Cahilim

Olta ve Balıkçılık :olta 3


Balık ağı çeşitleri ve Ağ malzemeleri

2010-07-06 19:09:00

Teknolojinin gelişimiyle birlikte balık avlama yöntem ve teknikleri gelişmiş, avlamada kullanılan av araç çeşitleri artmıştır. İlk insanlar ilkel, basit yöntemlerle yapılan av araçları kullanmaktayken günümüzde modern yöntemlerle yapılan avcılıkta kullanılan malzemeler fabrikasyon olarak imal edilmektedir. Fabrikasyon olarak imal edilen ağlar piyasada belirli boyutlarda bulunur ve avcılık tekniğinin gereklerine uygun olarak ağ kesimi işlemlerine tabi tutulurlar. Bu sayede farklı özelliklerde ağlardan oluşan av araçları yapılarak avcılık faliyetlerinin vermliliği artırılmış olur. Ancak ağ kesimi işlemi ağ donatımının en hassas kısmı olup kesilecek ağ parçalarının boyutları ve sayıları donatılacak ağın farklı bölümlerinin özelliklerine göre titizlikle hesaplanarak kesilmelidir. Ağ kesimi dersi sayesinde ağ parçalarının kesim tekniklerini öğrenecek ve tekniğine uygun olrak ağ kesimi yapabileceksiniz.

BALIK AÐI NASIL ÖRÜLÜR

2010-07-06 19:06:47

Balık avcılığı ilk insan var olduğundan beri yapılmaktadır. Avcılık yapılırken çeşitli yöntemler, teknikler ve değişik balık ağı malzemeleri kullanılmıştır. Teknolojik ilerlemeyle beraber balık avında büyük tonajlı gemilerin balık avına çıkmasıyla beraber ağ yapımında kullanılan malzemelerde gelişmiştir. Özellikle 1940’lı yıllardan sonra sentetik iplerin balıkçılıkta kullanılmaya başlamasıyla beraber avcılıkta gelişmiştir.1940’lı yıllardan önce kendir ve pamuktan yapılmış av malzemeleri kullanılmakta iken günümüzde tamamen sentetik yani polyester (Naylon) liflerden yapılmış ağ ipleri kullanılmaktadır. Sentetik liflerden yapılmış ipliklerin sağlam, hafif, istenilen yoğunluk ve kopma kuvvetine karşı direnci, çürümeye karşı dayanıklı olması sebebiyle balıkçılar tarafından tercih edilmektedir. Açık deniz avcılığının artmasıyla birlikte kullanılan ağ yapım malzemesinin ne kadar önemli olduğu anlaşılmış balık av araçları da buna göre dizayn edilmiştir. Avlanacak balık türüne göre kullanılan malzemenin değiştiğini, mukavemetinin farklı olduğunu bu derste öğreneceksiniz Ağ malzemeleri dersi sayesinde balık ağı yapımında farklı balıklar için hangi özelliklere sahip ağ ipliklerinin kullanılacağını bu malzemelerin dayanıklılıklarını avantaj ve dezavantajlarını öğrenecek ve ağ donatırken bu bilgileri uygulayabileceksiniz.

Voli ile balık yakalamak

2010-07-06 09:40:46

Su kaynaklarının ekonomik ulaşım alanları olması dışında barındırdığı su ürünleri potansiyelinin avcılık ve yetiştiricilik yönünden değerlendirilmesine yönelik faaliyetlerde de son yıllarda büyük artış görülmüştür. Avcılık ve yetiştiricilikle elde edilen su ürünlerinin toplam miktarında su ürünleri avcılığının ağırlığı çok fazladır. Ülkemiz açısından da durum böyledir. Voli avcılığı da su ürünlerinin avlanmasında ve ekonomiye dengeli bir biçimde kazandırılmasında kullanılan etkin bir yöntemdir Bu amaçla hazırlanmış olan Voli Avcılığı dersi ile ülkemizdeki su ürünleri avcılığı standardını yükselterek ekonomik değerler kazandıracaksınız.

Balıkçılıkta kapama tuzakları

2010-07-06 09:32:41

Tuzaklar balıkların göç yolları üzerinde kurulan basit yapılı pasif av araçlarıdır. Diğer av araçlarına nazaran daha ekonomik bir maliyete sahip olmakla birlikte av verimleri de nispeten daha düşük olmaktadır. Tuzak ağlarının içerisinde en önemli grubu dalyanlar oluşturmaktadır. Farklı tip ve büyüklükte dalyanlara rastlamak mümkündür. Bunun dışında kaldırma ve çökeltme ağları, pinterler ve sepetler de tuzak ağlar sınıfına girer. Bu av araçları yapımları esnasında ayrı bir ustalık gerektirirler. Tuzak hazırlama dersi ile avlanılacak su ürünlerinin türlerine göre farklı tiplerde tuzaklar hazırlayabilecek ve bu tuzakları uygun malzemelerle tekniğine uygun olarak donatabileceksiniz.

Serpme ile balık yakalamak

2010-07-06 09:31:10

Kapama avcılığı grubunda incelenen serpme avcılığı, çoğunlukla sportif amaçla yapılan basit avcılık metodlarından birisidir. Serpme avcılığı sığ suda, derin suların yüzeyinde seyrek olarak da derin suların dip bölgelerinde yapılmaktadır. Donatım maliyeti çok düşük olmakla birlikte kısa zamanda çok miktarda balık avlama imkânından yoksun olduğu için ekonomik bir avcılık yöntemi değildir. Günümüzde bu ağlar genellikle elde örülmekte kurşun yaka ve çekme ipinin donatımı sonradan yapılmaktadır. Kumaş halindeki ağlardan parça kesip birleştirmek suretiyle yapılabildiği gibi amaca uygun olarak farklı şekillerde de donatılabilirler. Serpme avcılığında ağı atan kişinin ustalığının avcılığın verimi üzerinde çok önemli bir yeri vardır. Bu ders sayesinde avcılığı yapılacak balık türüne ve avcılık yapılacak suyun özelliklerine göre tekniğine uygun olarak serpme ağı donatabilecek ve koşullara uygun atış yöntemlerini kullanarak serpme ağı ile balık avcılığı yapabileceksiniz.

Midye, istiridye ve Karides nerede yaşar, nasıl bulunur

2010-07-06 09:29:49

Ülkemizin balık yetiştiriciliği ve avcılığı konusunda göstermiş olduğu gelişmeler ortadadır. Ancak besin değeri, lezzeti ve ekonomik önemi bakımından en az balıklar kadar değerli olan yumuşakça ve eklembacaklı grubu su canlılarının avcılığı ve yetiştiriciliği konusunda ülkemizin yeterli bir kazanım elde ettiği söylenemez. Yumuşakça ve eklem bacaklı grubu su canlıları, balıkçılık faaliyetlerinde gelişmiş ülkelerin ekonomilerinde önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde tüketim alışkanlıklarının yetersiz olması av miktarının düşüklüğü, buna bağlı olarak fiyatlarının yüksek olması gibi sebeplerden dolayı insanlarımız, henüz bu değerli su ürünleri ile yeteri kadar tanışamamıştır. Bu konuda sizi bilgilendirmeye yönelik olarak hazırlanmış olan “Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar” dersi ile ülkemiz sularındaki, ekonomik önemi olan yumuşakça ve eklem bacaklılar türlerini tanıyacak onların özelliklerini kavrayacak ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak şekilde bu bilgileri değerlendireceksiniz.

Olta nasıl hazırlanır, balıkçılık ipuçları

2010-07-06 09:27:37

Avlama balıkçılığında gerek avcılık teknikleri gerekse avcılıkta kullanılan araç gereçlerin çeşitliliğini bilmekteyiz. Avcılık faaliyeti gemilerle büyük ve kapsamlı av araç gereçleri kullanılarak yapılabildiği gibi küçük tekneler kullanılarak veya teknesiz olarak da yapılabilmektedir. Tekne kullanmadan veya küçük teknelerle yapılan avcılık ekonomik olmaktan ziyade sportif kapsamda değerlendirilen olta balıkçılığıdır. Olta balıkçılığı balık stoklarının verimliliği üzerine doğrudan etkili bir avcılık yöntemi olmadığı için sertifika düzeyinde kontrollü olarak yıl boyunca yapılabilmektedir. Oltalar kendi arasında çeşitlendirilmiş olan basit av araçları olup genel olarak uzunluklarına göre yahut yemli veya yemsiz oltalar olarak sınıflandırılmakta ve balık türlerine göre farklı uzunlukta misina, kanca, ve ağırlıklar kullanılmaktadır. Olta donanımları dersi ile oltaları sınıflandırabilecek ve farklı ölçülerde malzemelerle paraketa oltalarını, çapari oltalarını, sade olta donanımlarını hazırlayabileceksiniz.

Olta balıkçılığı ve Olta çeşitleri

2010-07-06 09:26:31

Olta avcılığı basit yöntem ve araçlarla, genellikle sportif amaçlı yapılan avcılık türüdür. Olta avcılığı diğer yöntemlerde olduğu gibi tecrübe, teknik bilgi ve kabiliyet gerektirir. Avlanacak balık türlerine, oltanın donanımına göre sahilden veya gemiden yapılabilir. Olta avcılığında avlanacak balık türüne uygun yem temininde güçlükler yaşanabilir. Yani başarılı bir avcılık için iyi donatılmış oltanın yanı sıra uygun nitelikte yemler de gereklidir. Bunun yanında yemlerin olta iğnesine tekniğine uygun olarak takılması, balığın cezbedilmesi ve iğneden kurtulmaması için çok önemlidir. Olta Avcılığı dersi sayesinde avcılıkta kullanılan yemleri tanıyacak, yemin nasıl temin edildiğini bilecek, yemi olta iğnesine takabilecek ve hangi olta donanımlarında hangi yemlerin kullanılarak ne tür balıkların avcılığının yapılabileceğini uygulamalı olarak gösterebileceksiniz.

Nasıl Gemi Kaptanı Olunur (stajyerlik yapmak)

2010-07-06 09:24:14

Gemiadamlığı, denizcilik sektöründe geniş bir meslek grubunu oluşturur. Bu gurupta yer alan mesleğe sahip kişiler her ne kadar çoğunlukla gemilerde çalışsalar da, karada denizcilikle ilgili diğer iş yerlerinde de görev alabilirler. Bu derste sizlere gemiadamlığı meslek grubu, iş bulma imkanları, nasıl müracaat edebileceğiniz, nasıl işe girilip çalışılabileceğiniz ve ayrılabileceğiniz gösterilmiştir. Kaptan olmak, kaptanlık için stajyerlik yapmak, gemi sürmek.

Balık ağı yapımı ve balıkçı düğümleri

2010-07-06 09:21:24

Balık avı ve avcılığı ilk insan var olduğundan beri yapılmaktadır. Avcılık yapılırken çeşitli yöntemler, teknikler ve değişik balık ağı malzemeleri kullanılmıştır. Teknolojik ilerlemeyle beraber balık avında büyük tonajlı gemilerin balık avına çıkmasıyla beraber ağ yapımında kullanılan malzemeler de gelişmiştir. Özellikle 1940’lı yıllardan sonra sentetik iplerin kullanılmaya başlamasıyla beraber avcılık da gelişmiştir. 1940’lı yıllardan önce kendir ve pamuktan yapılmış av malzemeleri kullanılmakta iken günümüzde tamamen sentetik, yani polyester ( naylon ) liflerden yapılmış ağ ipleri kullanılmaktadır. Sentetik liflerden yapılmış ipliklerin sağlam, hafif, istenilen yoğunluk ve kopma kuvvetine karşı direnci, çürümeye karşı dayanıklı olması sebebiyle balıkçılar tarafından tercih edilmektedir. Açık deniz avcılığının artmasıyla birlikte kullanılan ağ yapım malzemesinin ne kadar önemli olduğu anlaşılmış, balık av araçları ve buna göre dizayn edilmiştir. Avlanacak balık türüne göre kullanılan malzemenin değiştiğini ve mukavemetinin farklı olduğunu öğreneceksiniz. Balık ağı yapımında hangi tür balık için hangi özelliklere sahip ağ yapım iplerinin kullanılacağını, dayanıklılığını, avantaj ve dezavantajlarını bilecek ağ dizayn ederken bunlara dikkat edeceksiniz.

Balık çeşitleri ve Balıkların özellikleri

2010-07-06 09:19:17

Henüz ülkemizin su kaynaklarından balık yetiştiriciliği ve avcılığı yönü ile yeterince faydalandığımız, başka bir deyişle bu sektörden ülke ekonomisine gerektiği kadar katkı sağladığımız söylenemez. Bu eksikliği gidermek için ülkemiz sularındaki ekonomik değer taşıyan balık türlerini tanımak, özelliklerini bilmek gerekmektedir. Bu konuda sizi bilgilendirmeye yönelik olarak hazırlanmış olan balıklar dersi ile ülkemiz sularındaki ekonomik balık türlerini tanıyacak özelliklerini kavrayacak ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak şekilde bu bilgileri kullanacaksınız. * Balıkların canlılar alemindeki sistematik yerini, * Þekil özelliklerini(Morfoloji), * Yapı özelliklerini(Biyoloji), * Kemikli ve kıkırdaklı balıkların ayırt edici karakterlerini, gözlemleyiniz ve gözlemlerinizi bir şekil üzerinde kompozisyon olarak belirtiniz.

Sazan yakalama teknikleri ve sazan özellikleri

2010-07-05 17:49:33

Günümüzde besin kaynaklarındaki artış oranının artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamaması, İnsanoğlunun besin kaynağı olarak balık üretim faaliyetlerine daha fazla yönelmesine neden olmuştur. Türkiye’de 1970 yılından beri sazan balığı (Cyprinus carpio) yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak, son yıllarda yeterli ilgiyi görmemektedir. Sazan kültürü tatlı sularda bu faaliyetlerin en önemli bölümünü oluşturmaktadır. Etinin lezzetli, piyasa değerinin yüksek olması, gerekse yetiştiriciliğe uygun sahaların çokluğu alabalık üretimi ve yetiştiriciliğinin hızlı gelişmesinin temel sebebidir. Ancak sazan üretiminde yetiştiriciliğe uygun, hızlı gelişen, hastalıklara ve çevresel koşullara dayanıklı türlerin seçilmesi başarılı bir üretim için dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlardır. Bu ders sayesinde sazan balıklarını tanıyabilecek, sazanlar için gerekli su kalitesinin özelliklerini sayabilecek, üretim için çeşitli aşamalarda yemleme, damızlık seçimi, sağım, dölleme, bakım ve kontrol çalışmalarını tekniğine uygun olarak yapabileceksiniz.

Alabalık yetiştirme teknikleri

2010-07-05 17:46:15

Hızlı akan dere ve akarsuların popüler balıkları olan alabalıklar bol oksijen ihtiyacı gösterdiklerinden dolayı soğuk ve temiz suları sever. Tatlı su kökenli balıklar olup bazı türleri denizlere beslenme göçleri yapar. Geniş bir coğrafyaya dağılmış olan alabalıkların çok sayıda değişik türleri mevcuttur. Tatlı su balıklarının en fazla ekonomik değere sahip balıklarıdır. Günümüzde besin kaynaklarındaki artış oranının artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamaması İnsanoğlunun besin kaynağı olarak balık üretim faaliyetlerine daha fazla yönelmelerine neden olmuştur. Alabalık kültürü tatlı sularda bu faaliyetlerin en önemli bölümünü oluşturmaktadır. Gerek etinin lezzetli, piyasa değerinin yüksek olması, gerekse yetiştiriciliğe uygun sahaların çokluğu alabalık üretimi ve yetiştiriciliğinin hızlı gelişmesinin temel sebebidir. Ancak alabalık üretiminde yetiştiriciliğe uygun, hızlı gelişen, hastalıklara ve çevresel koşullara dayanıklı türlerin seçilmesi başarılı bir üretim için dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlardır. Bu ders sayesinde alabalıkları tanıyabilecek, alabalıklar için gerekli su kalitesinin özelliklerini sayabilecek, üretim için çeşitli aşamalarda yemleme, damızlık seçimi, sağım, dölleme, bakım ve kontrol çalışmalarını tekniğine uygun olarak yapabileceksiniz.

Balıkçı gemisi özellikleri

2010-07-05 17:44:52

Su kaynaklarının ekonomik ulaşım alanları olması dışında barındırdığı su ürünleri potansiyelinin avcılık ve yetiştiricilik yönünden değerlendirilmesine yönelik faaliyetlerde de son yıllarda büyük artış görülmüştür. Avcılık ve yetiştiricilikle elde edilen su ürünlerinin toplam miktarında su ürünleri avcılığının ağırlığı çok fazladır. Ülkemiz açısından da durum böyledir. O hâlde ülkemizin her türlü su ürünlerini avlayacak şekilde donatılmış balıkçı gemilerine ve bu alanda yetişmiş sertifikalı personele fazlasıyla ihtiyaç duyduğu muhakkaktır. Bu amaçla hazırlanmış olan balıkçı gemileri ve donanımları dersi ile ülkemizdeki su ürünleri avcılığı standardını yükselterek ekonomik değerler kazandıracaksınız.