemlerini değişik modeller için uygulayabileceksiniz. Ayrıca bu dersi başarıyla tamamlayıp, diğer kalıp derslerini de aldıkça, sektöre uygun kalifiye eleman olarak yetişecek ve kolaylıkla iş bulabileceksiniz.

Düz örme elbise nasıl dikilir

2009-09-25 14:42:28

Günümüz insanının giyim ihtiyaçları çok çeşitlilik kazanmıştır. Artık çok klasik ve sade modeller insanlara cazip gelmemeye başlamıştır. İnsanlar hep daha farklıyı, daha güzeli elde etme çabası içindedir. Bu da üreticileri düz örme giysilerin farklı modellerini üretmeye sevk etmiştir. Bununla birlikte modada söz sahibi olan sektör çalışanları daha cazip satın alma imkânları içeren, daha özellikli modeller üretme gayreti içindedirler. Bunu yapabilmekte hiç kuşkusuz ki önemli bir teknik ve teknolojik donanımı gerektirmektedir. Elinizde bulunan bu ders, var olan bilgi ve becerilerinize, ilginiz oranında katkıda bulunmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu dersteki bilgi ve becerileri uygulayarak düz örme elbise dikimini öğreneceksiniz.

Dimi örgülü kumaşların dokunması

2009-09-25 14:41:51

Dokuma alanında faaliyet gösteren firmalar bir siparişi üretime almadan önce numune çalışması yapmaktadır. Dokuma alanında çalışan bir meslek elemanın numune dokuma tezgahını kullanabilmesi, istenirse bu tezgah üzerinde yeni kumaş çalışmalarını yapabilmesi gerekmektedir. Bu çalışmalar üretim sırasında karşılaşılacak zorlukların tecrübe edilmesi açısından önemlidir. Bezayağı örgülü kumaş dokuma dersinde sizlere dimi örgülü kumaşlar ve numune kumaş dokuma hakkında bilgiler verilmişti. Numune tezgâhını ve ana elemanlarını tanımıştınız. Numune dokuma tezgâhına çözgü hazırlamayı, hazırlanan çözgüyü tezgâha bağlamayı, gücü ve tarak taharı yapmayı, çerçevelere armür planına göre hareket vermeyi öğrenmiştiniz. Bu derste öğrenmiş olduğunuz bilgileri uygulama imkânı bulacaksınız. Dimi örgüler tekstilde her alanda uygulama alanı bulunan temel örgülerdendir. Bu derste dokuma tekniği ile dimi örgülü kumaş oluşturmayı öğreneceksiniz. Bu ders sonunda edineceğiniz tutum ve davranışlar atölye ortamında iş güvenliği kuralları içerisinde çalışmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda atölyelerinizde arkadaşlarınızla iş birliği içinde çalışma mutluluğunu tadacaksınız. İşin sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler ile numune tezgâhını kullanabilme becerisi geliştirmiş olacaksınız. Bu derste yapacağınız uygulamalar ileride dokuma makinelerindeki çalışmalarınız sırasında size temel oluşturacaktır.