Cahilim

Dikiş Kalıpları , Elbise Kalıpları :dikis 4


Kadın safari takımı kalıbı

2009-07-26 13:21:41

Giyinmek hem bir ihtiyaç hemde sosyal bir kavramdır. Giyinmek eski çağlardan günümüze doğal koşulların inanışların ve kültürlerin etkisiyle gelişmiştir. Etek, gömlek ve pantolondan oluşan kadın safari takımlarında çoğunlukla asker yeşili dediğimiz haki renk ve toprak rengi tonları tercih edilir. Bu çalışma ile kadın safari takım model uygulama ve açılımı, şablon hazırlama, yardımcı malzeme hesabı yapma işlemlerini öğreneceksiniz.

Kadın pantolon dikimi

2009-07-26 13:20:52

Kadın pantolonunun 1920’li yıllarda başlayıp günümüze kadar gelen tarihi bir gelişimi vardır. Fransa’da doğan bu moda akımı o yıllarda tepki ile karşılanmış olsa da modanın hızlı gelişimi ve modada sürekli yenilik arayışları doğrultusunda, tepkiler yerini kadınların vazgeçemediği bir giysiye bırakmıştır. Yaşam koşulları, kadının iş yaşamında rahat hareket etme isteği, pantolonu günlük yaşamın vazgeçilmez bir giysisi yapmıştır. Çok farklı kumaş ve model seçeneği olan pantolon bu özelliklerinden dolayı her ortamda, her mevsimde, her yaş grubunda rahatlıkla kullanılabilen bir giysidir. Model uygulamalı kadın pantolonu dikimi dersinde, kadın pantolonunda teknik çalışmaları, kesim ve prova işlemlerini ve kadın pantolonu dikimini öğrenerek konuyla ilgili bilgi ve beceri sahibi olacaksınız.

Kadın pantolon kalıbı

2009-07-26 13:20:03

Bu dersle, sektörde önemli bir yere sahip ve kadınların vazgeçilmez giysisi olan pantolon için ölçü alma, temel kalıp çizme, model uygulama, şablon hazırlama, ana ve yardımcı malzeme hesabını yapabilme becerisini kazanacaksınız. Bu kazanımlarınızı geliştirerek atölyelerde çalışma olanağına sahip olabilirsiniz

Kadın ceket dikimi 3

2009-07-26 13:19:17

Kadın ceketi dikiminde son bölüme geldik. Kadın ceketi dikiminin astar dikimi ve yerleştirilmesi çalışması bu dersin temelini oluşturmaktadır. Çalışmalarınızı sürdürürken, astarlar hakkında bilgi sahibi olacak, astar dikim tekniklerini ve cekete geçirme yöntemlerini öğreneceksiniz. Astar dikimi sırasında bazı el dikişlerini de kullanacağınız için sizlere bu derste el dikişleri hakkında bilgi verilmiştir. El dikişlerini, sadece cekette değil paltokaban astar çalışmasında da kullanabileceksiniz. Kaygan yüzeyinden dolayı astar çalışması zor görünse de kurallara uyduğunuz takdirde kolaylıkla dikiminizi tamamlayabilirsiniz. Astarları çalışmaya başlamadan önce çektirme işleminden geçirmeniz sonradan oluşabilecek bozukluklara kesinlikle engel olacaktır. Dikim öncesi ve sonrasında yapacağınız ütüler ise astar çalışmanızda büyük kolaylık sağlayacak, aynı zamanda dikimin düzgün sonuçlanmasına büyük katkıda bulunacaktır. Dersin son bölümünde ise ütünün önemini kavrayarak bilgilerinizi ceketinize uygulayacaksınız. Ayrıca son kontrolün önemini ve yöntemlerini öğrenerek ceketinizin son kontrolünü yapabileceksiniz.

Kadın ceket dikimi 2

2009-07-26 13:18:51

“Kadın Ceket Dikimi 1” dersinde kadın ceketinin cep, yaka, kol gibi bölümlerinin dikim tekniklerini ve kesim aşamasına kadar uygulanacak işlem basamaklarını öğrendiniz. Bu derste ise ceketin kesimi, ölçüye ve giyecek kişinin bedenine uygunluğunu anlama yöntemlerini, provanın önemini ve tekniklerini öğreneceksiniz. Ayrıca cekette kullanılan telaları ve telalama yöntemlerini uygulayarak, kumaşa ve modele uygun tela seçimi yapabileceksiniz. Ceketin görünüşünü oldukça etkileyen telalama işlemi, tekniğine uygun yapıldığında çok güzel sonuçlar verir. Önemli olan doğru seçim ve tekniğine uygun işlemdir. Dersteki işlem basamaklarını dikkatli uyguladığınızda aynı sonuca ulaşmanız mümkündür. Ders sonunda verilen uygulamalar ile öğrendiklerinizi pekiştirebileceksiniz. Yapacağınız her tekrar, deneyiminizi arttırarak sizi başarıya daha hızlı götürecektir

Kadın ceket dikimi 1

2009-07-26 13:17:52

Terzilik alanı sabır, dikkat ve özen ister. Bu derse kadar almış olduğunuz eğitim, eminim terziliğin temel tekniklerini size kazandırmıştır. Ancak bu dersten itibaren size yepyeni bir kapı aralandığını söylemek isterim. Çünkü kadın ceketi dikiminin terzilik alanında yeri çok farklıdır. Cebin, kolların ve özellikle yakanın sanatsal özellik kazandığı bir başka giysi türü olmadığını söyleyebilirim. Gerek yakanın işleniş teknikleri, gerek ceplerin dikimindeki usta işçilik hiçbir giysi türünde bu kadar önemli olamaz. Öğrendiğiniz tekniklere bu dersle yenilerini ekleyecek ve ustalığınızın hızla arttığını fark edeceksiniz. Sizlere tavsiyem, derste sunulan tüm bilgileri dikkatle okumanız ve işlem basamaklarını eksiksiz uygulamanız olacaktır. Bu dersi bitirdiğinizde artık terzilik tekniği ile kadın ceketi dikimine hazır olacaksınız. Devam niteliğinde olan Terzilik Tekniği ile Kadın Ceket Dikimi II ve III derslerini başarı ile uygulamanız bu dersi öğrenmekten geçmektedir.

Kadın body dikimi

2009-07-26 13:17:00

Kadın giyimi, gerek kullanılan malzeme, gerek model ve süsleme bakımından çok çeşitliliğe sahip olması nedeni ile tekstil sektöründe önemli bir yer tutmaktadır. İç ve dış giyim için önemli bir yeri olan kadın iç giyim üretimi tekstil sektöründeki gelişmelere paralel olarak ilerleme kaydetmiş olup günümüzde sadece iç piyasa değil üretimin dış piyasaya da yapılmasını sağlayarak önemli marka adları sektörde yerini almıştır. Son yıllarda modanın ve kişisel kullanım kolaylıklarının ön planda tutulması gibi nedenlerden dolayı lycralı kumaşlarda araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında hızlı gelişmeler olmaktadır. Kadın body üretimi, iç giyim için önceleri geleneksel anlamda vücudu sıcak tuttuğu için tercih edilirken; kullanılan malzeme, renk, süsleme çeşitliliği ve bunlara ek olarak kullanım kolaylıkları da eklendiğinde iç giyimin önemli bir unsuru hâline gelmiştir. Bu ders ile kadın body üretiminde kullanılan kesim, dikim, son ütü ve son kontrol işlemlerinin neler olduğu ile ilgili teknik ve uygulamalı bilgileri öğrenerek gerekli bilgi ve becerileri kazanacaksınız.

Erkek yelek dikimi

2009-07-26 13:16:16

Giyim tarihine bakıldığında, giyimin eski çağlardan günümüze kadar pek çok değişim geçirdiği görülür. İnsanlar uygarlık düzeyine göre giyimler tasarlamışlar, kendi gelenek ve göreneklerine, yaşam biçimlerine göre giyimlerini şekillendirmişlerdir. Türk kültürünün zenginlik kaynaklarından biri de, tarihimiz içerisinde geliştirdiğimiz giyim kuşamımızdır. Giyim kuşamın en canlı, en renkli türünü de geleneksel kıyafetlerin oluşturduğu bir gerçektir. Ancak kılık kıyafet birliği olmayan Osmanlıda, giyim kuşam çağdaş toplumların giyiminden oldukça uzaktı. Devlet görevlisi erkekler rütbelerini belirten çok çeşitli cüppeler, kürkler, başlarına da yine rütbelerinin simgesi olan kavuk giyerlerdi. Yaş, cinsiyet, rütbe gibi etkenler de giyim özelliklerini etkilemekteydi. Osmanlı döneminde erkekler pantolon, gömlek ve dolaman (çuhadan entari gibi önü açık olarak kavuşturulan ve üstüne kuşak bağlanan eski bir elbise) giyerler, bellerine de kuşak sararlardı. Mendil gibi gerekli eşyalar kuşağın üst tarafına gelecek şekilde elbisenin üst kısmına konurdu. En üste de kaftan giyilirdi. Uzunca bir müslin, bir fötr külahın üstüne dolanarak sarık yapılırdı. Erkekler yüzükten başka mücevher kullanmazlardı. Daha sonra II. Mahmut devrinde erkek kıyafetlerinde değişmeler oldu. Sarık yerine fes giyildi. Ceket ve pantolon hakim olmaya başladı, dik yaka gömlek giyildi. Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde başlatılan Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için Türk Ulusu’nun devlet kurumları ve yasalar bakımından olduğu gibi, kılık kıyafet bakımından da çağdaş uluslar durumuna getirilmesini gerek gördü.

Erkek yelek dikim kalıbı

2009-07-26 13:15:36

Giyim Üretim Teknikleri Alanı Erkek Terziliği (Erkek Giyim Modelisti) dalı için hazırlanmış olan “Erkek Yelek Kalıbı Dersi”; erkek yelek kalıbı çizimini, model uygulamalı erkek yeleği kalıbı, model uygulamalı erkek yeleği ve astar seri çizimi, model uygulamalı erkek yeleği ana ve yardımcı malzeme hesabı yapma ile ilgili bilgi ve becerileri içermektedir.

Erkek Sweat shirt kalıbı

2009-07-26 13:14:46

İnsan hayatındaki vazgeçilmez ihtiyaçlardan birisi de giyinmektir. Spor giyim, günlük hayatta kişiye verdiği rahatlık ve kullanım kolaylığı sebebiyle genç yaşlı her yaş grubunun tercih ettiği bir giyim tarzıdır. Özellikle son yıllarda yuvarlak örme sanayindeki kumaş çeşitlilikleri bu alanda farklı giysi türlerinin de üretilmesine imkân sağlamıştır. Spor giyim tarzında farklı ihtiyaçları karşılayan giysiler üretilmektedir. Spor giysilerden biri olan sweat shirt’de özellikle kış ve bahar aylarında tercih edilen bir giysi türüdür. Sweat shirt, birçok spor giyim firmasının kreasyonlarının vazgeçilmezleri arasındadır. Her sezonda çok farklı sweat shirt modelleri mağaza vitrinlerini süslemektedir. Bu giysi türündeki çeşitlilik sezonda tüketicileri kendine çekmektedir. Bu ders ile kalıp hazırlama konusundaki becerinizi geliştirerek hazır giyim işletmelerindeki üretim sürecini tanıma imkânı bulabileceksiniz. Sweat shirt kalıbı hazırlamayı öğrenerek farklı modellerde sweat-shirt kalıpları hazırlayabilirsiniz. Kendiniz için hayal ettiğiniz modelleri kalıba dönüştürme imkânına kavuşabilirsiniz. Böylece yaptığınız işin ne derece zevkli bir iş olduğunun farkına varacaksınız.

Erkek Ceket dikimi 3

2009-07-26 13:13:00

Ceket, erkek giyiminde önemli bir yer tutmaktadır. Teknolojik gelişmelerle günümüzde ceket üretimi, konfeksiyon ile sağlanmaktadır. Ancak, model, kumaş kalitesi ve vücut özelliği, ısmarlama giyimi ön plana almaktadır. Bu derste, erkek giyiminin bir çeşidi olan “Erkek Ceketi Dikimi 2” ile ilgili bilgiler verilecektir. Derste erkek ceketi dikimi için prova yapma, yaka, kol, astar hazırlama ve cekete takma, son ütü ve son kontrollerini yapma işlemleri anlatılmaktadır. Bu derste verilen bilgiler, sektörle iş birliği içinde hazırlanmıştır. Alacağınız bu ders eğitimi ile erkek ceketi üretimi becerisini geliştirerek terzilik mesleği alanında çalışabilir, kendi iş yerinizi açabilir, evde ceket dikimi siparişleri alarak aile bütçesine katkıda bulunabilirsiniz.

Erkek Ceket dikimi 2

2009-07-26 13:12:20

Ceket erkek giyiminde önemli bir yer tutmaktadır. Teknolojik gelişmelerle günümüzde ceket üretimi, konfeksiyon ile sağlanmaktadır. Ancak, model, kumaş kalitesi ve vücut özelliği, ısmarlama giyimi ön plana almaktadır. Bu derste, erkek giyiminin bir çeşidi olan “Erkek ceketi dikimi” ile ilgili bilgiler verilecektir. Derste erkek ceketi dikimi için model analizi, kumaşı biçkiye hazırlama, ceket kesimi, prova ve telalama işlemleri anlatılmaktadır. Bu derste verilen bilgiler, sektörle iş birliği içinde hazırlanmıştır. Alacağınız bu ders eğitimi ile erkek ceketi üretimi becerisi geliştirerek terzilik mesleği alanında çalışabilir, kendinize iş yerini açabilir, evde ceket dikimi siparişleri alarak aile bütçesine katkıda bulunabilirsiniz.

Erkek Ceket dikimi 1

2009-07-26 13:11:49

Sanayileşmekte olan ülkemizde hayati önem taşıyan tekstil endüstrisi, kalkınma hızımızın artmasında önemli bir güçtür. Dünya pazarında da diğer ülkelerle rekabet edecek ölçüde kendini kabul ettirmiştir. Hazır giyim sanayinin de gelişmesi, makineleşmenin artması daha seri ve kaliteli üretimi gerçekleştirmektedir. Ancak; tüketici ihtiyaç ve isteklerinin değişmesi ile birlikte, bireye özel giyim stilleri tercih edilmeye başlanmıştır. Bu nedenle erkek terziliğinin önemi artmaktadır. Erkek terziliği; geleceği parlak, iş bulma olanağı kolay bir meslektir. Bu ders ile erkek giyimi çeşitlerinden “Erkek Ceketi Dikimi” ile ilgili bilgiler verilecektir. Derste erkek ceketi dikimi için gerekli yaka ve kol yırtmacı çeşitleri, dikim teknikleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu derste verilen bilgiler, sektörle iş birliği içinde hazırlanmıştır. Alacağınız bu ders eğitimi ile erkek ceketi üretimi becerisi geliştirerek sektörde bu alanda faaliyet gösteren firmalarda rahatlıkla görev alabilirsiniz.

Erkek Bermuda şort kalıbı

2009-07-26 13:10:21

Hazır giyim sektörü, gelişmekte olan ülkelerin sanayileşmesinde önemli bir yere sahiptir. Sektör gelişmiş ülkelerde sanayileşme sürecinin başarı ile uygulanmasında da olumlu rol oynamıştır. Ülkemizde hazır giyim sektörü birçok kişiye iş imkânı yaratmaktadır. Kalifiye insan gücüne ihtiyaç duyan ülkemizin mesleğini tanıyan bilgi ve becerisini hep daha ileri taşımak isteyen elemanlara ihtiyacı vardır. Seçmiş olduğumuz bu ders ile sektörde önemli biryere sahip erkek giyim modalistliği dalında, erkek bermuda kalıbını hazırlama, ana ve yardımcı malzeme hesabı yapabilme becerisini kazanacaksınız. Kazandığınız bilgi ve becerilerinizi geliştirerek erkek giyim sektöründe uzmanlık seviyesine ulaşabileceksiniz.

Kadın sabahlık kalıbı

2009-07-26 08:53:59

Tarihi en az insanlık tarihi kadar eski olan iç çamaşırı, yıllar içinde moda akımlarına şekil değiştirerek çok çeşitli model ve kumaş özellikleriyle insanların beğenisine sunulmuştur. İnsanlar, önceleri dış giyimlerine daha çok önem verirken artık günümüzde iç giyimlerine de en az dış giyimleri kadar önem vermekteler. Çünkü biliyoruz ki insanın iç giyiminin güzelliği dış giyimine yansır. İç giyimin tercihi hem sağlığımız hem de kıyafetlerimizin net görünmesi için çok önemlidir. Vücut hatlarına uygun seçilmiş bir iç giyim sağlıklı gelişim için önemli bir etken olacaktır. Bu dersle de kadın sabahlık kalıbını, şablon, seri ve gerekli araç gereçleri hesaplama bilgilerini alarak bu bilgilerinizi yetişmiş iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulan iç giyim sektöründe uygulamaya geçirme şansına sahip olacaksınız.

Kadın kot pantolon kalıbı

2009-07-26 08:53:26

Blue jeans'in kökeninde, 15. Yüzyıl'da İtalya'nın Cenova ve Fransa'nın Nîmes kentinde üretilen denim kumaş yatar. "Serge de Nîmes" olarak anılan bu pamuklu kumaş yüzyıllar boyunca kullanımda olmuş, kendi içinde evrim geçirmiş, denim adını almış ve Hindistan'da yetişen indigofora bitkisinden elde edilen indigo boyasıyla birleşerek blue jeans efsanesini yaratmıştır. 1850 yılında Levi Strauss’un Kaliforniya’lı madenciler için kahverengi kanvastan ilk jeani yapması ve 1890 larda da “501 indigo” adı altında jeani üretmesi blue jeanin başlangıcı olarak kabul edimiştir. Jean efsanesi yıllar itibariyle değerini arttırmış ve günlük yaşamın vazgeçilmez bir spor giyim tarzı olmayı başarmıştır. Jean özellikle genç kuşağın öncelikli giyim tarzı olmuştur. Bununla beraber tekstil sektöründe de jean üretimi günden güne artmış ve ithalatihracatı içeren büyük bir pazar haline gelmiştir. Bu ders ile verilen bilgiler sektörle işbirliği içinde hazırlanmıştır. Alacağınız bu ders eğitimi ile kadın jean pantolon kalıbı çizimi becerisi geliştirerek, sektörde bu alanda faaliyet gösteren firmalarda rahatlıkla görev alabilirsiniz.

Kadın iş önlüğü kalıbı

2009-07-26 08:52:51

İş giysileri, çalışma esnasında korunma amacına cevap verecek şekilde hazırlanan, kesim ve işçilik tekniği açısından belli meslek gruplarına has gereksinimlerine uygun şekilde hazırlanan giysilerdir. Günümüzde iş giysileri sadece kirden koruyan ve çoğu zaman sevilmeyen bir giysi olmaktan çıkmıştır. Bugün iş elbiseleri yalnızca pratik ve fonksiyonel kriterlere göre değerlendirilmemektedir. Moda unsurları, giyimle ilgili hijyenik ve fizyolojik bilgilerle birleşerek içerik ve konstrüksiyonda önemli bir rol oynamaktadır. İş önlükleri, en geniş kullanım alanına sahip iş giysisidir. Bu derste iş önlüğünün tanımını, kadın iş önlüğü kalıbı çizim işlemlerini, şablonlamasını, kadın iş önlüğünde kullanılan ana ve yardımcı malzemeler ile malzeme hesabı yapma işlemlerini öğrenip uygulayabileceksiniz.

Kadın gömlek kalıbı

2009-07-26 08:52:16

Ülkemiz hazır giyim alanında yurt içinde ve yurt dışında önemli bir yere sahiptir. Bu özelliğinden dolayı uluslararası standartlarda üretim yapmak zorundadır. İstenilen nitelikte bir üretimin gerçekleşmesi, bu alanda yetişmiş kaliteli iş gücünü gerektirmektedir. Nitelikli iş gücünün oluşturulmasında ise meslekî ve teknik eğitimin önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir. Model uygulama tekniği üretilecek giysinin modeline göre farklılık gösterir. Model uygulamada ne kadar pratik yaparsanız, model uygulama beceriniz o oranda artacaktır. Bu dersi adıktan sonra model uygulamalı gömlek kalıbı hazırlayarak gömlek için ana ve yardımcı malzeme hesabı yapabileceksiniz.

Kadın gömleği dikimi

2009-07-26 08:51:42

Gömlek; bedene oturan veya bol kesimli, etek ucu kalçada, spor, rahat bir giysidir. Genel olarak önü düğmeli ya da fermuarlıdır. Reglan ya da takma kollu, kol ağzı manşetli, çeşitli yaka formlarında, robalı veya düz olarak yapılabilir. Gömlek, kadın, erkek ve çocuk giyiminde önemli bir yer tutar. Kullanım rahatlığı açısından çok tercih edilir. Her türlü kumaştan çalışılabildiği gibi, pamuklu kumaş, üretimde daha çok kullanılır. Döpiyes ve ceket içerisine giyildiği gibi spor giysi olarak da giyilebilir Kadın gömleği üretimi dersinü başarı ile tamamladığınızda, kadın gömleği kesimi, dikim işlemlerini öğrenerek, son ütü ve son kontrol işlemlerini yapabileceksiniz. Bu derste verilen örnek kadın gömleği üretimi yardımı ile çok farklı modellerde kadın gömleği üretimi yapabileceksiniz.

Kadın eşofman dikimi

2009-07-26 08:50:48

Bu ders ile iç giyimin bir çeşidi olan “kadın eşofmanının üretimi” ile ilgili bilgiler verilecektir. Derste kadın eşofmanı dikimi için gerekli model analizi, asgari çalışma talimatları, kalite nitelikleri formlarını ve makine parkını oluşturma ile alt ve üst kadın eşofmanın üretimi, son ütü ve son kontrolü ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu ders de verilen bilgiler, sektörle işbirliği içinde hazırlanmıştır. Alacağınız bu ders eğitimi ile kadın eşofman üretimi becerisi geliştirerek sektörde bu alanda faaliyet gösteren firmalarda rahatlıkla görev alabilirsiniz.

Kadın eşofman kalıbı

2009-07-26 08:50:07

Tekstil sektörü birçok farklı alan ile ilişkilidir. Ülkemizde de gittikçe önemli bir istihdam alanı olmaktadır. Bu alanda planlı alınan bir eğitim ile iş bulma olanağı yüksektir. Bu derste tekstilin bir alt dalı olan iç giyim alanında uygulanan “Kadın Eşofman Kalıbı” ile ilgili bilgiler verilecektir. Derste kadın eşofmanı üstü ve altının kalıbı, şablonu ve pastal planı verilecektir. Ayrıca kadın eşofmanı pastalı üzerinden metraj alma, gramaj hesabını yapma ve yardımcı malzeme hesaplama işlemlerine değinilecektir. Derste esas alınan teknik föy ve kalıp bu alanda faaliyet gösteren firmadan alınmıştır. Örnek dikimi ile kalıp kontrol edilmiştir. Bu ders ile verilen bilgiler sektörle iş birliği içinde hazırlanmıştır. Alacağınız bu ders eğitimi ile kadın eşofmanı kalıbı çizimi becerisi geliştirerek sektörde bu alanda faaliyet gösteren firmalarda rahatlıkla görev alabilirsiniz.

İleri dikim teknikleri

2009-07-26 08:49:36

İlk dikiş makinesi 18. yüzyılda üretilmiştir ve günümüze kadar çok gelişim göstermiştir. Modanın yönlendirmesiyle insanların da talepleri artmaya, beklentileri çeşitlenmeye başlamıştır. Bu isteklere hızlı yanıt, hazır giyim makinelerinde de hızla yenilikler yapılmasını beraberinde getirmiştir. Konfeksiyon üretimi hedeflenen ürün grubu, kullanılacak makine donanımını da belirler. Yanlış seçim, üretimde kaliteyi etkilediği gibi, sık makine arızalarına sebep olabilir. Konfeksiyon makineleri sadece parçaları birleştirmek amaçlı değildir. Aynı zamanda modanın üretim için belirlediği çizgileri de en iyi şekilde sonuçlandıracak biçimde fonksiyonel olmalıdır. Bu ders ile elektronik dikiş makinelerini daha yakından tanıma imkânı bulacaksınız. Üretim sürecine getirdiği yenilikleri ve yararları öğrenerek kendinizi sektöre daha yakın hissedeceksiniz.

Fermuar Dikimi

2009-07-26 08:49:00

Sanayileşmekte olan ülkemizde büyük önem taşıyan tekstil endüstrisi, kalkınma hızımızın artmasında önemli bir itici güçtür. Hazır giyim sanayinin gelişmesi, makineleşmenin artması daha seri ve kaliteli üretimi gerçekleştirmiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılayabilmek için bilimsel ve teknolojik metotları bilen, yorumlayan, kullanan, geliştiren ve alanındaki yeniliklere uyum sağlayan, üretken teknik insan gücünün yetiştirilmesi gerekmekte ve bu konuda mesleki teknik öğretim kurumlarına büyük görev düşmektedir. Bu ders fermuar dikim teknik çalışmalarını içermektedir. Bu teknikler giysi kumaş ve model özelliğini dikkate alarak kullanıldığında istenilen mükemmel sonuca götürür.

Erkek Ceket kalıbı 1

2009-07-26 08:47:44

Erkek giyiminde, ceket vazgeçilmez bir giysi parçasıdır. Ceketin beden üzerinde duruşu çok önemlidir. Ceketin vücut üzerinde düzgün durması için kalıpçının insan vücudunu iyi tanıyıp kalıbı buna göre çıkarması gerekir. Bu nedenle erkek giyimi içinde erkek ceketinin yeri inkâr edilemez bir unsur olduğu düşünüldüğünde temel erkek ceketi çizimini her modelistin çizebilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu derste erkek ceketi kalıbı çıkarmada erkek ceketi çizimi için gerekli ölçüleri, erkek ceketi için ölçü alma işlemlerini, temel erkek ceket kalıbı çizim işlemlerini, temel kol çizimi için ölçü alma işlemlerini, temel erkek ceket kolu çizim işlemlerini öğreneceksiniz. Edindiğiniz bilgiler ve kazandığınız beceriler bu konuda deneyimlerinizin artmasına neden olacaktır. Ders sonunda sizin, bu konularda deneyiminizin artmasıyla kendinize olan güveniniz artacak ve yaratıcılığınızın gelişmesine olanak sağlayacaktır.

Erkek Ceket kalıbı 2

2009-07-26 08:46:54

Ceket; kollu, önden ilikli, bedeni kalçaya kadar örten, gömlek, kazak veya yelek üzerine giyilen giysi olarak tanımlanabilir. İlk olarak 1670’ li yıllara doğru Justokar (Fransız Juste Aucorpo) ile birlikte erkek giyiminde görülmüştür. Kollu, cepli, kemersiz, başlangıçta yukardan aşağıya kadar düğmeli, daha sonraları dantelli jabosunun görünmesi için kısmen açık, uzun ve dik bir giyecektir. XV. yüzyıl Lou’s zamanında kısalan boy, daha sonraki çağlarda kollar kaldırılarak gittikçe yelek biçimine yaklaşmıştır. Çağımızda yakalı ve astarlı, düz kollu, önü düğmeli olarak görülmekteysede değişik biçimlerine de rastlanmaktadır. Giyildiği yere, zamana ve modele göre blazer, smokin, frak, spenzer, york, mayer vb. olarak adlandırılır. Ülkemizde iç piyasa veya ihracat için erkek takım elbise üretimi yapan çok sayıda işletme vardır. Hatta birkaçı kendi markası ile ihracat üretimi yaparak dünya markaları arasına girmiştir. Bu işletmelerin pazar içindeki yerlerini koruyabilmeleri için kalite standartlarına uygun üretim yapmaları zorunludur. Bu nedenle nitelikli insan gücüne ve mesleğini tanıyıp geliştiren, bilgi ve becerisini verimli kullanabilen vasıflı elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Sizler de bu alanda kendinizi geliştirerek nitelikli ve verimli elemanlar olarak sektördeki yerinizi alabilirsiniz. Bu ders ile erkek ceketi model analizini, model uygulama işlemlerini, ceket kalıp açılımlarını, şablon çizimlerini, tela ve astar kalıpları ile ceket seri çizimlerini hazırlayacaksınız. Ana ve yardımcı malzeme hesaplamalarını tekniğe uygun yapma becerisi kazanacaksınız.