Cahilim

Freze, CNC, Torna, Cad-Cam ve Makine Bilgisi :cadcam 4


Bileşik sac metal kalıpları 3

2009-10-30 05:17:12

Sanayi ve endüstriyel üretimin baş döndürücü hızla ilerlemekte olduğu bu dönemde sizlere de önemli görevler düşmektedir. Kalıpçılık, günümüzde endüstriyel üretim alanlarının vazgeçilmez seri üretim tekniklerinden biridir. Bu dersle, birleşik metal sac kalıplarının alt gurup elemanlarının CNC tel erezyon tezgâhında veya üniversal tezgâhlarda işlenmeleri ve birbirlerine alıştırması işlemlerini öğreneceksiniz. İyi bir kalıpçı veya kalıp tasarımcı olabilmek için önce bu alana ilgi, sevgi ve isteğinizin olması gerekir. Bu nedenle severek gelmiş olduğunuz bölümünüzde başarılı olacağınıza inanıyoruz. Bu başarınız sayesinde rekabet gücümüzün artacağını da biliyoruz. Ülkemizin bizlerden beklediği de budur. Bu bir görevdir. Sorumluluk bilincidir.

Bileşik sac metal kalıpları 2

2009-10-30 05:16:41

Kalıpçılık günümüzde endüstriyel üretim alanlarının vazgeçilmez seri üretim tekniği olup birçok türü olmakla beraber bu derste birleşik sac metal kalıpları montaj resimlerinin çizimi ve üst grubunu oluşturan parçalarının işlenmesi konularında temel bilgiler verilmiştir. Çevremize baktığımızda her türlü araç gereçten otomobil parçalarına kadar nerdeyse tamamının değişik kalıplar ile üretildiğini görmekteyiz. Rekabetin son hızla devam ettiği endüstriyel alanlarda başarılı olabilmek, kaliteli, ekonomik ve kısa sürede istenen üretimi yapabilmekten geçtiğini unutmamalıyız. İşte bu durum kalıpçılık alanının önemini ortaya koymaktadır. Bu dersi tamamladığınızda, temel manada birleşik sac metal kalıplarının montaj resimlerini kuralına uygun çizebilme ve üst grubunu oluşturan parçaları işleme becerisini kazanacaksınız. Þunu unutmayınız ki, kalıpçılık zaman içerisinde öğrenilen mesleki alan olup sabır ve azim gerektirir.

Bileşik sac metal kalıpları 1

2009-10-30 05:16:10

Sanayi ve endüstriyel üretimin baş döndürücü hızla ilerlemekte olduğu bu dönemde sizlere de önemli görevler düşmektedir. Sizlerin başarısı, bizlerin ve ülkemizin başarısıdır. Bu nedenle severek gelmiş olduğunuz bölümünüzde başarılı olacağınıza inanıyoruz. Bu başarınız sayesinde rekabet gücümüzün artacağını da biliyoruz. Ülkemizin bizlerden beklediği de budur. Endüstriyel kalıpçılık alanı, günümüzde olduğu gibi gelecekte de sanayinin itici güçlerinden birisi olmaya devam edecektir.

Kompozit Modelleme 2

2009-10-27 15:32:13

Bilgisayar destekli endüstriyel modellemenin uygulama alanlarından birisi de kompozit modelleme yapmaktır. İstenen amaç için tek başına uygun olmayan farklı iki veya daha fazla sayıdaki metal ve plastik malzemenin, istenen özellikleri sağlayacak şekilde belirli şartlar ve oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulan karışım ile kompozit modelleme elde edilmektedir. Modelleme yapımında daha çok polimer esaslı kompozitler kullanılır. Kompozit modellemenin üretiminde kullanılan polimer malzeme ve bu malzemenin çevresinde hacimsel olarak çoğunluğu oluşturan dolgu ve destek malzeme kullanılmaktadır. Bu malzeme grubundan, polimer malzeme üretimde kullanılan kompozit malzemeleri yük altında bir arada tutabilmek ve yükün takviye ve katkı mal dolgu ve destek malzeme arasında homojen olarak dağılmasını sağlayarak kompozit modellemenin mukavemet özelliğini artırmaktadır. Dolgu ve destek malzeme ise plastik deformasyonu önleyici rol oynamakta ve kompozit modellemenin dayanımını artırmaktadır. Kompozit modellemenin üretiminde; reçine kompedant maddeleri, yüzey reçineleri, dolgu ve destek malzemeleri dikkate alınarak çalışılmalıdır. Bu ders ile gerekli ortam, araç ve gereçler sağlandığında ön modellemeden kompozit malzeme ile kalıp alabilecek ve modellemeyi istenilen sayıda çoğaltabileceksiniz. Bu derste başarılı olduğunuz taktirde, sahip olacağınız bilgi ve beceri ile başarılı ve verimli çalışma imkânı bulabileceksiniz.

Kompozit Modelleme 1

2009-10-27 15:31:47

Endüstriyel modelleme teknolojisinde plastik modelleme ve bunun yanında da kompozit modeller konusu çok önemlidir. Özellikle yapımı zor olan, dayanıklı ve uzun ömürlü olması seri üretimin başlangıcı olan ön modelden negatif kalıp elde edebileceksiniz. Kompozit malzemeli modellemelerin tercih edilmesinin bir başka nedeni ise, metaller kadar dayanıklı, sağlam, korozyona karşı çok dirençli, işlemesi rahat ve aynı zamanda metallerden daha hafif olmaları tercih nedenidir. Son zamanlarda ülkemizde ve dünyada plastik ve polyester kalıpçılığın gelişmesi ile birlikte bu malzemeler teknolojideki yerini hızla almaktadır. Bu dersi tamamladığınızda herhangi bir malzemeden ana modeli yapıp daha sonra bu ana modeli bir kasa içerisine alarak negatif kalıbını elde edebileceksiniz. Seri üretimin başlangıcı diye kabul edilen hafif , dayanıklı, uzun ömürlü kompozit kalıbı elde edeceksiniz.. Başarılı olduğunuz taktirde Kompozit Modelleme 1 dersinü almış olacaksınız ve sahip olacağınız donanımla bu alanda başarılı ve verimli olarak kompozit negatif kalıplar yapabileceksiniz.

CNC Torna tezgahları kulalnımı

2009-10-27 15:29:32

Bu ders sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler ile CNC torna tezgahlarını kullanma, CNC torna tezgahlarının kontrol panelini kullanma, CNC torna tezgahlarını operasyona uygun olarak bağlalayabilme, CNC tornada takım ayarı yapma konularında yararlı olacaktır. Teknolojinin her geçen gün hızla ilerlediği bu zamanda işlerinizi daha kolay yapabilmeniz için CNC torna tezgâhlarının kullanılması suretiyle iş parçalarının imalatı esnasında operatörün müdahalesi en aza indirilmekte veya tamamı kaldırılmaktadır. Böylelikle CNC torna tezgâhlarının kullanımının önemini artırmaktadır. Tekonolojideki gelişmelerin sonucunda tezgahta yaptığımız işlerin yapım zamanındaki saniyelerin bile önemli olduğu dönemde artık klasik torna tezgahlarında seri üretim yapmanın imkânsız olduğu bir dönemdeyiz. Bu yüzden CNC torna tezgâhlarının kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. CNC torna tezgâhlarında iş parçalarının hassas ve devamlı aynı ölçüde çıkması da CNC torna tezgahlarının kullanımının hızlı artışının bir sebebidir. Bu tezgahlar program vasıtasıyla çalıştığından dolayı, bir başka iş parçasının işlemeye alınıp elde edilmesi diğer tezgahlara oranla kıyaslanamayacak hızda yerine getirilmektedir. Bu sebeblerden bu ders ve CNC torna tezgahlarının programlaması ile ilgili dersler, sizlerin mesleğinizdeki gelişmelerin son noktasına ulaşmanızda elinize geçen büyük bir fırsattır.

CNC Torna programlama

2009-10-27 15:28:52

Sürekli gelişen sanayi ortamında firmaların rekabet edebilmeleri için daha kısa sürede, kaliteli ve ekonomik mal üretmeleri gerekmektedir. Ürünün kalitesinin iyi olması büyük ölçüde kullanılan makine, teçhizat ve takımlara bağlıdır. Makine parçalarının imalatında CNC tezgâhlar önemli yer tutmaktadır. CNC tezgâhlarda üretim, klasik tezgâhlara göre daha hassas, kaliteli, ekonomik ve seri olmaktadır. İmalat sektöründeki orta ve büyük ölçekli firmalarda artık CNC tezgâhlar yaygın olarak kullanılmaktadır. CNC tezgâhlarını kullanabilmek için; 􀂾 İyi bir talaşlı üretim bilgisine sahip olmak, 􀂾 Program yazmasını bilmek gerekir. CNC tezgâhlar “G” hazırlık ve “M” yardımcı fonksiyonlar kullanılarak programlanır. Yalnız klasik tezgâhlarda olduğu gibi CNC tezgâhlarda birçok değişik firma tarafından üretilmektedir. Bu yüzden bir kısım “G” ve “M” kodlarında farklılıklar olabilmektedir. Yalnız bilinen “G” ve “M” kodları standartlaştırılmıştır. CNC tezgâh için yazılan bazı programlar başka CNC tezgâhta çalışmamaktadır. Bunun için program yazmadan önce CNC tezgâhın kataloğuna bakınız. Buradaki “G” ve “M” kodlarına göre programı yazınız. Bazı sistemlerde sayıların sonuna nokta konulur, bazılarında ise nokta konulmaz. Bu derste CNC torna için programlama yöntemleri başlangıç aşamasında anlatılmaktadır. Program yazabilmek için, kullanılan “G, M, S, T” vb. komutlara yer verilmiştir. Temel bilgiler basit örneklerle pekiştirilmiştir. Bu ders sonucunda temel CNC torna programlamayı yapabilecek ve sırası geldiği zaman çevrim içeren programları rahatça kavrayabileceksiniz.

CNC Tornalama çevrimleri

2009-10-27 15:28:18

Bu ders sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler ile, CNC torna tezgahlarında kullanılan tornalama çevrimlerini öğreneceksiniz. Bu ders hazırlanırken FANUC kontrol sistemi ve ISO Standart G kodları kullanılmıştır. CNC torna tezgâhlarına parça programı hazırlanırken tornalama çevrimleri size büyük kolaylıklar sağlayacak ve kısa sürede hatasız programlama yapabileceksiniz. Bu derste G71 dış çap/iç çap kaba tornalama çevrimi, G72 alından kaba tornalama çevrimi, G75 kanal tornalama çevrimi, G73 profil tekrarlama çevrimi vb. önemli tornalama çevrimlerini öğrenerek CNC torna tezgahlarına programlama yapabileceksiniz. Ayrıca bu derste C eksenli (üçüncü eksen) CNC torna tezgâhlarında programlama örnekleri ve açıklamaları da yer almaktadır. Bu konular sizin iş yaşamınızda başarılı olmanızı sağlayacaktır.

CNC tornada alt program oluşturma

2009-10-27 15:27:23

Makine parçalarının imalatında CNC tezgâhları kullanımı oldukça büyüktür. CNC tezgâhlarda üretim, klasik tezgâhlara göre daha hassas, kaliteli, ekonomik ve seri olmaktadır. İmalat sektöründeki firmalar CNC tezgâhlarını yaygın olarak kullanmaktadırlar. CNC tezgâhlar “G” hazırlık ve “M” yardımcı fonksiyonlar kullanılarak programlanır. “G” ve “M” kodlarının geneli standartlaştırılmıştır. Alt programlama kodu da bu standart kodlardandır. Bütün CNC tezgâhlarında kullanılabilmektedir. Bu derste CNC torna tezgâhları için alt programlama programı tezgâha aktarabilme ve hata mesajları konuları anlatılmaktadır. Program yazabilmek için önceden gördüğünüz “G”, “M”, “S”, “T” komutlarını kullanacaksınız. Bu ders sonucunda alt programlama yapabileceksiniz, programı tezgaha aktarabileceksiniz ve hata sorunlarını anlayıp giderebileceksiniz.

Frezede delik delme ve büyütme

2009-10-27 15:26:41

Makine imalatçılığında, frezeciliğin yeri çok büyüktür. Üretimi yapılan makine parçalarının çoğunluğu freze tezgâhlarında işlenmektedir. Freze tezgâhlarının yapmış olduğu işlerden biri de delik delme ve büyütme işlemidir. Bu dersi tamamladığınızda frezede delik delme ve büyütme işlemlerini başarılı bir şekilde yerine getireceksiniz, başarılı olabilmeniz için dersteki istenenleri dikkatli ve istekli bir şekilde yapmalısınız. Başarılı olduğunuz taktirte, Frezede Delik Delme ve Büyütme dersinü almış olacak, sahip olacağınızdonanımla alanda başarılı ve verimli çalışma imkanı bulacaksınız.

Frezede Cam programı ile çizzim kesici hazırlamak

2009-10-27 15:26:02

Sürekli gelişen ve değişen sanayi ortamında firmaların rekabet edebilmeleri için daha kısa sürede, kaliteli ve ekonomik mal üretmeleri gerekmektedir. Artık birçok alanda bilgisayar kullanılmaktadır. İmalat sektöründe de bilgisayarın kullanım alanı genişlemekte ve zorunlu hale gelmektedir. Bunun sonucu olarak da imalat sektöründe makine parçalarının üretiminde Bilgisayar Destekli Tasarım (BDT-CAD) – Bilgisayar Destekli Üretim (BDÜ-CAM) programları yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde CNC tezgâhlarında BDÜ programlarının kullanımı ihtiyaca binaen artmıştır. CNC tezgâhlarda, tezgâhın özelliklerine göre parçaların programları “G” ve “M” kodları ile yapılabilir. Fakat tezgâhın kendi programıyla işlenmesi zor veya işlenmesi mümkün olmayan parçalar BDÜ programlarıyla oldukça kolaylaşmaktadır. BDÜ programı bilgisayar ortamında oluşturulan modeli sayısal olarak koordinatlara dönüştürür. BDÜ programlarında işlenecek olan parça üzerinde kesicinin hareket edeceği yollar tespit edilebilir ve bu hareket bilgisayar ekranında görüntülenebilir. Bu kesici yollarının tanımlanması sayesinde CNC kodları üretilebilir. Karmaşık olan parçaların çizilip, kesici yolları tanımlanıp CNC kodları üretilir ve tezgâhda işlenmesi sağlanır. BDT ve BDÜ programlarının kullanımı tezgâh özelliklerini arttırmaktadır. BDT ve BDÜ programlarında çok fazla sayıda komut kullanılmıştır. Bu ders 2B’li teknik resim çizimleri için, 3B’li modelleme yapabilmek için ve basit olarak kesici yollarını tespit edebilmek için gerekli komutları içermektedir. BDÜ programını iyice öğrenmek için sık sık örnek yapılması gerekmektedir. Bu derste MasterCAM 9.0 programının komutları açıklanmıştır.

Teknik çizimde izdüşüm nasıl alınır 2

2009-10-26 17:04:40

Noktalar doğruları, doğrular düzlemleri, düzlemler de cisimleri, cisimler de hayatımızdaki nesneleri oluşturur. Dolayısıyla diyebiliriz ki günlük yaşantımızda kullandığımız her nesnenin başlangıcı, noktalardır. Bu açıdan noktayı, iyi tahlil etmek gerekir. Teknik Resim de noktalardan başlar; doğru, düzlem ve cisimlerle son bulur. Günümüzde cisimleri fotoğraflarından veya görünüşlerinden tanıyabiliriz. Nesneyi en iyi şekilde anlatabileceğimiz veya göreceğimiz yönlerinden bakar, o nesne ile ilgili bilgi sahibi oluruz. Teknik resimde biz buna cismin iz düşümü veya cismin görünüşü deriz. Bu dersin size düzlem yüzeylerin ve cisimlerin iz düşüm kuralları mesleğinizde ve hayatınızda başarılı olmanız dileğiyle

Teknik çizimde izdüşüm nasıl alınır 1

2009-10-26 17:03:49

Noktalar doğruları, doğrular cisimleri, cisimler de hayatımızdaki nesneleri oluşturur. Dolayısıyla diyebiliriz ki günlük yaşantımızda kullandığımız her nesnenin başlangıcı noktalardır. Bu açıdan noktayı iyi tahlil etmek gerekir. İşte teknik resim dahi noktalardan başlar. Günümüzde cisimleri, fotoğraflarından veya görünüşlerinden tanıyabiliriz. Nesneyi en iyi şekilde anlatabileceğimiz veya göreceğimiz yönlerinden bakar o nesne ile ilgili bilgi sahibi oluruz. Teknik resimde biz buna cismin iz düşümü veya cismin görünüşü deriz. Bu dersle size nokta ve doğrunun iz düşümlerini anlatılmıştır. Mesleğinizde ve hayatınızda sizlere başarılar diliyorum.

Matkapla Delme ve Vida işlemleri

2009-10-26 17:00:31

Dersimüz, “Temel El İşlemleri Dersi”nün devamıdır. Delik delme ve vida açma dersi sizlere talaş kaldırma, dikkatli ve hassas işleme yeteneği kazandıracaktır. Günümüzde temel imalat, önemini hiç yitirmeden sürdürmektedir. Aynı zamanda makine teknolojisinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Dersimüz içeriğinde bulunan vida işlemleri ise sökülebilen birleştirme unsurlarının en başında gelir. Öğreneceğiniz bilgileri uygulamaya başladığınızda mesleğinizi daha çok sevecek ve bu bilgileri günlük hayatınızda kullanabileceksiniz. Farkında olmadan zaten değişik biçimli parçalar söküp takma işlemleri yapmaktayız. İşte bunların hepsi delme, vidalama gibi birleştirme elemanlarının sayesinde olmaktadır. Birçoğunuzun evinde makine, bisiklet vb. aletlerler vardır. Arızalandığında tamirine kalkıştığımız bu alet ve makinelerde ne gibi birleştirme elemanlarının kullanıldığını,bu vidaların teknik özelliklerinin neler olduğunu hiç düşündünüz mü? Bunlar ne tür malzemelerden, hangi sistemle yapılmışlardır? Bunları şu anda bilmiyorsunuz. Dersimüzün sonunda delme ve vidalama işlemlerinin basit birer vida ve somundan ibaret olmadığını göreceksiniz. Aynı zamanda çok basit konularda bile teknik usul ve teknolojik bilginin çok önemli olduğunu fark edeceksiniz.

Dişli ve Çark çizimi

2009-10-26 16:59:17

Dişli çarklar uzun yıllardır bilinen, kullanılan ve üzerinde araştırmalar yapılan bir makine elemanıdır. Bu araştırmalar sonucu aşağıda belirtilen özellikler konusunda birçok aşamalar kaydedilmiş ve önemli başarılar elde edilmiştir. 􀂾 Mekanizmalar daha küçük boyutlarda imal edilmiştir. 􀂾 Aynı boyuttaki makinelerle daha büyük momentler nakledilmiştir. 􀂾 Kademe sayıları azaltılarak yüksek çevrim oranları elde edilmiştir. 􀂾 Daha ucuz ve daha yüksek verimli mekanizmalar elde edilmiştir. Yukarıda belirtilen özelliklerin iyileştirilmesi amacıyla çeşitli özel dişli tasarımları yapılmış ve bazıları geliştirilmiştir. Günümüz teknolojisinde dişli çarklar önemli bir yer kaplamaktadır. Her makinenin tasarımında mutlaka dişli çarklar mevcuttur. En küçük saatten tutun en büyük uçaklara kadar dişli çark sistemlerinden oluştuğunu görürüz. Bu nedenle dişli çarklar makineciliğin ve tasarımın temel elemanlarındandır.

Dişli ve Çark modellemek

2009-10-26 16:58:32

Son zamanlarda, ülkemizde döküm sanayisinin gelişerek büyümesi, siz modelcilere olan ihtiyacı da artırmıştır. Sizlerin de üzerinize düşen bu görevi başarı ile yerine getireceğinize olan inancımız tamdır. İmalat sektörünün, makine elemanları arasında önemli bir yeri olan dişli çarklar, mekanik gücün iletiminde kullanılmaktadır. Günlük hayatta dişli çarklar, saatler uçak transmisyon elemanlarına kadar birçok uygulama alanı bulunmaktadır. Bu ders ile sizlere dişli çark modellemeleri için gerekli olan tüm bilgi ve beceriler verilecektir. Sizler de burada verilen bilgiler ve öğretmeniniz rehberliğinde dişli çark modellemelerini teknolojisine uygun olarak yapabileceksiniz.

Makinecilikte Delme iş kalıpları 3

2009-10-26 16:57:25

Bilgisayarların üretim tezgahlarına bağlanması ve bilgisayar kontrollü üretim tezgahlarının makine sanayi ve üretim sektöründe kullanılması, üretim sektörünün hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamıştır. Klasik üretim teknikleri yerini artık teknolojik gelişmeler sayesinde ‘Bilgisayar Destekli Üretim’lere bırakmıştır. Bir üretim sektöründe çalışan yetişmiş teknik elemanların kendi alanlarında iyi derecede temel bilgisayar bilgisi, temel çizim ve modelleme, bilgisayar destekli üretim bilgisine ihtiyaçları vardır. Bu alanlarda yeterli bilgiyi alan ve kendini yetiştiren teknik elemanlar hemen bütün üretim sektörlerinde istihdam imkanına sahip olabilmekte ve iş hayatına başlayabilmektedir. Elinizdeki bu dersle Delme İş Kalıbı parçalarını “Test Etme” ve gerekli olan parçalarını “Isıl İşleme” tabi tutmayı öğreneceksiniz. Test etme işlemi ile kalıp parçaları ve kalıpta işlenecek işin ne derece doğru ve güvenilir olduğunu analiz edip bir sonraki aşama olan kalıp parçalarını ısıl işleme tabi tutma aşamasına geleceksiniz. Eğer test sonuçları negatif ise geriye dönüp nerede hata yaptığınıza bakacaksınız. Kalıpçılık veya diğer üretim faaliyetlerinde temel kural ısıl işlemden önce test etme aşamasıdır. Böylece ısıl işlem boşuna yapılmış olmayacaktır. Zira ısıl işlem sırasında da kalıp parçalarının ölçü ve boyutlarında meydana gelebilecek değişimler unutulmamalı ve gerekli yerlerde hesaba katılmalıdır.

Makinecilikte Delme iş kalıpları 2

2009-10-26 16:56:28

Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak bilgisayar teknolojisi de gelişmektedir. Bilgisayarların üretim makinelerine bağlanması ve bilgisayar kontrollü üretim makinelerinin makine sanayi ve üretim sektöründe kullanılması üretim sektörünün hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamıştır. Alışıla gelmiş üretim teknikleri, yerini artık teknolojik gelişmeler sayesinde bilgisayar destekli üretimlere bırakmıştır. Bir üretim sektöründe çalışan yetişmiş teknik elemanların kendi alanlarında iyi derecede temel bilgisayar bilgisi, temel çizim ve modelleme, bilgisayar destekli üretim bilgisine ihtiyaçları vardır. Bu alanlarda yeterli bilgiyi alan ve kendini yetiştiren teknik elemanlar hemen bütün üretim sektörlerinde istihdam olanağına sahip olabilmekte ve iş hayatına başlayabilmektedir. Delme iş kalıbı parçaları ne kadar hassas ve hatasız üretilirse kalıbın hassasiyeti de o kadar iyi olur. Bu ders ile üretilecek iş parçalarının delik vb. işlemlerini seri halde yapabilecek kalıpların imalatını yapabileceksiniz. İmalatta kullanılan gelişmiş tezgâh ve üretim yöntemlerini öğrenecek, daha hızlı bir delme iş kalıbı üretimi yapabileceksiniz. Aynı zamanda daha önceden almış olduğunuz Temel İmalat İşlemleri vb. dersler de imalatta sizlere yardımcı olacaktır.

Makinecilikte Delme iş kalıpları 1

2009-10-26 16:55:58

Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak bilgisayar teknolojisi de gelişmektedir. Bilgisayarların üretim makinelerine bağlanması ve bilgisayar kontrollü üretim makinelerinin makine sanayi ve üretim sektöründe kullanılması, üretim sektörünün hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamıştır. Alışılagelmiş üretim teknikleri yerini artık teknolojik gelişmeler sayesinde ‘Bilgisayar Destekli Üretim’lere bırakmıştır. Bir üretim sektöründe çalışan yetişmiş teknik elemanların kendi alanlarında iyi derecede temel bilgisayar bilgisi, temel çizim ve modelleme, bilgisayar destekli üretim bilgisine ihtiyaçları vardır. Bu alanlarda yeterli bilgiyi alan ve kendini yetiştiren teknik elemanlar hemen bütün üretim sektörlerinde istihdam olanağına sahip olabilmekte ve iş hayatına başlayabilmektedir. Kalıp sektörü ise makine imalatında vazgeçilemez bir kolaylık ve seri üretim sunar. Bu sektör içerisinde iş kalıplarının ayrı bir yeri vardır. İş kalıpları ile makine parçaları daha kolay ve hızlı bir şekilde üretilebilir. Örneğin, bir delme iş kalıbı ile çok sayıda üretimi yapılacak parçanın markalama, konum ve yer ayarlama gibi işlemlerinden kurtulup zaman ve işçilik tasarrufu sağlayabiliriz. Böylece üretilen parçaları daha az maliyetle üretip, rekabet ortamı oluşturabiliriz. Bu ders ile üretilecek iş parçalarının delik vb. işlemlerini seri hâlde yapabilecek kalıpların tasarımını yapabileceksiniz. Aynı zamanda daha önceden almış olduğunuz “Teknik Resim ve Bilgisayar Destekli Çizim” dersleri yardımı ile de gerekli teknik ve meslek resimlerini çizebileceksiniz.

Çekme Makine kalıpları yapımı 3

2009-10-26 16:53:57

Hızla ilerlemekte olan üretim teknolojilerini geliştirmek ve daha ileriye götürmek için değerli teknik elemanlara; yani sizlere ihtiyaç duyulmaktadır. Sizlerin üretim alanındaki olumlu çalışmalarıyla ülkemizin rekabet gücünün artacağını hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayınız ve çalışmalarınıza yenilikleri ekleyerek devam ediniz. Günümüzde parça imalatında değişik kalıpçılık metotları kullanılmaktadır. Sac malzemelerden değişik parçaların imalatında çekme kalıpçılığı oldukça fazla kullanılmaktadır. Çekme kalıpları sac parçalarının şekillendirilmesinde çok hızlı imalat imkânı sağlayabildiğinden parça başına maliyeti düşürmektedir. Bu nedenle çekme kalıplarının öğrenilmesi oldukça önemlidir. Üretimde kalitenin artması, ürün maliyeti, hatasız üretim vb. unsurları içermektedir. Üretim kalitesinin artması bizlere yeni pazarlar açarak yaşam kalitemizi yükseltecektir. Bu ders, sizlere çekme kalıplarının kullanılması, preslerin tanıtılması hakkında bilgi sağlayacaktır. Çekme Kalıpları 3 dersinün, ihtiyaç duyduğunuz bilgileri sizlere sunacağına inanıyor ve başarılar diliyoruz.

Çekme Makine kalıpları yapımı 2

2009-10-26 16:53:29

Ülkemizde kalıpçılık sektörü hem eğitim-öğretim hem de sanayi dallarında hızla gelişmektedir. Tasarım, çok sayıda üretim, özdeş parça üretimi, dendiğinde akla ilk gelen sektördür. Çekme kalıpları sac metal kalıpçılığında önemli bir yere sahiptir. Tasarımları, imalat ve montajları diğer sac metal kalıpları derslerinde anlatılan konulara göre daha zordur. Bu ders tamamlandığında çekme kalıbının alt grup parçalarını ve üst grup parçalarını CAD-CAM programları kullanarak CNC tezgâhlarda imalat resimlerine uygun şekilde işleyebileceksiniz. Eğitiminizi başarı ile tamamladığınızda sanayinin ihtiyaç duyduğu, konusunda bilgi ve beceriye sahip nitelikli eleman gücünü oluşturacaksınız.

Çekme Makine kalıpları yapımı 1

2009-10-26 16:52:55

Günümüzde, modern toplumların ekonomilerinin ve büyümelerinin temelini sanayileşme oluşturmaktadır. Makine ve takım sanayindeki gelişmeler de her geçen gün rekabeti ve üretimdeki kaliteyi arttırmaktadır. Günümüzde ve gelecekte bu rekabetçi koşullarda ülke olarak biz de varız diyebilmemiz için gerekli olan teknolojiye yatırım yapmalı ve bu teknolojiyi kullanabilmeliyiz. Kalıpçılık, günümüzde endüstriyel üretim alanlarının vazgeçilmez seri üretim tekniğidir.Kalıpçılığın birçok türü olmakla beraber bu derste çekme kalıplarının tasarım ve yapım resimlerinin çizimi konularında temel bilgiler verilmiştir. İyi bir kalıpçı veya kalıp tasarımcı olabilmek için önce bu alana ilgi ve sevgimizin olması gerekir. Çevremize baktığımızda evlerdeki araç, gereçlerden otomobil parçalarına kadar nerdeyse tamamının değişik kalıplar ile üretildiğini görmekteyiz. Rekabetin son hızla devam ettiği endüstriyel alanlarda başarılı olabilmek ve ayakta kalabilmenin yolu kaliteli, ekonomik ve kısa sürede istenen üretimi yapabilmekten geçtiğini unutmamalıyız. İşte bu durum kalıpçılık alanının önemini ortaya koymaktadır. Bu dersi tamamladığınızda çekme kalıplarının tasarımı ve parçalarının yapım resimlerini çizebilme becerisini kazanacaksınız. Þunu unutmayınız ki, kalıpçılık zaman içerisinde öğrenilen mesleki alan olup; sabır ve azim gerektirir.

Bükme Makine kalıpları yapımı 3

2009-10-26 16:51:59

Teknolojinin dolayısıyla sanayi ve üretim teknolojilerinin hıza ilerlemekte olduğu günümüzde sizlere önemli görevler düşmektedir. Sizlerin başarısı ülkemizin başarısıdır. Sizler başarılı olduğunuz sürece ülkemizin rekabet gücü artacak, refah düzeyimiz yükselecektir. Teknolojinin geldiği son noktada bütün imalatlar değişik kalıplar ile yapılmaktadır. Kalıpla çalışmak, rekabetin ve standardın getirdiği temel zorunluluklardan bir tanesidir. Sanayimizin daha ileriye gidebilmesi için maliyeti düşük ve kusursuz üretimler yapabilmek, rekabet gücü açısından temel hedefimizdir. Bu ders, sizlere bükme kalıplarının kullanım amaçlarının, üretim aşamalarının, kalıp montajının yapılması ve kalıplarla parça üretiminin yapılabilmesinde kullanıllacak preslerin tanınması aşamasında büyük avantaj sağlayacaktır. Dersin sonunda üretilmesi istenen parçanın teknik resmine göre gerekli bükme kalıbını üretebilecek ve bu kalıpla ihtiyaca uygun parçanın üretimini yapabileceksin.

Bükme Makine kalıpları yapımı 2

2009-10-26 16:51:31

Ülkemizde kalıpçılık sektörü hem eğitim-öğretim hem de sanayi dallarında hızla gelişmektedir. Tasarım, çok sayıda üretim, özdeş parça üretimi, denildiğinde akla ilk gelen sektördür kalıpçılık. Bükme kalıpları sac metal kalıpçılığında önemli bir yere sahiptir. Tasarımları, imalat ve montajları diğer sac metal kalıpları derslerinde anlatılan konulara göre daha kolaydır. Bu ders tamamlandığında bükme kalıbının alt grup parçalarını ve üst grup parçalarını CAD-CAM programları kullanarak CNC tezgâhlarda imalat resimlerine uygun şekilde işleyebileceksiniz. Eğitiminizi başarı ile tamamladığınızda sanayinin ihtiyaç duyduğu, konusunda bilgi ve beceriye sahip, nitelikli eleman gücünü oluşturacaksınız.

Bükme Makine kalıpları yapımı 1

2009-10-26 16:50:56

Günümüzde, modern toplumların ekonomilerinin ve büyümelerinin temelini sanayileşme oluşturmaktadır. Makine ve takım sanayindeki gelişmeler de her geçen gün rekabeti ve üretimdeki kaliteyi arttırmaktadır. Günümüzde ve gelecekte bu rekabetçi koşullarda ülke olarak biz de varız diyebilmemiz için gerekli olan teknolojiye yatırım yapmalı ve bu teknolojiyi kullanabilmeliyiz. Kalıpçılık günümüzde endüstriyel üretim alanlarının vazgeçilmez seri üretim tekniği olup birçok türü olmakla beraber bu derste bükme kalıplarının tasarım ve yapım resimlerinin çizimi konularında temel bilgiler verilmiştir. İyi bir kalıpçı veya kalıp tasarımcı olabilmek için önce bu alana ilgi, sevgi ve isteğimizin olması gerekir. Çevremize baktığımızda evlerdeki araç gereçlerden otomobil parçalarına kadar neredeyse pek çok şeyin tamamı değişik kalıplar ile üretildiğini görmekteyiz. Rekabetin son hızla devam ettiği endüstriyel alanlarda başarılı olabilmenin ve ayakta kalabilmenin yolunun kaliteli, ekonomik ve kısa sürede istenen üretimi yapabilmekten geçtiğini unutmamalıyız. İşte bu durum kalıpçılık alanının önemini ortaya koymaktadır. Bu dersi tamamladığınızda temel manada bükme kalıplarının tasarımı ve parçalarının yapım resimlerini çizebilme becerisini kazanacaksınız. Þunu unutmayınız ki kalıpçılık zaman içerisinde öğrenilen mesleki alan olup, sabır ve azmi gerektirir.