Cahilim

Olta ve Balıkçılık :olta 2


Gemi malzemeleri

2010-07-21 11:08:25

Seferde her türlü hava ve deniz koşullarında ve limanlarda gemilerin normal çalışma düzenini sürdüren makinelere “Gemi Yardımcı Makineleri”denir. Gemi yardımcı makineleri aynı zamanda gemi ana makinesinin çalışmasına da yardımcı olur. Mesela; dolaşım suyu, cebri yağlama, buharlı gemilerde besleme(Fid) suyu ve besleme suyunun ısıtılması, basınçlı hava sağlamak, yakıt temin edilmesi ve aktarılması işlemleri için yardımcı makineler kullanılır. Gemi ana makinesinin en büyük yardımcısı pompalardır. Dolaşım veya serküleytin, yağlama yağı, soğutma suyu, yakıt sevk pompaları ana makine yardımcılarına birer örnektir. Diğer yardımcıları da direkt olmasa da dolaylı yoldan ana makineye yardımcı olur. Örneğin, separatörlerin görevi yakıtı ve yağı temizlemektir. Yakıtın ve yağın temizlenmesi ana makinenin yakıt pompasının ve hareketli ana makine paçalarını korumaktır. Gemi Yardımcı Makineleri dersinde yardımcı makinelerin neler olduğunu, bunların çeşitlerini, çalışmasını öğreneceksiniz. Her yardımcı makinenin işletim ve bakım işlemleri öğrenecek ve uygulamasını yapabileceksiniz.

OŞİNOGRAFİ DAİRESİ

2010-07-21 11:07:23

Yer kürenin yaklaşık % 71 okyanus ve denizlerle kaplıdır ve “Denizcilik ve Su Ürünleri” alanında yer alan “Gemi Yönetimi”, “Yat Kaptanlığı”, “Balıkçı Gemisi Kaptanlığı”, ‘’Su Ürünleri Üretimi ve Yetiştiriciliği’’ mesleklerinin faaliyetini yürüttüğü ortam denizler ve okyanuslardır. Bu nedenledir ki deniz ortamının fiziksel ve kimyasal yapısını bilmek, bunlarla ilgili ölçümler yaparak kayıtlar tutmak, denizlerde ve okyanuslarda meydana gelen dinamik olayları tespit edebilmek, bu mesleklerin yürütülmesinde önemli bir yet tutar. Çünkü denizlerde ve okyanuslarda meydana gelen fiziksel olaylar, karasal ortam ve atmosferdekinden çok daha etkin ve karmaşık yapı arz eder. Eğer mesleğinizi yapacağınız ortamın bu özelliklerini yeteri kadar bilmez ve tedbirleri daha önceden alamazsanız, başarıyı yakalamanız ve verimli olmanız mümkün olmayacaktır. Denizcilik ve Su Ürünleri meslek alanın faaliyetlerinin hemen hemen tümünün yürütüldüğü okyanus ve denizleri tanımanız, fiziksel ve kimyasal yapısını bilmeniz gerekmektedir.

Dreç balık avlama teknikleri

2010-07-21 11:05:46

Balık avcılığında aktif ve pasif olmak üzere iki ana yöntem uygulanır. Pasif avlama yöntemlerinde avcılığı hedeflenen su ürünlerinin olta, tuzak, paraketa veya galsama ağlarına gelmesi beklenir. Bu avcılık yönteminde motorsuz veya motorlu küçük tekneler yeterlidir. Daha fazla balık avlanmak istendiğinde, balıkçı av malzemesini balık sürülerinin bulunduğu yere götürmek, harcadığı akaryakıt, zaman ve iş gücü nedeniyle daha fazla balık avlamak zorundadır. Bu şekilde, tekne gerisinden çeşitli tipte av araçlarını çekmek suretiyle balık avlamaya dayanan yönteme aktif balık avcılığı denir. Sürükleme ile yapılan avcılık, aktif balıkçılığın en verimli av şekillerindendir. Sürükleme ile avcılıkta kullanılan en önemli av araçları direç, kankava, kirişli trol ve trol ağlarıdır. Dreç donatımı dersi sayesinde dreç çerçevesi hazırlayabilecek ve dreç ağının donatımını yapabileceksiniz.

Denizde can kurtarma teknikleri

2010-07-21 11:04:52

IMO’nun (International Maritime Organization- Uluslararası denizcilik organizasyonu) bir organizasyonu olarak 2 temmuz 1978 tarihinde denizcilerin eğitim, sertifikalandırma ve vardiya esaslarını bir standarda kavuşturmak maksadı ile bir uluslararası toplantı yapılmıştır. 7 Temmuz’a kadar süren bu toplantı sonucu alınan kararlar 28 Nisan 1984 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Toplantıdan, antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar ülkeler bu anlaşmaya uyum için iç düzenlemelerini tamamlamışlardır. Yürürlüğe giren bu antlaşmanın kararları kısaca STCW (Standards Of Training, Certification And Watchkeeping For Seafarers- Gemi Adamlarının Eğitim, Sertifikalandırma ve Vardiya Standartları) olarak tanınmaktadır. Toplantıya delege gönderen 71 ülke arasında Türkiye’de bulunmaktadır. STCW uluslararası anlaşması ve buna göre düzenlenen gemi adamları yönetmeliğine göre bugün bir gemide çalışacak denizcinin alması gereken 5 temel denizde güvenlik eğitimlerinden birisi “Denizde Kişisel Can Kurtarma” eğitimidir. Bu ders size bu eğitimi vermektedir. Bu ders ile edineceğiniz denizde canlı kalma bilgisi, böyle bir tecrübe yaşamasanız bile belki yaşamınız içerisinde sizin veya temasınızın olduğu bir başka kişinin karşılaştığı benzer bir durumda hayat kurtarıcı olacaktır.

Gemi kurtarma manevraları

2010-07-21 11:03:20

Her tekne içinde bulunulan durum ve koşullarda, durumun ve çatışma tehlikesinin tamamen değerlendirilmesini sağlamak üzere, eldeki tüm uygun araçların kullanılmasının yanı sıra her zaman tam bir görme ve işitme gözcülüğü yapar. Ayrıca, her tekne çatışmayı önlemek üzere uygun ve etkili harekete geçebilmek ve içinde bulunulan durum ve koşulların gerektirdiği bir mesafede durabilmek için her zaman emniyetli bir hızla ilerler. Deniz trafik ayrım düzeni; ülkemizdeki karayollarına benzer bir şekilde, gidiş ve gelişe ayrılmış yollar, orta refüj gibi trafik alanı dışındaki ara bölgeler, dönüş göbekleri vs. unsurlardan oluşmuştur. Trafik yine karayollarında olduğu gibi sağdan, yani sancaktan işlemektedir. Bu trafik alanı içindeki hareketlerde yine karayollarında olduğu gibi belirli kurallara bağlıdır. Trafik ayrım düzenlerine giriş ve çıkışlar, normal olarak şeridin bitiminde ve küçük bir açı ile olur. Gemiler mümkün olduğu kadar trafik şeritlerinde karşıdan karşıya geçmekten kaçınır fakat böyle bir geçiş zorunlu olduğu zaman da geçişi uygulayabileceği kadar dike yakın bir açı ile yaparlar.

Deniz trafik kılavuzu işaretleri

2010-07-21 11:02:08

Karayollarında olduğu gibi denizlerde de bir trafik vardır. Deniz araçları da bu alan içinde devamlı hareket halindedir. Denizdeki trafikte belirli kurallara bağlanmıştır ve bu kurallar “Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü” tarafından belirlenmiştir. Denizde kürekli bot haricinde belirli bir deniz aracını kullanmaya yetkili kılınan herkes, denizlerdeki bu trafik kurallarını; yani “Denizde Çatışmayı Önleme” tüzüğünü bilmek ve yeterlik belgelerini almak için girdikleri imtihanlarda bu bilgiye sahip olduklarını ispat zorundadır. Denizde Çatışmayı Önleme tüzüğü mesleki eğitimimizde iki ayrı bölümde ele alınmıştır. Birincisi, denizde çatışmayı önleme işaretleri ve diğeri de denizde çatışmayı önleme manevralarıdır. Bu derste tüzüğün işaretler ile ilgili kısmı işlenmiş ve sizlere hukuki mevzuatların karmaşık sistematiğinden uzak, daha kolay bir sunum yapılmaya çalışılmıştır.

Buhar makinesi ve buhar kazanları

2010-07-21 11:00:47

Buhar kazanları değişik yapımı ve çalışma şartlarında buhar türbinleri ve motorlu gemilerin makine dairelerinde monte edilerek geniş çapta iş görürler. Son gelişmiş türbinli gemilerde kazan ve buhar sistemleri teknolojinin tüm gelişmişliklerini içeren sistemlerle gemilerin emniyetli yürütülmesinde iş gördükleri gibi ;motorlu gemilerde de servise girerek gemileri arttırmış olurlar. Yüksek tonajlı 80 000-250000 DWT luk ham petrol tankerlerde türbine akuple santrüfij 1500/2000 ton/saat kapasiteli ham petrol /balast pompalarında düşük basınç (10-15 bar) ve düşük süperhit (200/250 ºc )sıcaklıklarda buhar kullanılır. 150 000-250 000 DWT luk ham petrol taşıyan tankerlerin çoğu buhar türbinleri ile yürütülür.Buralarda yüksek basınç ve yüksek süperhit üreten kazanlara gereklilik vardır.(40- 80 bar) (450-550ºc sıcaklık) Her ne kadar aynı tonaj ve güçteki motorlu tankerlerden ,günde en az 1/3 daha fazla yakıt yakmalarına karşın uzun vadede düşünülürse motorlu gemilerden daha ekonomik olduğu görülür. Motorlu gemilerin mağazaları yedek parçalarla dopdolu olduğu halde ,türbin gemilerin mağazaları ,kazan ilaçları ve yüksek basınç ve stime dayanıklı metalik conta ve salmastralardan başka bir şey görülmez. Türbin makinelerinin ısı çevrimi tüm termodinamik prensiplerini içeren ısının mekanik güce çevrilmesidir. Bu ısı çevriminin yapımı ve kullanılmasındaki esaslar,maliyet güvenilirlik ,kolay bakım tutum ve verimlilik ön plana çıkar.

Balıkçılık belgesi ve balıkçı olma şartları

2010-07-21 10:59:26

“Denizcilik ve Su Ürünleri” alanında yer alan ‘’Su Ürünleri Yetiştiricisi’’,“Balıkçı Gemisi Kaptanlığı” meslekleri için önemli olan Su Ürünleri Mevzuatının esası: ¾ Su ürünlerinin denizden avlama esaslarını belirleyen 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu, ¾ Tarım Bakanlığı tarafından her sene yayınlanan Su Ürünleri Sirküleri ile belirlenmiştir. Dünyamızın en temel sorunlarından birisi nüfus artışı kabul edilmektedir. Hızlı nüfus artışının beraberinde getirmiş olduğu en önemli hususlardan birini de gıda üretiminim yetersiz kalması oluşturmaktadır. Bu husus toplumları yeryüzünün ¾’ ünü oluşturan su kaynaklarından su ürünleri istihsali konusunda daha fazla faydalanmaya yöneltmiştir. Ancak su kaynaklarının sahip olduğu gıda potansiyelli de tükenmez değildir. Özellikle su kirliliği, aşırı avlanma, yasak avcılık yöntemleri kullanma, zamansız avlanma gibi sebepler su kaynaklarının verimliğini azaltmaktadır. Sizleri bu konuda bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olan Su Ürünleri Mevzuatı dersi ile su kaynaklarından yetiştiricilik ve avcılık yolu ile doğal dengeye zarar vermeden daha fazla faydalanabilmeniz amaçlanmaktadır. Bu sayede ülkemiz sularındaki ekonomik potansiyelli de gelecek kuşaklara zarar vermeden bırakmış olmak görevimiz olacaktır.

Aküler ve Akü fiyatları

2010-07-21 10:56:30

Akünün gemilerdeki temel görevi ana makineyi ilk harekete geçirecek doğru akım motorunu beslemektir. Bunun yanında diğer yardımcı makinelerin de ihtiyacını karşılamak için akü kullanılır. Teknoloji geliştikçe aküler de gelişmiştir. Gün geçtikçe teknolojiye paralel olarak kaliteli ve yüksek kapasiteli aküler olarak geliştirilmektedir. Günümüzde en çok kullanılan aküler kurşun-asit akülerdir. Akülerin pillerden farkı şarj edilebilir olmasıdır. Akülerin bakımı çok önemlidir. Akülerde en çok dikkat edilmesi gereken akünün suyunun kontrol edilmesidir. Aküler şarj ve deşarj işlemleri esnasında su kaybeder. Çünkü şarj ve deşarj olayları akünün ısınmasını ve elektrolit içindeki suyun buharlaşmasına sebep olur. Eksilen akü elektroliti saf su ile tamamlanması gerekir. Günümüzde kurşun asit akülerde kullanılan ızgaraların mekaniki ve kimyasal dayanıklılığını arttırmak için kurşun içine antimon yerine kalsiyum almıştır. Antimon, akünün çalışması sırasında gaz oluşumunu hızlandırır ve aşırı su kaybına neden olur. Bu nedenle aküler sürekli bakım gerektirir. Antimonun bu olumsuz etkisini gidermek için ızgaralara kalsiyum eklenir. Kalsiyumun avantajı normal şarj voltajlarında gaz oluşumunu %75 oranında azaltmış olmasıdır. Bu nedenle aküler normal çalışma ömürlerinde su ilavesine gerek duymazlar. Günümüzde kullanılan ve bakım gerektirmeyen bu aküler en gelişmiş akülerdir. Bu derste akülerin yapısını, çalışmasını, yapılan bakım işlemlerini ve şarj işlemlerini öğrenecek ve bunların uygulamalarını yapacaksınız.

Plankton nedir, Plankton balık malzemeleri

2010-07-20 00:00:10

Su ortamındaki besin zincirinin temelini fotosentez yapabilen tek hücreli canlılar yani fitoplanktonik organizmalar oluşturmaktadır. Bu nedenle de yetiştiricilik çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır. Yetiştiriciliği amaçlanan su canlılarının birçoğunun yavru (larval) dönemindeki besin zincirin ilk halkasını fitoplankton oluşturur. İkinci halkayı ise hayvansal plankton (zooplankton) oluşturur. Bir yetiştiricilik çalışmasında, üretimi amaçlanan canlının beslenmesinde ilk adımı oluşturan fitoplankton, eklembacaklı ve yumuşakçaların yetiştiriciliğinde doğrudan, çeşitli balık türlerinin larvalarının beslenmesinde kullanılan küçük yapılı hayvansal canlıların (Rotifer, Artemia gibi) beslenmesi yoluyla da dolaylı olarak kullanılmaktadır. Bu nedenlerledir ki su ürünlerinin üretiminin ilk aşaması olan larva beslenmesinde planktonun önemi hem çok fazla hem de vazgeçilmezdir. Başka bir değişle, su ürünlerinin üretilmesinde, başarının en önemli koşullarından biri de plankton kültürünün istenilen düzeyde yapılmasıdır. Plankton kültüründeki başarı da laboratuvar çalışmalarındaki düzen ve titizliğe bağlıdır.

Voli Ağı nedir, nasıl kullanılır ?

2010-07-19 23:58:10

Avcılık suretiyle balık istihsali tüm dünya sularında yapılmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte av araç gereçleri de değişmekte ve geliştirilmektedir. Bu gelişme av stoklarının verimliliğini koruyacak şekilde yasal düzenlemeler ile kontrol edilmektedir. Voli ağları, diğer av araç gereçlerine nazaran daha basit yapılı ve ekonomik pasif av araçları grubundandır. Ağların fanyalı ağlardaki gibi üst üste dikilmesi ve bu ağların yan yana getirilerek birbirine çatılması esasına (çatılı ağlar) göre yapılırlar.Avlanılacak balık türüne göre ağ gözü seçimi ve uygun donam faktörlerinin ağ donatımında dikkate alınması gereklidir. Voli Ağı Donatımı dersi sayesinde avlanılacak balık türüne uygun voli ağı seçebilecek ve voli ağında ağ donatımı, kurşun ve mantar yaka donatımı yapabileceksiniz.

Gemi haberleşme teknikleri

2010-07-19 23:48:08

Denizde haberleşmenin önemi kısıtlı gemi imkanlarından ve yaşanan tehlikelerin hayati olmasından gelmektedir. Bu nedenle denizde haberleşmede ilk düşünülen canı, malı ve çevreyi tehdit eden acil durumlardaki haberleşmenin sağlanmasıdır. Elektronik haberleşme cihazlarının ve yöntemlerinin gemilerde kullanılmaya başlamasından önce oluşturulan görsel ve işitsel haberleşme yöntemleri, uzun yıllar denizcilerin hayatlarının kurtarılmasında kullanılmıştır. Uzun yılların tecrübesi ile en uygun yöntemler ve bu yöntemlerde kullanılması gereken kodlar oluşturulmuş, uluslararası standartlara kavuşturulmuştur. Mors alfabesinin deniz haberleşmesinde kullanılmaya başlaması da kodlu haberleşme adını vereceğimiz bu uluslararası haberleşmeye yeni yöntemlerin ilave edilmesini sağlamıştır. Bugünün teknolojisinde dahi özellikle dil veya elektronik haberleşme sorunlarının yaşandığı zamanlarda, bu yöntemlere halen baş vurulmaktadır. Kodlu haberleşme yöntemlerinden bazılarının kullanım alanı, bugün sadece askeri amaçlı haberleşmeler ile sınırlı kalmasına rağmen sancaklar ile haberleşme kısmen de olsa halen tüm gemiler tarafından kullanılmaktadır. Bu nedenle sancaklar ile haberleşme yönteminin askeri veya sivil bir geminin yönetiminde görev alan kaptan ile acil durum haberleşmesinde görev alacak tüm güverte ve telsiz zabitlerince bilinmesi gerekmektedir. Bu ders size sancaklar ile kodlu haberleşme yönteminin nasıl uygulanacağını anlatacaktır.

Fitoplankton Nedir

2010-07-19 23:46:33

Su ortamındaki besin zincirinin temelini, fotosentez yapabilen tek hücreli canlılar yani fitoplanktonik organizmalar oluşturmaktadır. Bu nedenle de yetiştiricilik çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır. Yetiştiriciliği amaçlanan su canlılarının bir çoğunun yavru (larval) dönemindeki besin zincirin ilk halkasını fitoplankton oluşturur. İkinci halkayı ise hayvansal plankton (zooplankton) oluşturur. Bir yetiştiricilik çalışmasında, üretimi amaçlanan canlının beslenmesinde ilk adımı oluşturan fitoplankton, eklembacaklı ve yumuşakçaların yetiştiriciliğinde doğrudan, çeşitli balık türlerinin larvalarının beslenmesinde kullanılan küçük yapılı hayvansal canlıların (Rotifer, Artemia gibi) beslenmesi yoluyla da dolaylı olarak kullanılmaktadır. Bu nedenlerledir ki su ürünleri üretiminin ilk aşaması olan larva beslenmesinde fitoplanktonun önemi hem çok fazla hem de vazgeçilmezdir. Başka bir değişle su ürünlerinin üretilmesinde başarının en önemli koşullarından biri de fitoplankton kültürünün istenilen düzeyde yapılmasıdır.

Can kurtarma araçları

2010-07-19 23:45:11

IMO’nun (International Maritime Organization- Uluslararası denizcilik organizasyonu) bir organizasyonu olarak 2 Temmuz 1978 tarihinde denizcilerin eğitim, sertifikalandırma ve vardiya esaslarını bir standarda kavuşturmak maksadı ile bir uluslararası toplantı yapılmıştır. 7 temmuza kadar süren bu toplantı sonucu alınan kararlar 28 Nisan 1984 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Toplantıdan, antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar ülkeler bu anlaşmaya uyum için iç düzenlemelerini tamamlamışlardır. Yürürlüğe giren bu antlaşmanın kararları kısaca STCW (Standards Of Training, Certification And Watchkeeping For Seafarers- Gemi Adamlarının Eğitim, Sertifikalandırma ve Vardiya Standartları) olarak tanınmaktadır. Toplantıya delege gönderen 71 ülke arasında Türkiye’de bulunmaktadır. STCW’ye göre bugün bir gemide çalışacak denizci en azından aşağıdaki “Denizde Güvenlik” eğitimlerini ve eğitim sertifikalarını almış olmalıdır. Bunlar; ÿ Denizde kişisel can kurtarma teknikleri ÿ Yangın önleme ve yangınla mücadele ÿ Temel ilk yardım ÿ Personel güvenliği ve sosyal sorumluluk STCW bu temel eğitimlerin haricinde denizcilerin gemide alacakları görevlerle ilgili diğer başka eğitimleri de almalarını şart koşmakta ve bunlarında sertifikalandırmış olmalarını istemektedir. Bu eğitimlerden biri de, Kurtarma araçlarını kifayetli kullanma eğitimidir veülkemizde idare (Denizcilik Müsteşarlığı), bu eğitimi de yukarıda sayılı dört eğitime ilaveten tüm gemi adamları için zorunlu koşmaktadır. Gemi terk edilirken, can kurtarma araçlarının denize indirilmesi ve kullanımı gerekir bununla ilgili görev dağıtımı da gemi personeli arasında yapılmıştır. Ancak bir acil durum sonucunda oluşan gemiyi terk sırasında bu görevlilerden bazılarının görev yerine gelememeleri pek muhtemeldir. Bu durumda gelemeyen kişinin yerini bir başkası almak zorundadır. İşte bu zorunluluk, tüm gemi adamları için “Kurtarma Araçlarını Kifayetli Kullanma Eğitimi”ni gerekli kılmaktadır. Can kurtarma araçları, insan hayatını tehdit eden bir durumda, kazazedelerin güvenli olarak gemiden ayrılabilmelerine ve kurtarılıncaya kadar denizde yaşamlarını devam ettirebilmelerini sağlayan ve bu amaç için üretilen ve kullanılan araçlardır. Bunları genel olarak aşağıdaki şekilde tasnif edebiliriz. ÿ Toplu can kurtarma araçları ve indirme donanımları, ÿ Kişisel can kurtarma araçları, ÿ Elektronik cihazlar, ÿ Ve diğerleri, (havai fişek tipi malzeme, halat atma cihazı vs.). Bir gemide bulunması gereken can kurtarma araç, teçhizat ve donanımlarının miktar, şekil ve genel özelliklerini düzenleyen kurallar “Uluslararası Denizde Can Emniyeti Sözleşmesi”nde (SOLAS) belirtilmiştir. Can kurtarma gereçleri için istenen teferruatlı özellikler ise “Uluslararası Can Kurtarma Gereçleri ile ilgili Kurallar”da (LSA) belirtilmiştir. 1- Gemiler bayrak ve liman devlet otoriteleri 2- tarafından kontrol edilirken gemilerdeki bu teçhizatında SOLAS’a uygunluğu kontrol edilir.

OŞİNOGRAFİ

2010-07-19 23:42:54

Yer kürenin yaklaşık % 71 okyanus ve denizlerle kaplıdır ve “Denizcilik” alanında yer alan “Gemi Yönetimi”, “Yat Kaptanlığı”, “Balıkçı Gemisi Kaptanlığı”, “Su Ürünleri Üretimi ve Yetiştiriciliği” mesleklerinin faaliyetini yürüttüğü ortam denizler ve okyanuslardır. Bunun için deniz ortamının biyolojik yapısını ve özelliklerini bilmek, bunlarla ilgili örnekler toplayarak kayıtlar tutmak, denizlerde ve okyanuslarda meydana gelen biyolojik ve ekolojik olayları tespit edebilmek, bu mesleklerin yürütülmesinde önemli bir yer tutar. Çünkü denizlerde ve okyanuslarda meydana gelen biyolojik olaylar, bir çok olayla beraber çalışarak okyanus ve denizlerin yapısında önemli bir yere sahiptir. Eğer mesleğinizi yapacağınız ortamın bu özelliklerini yeteri kadar bilmez ve tedbirleri daha önceden alamazsanız, başarıyı yakalamanız ve verimli olmanız mümkün olmayacaktır.

ARTEMİA nedir ? Artemia Nasıl yapılır

2010-07-19 23:40:41

Ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliği konusunda son yıllarda gerçekten çok önemli gelişmeler olmuştur. Su ortamındaki besin zincirinin temelini suda yaşayan ve fotosentez yapabilen tek hücreli canlılar; yani fitoplanktonik organizmalar oluşturmaktadır. Bu nedenle de yetiştiricilik çalışmalarında önemli bir yer tutmaktadır. Yetiştiriciliği amaçlanan su canlılarının birçoğunun yavru (Larval) dönemindeki besin zincirin ilk halkasını fitoplankton, ikinci halkayı ise hayvansal plankton (Zooplankton) oluşturur. Bir yetiştiricilik çalışmasında üretimi amaçlanan canlının beslenmesinde ilk adımı oluşturan fitoplankton, eklembacaklı ve yumuşakçaların yetiştiriciliğinde doğrudan, çeşitli balık türlerinin larvalarının beslenmesinde kullanılan küçük yapılı hayvansal canlıların (Rotifer, Artemia gibi) beslenmesi yoluyla da dolaylı olarak kullanılmaktadır. Bu nedenlerledir ki su ürünlerinin üretiminin ilk aşaması olan larva üretimi beslenmesinde bir zooplanton türü olan artemianın önemi hem çok fazla hem de vaz- geçilmezdir. Başka bir değişle su ürünlerinin üretilmesinde başarının en önemli koşullarından biride Artemia salina yumurtalarının verimli bir şekilde kuluçkalanabilmesidir.

Deniz akıntıları - kaptan ipuçları

2010-07-19 23:37:55

Bir kaptan gemisine seyir yaptırırken, dikkatini gemisinden ve çevresinden hiçbir zaman uzak tutmaz. Daimi olarak gemiyi ve çevreyi ve bunların durumunu gösteren gösterge ve cihazları takip eder. Olası tehlikelere karşı ve onların en kısa zamanda fark edilmesine yönelik tedbiri alır. Bir tehlike doğduğunda da en kısa zamanda duruma müdahale ederek bir zararın oluşmasını engeller. Denizdeki akıntılar gemilerin zarar görmesine sebep olabilecek nedenlerden bir tanesidir. Bilinen yöntemler ile bir noktadan bir noktaya ulaşmaya çalışan bir gemi tedbir alınmamış bir durumda akıntı içerisine girerse yolundan çıkarak bir başka gemiye veya unsura çarpabilir veya karaya oturabilir veya en azından seyir süresini uzatarak yakıt ve zaman kaybına sebep olabilir. Ancak tedbir alınmışsa tüm bu zararlar engellenebilir. Bu ders size geminizin bilinen bir akıntı etkisi ile rotasından çıkmasını nasıl engelleyeceğinizi ve bilinmeyen bir akıntı içinde de nasıl tedbir alacağınızı göstermektedir.

Uzatma Ağ nasıl kullanılır - balıkçılık ipuçları

2010-07-09 22:58:29

Özellikle küçük balıkçı tekneleri ile kullanılan uzatma ağları, balıkların solungaçlarının (galsamalarının) veya yüzgeç ışınlarının takılması veya ağa vurdukları esnada yaptıkları hareketlerle ağlara sarılmaları suretiyle (fanyalı mağlar) yakalanmaların, sağlayan ağlardır. Uzatma ağları ile avlanılan balık türlerinin çok çeşit içermesinden dolayı uzatma ağlarının gerek donatım özellikleri gerekse uzunluk, yükseklik, pot oranı gibi teknik özellikleri birbirinden farklıdır. Uzatma ağları ekonomik, pasif olarak nitelendirilebilecek av araçlarındandır. Avlanılan balık miktarı, av operasyonu sırasında yapılan masraflara göre genellikle iyi bir düzeydedir. Uzatma Ağ Donatımı dersi ile uzatma ağlarının teknik özelliklerini belirleyebilecek donam faktörleri ile ilgili hesaplamalar yapabilecek ve avlanılacak balık türlerine göre uzatma ağ çeşitlerini donatabileceksiniz.

Trol avcılığı nasıl yapılır - balıkçılık teknikleri

2010-07-09 22:57:42

Deniz sahilinde kıyısı bulunan ülkelerde avcılıkla elde edilen su ürünlerinin payı yetiştiricilikle elde edilen su ürünlerine oranla çok fazladır. Ülkemizde de su ürünleri avcılığının su ürünleri istihsali içerisindeki payı oldukça yüksektir. Ülkemizin elde ettiği su ürünleri istihsalinin % 70’ inden fazlası avcılık yöntemleri ile sadece Karadeniz’den elde edilmektedir. Þu halde su ürünleri istihsalinde avcılığının çok önemli yer tuttuğu düşünülerek, avcılıkta kullanılan av araç gereçlerinin usulüne uygun olarak modernize edilmesi ve uygun avlama yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir. Bu sayede avcılıkla elde edilen su ürünleri miktarını artırarak ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak mümkün olacaktır. Avcılıkla elde edilen su ürünleri içerisinde trol ağları ile yapılan avcılığın özel bir yeri vardır. Trol ağının donatımının avlanılacak derinliğe ve avlanılacak balık türüne uygun olarak yapılması ağ gözü açıklığının, avlanma mevsiminin ve avlanma bölgelerinin su ürünleri mevzuatına uygun seçilmesi son derece önem arz etmektedir. Trol donatımı dersi ile donatılacak trol türünü tespit ederek uygun ölçülerde ağ kesimi yapabilecek, kurşun ve mantar yaka donatımını ve kapı, torba bağlantılarını yapabileceksiniz Bu ders sayesinde istenilen tipte bir trol ağını donatarak trol avcılığına hazır hale getirebileceksiniz.

Tekne ve yat nasıl sürülür, pratik kaptanlık ipuçları

2010-07-09 22:56:25

Deniz araçları yapımı, yüzyıllardan beri teknolojisini yenileyerek gelişmekte olup günümüzde de önemini korumaktadır. Bu alanda gemi, yat, tekne vb. deniz araçlarının yapımı için ilk öğrenilmesi gereken iş endaze çizmektir. Endaze bize kâğıt üzerinde yapacağımız gemi ölçülerini 1/1 ölçeğinde elde etmemizi sağlar. Bu da günümüzde rekabet edebilmek için çok önemli olan üretime geçmeden olabilecek hataları önlememizi sağlar. Malzemede, işçilikte ve zamanda meydana gelebilecek kayıpları önler. Yapacağımız işin tekniğe uygun olmasını sağlar ve maliyeti düşürür. Endaze–1 Dersinde, size önce geminin tanımı, gemi çeşitleri, geminin ana boyutları, gemi tonajları ve şiyer eğrisi çizimi verilmiştir. Bu sektörde çalışan kişilerin başarılı olabilmesi için endaze çizmeyi çok iyi bilmesi gerekir.

Resimli Yüzme Teknikleri , nasıl kolay yüzülür

2010-07-09 22:55:03

Bir denizcinin denizde ihtiyaç duyacağı bilgi ve beceriler çok çeşitlidir. Denizcinin; denizde ve deniz aracında karşılaştığı sorunları çözmeye yönelik kazandığı becerilerin biri de yüzme stilleridir. Denizde suya adam düşmesi, teknenin herhangi bir sebepten yüzerliğini kaybetmesi, deniz aracı halatlarının karaya ulaştırılması ile ilgili birçok nedenle iyi derecede yüzme bilinmesine ihtiyaç vardır. Bu yüzme stilleri, ne yarış yüzücüsü gibi hız amaçlı ne de zevk yüzmesi gibi keyif amaçlıdır. Burada amaç, bir denizcinin ihtiyacı olduğunda, durumuna göre stillerden bir veya birkaçını işiyle ilgili suda bir noktadan başka bir noktaya veya uzaklaşma amaçlı kullanabilmesidir. Diğer bir söyleyişle denizcilerin uygulayabileceği yüzme stilleridir. Bu nedenle yarış yüzücülerinin stillerinden daha çok, az enerji harcayarak uzun mesafeler yüzülmesi amaçlanır. İyi ve sağlıklı bir yüzme için ısınma, kas ve eklemlerin hazırlanması gerekir. Yüzmeye hazır olmayan kas ve eklemler sakatlığa yol açabilir. İyi yapılmış bir ısınma ve esneme hazırlığı, yüzme sonrası kas çalışmasından doğabilecek yorgunluğu da en aza indirecektir . En kolay ve en hızlı yüzme çeşidi olan serbest stil, bir denizcinin uzun mesafede ve hıza ihtiyaç duyduğunda tercih edeceği yüzme stilidir. Sırt üstü stilde yapılan yüzmede nefes alma süreklilik gösterdiğinden yüzme kolaylığı da sağlar. Kurbağalama stili ise daha kısa mesafede yüzülecek hedefe gözle yapılan teması kaybetmeden yüzmeyi sağlama yönünden denizciye avantaj sağlar. Yan yüzmede amaç vücudun dikey enlemde sağ veya sol tarafının üzerinde diğer taraf sabitken ya da bir taraftaki kol meşgulken (halat, eşya vb. maddelerle) yüzmenin devamını sağlar. Bu derste öğrendiğiniz bilgilerle denizde karşılaştığınız birçok sorunu çözebileceksiniz.

Balık ve sebze pişirme tarifleri ve mezeler

2010-07-09 22:53:24

Yemek insanların en önemli ihtiyaçlarındandır. Denizin ortasında da olsa en iyi ve en lezzetli yemekleri istemek konuklarımızın hakkıdır. Yeme içme konusunda memnun olmayan insanlar diğer hizmetlerin güzelliğini göz ardı edebilirler. Bu nedenle neredeyse beş yıldızlı otel aşçısı kadar yemek bilgisine sahip olmanız ve geminin kısıtlı imkânlarına yaratıcılığınızı katarak ortaya güzel yemekler çıkarmanız gerekmektedir. Bunun için planlı çalışmak, yeterli depolama yapmak, ön hazırlıkları iyi yapmak, geminin donanımını iyi tanımak gereklidir. Bu ders ile yemek yapmak için yapılması gereken ön hazırlıklar ile ilgili yeterlikleri kazanacaksınız.

Balık gırgır ağı çeşitleri ve kullanımı

2010-07-07 07:59:13

Su ürünleri istihsalinde avcılığın çok önemli yer tuttuğunu bilmekteyiz. Bu bakımdan balık stoklarına zarar vermeden su kaynaklarını daha verimli kullanmak için avcılıkta kullanılan av araç gereçlerinin usulüne uygun olarak donatılması ve mevzuata uygun avlama yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir. Avcılıkla elde edilen su ürünleri içerisinde gırgır ağları ile yapılan avcılığın payı ilk sırada gelmektedir. Gırgır ağları donatımının avlanılacak balık türüne ve kullanılacak avcılık tekniğine uygun olarak yapılması ağ gözü açıklığının, su ürünleri mevzuatına uygun seçilmesi son derece önemlidir. Gırgır ağ donatımı dersi ile donatılacak gırgır türünü tespit ederek uygun ölçülerde ağ kesimi yapabilecek, kurşun ve mantar yaka donatımını ve çekme halatlarının bağlantılarını yapabileceksiniz.

Balık sürüleri nasıl bulunur

2010-07-07 07:58:22

Balık avcılığında avcılık tekniklerini doğru ve verimli kullanabilmek için balık topluluklarının (populasyon) mevsimlere ve suyun ekolojik özelliklerine bağlı olarak yapmış oldukları hareketleri, bu hareketleri etkileyen çevresel koşulları, genetik yapılarına bağlı olarak büyüme ve gelişme özelliklerini incelemek ve araştırmak gerekmektedir. Bütün bu bilgilerin değerlendirilmesi ile uygun avcılık yönteminin seçilmesi, verimli av sahalarının tespit edilmesi ve nihayetinde balık stoklarını koruyarak verimli bir avcılık faliyetinin yürütülmesi sağlanacaktır. Populasyon dinamiği dersi sayesinde balık sürülerini takip edebilecek, göç sebeplerini araştırabilecek, ölüm sebepleri hakkında bilgi sahibi olabilecek ve balıkların büyüme ve gelişmeleri ile ilgili ölçümler yapabileceksiniz.

Yat ve Tekne Bakımı

2010-07-06 19:11:49

“Denizcilik” alanında yer alan “Gemi Yönetimi”, “Yat Kaptanlığı”, “Balıkçı Gemisi Kaptanlığı” mesleklerinin esas işleri: ÿ Bir gemiyi denizde bir noktadan bir başka noktaya götürmek, ÿ Gemisini denize ve yola elverişli halde tutmak, ÿ Gemisinin amacına uygun işletilmesini sağlamaktır. Geminin denize ve yola elverişli olması yasal bir yükümlülük olmasının yanı sıra her şeyden önce can ve mal emniyeti açısından çok önemlidir. Bu ders; bir geminin denizin güç koşulları altında uzun süre emniyetli bir şekilde hizmet edebilmesi için gereken bakım hususlarını kısmen kapsamaktadır. Ders içeriğinin öğrenilmesi sizlere sadece denizcilik alanında değil, özel hayatınızda da yararlar sağlayacaktır. Evlerinizdeki birçok malzemenin bakımını da yine edindiğiniz bu bilgiler ile yapabilecek ve aile bütçenize ciddi katkılarda bulunabileceksiniz.