Cahilim

Örgü , Tekstil ve Dokuma Giysiler


Süveter nasıl dikilir ?

2009-09-30 14:02:26

Küreselleşen dünyamızda artık tüm alanlarda sınırlar kalmaktadır, dolayısıyla geçmişten günümüze süregelen birçok alışkanlıklarımız ve edinimlerimiz hızla yerini küresel değişime bırakmaktadır. bu gelişime karşı durarak değil tam aksine gelişim ile birlikte yol alabiliriz. Giyim sektöründe diğer birçok sektör gibi bu değişime en hızlı ayak uyduran ve gelişmelere yön verebilen bir yaklaşım içerisindedir. Teknolojik gelişmeler günümüzde, tüm sektörlerin artık vazgeçilmez bir öğesidir. Amacımız bu hızlı değişime ayak uydurmaktır. Geleneksel düz örgü üretimimiz ancak yakın çevremizin ihtiyaçlarını giderme amacı taşıyordu. Günümüzde ise düz örgü üretimi sosyal bir olgu dışında ekonomik değer de taşımaktadır. Bu katma değeri yaratabilmek için düz örgü sektöründe yeterli ve uygun ehliyetli elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan tüm çalışmalar daha az işgücü ile daha verimli bir üretim yaratabilme amacı taşımaktadır. Amacımız bu yolda kendine hedef çizen tüm öğrencilerimize rehberlik edebilmektir. Elinizdeki bu Düz Örme Süveter dersi ile birlikte sadece üretim aşamaları gösterilmiş olmayıp aynı zamanda hedeflenen çizgi doğrultusunda bir anlayış sergilenmiştir. Yapılan tüm çalışmalar öğrencilerimizin sektörde kendilerine yer edinebilmelerine rehberlik etmek içindir.

şal ve Atkı nasıl dikilir ?

2009-09-30 14:01:58

İnsanoğlu dünyanın oluşumundan bu yana merak etme duygusu içinde her şeyi keşfetme tutkusu ile yaşamıştır. Bu duygu insanlara yeni gelişmeleri yaşatmış ve yaşatmaktadır. Tekstil alanında da durum aynıdır. Örtünme duygusu zamanla, hayat şartlarının da değişmesiyle yerini giyinmeye yani yakıştırma süsleme tamamlama duygusuna bırakmıştır. Hep arayış ve yenilik peşinde koşan insan, hiçbir zaman yeni bir şeyler üretmekten bıkmamıştır. Her gün yeni bir model, tasarım geliştirmiştir. Sizin için hazırladığımız bu ders ile, atkı ve şal modellerini dikebileceksiniz. Aynı zamanda bu dersten hareketle, yeni süsleme tekniklerini kullanarak aksesuar tasarımlarına katkıda bulunabileceksiniz

Saten kumaş nasıl dokunur ?

2009-09-30 14:00:58

Dimi örgülü kumaş dokuma dersinde sizlere dimi örgülü numune kumaş dokuyabilmek için gerekli olan çözgü hazırlama, tahar yapma ve kumaş dokuma hakkında bilgiler verilmiştir. Dimi örgülü kumaş dokuma dersinde numune bir kumaşı dokuyabilmek için yapmanız gereken işlem basamaklarını öğrenmiştiniz. Bu derste daha önce yaptığınız işlemleri tekrarlama imkanı bulacaksınız. Numune tezgâhında çalışma tecrübenizi arttıracaksınız. Saten örgüler tekstilde genellikle parlak ve kaygan kumaşların dokunmasında kullanılan örgü çeşidi olarak kullanılır. Bu derste dokuma tekniği ile saten örgülü kumaş oluşturmayı öğreneceksiniz. İşin sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler ile numune tezgâhını kullanabilme becerisi geliştirmiş olacaksınız. Bu derste yapacağınız uygulamalar ileride dokuma makinelerindeki çalışmalarınız sırasında size temel oluşturacaktır.

Ütüleme makinesi nasıl kullanılır

2009-09-30 14:00:24

Kuru temizleme çok eskilere dayanan bir iştir. Rivayete göre "Jolly Belin"in hizmetçisi gaz lambasını kaza ile lekeli bir ürünün üzerine düşürür. Ürünün üzerine dökülen gaz yağı uçunca dökülen yerdeki lekenin de sihirli bir şekilde yok olduğunu fark eden Jolly Belin etrafındaki insanların elbisesindeki lekeleri de bu yol ile çıkarmaya başlar ve vermiş olduğu bu hizmetin adına da kuru temizleme demiştir. Günümüzde sosyal yaşamın ve tekstil sektörünün gelişmesine bağlı olarak çok çeşitli ürünler üretilmeye başlanmıştır. Bunun yanında gerek gıda sektörü gerekse diğer endüstrilerin gelişmesine bağlı olarak günlük hayatımızda çok sayıda leke ile karşılaşılır olmuştur. Giydiğimiz giysilerde oluşan lekelerin ve tekstil giysi üretimi sektöründe giysi üretimi safhasında oluşan lekelerin giderilmesi için kullanılan kuru temizleme makineleri hassas giysilerin ve kumaşların deforme olmadan lekelerinden arındırılması için gerekli bir unsurdur. Ütünün ilk izleri ise, ilkel insanın yeryüzüne adım attığı çağa uzanır. Teknoloji, aşama aşama ütünün çehresini değiştirerek gerek evlerde gerekse tekstil üretimi yapan sektörde bugün vazgeçilemez bir araca dönüştürmüştür. Artık günümüzde düz örme giysi üretim sektörünün gelişmesi ve üretimin hızlandırılması ile birlikte düz örme kumaşın yapısını bozmadan ütüleme yapabilecek ve sadece düz örme kumaş veya giysilerin ütülenmesinde kullanılan çeşitli özelliklerde ütüleme makineleri geliştirilmiştir. Bu dersle kuru temizleme ve düz örme ütülerinin özelliklerini öğrenerek bu makineleri kullanabileceksiniz.

Örme makinesi nasıl kullanılır

2009-09-30 13:59:38

Teknoloji, makinelerin icadından sonra hızlı bir gelişim içine girmiştir. Bu icatlar her alanda olduğu gibi, örme alanı olan çorap örme makinelerinin de gelişmesini sağlamıştır. Giyim sanayinin ve modanın gelişmesi, çorap alanında da etkili olmuştur. Her giyim alanına uygun rahat kullanım özelliği, çok geniş renk ve desen seçenekleriyle, her yaş grubunda çorap koleksiyonları hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Bu koleksiyonlar üretilirken çeşitli çorap örme makineleri kullanılmaktadır. Mekanik çorap örme makineleri da bu makinelerden biridir. Mekanik çorap örme makinelerinin kullanım özellkleri, çalışma teknikleri nedeniyle sektörde kalifiye iş gücü ihtiyacı artmaktadır. Bu ders ile mekanik çorap örme makinelerinin sınıflandırılmasını, mekanik çorap örme makinelerinin bölümlerini ve parçalarını öğrenerek üretime hazırlayabileceksiniz. Bu bilgi ve beceriler sektörde üretim ve kalite kontrol bölümlerindeki iş ve işlemler için temel oluşturacaktır.

Overloklu Remayöz

2009-09-30 13:58:51

Çağımızın gelişen ve büyüyen tekstil sektörünün bir dalı olan düz örme giysi üretim sektörü, ürettiği ürünün en kalitelisini en ekonomik ve en kısa zamanda yapmanın yollarını aramaktadır. Düz örme işletmeleri, üretim kapasitelerini artırmak amacı ile yatırım yaparak, yeni, gelişmiş ve ekonomik makineleri üretime sokmaktadır. Overloklu remayöz makinesi bu makinelerden bir tanesidir. Düz örme giysi üretim sektöründe kullanılan Overloklu Remayöz makinelerini kullanacak kişi makineyi dikime hazırlayabilmeli, dikiş ayarlarını yapabilmeli, makineyi seri bir şekilde kullanabilmeli, makinenin temizlik ve bakım işlemlerini yapabilmelidir. Hazırlanmış olan bu ders, sizin bu ihtiyaçlarınızı karşılamayı hedeflemektedir.

Tekstilde boya aşamaları ve parti oluşturma

2009-09-30 13:58:14

Tekstil alanında nitelikli, kaliteli, yaratıcı ve motivasyonu yüksek bireyler olarak gelişen ve değişen teknolojiyi yakalayıp uyum sağlamanız gerekmektedir. Tekstil sektörünün beklediği niteliklerde yetişmenizi amaçladığımız sizlerin, tekstil materyali için doğru parti oluşturmayı bilmeniz önem taşımaktadır. Terbiye işlemlerinin başlangıcında ham kumaş üzerindeki dokumadan ve iplikten kaynaklanan hataları tespit edip, giderilmesi mümkün hataları zamanında önlemek büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde kumaşlardan parti oluşturup terbiye işlemleri uyguladıktan sonra, hatalarla son kontrol aşamasında karşılaşmak önlenemez maliyetlerle işletmeyi karşı karşıya getirebilir. Bunun için bu ders içerisindeki bilgileri tekniğine uygun ve doğru olarak öğrendiğinizde iş hayatınızdaki rakiplerinizin bir adım önüne geçmiş olacaksınız. Sizler bu ders ile boyanacak materyali doğru olarak kontrol edebilecek ve makine kapasitesine uygun olarak parti oluşturabileceksiniz.

Tekstilde Poses nasıl hazırlanır

2009-09-30 13:57:24

Tekstil alanında nitelikli, kaliteli, yaratıcı ve motivasyonu yüksek, gelişen ve değişen teknolojiyi yakalayıp uyum sağlayan bireylere ihtiyaç vardır. Tekstil sektörünün beklediği niteliklerde yetişmenizi amaçladığımız sizler, tekstil materyali için doğru terbiye prosesini hazırlamayı öğrenmelisiniz. Terbiye işlemleri başlangıcında materyale uygulanacak metotları tayin edip doğru reçeteleri oluşturduğunuzda, iş hayatınızdaki rakiplerinizin bir adım önüne geçmiş olursunuz. Bu ders ile ön terbiye prosesi, boyama prosesi ve hataları düzeltme prosesini hazırlayıp uygulayabileceksiniz.

Tekstil için Rotasyon ve şablon hazırlamak

2009-09-30 13:56:34

Gelişen teknoloji kumaşın renklendirilmesi, desenin kumaşa aktarılmasında farklı imkânlar sağlamaktadır. Bu teknikler sayesinde farklı uygulamalar yaparak daha sistemli ve kaliteli çalışmalar yapmak mümkün olmaktadır. Desenin kumaşa aktarılma yöntemlerinden biri olan rotasyon baskı işlemi, şablon hazırlama süreciyle başlar. Þablon hazırlama baskı işleminin ilk ve en önemli basamağıdır. Þablon hazırlama sürecinde yapılacak olan çalışmalar baskı kalitesini direkt olarak etkiler. Yapılacak en ufak hata desenin kumaşa aktarılması sırasında uzun metraj kayıplarına, şablon hazırlamanın tekrar edilerek zaman kaybına ve maliyetin yükselmesine neden olacaktır. Bu ders ile rotasyon şablon hazırlama adımlarını, bu adımlarda dikkat edilecek noktaları, yaşanabilecek problemler ve çözüm yollarını öğrenerek uygulama faaliyetleri ile de öğrendiklerinizi pratikte uygulama imkânı bulacaksınız.

Tekstilde Tahar ve Armur planları

2009-09-30 13:55:54

Dokuma tekniği ile kumaş oluşturabilmek için ipliklerin birbiriyle bağlantısını gösteren örgüleri desen kâğıdına çizmek dokuma alanında faaliyet gösterecek her elemanın kazanması gereken bir beceridir. Ağızlık açma, atkı atma ve tefe vurma bir dokuma kumaşın üretilebilmesi için sürekli tekrarlanan temel işlemlerdir. Örgülere ait tahar planları her bir çözgü ipliğinin çerçevelerdeki yerini belirlerken, armür planları da ağızlık oluşturma işleminde çerçevelerin hareket sırasını göstermektedir. Dolayısı ile tahar ve armür planları dokuma örgülerinin dokunabilmesi için gerekli olan temel işlemlere başlangıç yapabilmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda bir kumaş numunesinin yeniden dokunabilmesi ya da yeni bir kumaş için tasarım yapılabilmesi; örgü raporu, tahar planı, armür planı üçlemesinin ve birbirleriyle bağlantılarının çok iyi bilinmesiyle mümkün olabilecektir. Bu ders sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler ile tekstil-dokuma alanında kullanılan dokuma örgülerinin tahar ve armür planlarını çizebileceksiniz. Ders sayfaları ilerledikçe her dokuma örgüsünün ancak tahar ve armür planlarıyla birlikte çizildiğinde anlam kazandığını, uygulanabilir duruma geldiğini göreceksiniz.

Doğal ve Sentetik dokumalarda Apre

2009-09-30 13:55:03

Tekstil alanında kaliteli, vasıflı, sorun yaratan değil çözen, yüksek motivasyonlu bireyler olarak hızla gelişen teknolojiye uyum sağlamanız gerekmektedir. Teknolojinin her geçen gün hızla ilerlediği günümüzde tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını renklendirilmiş çeşitli kumaşlar karşılayamamaktadır. Bilindiği üzere kumaşa dokuma, örgü ve baskı teknikleri ile desen verilebilmektedir; fakat aynı kumaşa yumuşaklık, sertlik, su iticilik, parlaklık gibi özellikleri apre işlemleri uygulanmadan verilemez. Bu nedenle apre işlemlerinin tekstil terbiyesinde önemi büyüktür. Bu ders sonunda edineceğiniz bilgi ve becerilerle apreyi tanımlayabilecek, doğal ve sentetik tüm liflere uygulanabilen apre işlemlerini öğrenerek sınıflayabilecek, çeşitli tekstil liflerine yumuşatma ve dolgunlaştırma aprelerini yapabileceksiniz.

Örgü teknikleri, Örgü nasıl yapılır ?

2009-09-30 13:54:15

Basit şiş ve tığlarla üretilmeye başlanılan örme yüzeyler, makinelerin icadından sonra hızlı bir gelişim içerisine girmiştir. Moda akımının da etkisiyle bugün tekstilin en önemli dallarından biri olan örme sanayi, son teknolojiyi kullanarak her geçen gün gelişmekte ve büyümektedir. Rahat kullanım özellikleri, çok geniş renk ve desen özellikleri nedeniyle kullanımları yaygınlaşmaktadır. Her yaş grubunun her mevsim koleksiyonlarında; iç giyim, üst giyim ve dış giyim olarak görmek mümkündür. Makinelerin kullanım özellikleri, yüzeyden ürüne geçişteki çalışma teknikleri ve özellikleri nedeniyle sektörde eğitilmiş kalifiye iş gücü ihtiyacı artmaktadır. Bu ders ile temel örme ve temel örme elemanlarını ve örmede oluşturulan kumaşların özelliklerini ayırt edebileceksiniz. Bu bilgi ve beceriler sektörde planlama, üretim ve kalite kontrol bölümlerindeki iş ve işlemler için temel oluşturacaktır.

Tekstilde yünlülerin ön terbiyesi

2009-09-30 13:53:15

Tekstil terbiyeciliğinde her mamul renklendirme öncesi bir takım ön terbiye işlemlerinden geçirilir. Bu işlemlerin her biri mamule ayrı bir özellik kazandırır. Bazı işlemler mamulün yüzeyini düzgünleştirirken bazı işlemler de su emiciliğini ya da beyazlığını arttırır. Kazandırılan tüm özellikler renklendirme esnasında bir takım faydalar ve kolaylıklar sağlar. Aynı zamanda bu işlemler renklendirmenin hatasız yapılmasını da yardımcı olur. Yünlü mamuller sırasıyla yıkama, karbonizasyon, ağartma, dinkleme ve son olarak da krablama işleminden geçirilerek ön terbiye edilir. Yünün Ön Terbiyesi I dersinde yünlü mamullere uygulanan ön terbiye işlemlerinden yıkama, karbonizasyon, ağartma ve optik beyazlatmayı uygulamıştınız. Bu ders sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler ile yünlü mamullere dinkleme ve krablama yapabileceksiniz.

Proteinli yünlü kumaş boyama

2009-09-29 19:29:09

Yün tekstil endüstrisinde kullanılan en eski ham madde olmasının yanında, gerek fiziksel ve kimyasal özellikleri bakamından, gerekse fizyoloji açısından diğer liflerde bulunmayan elastikiyet, ısıyı iyi izole etme, yüksek adsorbsiyon ve az ıslanma yeteneği, yüksek mukavemet, keçeleşme gibi üstün özelliklerine de sahip bir liftir. Doğal ürün kullanma konusunda hassas olan tüketiciler ve meraklarına hitap eden tarihi geçmişiyle sadece bir kumaş olmakla kalmayan bünyesinde nice uygarlıkları etkileyen asaletin simgesidir İpek. Doğal elyaf olan ipek, sıhhi olmasının yanında ev tekstiline getirdiği seçkinlik ile evlerimizi süsleyen temel malzemelerin başında gelir. İpeğin renklere getirdiği derinlik ve parlaklık ile ışığı yansıtmasındaki farklılığı, ipeği çok özel ve aranan bir lif yapmıştır. Bu derste protein liflerinin zarar görmeden boyaya hazırlanmasını, reaktif ve asit boyarmaddeleri ile boyanmasını ve haslık arttırma işlemlerini öğreneceksiniz. Bu bilgi ve beceriler size protein elyafı boyama sektöründe yer kazandıracaktır.

Selulozlu kumaş boyama

2009-09-29 19:28:21

Tekstil alanında nitelikli, kaliteli, yaratıcı ve motivasyonu yüksek bireyler olarak gelişen ve değişen teknolojiyi yakalayıp, uyum sağlamanız gerekmektedir. Tekstil sektörünün beklediği niteliklerde yetişmenizi amaçladığımız sizlerin, selülozik elyafı direkt ve reaktif boyarmaddeler ile tekniğine uygun olarak boyamayı bilmeniz önem taşımaktadır. Renklendirilecek selülozik tekstil materyali için direkt ve reaktif boyarmaddeler ile uygun kimyasal maddeleri belirleyerek istenilen rengi elde etmeyi öğrendiğinizde iş hayatınızdaki rakiplerinizin bir adım önüne geçmiş olacaksınız. Sizler bu ders ile direkt ve reaktif boyarmaddeleri tanıyacak ve selülozik materyali bu boyarmaddeler ile boyayabileceksiniz.

Kumaş emdirme yöntemleri

2009-09-29 19:27:32

Terbiye makinelerinde gözlenen gelişmeler, genel olarak süre, işçilik, su, enerji ve kimyasal madde tüketiminde azalmayla proses gelişmeleri, yapay ve doğal elyafların boyanabilirliğindeki gelişmeler, hassas kumaşların boyanmasında yaşanan sorunların giderilmesi ve çevre korumacılığına yönelik gelişmeler olarak sıralanabilir. Son yıllarda boyama teknolojisi ve makineleri alanında köklü değişimler ve yeni buluşlardan ziyade, makine özelliklerinin iyileştirilmesi ve proses optimizasyonu yönünde çok çeşitli yenilikler olmuştur. Yapılan bu yenilikler ve gelişmeler emdirme metoduyla çalışmanın önemini bir kez daha gündeme taşımıştır. Özellikle pad-batch yönteminin kullanımının sağladığı avantajlar kullanım alanının gelişmesi sağlamıştır. Emdirme metoduyla çalışan tüm proseslerin ilk adımı olan “pad”‘kısmı ufak farklılıklarla aynı mantıkla çalışmaktadır. Bu ders yardımıyla pad-batch, pad-roll ve pad-jig yöntemlerinin uygulama alanlarını, kullanım özelliklerini öğrenerek bu metotlar yardımı ile istenen özelliklerde boyamalar yapabileceksiniz.

Kumaş boyama ve çektirme teknikleri

2009-09-29 19:26:47

Bir yandan kalite ve diğer yandan ekonomik verimlilik, terbiye işlemlerinde günümüzün amacı ve ödevidir. Kalite denildiğinde, istenen renk tonları ve renk koyuluklarına ulaşılması, yeterli düzgünlüklerin, istenen haslıkların elde edilmesi ve uygun mekanik işlemler ile istenen tutum ve yüzey özelliklerinin yaratılması akla gelir. Ekonomik verimlilik ise maliyetlerin azaltılması, maksimum kazanç elde edilmesi ve çevreye minimum ölçüde zarar vererek tekrarlanabilir kalite elde edilmesi demektir. Bu kısa açıklamanın ardından, bu derste öğreniminize sunulan Air flow ve Blow dye boyama makinelerinin kullanımlarının öneminin altını bir kez daha çizmek istenmektedir. Air flow ve Blow dye boyama makineleri, ekonomik ve ekolojik boyama yapan makineler için iyi birer örnek oluşturur. Bu derste adı geçen makinelerin çalışma prensipleri, kısımları, programlanmaları, çalıştırılmaları, işlem sonrası bakım ve temizliklerini anlatan bölümler bulunmaktadır. Bölümler, sizlerin rahatça anlayabileceğiniz şekilde oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu dersi alan bir öğrencinin, Air flow ve Blow dye kumaş boyama makineleri hakkında gerekli tüm bilgileri alabilmesi ve bu bilgiler doğrultusunda, uygun ortam sağlandığında istenen kumaşa istenen boyar madde ve yardımcı kimyasalları da seçerek uygulamalar yapabilmesi amaçlanmaktadır.

Kumaş boyama teknikleri 1

2009-09-29 19:25:07

Tekstil sektörü, ülke ekonomimizin büyümesine katkı sağlayan önemli bir sektördür. Tekstil terbiye teknolojisi de günlük hayatta kullanılan tekstil mamül ve yarı mamüllerine beyazlık, renk, desen, tutum, kullanım yerine uygunluk gibi özellikler kazandırmayı, aynı zamanda çekiciliği ve albeniyi de arttırmayı amaçlayan tekstil sektörünün önemli bir dalıdır . İnsanlar uzun yıllar önce vücutlarını örttükleri, evlerinde ve çeşitli amaçlarla kullandıkları tekstil mamüllerini doğal boyarmaddelerle boyayarak renklendirmişlerdir. İnsanların o zamanlar kullandıkları boyama yöntemlerini evimizde de uygulayabiliriz. Ama çok fazla tekstil mamülünü boyayamayız tabii ki. Çektirme yöntemi değişik bir çok tekstil materyalinin düzgün olarak boyanmasını sağlamaktadır. Fakat boyama maliyetinin (atık su, boyarmadde, enerji vb. ) yükselmesi nedeniyle makine üreticileri daha ekonomik makineler üretmeye başlamışlardır. Bu çok teknolojik makinelerin kullanımı için iyi yetişmiş, dalında uzman elamanlara ihtiyaç vardır. Bu ders ile çektirme yöntemi ile kumaş boyayan jet ve over-flow makinelerinin çalışma sistemleri, kısımları, çalışma şartları, bakım ve temizliği ile ilgili konuları öğreneceksiniz. İşletme ortamında bu makinelerle uygulama çalışmaları yapabilecek yeterliliğe ulaşacaksınız.

Tekstilde kimyasal ve fiziksel testler

2009-09-29 19:23:34

Tekstil alanında faaliyet gösteren bütün dallar, olabildiği kadar müşteri memnuniyetini kazanabilecek üretim yapmaya çalışırlar. Ancak müşteri memnuniyeti kalitenin yüksekliği ile sağlanabilir. Doğal olarak üretilen mamulün bir seri kalite testinden geçtikten sonra onaylanmış olması gereklidir. Bahsedilen bu testler ülkemiz ve birçok ülkenin belirlemiş olduğu ulusal ve uluslar arası standartlara göre hem üretim esnasında hem de ürün bazında yapılmaktadır. Bu ders sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler ile ulusal ve uluslar arası standartlara uygun olarak yıkama haslığı, sürtme haslığı testlerini ve gramaj tespiti yapabileceksiniz.

Elyaf kumaş boyama yöntemi 4

2009-09-29 19:22:34

Günümüzde doğal lifler tek başlarına pek kullanılmaz. Büyük ölçüde doğal lifler ile sentetik lifleri karıştırarak yeni ürünler ortaya çıkarmak mümkündür. Karışımın oluşturulması ile hem daha uygun maliyette hem de kullanım alanına göre daha kullanışlı ürünler üretmek mümkün olmaktadır. Tekstil birçok ülkenin gelir kaynaklarının başında gelmektedir. Ülkemizde tekstil ürünleri birçok ülkeye ihracat edilmekte ve büyük gelirler elde edilmektedir. Sizler sorun çıkaran değil, sorunu her yönüyle araştıran ve çözmek için çaba gösteren tekstil terbiyeci olarak, gelişen teknolojiyi her zaman takip edip dikkatli ve araştırmacı bir çalışma şekli ile çözüme ulaşan birey olarak başarı her zaman yanınızda olacaktır. Bu ders ile yün/poliakrilonitril, yün/polyamid ve asetat karışımı liflerin boyanmasını öğrenip uygulayabileceksiniz.

Elyaf kumaş boyama yöntemi 3

2009-09-29 19:22:10

Terbiye teknolojisinde çalışanları karışım lifleri boyamanın bir sanat olduğunu söyler. Karışım kumaşlarını oluşturan farklı komponentleri aynı renk tonuyla boyamak, halen tekstil terbiyecilerini zorlamaktadır. Farklı komponentleri boyama sonunda, istenen şekilde renklendirmeyi başarabilmek sizleri yaptığınız işe daha çok motive edecektir. Karışımı oluşturan liflerin fiziksel ve kimyasal yapılarını çok iyi bilmek gerekir. Liflerin yapıları ile birlikte boyama tekniklerini iyi bildiğinizde karışımı oluşturan lifleri boyamak ve hedef rengi tutturmak sizin için çok da zor olmayacaktır. Bu ders ile polyester/ yün ve pamuk/ poliakrilonitril karışımlarının boyama metotlarını, boyama makinelerini öğrenip uygulayarak siz de bu sanatı keşfedebileceksiniz.

Elyaf kumaş boyama yöntemi 2

2009-09-29 19:21:43

Doğadan elde edilen tekstil liflerinin dünya nüfusunun artması ile yetersiz kalması rejenere ve sentetik liflere olan ihtiyacı hızla artırmıştır. Doğal liflere alternatif olarak üretilen yapay liflerin maliyetinin düşük olması ve kullanılabilirliklerinin fazla olması, üretimi zaman içinde arttırmıştır. Bu zaman sarfında doğal liflerle harman yapılarak yeni ürünler ortaya çıkarılmıştır. Böylelikle karışımı oluşturan lifler birbirlerinin zayıf noktalarını güçlendirmişlerdir. Günümüzde çokça kullanılan karışım liflerinin boyama işlemlerini en az hata ile yapmalısınız. Bu ders ile pamuk/polyester ve viskon/polyester karışım liflerinin boyanmasını öğrenip uygulayabileceksiniz.

Elyaf kumaş boyama yöntemi 1

2009-09-29 19:21:15

Tekstil, yaşamımızda öyle geniş bir dünyadır ki, nereye bakarsak bakalım, ne kullanırsak kullanalım bir tekstil ürünü ile karşılaşmamak neredeyse mümkün değildir. Terbiyeci olan bir kişi, doğada gördüğü tüm renk ve renk efektini liflere yansıtabilmesi mümkün olduğundan bu yaptığı çalışmadan çok büyük haz alır. Gökyüzünün ve denizlerin maviliğini, ağaç ve bitkilerin değişen yeşil tonlarını, hayvanların göz alıcı renklerini, çiçeklerin bin bir renkteki görüntülerini ilham alarak, tekstil mamullerine uygulayarak renklenmesini sağlamak ne kadar da güzel bir duygudur. O duyguyu, derslerden öğreneceğiniz bilgiler doğrultusunda çok fazla olarak yaşayabilirsiniz. Bu ders ile doğadan elde edilen liflerle, kimyasal yollardan elde edilen liflerin karışımı sonucu elde edilen yeni bir mamulün nasıl boyandığını öğrenip uygulayabileceksiniz.

Örgü hataları ? Örmede dikkat edilecek konular

2009-09-28 13:30:43

Örme işlemi sırasında meydana gelen hatalar, üretim ve kaliteyi etkileyerek örme kumaşın satış ve kullanım değerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle örme kumaşların tüm üretim aşamalarında iplikten başlayarak, konfeksiyona kadar oluşan hataların tespit edilmesi ve giderilme çarelerini tekniğine uygun olarak öğreneceksiniz. Örme teknolojisi, günümüzde hızlı teknolojik gelişmeye parelel olarak gelişmektedir. Örme işlemi sırasında meydana gelen hatalar, üretim ve kaliteyi etkileyerek örme kumaşın kalitesini düşürüp, maliyetini artırmaktadır. Üretimin ve üretim kalitesinin artırılabilmesi, üretim esnasında ortaya çıkan hataların önlenmesi ve giderilmesi ile mümkün olmaktadır. Kumaş kalitesini etkileyen hata nedenlerinin tespiti ve bu hataların giderilip sıfır hata elde edilmesi için toplam kalite yönetimi uygulaması yaygınlaşmıştır. Araştırmalar sonucu, örme kumaş hatalarının makine elemanları, ham madde ve çalışma ortamından kaynaklandığı görülmüştür. Bu tespit edilen hataların ortadan kaldırılması için, teknik elemanlara ve personele büyük görevler düşmektedir. Örme makinelerinde çalışacak olan teknik elemanlar, yeni teknolojileri anlayıp kullanabilecek kadar yetenekli ve eğitimli olmalıdırlar. Bu ders sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler ile tekstil-örme alanında kullanılan örme kumaş hatalarının neler olduğunu ve bunların giderilme çarelerini, öğrenmiş olacaksınız.

Örgü için hazırlık aşamaları

2009-09-28 13:30:05

Tekstil alanında nitelikli, kaliteli, yaratıcı ve motivasyonu yüksek bireyler olarak, gelişen ve değişen teknolojiyi yakalayıp uyum sağlamanız gerekmektedir. Tekstil sektörünün beklediği niteliklerde yetişmenizi amaçladığımız sizlerin, örme makinelerini kullanabilmeniz önem taşımaktadır. Tekstil mesleğinin üretim aşamasını oluşturan bu ögeleri tanıma ve kullanma fırsatı sizin iş hayatındaki rakiplerinizin bir adım önünde olmanızı sağlayacaktır. Bu ders ile örme makinelerinin üretime hazırlık aşamasında parçalarını, kullanım alanlarını, bakım onarım işlerini, cağlığa bobin dizme işlemleri ile üretime hazırlama konusunda temel oluşturacaktır.