Cahilim

Matbaa ve Baskı :matbaa 3


Ebru nasıl yapılır ?

2009-10-04 00:26:34

Bu ders matbaacılıkta ebrunun kullanım amacına bağlı olarak ebru yapımının uygun şekilde hazırlanmasının uygulamalı olarak anlatıldığı öğretim materyalidir. Ebru su üzerinde resim oluşturma sanatıdır. Kıvamı artırılmış su üzerine özel fırçalarla, özel olarak hazırlanmış boyaların serpilmesi ve kâğıt üzerine alınması şeklinde gerçekleşir. Her aşaması ayrı emek, ayrı bilgi ve bol sabır isteyen bir sanattır. Bu ders ile sadece sanatsal değil, fiziksel gerçeklerle de karşılaşacaksınız. Bizzat bu gerçekleri uygulayarak şahit olma imkânı bulacaksınız. Ebruculuğun hangi tarihte başladığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, ebruya eski tarihli el yazması kitapların yan kâğıtlarında rastlanmıştır. Buradan da anlaşılacağı gibi ebru matbaacılığın cilt yapımında yan kâğıtlarının süslenmesinde kullanılmaktadır. Ebrulu yan kâğıtlarının kullanıldığı ciltler daha estetik görünmekle birlikte esere daha sıcak bakılmasını sağlar, eserin hazırlanmasında her aşamasına ayrıca özen gösterildiği hissini verir. Size bu derste bu işi yapmak için gerekli bilgiler ve uygulama faaliyetleri verilmiştir. Gerekli sabrı göstererek yaptığınız işi önemsemeniz ve ciddiye almanız sizi başarıya ulaştıracaktır.

Renkli Tifdruk baskı nasıl yapılır

2009-10-04 00:25:35

Bu ders çok renkli tifdruk baskı ayarlarının uygulamalı olarak anlatıldığı öğretim materyalidir. Tifdruk, rotatif veya rotogravür makinelerde genelde işler çok renkli basılır. Bu şekilde, çok farklı tasarımlı işler kaliteli olarak basılmış olur. Bu dersi tamamladığınız zaman sizler, istenilen rengi yapabilecek ve çok renkli bir işin baskısı için gerekli olan, malzemeye göre forsa ayarını, baskıda pozisyon ayarlarını ve diğer ayarları yapabileceksiniz. Bu derste hedeflenen yeterlikleri edinmeniz durumunda, çok renkli bir işin baskısını tifdruk makinelerinde yapabilen nitelikli elemanlar olarak yetişeceksiniz.

Renkli flekso baskı nasıl yapılır

2009-10-04 00:23:50

Bu ders flekso baskı makinesinde çok renkli baskı esnasında orijinale göre ayarların doğru yapılmasını ve baskı kontrolünün uygulamalı olarak anlatıldığı öğretim materyalidir. Flekso baskı tekniği günümüz teknolojik gelişmelerden nasibini oldukça fazla almış olmasından dolayı flekso baskı makinelerinin ayarlanması teknik bilgi ve çok dikkat edilmesi gerektiren bir iştir. Doğru yapılan ayarlar hem baskı kalitesini hem baskı hızını hem de baskı maliyetini etkilemektedir. Bunun için büyük ölçekli matbaalar bu işte çalışan elemanlarını çok titiz şekilde seçmekte, eğitimli ve bilimsel yöntemlerle çalışanları tercih etmektedirler. Size bu derste bu işi yapmak için gerekli bilgiler ve uygulama faaliyetleri verilmiştir. Yaptığınız işi önemsemeniz ve ciddiye almanız sizi başarıya ulaştıracaktır

Broşür reprodüksiyonu, broşür nasıl hazırlanır

2009-10-04 00:23:09

Broşür, tanıtım amacıyla kullanılan ve matbaacılık alanında sıklıkla hazırlanan bir basılı materyaldir. Broşürler, bir hizmeti, bir ürünü, bir firmayı, sanatsal bir olayı, kültürel etkinlikleri tanıtabilir. Bu nedenle her kurum amacına göre belirli zamanlarda broşür hazırlatma ihtiyacı hisseder. Broşür, baskı öncesi aşamasında genellikle vektörel çizim programlarında hazırlanıp baskıya uygun hâle getirilir. Bu derste vektörel çizim programında broşür reprodüksiyonu yapabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgiler verilmiştir. Ders sonunda orijinale birebir uygunlukta broşür reprodüksiyonu yapabilmeniz, çıkış alarak kontrol ve tashih işlemlerini gerçekleştirmeniz amaçlanmaktadır. Bu derste hedeflenen yeterlikleri edinmeniz durumunda, matbaa teknolojisi alanında daha nitelikli elemanlar olarak yetişeceğinize inanıyor, başarılar diliyoruz.

Antetli kağıt ve zarf reprodüksiyonu

2009-10-04 00:22:22

Gelişen teknoloji ve sanayileşme ile birlikte insanların reklâma olan talepleri de gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde firmalar ve kurumlar için, kurumsal kimlik oluşturma zorunluluk olmuştur. Çünkü kurumsal kimlik, firma ve kurum ile ilgili insanların ilk izlenimlerini oluşturmaktadır. Kurumsal kimlik; kartvizit, antetli kâğıt, antetli zarf, amblem ve logo, dosya, illüstrasyon gibi basılı materyalleri kapsamakla kalmayıp; dekorasyondan, çalışanların kılık kıyafetine kadar çok geniş etkisi olan kapsamlı bir kavramdır. Kurumsal kimlik öğelerinden olan antetli kâğıt ve antetli zarf, firma ve kurumların ürün ve hizmetleri hakkında müşteriye gerekli bilgileri veren, teklif ve yazışmalarda kullanılan materyallerdir.

Ofsette vernik baskı nasıl yapılır

2009-10-02 14:06:28

Bu derste, ofset baskıda kâğıt üzerine yapılan baskıların daha güzel ve estetik görünmesini sağlayan vernik baskının özelliklerini ve vernik baskı yapabilme koşullarını öğreneceksiniz. Ders sonunda, vernik baskının çeşitleri, hangi aşamalardan geçilerek yapıldığı, kuruma özellikleri, baskı sırasında ve sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılacaktır. Günümüzde birçok firma, ürün ambalajlarının ya da basılmış işlerinin daha güzel ve göz alıcı görünmesini istemektedir. Bu nedenle baskı üstü malzemelerin baskısı son yıllarda daha da önem kazanmıştır. Vernik baskı üstü malzemesi olarak ekonomik oluşu, kolay uygulanabilir olması ve kuruma kolaylığı nedeniyle çok tercih edilen bir malzemedir. Verniğin bütün bu özelliklerine ders içerisinde yer verilmiş, baskı aşamaları detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Size, bu derste bu işi yapmak için gerekli bilgiler ve uygulama faaliyetleri verilmiştir. Yaptığınız işi önemsemeniz ve ciddiye almanız sizi başarıya ulaştıracaktır.

Ofsette TIF kalıp hazırlamak

2009-10-02 14:05:48

Bu ders, ofset baskıda kullanılan tif kalıpların baskıya uygun şekilde hazırlanmasının uygulamalı olarak anlatıldığı öğrenme materyalidir. Günümüzde tif kalıp; grenaj işleminden başlayarak hamlama, emaye dökümü, pozlandırma, banyo, laklama gibi birçok işlemden geçerek oluşmaktadır. Bu nedenle kullanımı ve hazırlanması daha kolay ve baskı kalitesi daha yüksek olan fabrikasyon kalıplar matbaalar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Fakat kalite gerektirmeyen işlerin baskısında ekonomik olduğundan hâlen kullanılmaktadır. Bunun yanında ofset kalıp mantığının anlaşılması için tif kalıp hazırlama büyük önem arz etmektedir. Size bu derste bu işi yapmak için gerekli bilgiler ve uygulama faaliyetleri verilmiştir. Yaptığınız işi önemsemeniz ve ciddiye almanız sizi başarıya ulaştıracaktır.

Ofsette tek renkli baskının incelikleri

2009-10-02 14:05:13

Ofset baskı tekniği bugün Türkiye dâhil bütün dünyada çok yüksek kalite standartlarına ulaşmıştır. Bu başarının arkasında, kalıp, blanket, mürekkep ve diğer yardımcı maddeler yatmaktadır. Bütün bunların yanı sıra baskı makinelerinin önemli bir payı bulunmaktadır. Bu makineler baskı kalitesini artırdığı gibi baskı hızını ve otomasyonu da artırmış bulunmaktadır.Bu taleplere cevap verebilmek için iyi yetişmiş elemanlara ihtiyaç vardır. Ofset baskı yapabilmek için makine üzerindeki ayarları düzgün yaparak iyi bir iş çıkarmanın temel unsurlarını kavramanız gerekmektedir. Bunu yapabilmek için de gerekli teorik pratik bilgiye sahip olmanız bu sahip olduğunuz bilgileri nerede ve nasıl kullanacağını zı bilmelisiniz. Orijinale en yakın şekilde baskını yapabilecek ,baskı esnasında baskını sürekli kontrol ederek gerekli olan bütün ayarlamaları kendiniz yapabileceksiniz. Baskı başlangıcında ve baskının bitiminde makineni temizleyebilecek, yağlamasını öğrenerek, makinenin kullanım ömrünü uzatarak ,yağsızlıktan dolayı çıkabilecek arızaların olmasına mani olarak zamandan kazanacaksınız.

Ofsette numaratör baskısı nasıl yapılır

2009-10-02 14:04:41

Numaratör baskısı, baskıdan sonra yapılan ancak tipo baskı diye adlandırdığımız baskı tekniği tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu işlem hem zaman hem de baskı esnasında çeşitli zorlukların doğmasına sebep olmaktadır. Sürekli form diye adlandırılan baskı tekniği nde baskı esnasında numaratörün basılması gerekmektedir. Biz burada ofsette baskımızı yaparken aynı zaman içerisinde numaratör baskısı yaparak işçilikten, baskı sayısını azaltarak maliyetten kazanmış oluruz. Numaratör baskısı basit gibi görünse de aslında çok dikkat ve sabır isteyen bir baskıdır. Hem baskıyı takip edip hem de numaratördeki baskıyı takip etmek, rakamların hep aynı sayıyı takip etmesini sağlamak nüshalı dediğimiz işlerde bazı zorluklara sebep olabilir.

Ofsette lak baskısı nasıl yapılır

2009-10-02 14:04:00

Çağımızda gelişen teknolojiye ayak uydurmak, gelişen teknolojiyi insanlığın yararına sunmak, kendini bilime, eğitime ve öğretime öğrendiklerini öğretmeye ve uygulamaya adamış insanların görevidir. Öğrenilen bilgi ve beceriler, insanlığın yararına kullanıldığı müddetçe gerçek bilgi ve beceriye sahip olmuş oluruz. Matbaacılıkta görselliğin, göze hitap etmenin öneminin arttığı bu dönemde, ofset baskıda süsleme sanatı olarak nitelendirdiğimiz LAK BASKISININ da önemi her geçen gün artmaktadır. Ofsette basılan materyallerin gerek süsleme,, gerekse sürtünmeye karşı koruma veya baskının daha uzun süre dayanıklılığını sağlama amaçlı olarak lak baskıya ihtiyaç duyulmaktadır. Ofset baskıdan sonra süsleme ve koruma amaçlı kullanılan dispersiyon ve UV lak baskısı uygulanmaktadır. Bu derste genel olarak ofsette lak baskının uygulanışını, kalıp hazırlama yöntemlerini ve makine üzerinde yapılması gereken değişimleri; ikinci bölümde ise dispersiyon lakın kullanım amacını, uygulama yöntemlerini, avantajlarını ve dezavantajlarını; Üçüncü bölümde ise UV lakın kulanım yöntemleri, kurutma yöntemi ve bu yöntemin avantaj ve dezavantajlarını aynı zamanda uygulama yöntemlerini; son bölümde ise UV ışınların insan sağlığı üzerindeki etkilerini öğreneceksiniz. Bu derste hedeflenen yeterlikleri edinmeniz durumunda daha bilinçli olarak matbaa teknolojisi alanında yetişmiş elemanlar olarak ülke ekonomisine katkıda bulunacağınıza inanıyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Ofsette kesim, perforaj ve piliyaj nedir, nasıl yapılır

2009-10-02 14:03:25

Günümüzde bilgisayar teknolojisi, elektrik-elektronik ve makine teknolojisinin gelişmesiyle geçmişte birçok aşamadan geçerek yapılan herhangi bir iş; artık kombine makineler sayesinde tek bir makinede başlanıp yine aynı makinede bitirilmektedir. Matbaacılık alanında da ilk önce tek renk makinelerle baskı yapılırken günümüzde artık 4 renk hatta birbirine bağlantılı 6,7 renkli makineler kullanılmaktadır. Bununla kalınmayıp çalışılan müşterinin istekleri doğrultusunda makine imalatı yapılarak daha verimli çalışılmaktadır. Böyle bir ortamda rekabet şartları her geçen gün ağırlaşmaktadır. İşçilik ve ham madde giderleri rekabet şartlarında önemli bir gider teşkil etmekte, zamanın önemi her geçen gün artmaktadır. Makine imalatçıları; bobin kâğıdının tabakaya göre ucuz olması nedeniyle bobinden baskı yapıp tabakaya çevirme, tabakaya çevrilen ve baskısı yapılan işin bitiş aşamasından önce piliyaj ve perforajını da yaparak müşterinin kullanımına hazır hâle getirip zamandan, ham maddeden aynı zamanda bobin olarak makineye giren kâğıdın ürün olarak çıkmasının avantajlarından faydalanmaktadırlar. Yukarıda saydığımız teknolojik gelişmenin sağladığı imkânlar doğrultusunda, bu derste baskı makinesine ek olarak ofset baskıda kesim, piliyaj ve perforaj’ın aynı baskı makinesinde yapılması önem kazanmakta, yaptığımız işlerin tek aşamada zamandan ve ham maddeden tasarruf sağlanmaktadır. Bu derste hedeflenen yeterlikleri edinmeniz durumunda kombine baskı konusunda iyi yetişmiş elemanlar olarak ülke ekonomisine katkıda bulunacağınıza inanıyor çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Ofsette kağıt kalıp nasıl hazırlanır

2009-10-02 14:02:40

Ofset baskıda; kâğıt kalıplar genellikle küçük ebatlı makinelerde kullanılmaktadır. Pratik bir kalıp çekim aşaması vardır. Baskı sayısı az olan işlerde daha çok tercih edilmektedir. İşlem basamaklarını iyi takip etmek gerekmektedir. Burada kâğıt kalıbın nasıl pozlandırıldığı, süresinin nasıl olması gerektiği, banyo karışımlarının nasıl olması gerektiği, banyonun kalıbı nasıl etkilediği, kalıbın makineye nasıl takıldığıyla ilgili sizlere teorik ve pratik bilgi verilecektir. Sizlerin işleri daha iyi öğrenebilmesi için uygulamaları iyi bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Başarının sırrının ayrıntılarda olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Yanlış yapılan işlerin hem zaman kaybına hem de ekonomik kayba sebep olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Kâğıt kalıbın çekim aşamalarıyla ilgili tüm bilgiler aşağıda sizlere verilmiştir Hepinize başarılar.

Ofsette kazan ayarı nasıl yapılır

2009-10-02 14:02:04

Ofset baskı makinesinde baskı birçok ayarlamaların yapılmasından sonra gerçekleşir. Bu ayarların birçoğu her iş için ayrı ayrı yapılırken birtakımı da bir defa yapılır ve sabit kalır. Ofset baskı kazan ayarlarında da sabit kalan veya her iş için yapılan ayarlamalar vardır. Baskı makineleri, baskı taşıyıcı materyal üzerinde görüntü oluşturmak için üretilmiştir. Bu görüntü kalıptan alınarak kâğıt üzerine aktarılmasıyla oluşur. Görüntü iletildiğinde görev büyük oranda gerçekleştirilmiştir. Genelde baskı tekniklerine göre makinelerde iki kazan bulunmaktadır. Bunlar, kalıp kazanı ve baskı kazanıdır. Fakat ofset baskı makinesinde kalıbın özelliği nedeniyle 3. bir kazana ihtiyaç duyulmuştur ki bu kazana kauçuk kazanı denilmektedir. Ofset baskıda görüntüyü kâğıda veren kazan kauçuk kazanıdır. Ofset için kalıp ve kauçuk çok özeldir. Hassas dengeler üzerinde duran kalıp, kauçuk ve bunun paralelinde baskı kazanlarının ayarları da hassas ve tam yapılmalıdır ki kalite yüksek olsun. Bazı kaynaklarda kauçuk için “Ofset baskının ruhudur.” ifadesi kullanılmaktadır ve bu ifadeyi kullanmakta da haklıdırlar. Baskıda son noktanın konulduğu kazanların özelliklerini ve daha ziyade kazan ayarlarını iyi bilenler ustalığa bir adım daha yaklaşmışlar demektir.

Ofsette kağıt akışı nasıl yapılır

2009-10-02 14:01:28

Bu ders ofset baskının başlangıcı olan kâğıdın asansöre yüklenmesi ve kâğıdın makinede doğru bir şekilde akmasının uygulamalı olarak anlatıldığı öğretim materyalidir. Ofset baskı makinelerinin birçok çeşidi ve bununla birlikte birçok kâğıt akış sistemi olmakla birlikte temelde belli başlı sistemler kullanılmaktadır. Kâğıt akışı baskının sorunsuz yapılabilmesi adına en önemli hatta ilk adımıdır. Kâğıt akış ayarları doğru yapılmış bir baskıda daha az sorunla karşılaşılır ve daha kaliteli baskılar gerçekleştirilebilir. Bu nedenle ofset baskı ustalığının en önemli ayaklarından biri kâğıt akış ayarlarını doğru yapabilmektir. Size bu derste bu işi yapmak için gerekli bilgiler ve uygulama faaliyetleri verilmiştir. Yaptığınız işi önemsemeniz ve ciddiye almanız sizi başarıya ulaştıracaktır.

Ofsette daha hızlı çalışmanın yolları

2009-10-02 14:00:51

Bu ders, ofset baskıda kullanılan kalıplardan biri olan fabrikasyon hassaslandırılmış kalıpların baskıya uygun şekilde hazırlanmasının uygulamalı olarak anlatıldığı öğretim materyalidir. Piyasada ozasol kalıp diye de bilinen bu kalıpların baskıya hazırlanması çok dikkat edilmesi gereken bir iştir. İyi hazırlanan kalıp hem baskı kalitesini hem de kalıbın baskı ömrünü direkt olarak etkilemektedir. Bu nedenle büyük ölçekli matbaalar ofset kalıp hazırlama konusunda çalışan elemanlarını çok titiz şekilde seçmekte, eğitimli ve bilimsel yöntemlerle çalışanları tercih etmektedirler. Size bu derste hazır emilsiyonlu kalıbı ofset baskıya hazırlamak için gerekli bilgiler ve uygulama faaliyetleri verilmiştir. Yaptığınız işi önemsemeniz ve ciddiye almanız sizi başarıya ulaştıracaktır.

Ofset baskıya hazırlık

2009-10-02 13:59:53

Bu ders tüm dünyada yaygın şekilde kullanılan ofset baskı tekniğinin baskı operatörlüğünde yapılması gereken baskıya hazırlık işlemlerinin uygulamalı olarak anlatıldığı öğrenme materyalidir. Ofset baskıda istenen kalitede baskı gerçekleştirebilmek için ofset baskı makinelerinin mürekkep ve nemlendirme ünitelerinin hassas bir şekilde ayarlarının yapılması gerekmektedir. İyi hazırlanan mürekkep ve nemlendirme üniteleri baskı kalitesini artıracağı gibi ayar için harcanan zamanı da kısaltacağından baskıda verimlilik artacaktır. Bunun için büyük ölçekli matbaalar bu işte çalışan elemanlarını çok titiz şekilde seçmektedir. Seçilen elemanların eğitimli ve bilimsel yöntemleri kullanabilir olması gerekir. Size bu derste ofset baskıya hazırlık için gerekli bilgiler ve uygulama faaliyetleri verilmiştir. Yaptığınız işi önemsemeniz ve ciddiye almanız sizi başarıya ulaştıracaktır.

Ofset baskı sorunları

2009-10-02 13:59:24

Bu ders tabaka ofset baskı sisteminde karşılaşabileceğiniz baskı hatalarını, bunların nedenlerini ve çözüm yollarını uygulamalı olarak anlatan bir öğrenme materyalidir. Ofset baskı, su / mürekkep dengesi üzerine kurulu bir baskı sistemi olduğundan bu iki akışkanın hassas bir şekilde dengede tutulması gerekmektedir. Bu dengenin sağlanamadığı durumlarda ise direkt olarak sorun oluşmakta ve bu nedenle de diğer baskı sistemlerine oranla ofset baskıda daha çok sorun yaşanmaktadır. Her bir baskı hatası demek, baskıda fire vermek demek olduğunu ve şu an ofset baskının ülkemizde en çok kullanılan baskı sistemi olduğunu da göz önünde tutarsak bu hatalarının en aza indirgenmesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Bu nedenle büyüklü küçüklü her işletme, baskıda yaşanabilecek baskı hatalarını minimum seviyede tutmak için yetişmiş kalifiyeli ofset baskı elamanlarına ihtiyaç duymaktadır. Değerli Öğrenci, ofset baskıda yaşanacak baskı sorunlarını en kısa sürede aşmanız için size bu derste bu iş için gerekli bilgiler, uygulama faaliyetleri ile verilmiştir. Yaptığınız işi ciddiye almanız sizin, alanınızda vazgeçilmezler arasında olmanızı sağlayacaktır.

Ofset baskıda maliyet hesabı

2009-10-02 13:58:54

Bu ders ofset baskıda yapılan işlerin maliyet hesaplamasının anlatıldığı öğrenme materyalidir. Piyasada ofset baskı maliyeti üzerinde durulması gereken önemli bir iştir. İyi ve doğru hesaplanan maliyet işletmenin ekonomik koşullar karşısında faaliyetini sürdürebilmesini ve aynı zamanda bünyesinde çalışan insanlara ekonomik olarak destek vermesini doğrudan etkilemektedir. Bunun için büyük ölçekli matbaalar bu işle çalışan elemanlarını çok titiz şekilde seçmekte, eğitimli ve bilimsel yöntemlerle çalışanları tercih etmektedirler. Size bu derste ofset baskıda maliyet hesaplamak için gerekli bilgiler ve uygulama faaliyetleri verilmiştir. Yaptığınız işi önemsemeniz ve ciddiye almanız sizi başarıya ulaştıracaktır.

Matbaada el işlemleri

2009-10-01 14:54:55

Bu ders ile matbaalarda elle uygulanan kâğıt havalandırma, kâğıt kırma ve harman yapma ile ilgili işlemlerin yapılışları hakkında bilgiler öğrenecek, matbaa el işlerinin yapılışıyla ilgili beceriler kazanacaksınız. Günümüzde kullanılanan bütün baskı tekniklerinde kâğıt ve türevleri üzerine baskılar yapıldığı hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Kâğıt ve türevleriyle ilgili yapılacak işlerde kâğıtları havalandırmanın çalışma şartlarında ne kadar önemli olduğunu öğreneceksiniz. Baskı tekniklerinin herhangi birinde basılmış formaların kırımı özen ve dikkatli bir çalışma ister. Elle yapılan kâğıt katlama işlemlerinin çeşitleri ve kâğıt su yönünü bulma teknikleri hakkında bilgiler edineceksiniz. Edindiğiniz bu bilgiler doğrultusunda formaların kırımını yapacaksınız. Formalar halinde basılmış kâğıtlar kendi başlarına bir şey ifade etmez. Bunların ciltleme tekniğine uygun olarak ya kırımları yapılır ya da tek yaprak halinde kesimleri yapılır. Kırımı ya da kesimi yapılmış basılı işlerin takım haline getirilmesi gerekir. Takım haline getirmek için işimizin özelliğine uygun harman çekme şekillerini ve kâğıt istifleme yöntemlerini öğreneceksiniz.

Serigrafi baskı sonrası yapılan işlemler

2009-10-01 14:53:52

Bu derste serigrafi baskı sonrası çalışmalarında kalıp temizleme aşamaları anlatılmaktadır. Serigrafi baskı sonrası dersi ile serigrafi mürekkep temizleyicileri, emülsiyon sökücüleri ve gölge gidericileri tanıyacaksınız. Mürekkep temizleyicileri kullanım alanları, emülsiyon sökücüleri kullanım alanları, gölge gidericileri kullanarak eleğin temizlenmesi aşamalarını öğreneceksiniz. Serigrafi baskı kalıplarının iyi temizlenmesi hem bir sonraki iş için hem de elek ömrünün uzun olması için son derece önemli olup tüm bu işler büyük bir titizlikle yapılmalıdır. Bu işlerin düzenli yapılabilmesi için kalıp temizleyen kişinin titizlikle çalışması gerekmektedir. Serigrafi kalıbının uzun ömürlü olması için kalıbın çok iyi temizlenip kaldırılarak yeni işe hazır hâlde bekletilmesi gerekir. Ders uygulamalarında çok titizlik göstermeniz ve uygulamaları kendi çabalarınızla tekrar etmeniz sizin için yararlı olacaktır. Serigrafi, meslek itibaryla günümüzde yaygın olarak tekstil, etiket ve ambalaj sektöründe kullanılmaktadır. Böyle çeşitli materyallerin baskısının kuruması da değişik yöntemlere gerek manuel makinelerde, gerek sıcak hava ile ve gerekse sıcak üfleyicilerle olmaktadır. İşte bu derste bu sistemlere değinilmiştir. Serigrafi aynı zamanda zarif bir sanatsal faaliyettir. Bu sanattan verimli şekilde faydalanmak yine sizlerin elindedir. Serigrafi ile çalışan her sanatkârın bu işten zevk alarak çalışması, daha verimli işlerin ortaya çıkmasına sebep olacağından serigrafinin her aşamasına büyük önem vermeniz gereklidir.

Matbaa için Fotoğraf işleme

2009-10-01 14:49:35

Sayfalar dolusu yazıyla aktarılacak bir mesaj, bazen bir resimle anlatılabilir. İnsanlar çoğu kez, tekdüze yazılardan oluşan sayfaları okumaktansa resimlerden oluşan sayfaları tercih etmektedir. Aslında basılı ürünler için ideal olanı görüntü ve yazı uyumunun başarıyla sağlandığı eserlerin ortaya konulabilmesidir. Bir basılı materyalde doğru kullanılmış resimler, yazı ile verilmek istenen mesajın daha kolay anlaşılmasını sağladığı gibi, metnin okunmasını ve basılı ürünün izlenmesini kolaylaştırır. Resimler baskıya uygun seçilip hazırlanmamışsa, baskı ve cilt ne kadar iyi olursa olsun ürün kalitesiz olacaktır. Çünkü günümüzde basılı bir ürünün kalitesi resimlerin kalitesine göre değerlendirilmektedir. Resimlerin baskıya kaliteli bir şekilde hazırlanabilmesi için fotoğrafların iyi olması kadar fotoğrafları işlemek de önemlidir. Resimler günümüzde resim işleme programlarında işlenerek baskıya hazırlanır. Baskıya kaliteli resimler hazırlayabilmek için fotoğraf bilgisinin yanında resim işleme programlarını da iyi bilmek ve kullanmak gerekir. Bu derste fotoğrafları işlemek için gerekli bilgiler ve uygulama faaliyetleri verilmiştir. Yaptığınız işe ilgi duymanız, sevmeniz ve öğretmenlerinizin rehberliği sizi başarıya ulaştıracaktır. Aynı zamanda derslerden arta kalan zamanlarınızda bol bol pratik yapmanız kısa zamanda resim işleme programlarını öğrenmenizi sağlayacaktır. Sektörde her zaman ihtiyaç duyulan resim işleme operatörleri olarak yetişeceğinize inanıyor, başarılar diliyoruz.

Dergi Mizanpajı

2009-10-01 14:48:46

Günümüzde insanların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için birer araç olarak kullanılan dergiler her sektör ve alana mensup kişiler tarafından kullanılmaktadır. Dergi günümüzün vazgeçilmez basılı yayınlarından biridir. Günümüzde dergi çıkaran matbaaların sizin gibi bilgili iş gücüne her zaman ihtiyacı vardır. Dergi mizanpajı öyle basite alınacak bir olgu değildir. Dergi mizanpajı yaparken yarattığımız tasarımlarla mesajımızı okuyucuya en etkili ve kalıcı bir şekilde vermemiz gerekir. Bilgiyi tasarımla okuyucuya iletmek, bilgi kadar önemlidir. Dergi tasarımı yaparken önemli noktalara dikkat etmeli, vurgularımızı ona göre yapmalıyız. Burada öğreneceğiniz bilgilerle bir tasarım yaparken nelere dikkat etmek ve tasarımı nasıl oluşturmak gerektiğini öğrenecek, bir dergiyi tümüyle meydana getirebilecek bilgiye sahip olacaksınız. Anlatılanlarla yetinmeyip kendinizi daha da geliştirmeniz, mesleki başarınızı artıracaktır.

Matbaa için amblem ve Logo yapımı

2009-10-01 14:47:56

Günümüzde yaygınlaşan rekabet ortamı, firmaların öne çıkma isteklerini doğurmuş ve kendilerini ifade etmek için birtakım simge ve isimlerden yararlanmalarına yol açmıştır. Amblem/logo ismini verdiğimiz bu ifadeler, matbaalar tarafından basılan firmaya ait evraklar üzerinde yer alır. Hemen hemen bütün basılı (kartvizit, reklam sayfası, el ilanı, broşür, fatura irsaliye….) materyallerin üzerinde mevcut olan amblem/logolar matbaacılık, özellikle de masa üstü yayıncılık alanında oldukça önemli bir yer tutar. Baskı öncesi hazırlık aşamasında diğer elemanlarla birlikte amblem/logonun da reprodüksiyonunun yapılması gerekmektedir. Bu derste bilgisayarda amblem/logo orijinal hazırlama ve kontrollerini yapma işlemlerini gerçekleştirebilecek beceriye ulaşmanız için gerekli bilgiler verilecektir. Ders sonunda orijinale birebir uygunlukta amblem/logo reprodüksiyonu yapma yeterliğini kazanmanız amaçlanmaktadır. Bu derste hedeflenen yeterlikleri edinmeniz durumunda, matbaa teknolojisi alanında daha nitelikli eleman olarak yetişeceğinize inanıyor, başarılar diliyoruz.

Matbaada Baskı için dijital montaj

2009-10-01 14:46:27

Matbaada bir işin basılabilmesi için değişik aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Bu aşamalardan birisi de montaj aşamasıdır. Montajın iyi yapılamaması diğer aşamaları da olumsuz etkilemektedir. Bunun için montajın % 100 hassas olması gerekmektedir. Bu hassasiyet elle montajda mümkün olmamaktadır. Bu hassasiyet ancak montaj programları ile mümkün olmaktadır. Montajın sayfa mizanpaj ve çizim programlarıyla yapılabiliyor olmasının yanında, bu iş için üretilmiş özel forma montaj programları da bulunmaktadır. Teknolojik gelişmelerin birbirini takip ettiği matbaacılık piyasasında büyük ebatlı iş basabilen makinelerin yaygınlaşması, büyük ebatlı çıkış alabilen film makineleri ve Ctp teknolojilerinin kullanılmaya başlanması dijital montajı giderek yaygınlaştırmıştır. Dijital montaj programlarından, Creo firmasının geliştirdiği, Preps montaj programını tanıyacak ve dijital ortamda nasıl montaj yapıldığını öğreneceksiniz.

Matbaa dekupe işlemi

2009-10-01 14:45:47

Görüntü işleme çalışmalarında sıklıkla yapılan işlemlerden bir tanesi de dekupedir. Dekupe, kısaca resmin belli bir bölgesini diğer bölgelerden ayırmaktır. Dekupe yapılarak resim bileşeninin zemini değiştirilebilir veya resmin sadece belli bir bölgesi dışında kalan diğer bölgeler silinebilir. Çalışılan resme göre veya dekupesi yapılacak resim bileşenin şekline göre dekupe yöntemi değişebilmektedir. Kullanılan yöntem ne olursa olsun dekupe çok dikkat ve titizlik gerektiren bir iştir. Bu derste dekupe işlemini yapmak için gerekli olan bilgiler ve uygulama faaliyetleri verilmiştir. Dikkatli ve düzenli çalışmanız sizi başarıya ulaştıracaktır. Resim işleme çalışmalarında sıklıkla karşılaşılan dekupe işlemini en iyi şekilde öğrenip yapacağınıza inanıyor ve başarılar diliyoruz.