Cahilim

El Sanatları :elsanatlari 3


Cicim dokuma

2009-08-29 13:55:40

El dokumacılığında temel olan dört çeşit dokuma tekniği vardır. Kilim, cicim, zili, sumak teknikleri ana unsur olarak yer alır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile el dokumacılığı kaybolmaya yüz tutmuş durumdadır. El dokumacılığını yaşatmak için istenilen amaca uygun üretim biçimini yakalamak, kaliteli araç gereç seçimi yapmak çok önemlidir. Seçilen alet ve gereçleri düzgün kullanabilmek, dokuma tezgâhlarını tanımak, özelliklerini bilmek kaliteyi artıran unsurlar içinde yer almaktadır. El dokuma alnında üretimin istenilen kalitede ve kapasitede geliştirilebilmesi için kullanılan dokuma tezgâhlarının özelliklerini bilmek, tezgâhlar ve dokumalar hakkında bilgi sahibi olmak kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bu derste cicim deseni hazırlamayı, çözgü hazırlamayı, cicim dokumaya başlamadan önce yapılacak çalışmaları, cicim dokumayı ve dokunan ürünü tezgâhtan çıkartma becerisini kazanacaksınız. Edindiğiniz bilgi ve kazandığınız beceriler el dokuma alanını ve çalışma koşullarını tanımanıza yardımcı olacaktır. Zili, sumak ve halı dokuma ile ilgili bilgiler öğreniminize yardımcı olacaktır.

Çapana dokuma hazırlık aşaması

2009-08-29 13:55:06

Türk el sanatları geleneği içerisinde köklü bir geçmişi olan çarpana dokumacılığı, günümüzde varlığını sürdürmeye çalışan maddi kültür değerlerimizdendir. El dokumacılığı kapsamında yer alan çarpana dokumalar, çözgü yüzlü, şerit şeklinde ve genellikle desenlidir. Anadolu’da daha çok geleneksel kullanım alanlarında değerlendirilen çarpana dokumalar günümüz ihtiyaçları doğrultusunda ve turistik amaçlı olarak farklı alanlarda kullanılabilir niteliklere sahiptir. Geleneksel özelliklerin korunması, yanında yapılacak yeni tasarımlar, bu köklü sanatımızın yaşatılması ve geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Bu amaçla hazırlanan ders çalışmasında çarpana dokumanın tanımı, kullanım alanları, çarpana dokumada kullanılan araç gereçler, çarpana hazırlama, çarpana deseni hazırlama, çözgü hazırlama, kart geçiriliş sistemleri anlatılmaktadır. Edindiğiniz bilgi ve kazandığınız beceriler bu dalı ve bu dalın çalışma koşullarını tanımanıza yardımcı olacak ve sonraki öğreniminize temel oluşturacaktır.

Çarpana dokuma

2009-08-29 13:53:22

Melik, Yumak, Kelebek dokuma. Çarpana dokumalar genel olarak çuval, sepet, heybe saplarında, koşum takımlarında, çadırlarda, keçelerin tutturulmasında, önlük ve elbise kuşaklarında vb. yerlerde kullanılmıştır. Günümüzde çağdaş fonksiyonel ve estetik nitelik taşıyan ürünleri süslemek amacıyla farklı şekillerde tasarımlar geliştirilmektedir. Bu amaçla hazırlanan birinci “Çarpan Dokumaya Hazırlık” dersinde çarpana dokumanın tanımı, kullanım alanları, kullanılan araç gereçleri çarpana kartı ve çarpana deseni hazırlamayı, çözgü hazırlamayı ve kart geçiriliş sistemlerini öğrendiniz. Çarpana dokumaya hazırlık dersinün devamı niteliğinde olan bu derste de çarpana dokuma tekniklerini yaratıcılığınızı kullanarak farklı desenlerde farklı ürün çeşitleri yapabilecek ve değişik uç temizleme teknikleri kullanarak dokumayı bitireceksiniz.

Basit dikiş iğneleri ve kullanımı

2009-08-28 14:13:52

Basit nakış iğneleri, kolay ve çabuk yapılan basit işlem basamaklarından oluşur. Bundan dolayı da basit nakış iğneleri olarak bilinmektedir.İşlemede desen, renk ve uygulanacak kumaşın birbirine uyumuna dikkat edildiğinde ortaya mükemmel ürünler çıkar. Basit nakış iğneleri günümüzde ev dekorasyonunda, dekoratif örtülerde, giyim süslemelerinde, çanta, terlik, cüzdan, kemer gibi aksesuarlarda süsleme amacı ile kullanılmaktadır. Başlı başına bir işleme çeşidi olduğu halde birçok işleme tekniğinde yardımcı iğne olarak da kullanılmaktadır. Sizde bu faaliyeti, başarı ile tamamladığınızda bu güzel ve zevkli işleme tekniklerini kullanarak ürün oluşturabileceğiniz gibi, makinede ve elde yapılan nakışları süslemek için de basit nakış tekniklerini uygulayarak kaliteli ürünlere sahip olabilirsiniz. Bunun yanı sıra yaptığınız ürünler ile ekonomik gelir sağlayabilirsiniz.