Cahilim

Yemek ve Gıda ürünleri :yemek 5


Pişirilecek etlerin hazırlanma aşaması

2009-09-10 13:17:42

Etler Türk mutfağında ve uluslararası mutfaklarda çok kullanılan temel besin grubudur. Özellikle ana yemeklerde tercih edilmekle birlikte, soğuk ve sıcak ordövrlerde, çorbalarda, salatalarda vb. kullanılmaktadır. Mutfakta kullanım alanı geniş ve besin değeri yüksek olan etlerin kullanımında ve kullanım öncesi hazırlığında özen gösterilmelidir. Bu ders ile etlerin çeşitlerini, gövdedeki yerlerini, gövdeden nasıl çıkarıldıklarını öğrenerek pişirme öncesindeki hazırlama yeterliliğine ulaşacaksınız. Aynı zamanda etlerin saklama yöntemlerini öğrenerek, en az besin değeri kaybıyla nasıl kullanabileceğimizi öğreneceksiniz. Ticari mutfaklarda etlerin hazırlanmasında kullanılan araçlarla ve etleri en ekonomik şekilde pişirmeye hazırlayacaksınız. Etlerin özelliklerine uygun olan pişirme yöntemlerini seçebileceksiniz. Bu ders ile ulaşacağın yeterlilik sonunda bir sonraki aşama olan etlerden yapılan yemekleri yapmak için ön bilgiyi almış olacaksınız.

Dolma ve Sarma Tarifleri

2009-09-10 13:17:05

Sıcak mutfak, otel, restoran gibi işletmelerin mutfaklarının hiç vazgeçemeyeceği çeşitlerdendir. Bir menüye ana yemek hazırlamak, sıcak mutfak alanının iyi uygulanmasına da bağlıdır. Hazırlanacak olan yemek çeşitleri, özellikleri ve yapım tekniklerinin aşçılar tarafından iyi kavranabilmiş ve uygulanabilir kapasiteye erişilmiş olması, aynı zamanda aşçının kalitesinin de göstergesidir. Türk mutfağı ise, milli kültürümüzün tanıtılması açısından çok önemlidir. Dünya mutfak literatüründe ilk üç sırada sayılan Türk Mutfağı, maalesef ülkemizde aynı duyarlılıkla tanıtılmamaktadır. Mutfağın her bölümünde ki çeşitlilik ve güzellik o kadar gelişmiştir ve o kadar detaylıdır ki, Türk mutfağının her çeşidi mutlaka dikkatle öğrenilmeli ve tanıtılmalıdır. Türk Mutfağının önemli basamaklarından biri olan dolma ve sarmaları iyice öğrenerek ülkemizin ve kültürümüzün tanıtımını, olması gerektiği şekilde yapabileceksin. Ayrıca sıcak mutfağın önemli yemeklerinin yapımında da ustalaşarak, ticari mutfaklarda iş olanağına sahip olabileceksiniz.

Balık yemekleri tarifi

2009-09-10 13:16:25

Turizm, ülkemizin gelişmesi açısından önemli bir sektördür. Yeme-içme gereksinimlerinin karşılanması turizmin en önemli alanıdır. İnsanlar az para harcayarak ya da daha az gezerek tatil yapabilir; ancak ne tür turizm potansiyelini gerçekleşitirirlerse gerçekleştirsinler, mutlaka karınlarını doyurmak zorundadırlar. Ülkemiz üç yanı denizlerle çevrili bir yarımada görünümündedir. Göller ve diğer akarsularca da oldukça zengindir. Turizmde insan gereksinimlerinin karşılanması oldukça önemlidir. Deniz ve her çeşit su ürünlerinin bolca bulunduğu ülkemizde balıkların da beslenme açısından önemli bir yeri vardır. Bu mödül, balıkları her açıdan tanımanızı ve onları en verimli şekilde yeterince kullanabilmenizi sağlayacaktır. Bu alanda ki yeterliliğiniz, sizi turizm sektörünün en önemli yerini kapsayan yeme – içme alanında kaliteli ve kabul edilir düzeye getirecektir. Bu çalışmalar esnasında zamanınızı ve enerjini verimli kullanmanız meslekteki başarınızı da olumlu yönde etkileyecektir. Bu dersi tamamladığınızda ticari mutfaklarda mutfak elemanı olarak çalışabilme yeterliliğine sahip olacaksınız.

Makarna Tarifleri, Makarna pişirme yöntemleri

2009-09-08 08:43:02

Daha önce sebzeler, sebze garnitürleri ve sos çeşitlerini öğrendiniz. Þimdi sizler daha önce öğrendiğiniz bu konuları da kullanarak makarnalar dünyasında harika makarnalar yapacaksınız. Farklı soslar ile çeşitli ve lezzetli makarnalar pişirebileceğiniz gibi, makarnaları kullanarak çeşit çeşit salatalarda yapabileceksiniz. Mutfaklarımızın bu mütevazi yiyeceği olan makarna ile sofralarımızı nasıl renklendireceğinizi görüp öğreneceksiniz Birbirinden farklı tat ve görünümlerde makarnalar hazırlayıp sunma becerisi kazanarak Türk ve dünya mutfağında yerinizi alacaksınız.

Yemekte Ordöv ve meze hazırlamak

2009-09-07 11:54:00

Mezeler; porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan, lezzetleri ve görünümleriyle sofralarımızdaki yeri büyük, yabancı konukların beğenisine gururla sunduğumuz, Türk mutfağının vazgeçilmez yiyecek çeşitlerindendir. Bizim mezelerimiz gibi bazı ülkelerin de benzer yiyecekleri mevcuttur. Dünyanın hemen hemen her yerinde restoranların menülerinde yer alırlar. Özellikle Akdeniz tarihi boyunca meze geleneği görülmektedir. Bu minik ve leziz yiyecekler çeşitli içkilere eşlik ederler. Bizde ve Ortadoğu’da “Meze”, İtalya’da “Antipasta”, Fransa’da (Hors d’ouvre) “Ordövr”, İspanya’da “Tapas”, Magrip ülkelerinde ise “Mukabalat” diye anılır. Mezeler içki sofralarının vazgeçilmezidir diyoruz. Ancak içki sofraları dışında başlangıç yemeği olarak da küçük ve şık porsiyonlar halinde sunduğumuz, soğuk ve sıcak pek çok çeşidi mevcuttur. Kendisini rahmetle andığımız, kıymetli büyüğümüz Tuğrul Þavkay’ın yorumuna göre “Hangi amaçla sunuluyor olursa olsun, meze sunumunun bazı kuralları vardır. Birinci kural; olağanüstü güzellikte sunulur. İkincisi; resim sanatının bütün incelikleri sunumda ortaya çıkar. Üçüncüsü ise; üç boyutlu hazırlanır ve resim kadar heykel sanatı da devreye girer. Ağır hiçbir yiyecek meze sınıfına dahil edilmez. Mezeler asla karın doyuracak boyutlarda sunulmamalıdır.” Neyle sunuluyor olursa olsun hızlı, acelece yenmezler. Sohbet ve içki eşliğinde oldukça yavaş yenirler, sofrada uzun süre kalmaları gerekir. Bu nedenle oda sıcaklığında bekleyebilen ve yenilebilen yiyeceklerden seçilir. Havyar gibi daha soğuk yenebilen yiyecekler ise hemen tüketilmek zorundadır. Mezeler mevsimlere göre taze bulunan sebzelerden hazırlanmalıdır. Yazın patlıcanı, biberi; ilkbaharın enginarı, güzün mantarı, kışın lahanası kısacası her mevsimin kendine has taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanmış mezelerin tadı unutulmaz. Geleneksel mutfağımıza has kurutulmuş sebzeler, tuzlanmış balık ve konservelerle hazırlanmış mezeler sofralarımıza ayrı bir güzellik katar. Mutfak ve yemek kültürü sonsuz bir olaydır. Araştırıp öğrenmenin sonu yoktur. Ayrıca bugüne kadar kazandıklarınızı kendi yeteneğinizle de birleştirerek siz de yeni yemekler ve süslemeler yaratabileceksiniz. Mezeler ve ordövrler konusu yaratıcılığınızı destekleyecek ve piyasada aranılan soğuk mutfak aşçısı olmanızı destekleyecektir.

Milföy hamuru ve fotoye hazırlamak

2009-09-07 11:53:07

Çocukluğumuzdan bu yana börek çeşitlerini severek tüketiriz. Kat kat açılmıç ince yaprakların arasındaki yağın verdiği lezzet, üzerindeki çıtır çıtır kızarmışlık ve içinin yumuşaklığını her halde hiç bir yiyecekte bulamayız. Milföy hamuru’da börek hamurlarından bir tanesidir. Sadace börek hamuru olarak değil, pasta, tatlı, kokteyl yiyecekleri gibi daha birçok çeşitte kullanılmaktadır. Çeşitli kaynaklara göre; Milföy hamuru ilk kez Roma İmparatorluğu döneminde kullanılmıştır. Başka bir kaynağa göre ise milföyü Doğulu ustalar keşfetmiştir. Milföy ismi Fransızca “mille feuille” yani bin yaprak teriminden gelmektedir. Ülkemizde yaprak hamuru adıyla da anılmaktadır. Günümüzde yağ ve un malzemelerinin kalitesi artmış milföy hamuru yapmak basit ve hızlı hale dönüşmüştür. Milföyden hazırlanan ürünler sevilerek tüketilmekte ve aranmaktadır. Hazır Milföy hamurlarının donmuş olarak marketlerde satılıyor olması kullanım kolaylığı sağlamış ve her geçen gün kullanım alanı genişlemiştir. Pasta ve börekçiliğin yanında milföy kendi başına sektör olmuştur. Bu dersi aldıktan sonra siz de Milföy hamurununu hazırlayabilecek ve çeşitli ürünler pişirebileceksiniz.

Et Yemeği tarifleri 3

2009-09-07 11:52:22

Hiç bir otel veya restoran yoktur ki mutfağında et yemekleri pişmesin. Vejeteryan mutfakları dışında tüm mutfakların mönülerinde et yemekleri mutlaka bulunur. Hatta mönülerin temelini et yemekleri oluşturur. Diğer yemekler ve garnitürler et yemeğine göre planlanır. Etlerle verilen sos ve garnitürleri önceki derslerde aldınız. Et yemekleri hazırlarken uygun sos ve garnitürünüde hazırlayarak servise hazır hale getirebileceksiniz. Bu ders et yemekleri ile ilgili öğreneceğin bilgilerin son aşamasıdır. Þimdiye kadar et hazırlama dersinde etlerin bölümlerini ve bölümlerine göre hazırlanma yöntemlerini gördünüz. Et Yemekleri I ve Et Yemekleri II derslerinde etlerin çeşitli pişirilme yöntemlerini öğrendiniz. Et yemekleri III dersinde eksik kalan pişirme yöntemlerini öğreneceksiniz. Bu derste etlerin roti olarak, ızgarada(grıll) ve graten olarak pişirilmelerini, pişirme ve servisinde dikkat edilecek noktaları öğreneceksin. Artık etlerin pişirilmesi ile ilgili eksik bilginiz kalmayacak. Et Yemekleri III dersinü de tamamladıktan sonra size verilen herhangi bir eti en lezzetli yemek haline dönüştürmek için neler yapmanız gerektiğini eksiksiz olarak bileceksin. Teknik bilgilerin ışığında yapacağın uygulamalarla görünüşü ve lezzeti mükemmel olan et yemeklerini hazırlayıp sunacaksınız. Sunduğunuz yemeklerin beğenilmesi ve alacağınız övgüler sizi daha da iyi olmaya çalışmak için motive edecektir. Sadece derslerde öğrendiklerinle kalmamalısınız. Öğrendiğin bilgiler ışığında kendiniz yeni yemekler türetmelisiniz. Çünkü yeni bir yemek keşfetmek insanı yeni bir yıldız keşfetmekten daha çok mutlu eder.

Etli Yemek tarifleri 2

2009-09-07 11:51:36

Yiyecek ve içecek hizmetleri hızlı bir gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı haline gelmiştir. Bu alanda rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek, kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Sıcak mutfak, otel, restoran gibi işletmelerin mutfaklarının hiç vazgeçemeyeceği çeşitlerdendir. Bir menüye ana yemek hazırlamak, sıcak mutfak alanının iyi uygulanmasına da bağlıdır. Hazırlanacak olan yemek çeşitleri, özellikleri ve yapım tekniklerinin aşçılar tarafından iyi kavranabilmiş ve uygulanabilir kapasiteye erişilmiş olması, aynı zamanda aşçının kalitesinin de göstergesidir. Bu derste kazandırılacak yeterlilikler, senin yiyecek ve içecek sektörünün istediği insan gücü olarak yetişmende önemli bir etken olacaktır. Sıcak mutfağın en önemli ana yemeklerinin yapımında da ustalaşarak, ticari mutfakların sıcak mutfak bölümünde çalışabilme olanağına sahip olabileceksin.

Et Yemekleri tarifi 1

2009-09-07 11:50:55

Günümüzün en önemli konularından biri olan beslenme; büyüme, gelişme, sağlıklı ve verimli uzun bir hayat için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birini yeterli miktarda sağlayacak olan besinleri, besin değerini yitirmeden, sağlık bozucu hale getirmeden en ekonomik şekilde almaktır. Et, beslenmemizde önemli yeri olan kıymetli bir besin maddesidir. Et, yemek listelerinin hazırlanmasında ana gıdadır. Bu sebeple de hem etin hazırlanmasında hem de etteki besin ögelerinden yararlanmak için etin pişirilmesinde kullanılan yöntemler son derece önemlidir. Bu ders ile etin pişirlmesinde kullanılan pişirme yöntemlerinden bouilli, poché, etüvé, braisé yöntemlerini öğreneceksiniz.

Börek Tarifleri, Börek çeşitleri

2009-09-07 11:50:07

Ülkemizde turizm ve otelcilik sektörü hızla gelişmektedir. Yiyecek ve içecek hizmetleri de bu sektörde önemli bir yer tutmaktadır. Buna bağlı olarak da bu sektörde nitelikli eleman ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Bu dersle mayalı hamur, milföy hamuru, özleştirilerek hazırlanan hamur ve hazır yufka kullanarak börek hazırlayabileceksiniz. Yiyecek içecek sektöründe hizmet veren kişilerin, çeşitli hamurların yapım tekniklerini bilmesi ve bunları da her çeşit ticarî mutfaklarda uygulayabilmesi önemlidir. Bu dersle çeşitli hamur teknikleriyle böreklerin yapım tekniklerini öğreneceksiniz. Yeni ürünler üretebilme yeteneğini geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda ticari mutfakların Patiseri bölümlerinde çalışabilmek için gerekli olan yeterliliğe de sahip olacaksınız.

Sebze garnitür tarifleri

2009-09-06 08:38:51

Turizm ve gıda sektörü, ülkemizde geleceği en iyi olan iş alanlarından birisidir.Sen bu mesleği seçmekle iyi bir gelecek için ilk adımı atmış bulunmaktasın.Mesleki kariyerin için diğer derslerle birlikte bu derste yer alan bilgileri en iyi şekilde öğrenmeli ve kendini yetiştirmelisin. Bu ders ile hem yemek pişirme yöntemlerini hem de bu yöntemlere göre hazırlanan sebze garnitürlerinin yapılışını öğreneceksin. Öğreneceğin bilgiler senin mesleğinin temelini oluşturacak. Mesleğinde daha başarılı ve verimli olabilmek için daima araştırmalı ve hep istekli olmalısın. Çünkü güzel ürünler ortaya çıkardıkça, yeni lezzetler keşfettikçe kendine daha çok güvenecek ve bu sektörde iyi bir yer edineceksin. Sebze garnitürleriyle süslediğin yemeği yiyenlerin memnuniyeti yemeği hazırlamakta gösterdiğin ustalığa bağlıdır. Çünkü yemek pişirmek ve bunu en iyi şekilde sunmak bir sanattır.

Güvenilir gıda kriterleri

2009-09-06 08:38:08

İnsanların sağlıklışekilde beslenebilmeleri ancak sağlıklıgıda tüketimi ile mümkün olur. Sağlıklıgıda ise, besin maddelerini yeterli ve dengeli miktarda içeren fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz gıda olarak tanımlanabilir. Temiz gıda üretimi, ham madde, yardımcımadde, katkımaddeleri, ambalaj materyali, üretim aşamalarında çalışanların hijyen ve sanitasyon kurallarına uymasıgibi ürünü etkileyen tüm unsurların kontrol altına alınmasıyla sağlanır. Gıdanın güvenilir olarak üretilmesi, tüketiciye sunulmasınısağlayan koruyucu önleyici bir gıda güvenliği sistemi olan HACCP “Hazard Analiysis Critical Control Point” in kısaltılmışıolup bu terim “Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizi” olarak ifade edilir. Bu sistem gıda üretimi yapan yerlerde oluşabilecek problemleri önceden tespit ederek bunlardan korunabilmek için gereken tedbirlerin alınmasınıkapsar. Özellikle insan sağlığı için risk oluşturan tehlikelerin gıda üretimi süreci ve servis uygulamalarısırasında giderilmesini amaçlar. Yiyecek içecek sektöründe hizmet vermek üzere yetiştirilen sizler HACCP dersi ile , kritik kontrol noktalarınısaptayarak besinlerin bozulmalarınıönleyebilecek,hijyen kurallarına uygun olarak sağlıklı, güvenli yiyecek içecek üretimini ve servisini yapabileceksiniz.

Sanitasyon

2009-09-06 08:37:28

Sağlıklı yaşamak için gerekli olan koşulların başında yeterli ve dengeli beslenme gelir. Günümüz insanı beslenme ihtiyacını karşılamak için sadece eve bağımlı değildir. Değişen yaşam şartları ve sosyal yaşantıdaki hareketlilik nedeni ile bireyler en az bir öğünü ev dışında karşılamaktadır. Dışarıda yemek yeme, yiyecek- içecek sektörünün gelişmesine ve rekabetin artmasına yol açmıştır. Yiyecek-içecek üretimi ve servisini yapan işletmelerin temel hedefi hizmet verdikleri grubun besin ihtiyacını karşılamanın yanında onlara en ideal, kaliteli ve sağlıklı ürün ve hizmeti sunarak farklılık yaratmaktır. Kalitenin ön planda tutulduğu yiyecek-içecek işletmelerinde, yemeklerin üretildiği ve sunulduğu koşullar önem taşır. Mutfak ve servis alanlarının doğru tasarlanması, düzenlenmesi iş verimini arttıracağı gibi ürünün kaliteli ve hijyenik olmasında sağlayacaktır. Fakat, endüstriyel mutfaklarda kaliteli ürünler için eksiksiz bir alt yapı ve modern temizlik araçlarının kullanımı hijyenik koşulların sağlanmasında tek başına yeterli değildir. Önemli olan yiyeceklerin üretiminden tüketimine kadar olan her aşamada sanitasyon ve hijyen kurallarının çalışanlar tarafından uygulanmasıdır. Bu derste, alanınız için temel olan yiyeceklerin hazırlama, pişirme, saklama ve servis aşamalarında uymanız gereken sanitasyon ve hijyen ilkeleri konusunda bilgi edinecek, evde ve çalışma alanlarınızda bunları uygulayabileceksiniz. Çalışma ortamlarınızın temizliğini sağlayarak, sağlıklı ve hijyenik yiyecek üretimi ve servisini yaparak, yiyecek- içecek ve turizm sektörünün aradığı eleman özelliklerine sahip olacaksınız.

Sebzeleri pişirmeye hazırlama

2009-09-06 08:37:04

Bu ders ile çeşitli şekillerde tükettiğimiz sebzeleri, pişirme öncesindeki hazırlama yeterliliğine ulaşacaksınız. Mutfaklarda kullanılan sebzeleri tanıyacaksınız. Bu sebzelerin özelliklerine göre pişirilme öncesindeki hazırlanma aşamalarını öğreneceksiniz. Sebzelerin özelliklerine uygun şekillerde ayıklanması, yıkanması, soyulması, doğranması, depolanması ile besin kayıplarını en aza indireceksiniz. Uygun araçları kullanarak sebzeleri en ekonomik şekilde pişirmeye hazırlayacaksınız. Aynı zamanda hazırlanacak yiyeceklerin besin değerini ve lezzetini artırmak için sebzelerden oluşan özel karışımlardan örnekleri öğreneceksiniz. Bu ders ile ulaşacağınız yeterlik sonunda bir sonraki aşamalar olan sebzeden yapılan çorbaları, salataları, garnitürleri ve yemekleri yapmak için ön bilgiyi almış olacaksınız. Mesleki açıdan da aşçılığın temel bilgi ve yeterliliğinden biri olan sebzeleri pişirmeye hazırlama konusunu öğrenmiş olacaksınız.

Besin Öğeleri 2

2009-09-06 08:36:09

İyi beslenmenin temel şartı vücut çalışmasında farklı görevleri olan besin öğelerinin ihtiyacı karşılayacak miktarda sürekli olarak alınmasına bağlıdır. Besin öğeleri 2 dersinü öğrendiğinizde vücut çalışmasının sağlanması ve sağlığınızın korunması için günlük besin öğeleri gereksiniminizi karşılayabilecek ve besin öğelerinin kaynaklarını seçebileceksiniz. Ayrıca diğer besin öğelerinin vücuda alınması, kullanılması, dolaşım ve boşaltım sistemlerinin çalışması gibi önemli fonksiyonları olan suyun günlük ihtiyaçlarını belirleyebilecek ve kaynaklarını seçebileceksiniz. Bu dersi öğrendiğinizde daha sonra uygulayacağınız besin gruplarını kolaylıkla tanıyabilecek ve besin grupları içerisinde hangi besin öğelerinin olduğunu ayırt edebileceksiniz. Bu bilgi ve becerileri günlük yaşamınızda ve iş hayatınızda yiyecek hazırlama, pişirme, saklama aşamalarında besin öğesi kayıplarının daha az olmasını sağlayarak kaliteli ve besin değeri yüksek ürünler ortaya çıkaracaksınız.

Besin Öğeleri 1

2009-09-06 08:35:46

Yiyecek ve içecek hizmetlerinde başarılı birey olmak için mutfakta harikalar yaratmak veya bunları kusursuz bir şekilde müşteriye sunmanın yanı sıra bilinmesi ve uygulanması gereken kurallar vardır. Bunun için sağlıklı ve kaliteli yaşamın ön şartı olan yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini bilmek gerekir. Siz bu dersi başarıyla tamamladığınızda, yeterli ve dengeli beslenme bilincinizin oluşması için ilk adımı atmış olacaksınız. Burada besinlerin içerisinde bulunan karbonhidrat, protein ve yağ oranlarını bileceksiniz. Böylece enerji gereksinimine uygun besinleri kolayca seçebilecek ve bireylerin günlük karbonhidrat, protein ve yağ gereksinimini sağlayan kaynakları bir araya getirebileceksiniz. Bilgilerle yoğrulduğunuz ve bunu yeteneklerinizle bütünleştirdiğiniz taktirde kendinize güveniniz artacak, dolayısı ile sizin gıda ve turizm sektöründe her zaman tercih edilen eleman olduğunuzu görebileceksiniz.

Besin Grupları

2009-09-06 08:35:11

Beslenme insanların temel ihtiyaçlarının başında gelir. Beslenme karın doyurmak değil; vücudun ihtiyacı olan besin gruplarını yeterli ve dengeli olarak almaktır. Günümüz insanları, sağlıklı ve uzun yaşamak, yaşam kalitesini artırmak amacı ile yeterli, dengeli, doğru beslenmenin ne kadar önemli olduğunun bilincine varmıştır. Bu durum beslenme ve yemek pişirme alışkanlıklarında bilgi ve beceri birikiminin önemini ortaya koymuştur. Bu dersin amacı; sadece yemek yapan değil, yaptığı yemeğin besin değerini bilen, bilinçli çalışanlar yetişmesine katkıda bulunmaktır. Besin grupları bilgileri özellikle mönü planlamada sizlere yardımcı olacaktır. Bu şekilde bireylerin dolayısıyla da toplumun iyi beslenmesi sağlanacak toplum sağlığına katkıda bulunulacaktır. Unutulmamalıdır ki öğrenilen bilgiler uygulanmadıkça hiçbir değer ifade etmez. Bu dersi başarı ile tamamladığınızda gıda ve turizm sektöründe tercih edilen çalışanlar olacaksınız.

Fond ve Çorba çeşitleri

2009-09-06 08:34:34

Bu ders fond hazırlayarak çorbaları pişirip garnitürleri ile servise hazır hale getireceksiniz. Daha sonra ticari mutfakların sıcak bölümünde fondları ve çorbaları hazırlayan mutfak elemanı konumunda çalışabilirsiniz. Yüzyılların geleneği hemen her öğünde yudumladığımız çorbalar, zengin içerikleri ve besleyici özelliği ile mutfaklarda özel bir yere sahiptir. Bazı çorbaların “sade su“ ile hazırlandığı bilinirse de bunların lezzeti istenilen kalitede olmaz. Su yerine daima çorbanın özelliğine uygun olarak et, tavuk ve balık suyu kullanılmalıdır. Bunlar ne kadar iyi hazırlanırsa çorbada o kadar lezzetli olur. Bu dersi aldığınızda fond hazırlama ve çorba pişirme becerisini kazanacaksınız.

Yumurta pişirme yöntemleri

2009-09-06 08:33:47

Omlet, sahanda, Oeufs Brouillès, Scrambled Eggs, Crèpe ve Pan Cake. Yumurta sağlıklı beslenmede önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü besin değeri yüksek, lezzetli, ekonomik ve sevilen bir yiyecektir. Yumurta günlük hayatımızda çeşitli şekillerde hazırlanıp sunulur. Yumurta Türk mutfağının temel malzemesidir. Sıcak ve soğuk yemeklerde, tatlı ve salatalarda hem ana yemek hem de yardımcı malzeme olarak kullanılmaktadır. Ülkemizin turistlerce tercih edilen bir konumda olması nedeniyle, yiyecek-içecek hizmet alanları çalışanları tarafından dünya mutfaklarına açılmak, farklı yemek ve kültürleri öğrenmek zorunlu hale gelmiştir. Yumurta hazırlama teknikleri, hazırlamada kullanılan araç ve gereçler bu derste yer almaktadır. Dünya ve Türk mutfağında kullanılan yumurtadan elde edilen yiyeceklere yer verilmiştir. Dersin hazırlanmasındaki temel amaç, besin değeri yüksek ve elde edilmesi daha kolay olan yumurtanın pişirme ilkelerine uygun ürünler ile çeşitli omlet ve crèpeleri uygulama becerisi kazanmanızı sağlamaktır. Anlatılan yumurta uygulamaları iyi kavrandığı takdirde yiyecek- içecek hizmeti veren her alanda çalışma imkanı bulacaksınız.

Tatlı tarifleri

2009-09-06 08:31:52

Tatlılar, sevilerek tüketilen ve bu nedenle en çok üretilen yiyeceklerdir. Bu ders sütten, kolay hamurdan ve hazır ürünler kullanılarak yapılan tatlılarla ilgili bilgi vermektedir. Dersi tamamladığında bu gruba ait bütün tatlıları hazırlama becerisini kazanacaksın. Dersteki temel bilgi ve becerileri kazandıktan sonra diğer derslerdeki tatlı gruplarını da daha kolay öğrenebileceksin. Bu ders tamamlandığında basit tatlıları amacına uygun olarak hazırlayabileceksin. Bu dersteki bilgiler mesleğinin birinci basamağını oluşturacak. Daha sonraki dersleri de tamamlayıp kendini mesleki alanda iyi yetiştirdiğinde otellerin, pastanelerin, restoranların, toplu beslenme hizmeti veren kurumların ilgili bölümlerinde çalışabileceksin.